1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

POLITIKA: Konec demokracie v Česku?

Cituji naši ústavu, čl. 5: Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů. Podle volebního zákona 247/1995 Sb. se však o zvolení ucházejí nejen politické strany, ale i politická hnutí a koalice stran.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 24.11.2021 9:24

No, Piráty bych do toho netahal. Ti svou autenticitu zlikvidovali sami, a to díky pár chorobně ambiciózních jedinců ve vedení. Na hony mně jsou vzdáleny jejich ideologické postoje, ale tak tupou naivitu umocněnou bohorovností jsem nečekal. Tak dobře jim tak.

J. Kašpárek 24.11.2021 12:42

áááááá, už je tu další podvod a další podvodníci ;-D no, máte to opravdu těžký:-P. Ještě poopravím- i kdyby ten egomaniak v kaolici s SPD, Trikolorou, Svobodnými a bolševiky vyhrál v parlamentu, máme tady ještě ( naštestí) proklínaný senát....Žádná diktatura se tu konat nebude. Doufám, že Vám to nevadí..

P. Sura 24.11.2021 13:14

Pane Chrastino, nejst v tom sice sám, ale jak jste přišli na to, že spojujete TSS s fašisty a velkozlodějem?

R. Meišner 24.11.2021 8:53

1) ústavní soud =Rychteský. jediná osoba. a těch osm až deset ostatních mu odezírá ze rtů.

2) nebojte, příště už žádné předvolební koalice nevzniknou, a to právě kvůli kroužkování--pirátský příklad je dostatečně odstrašující. takže tak.8-o

P. Čech 24.11.2021 9:11

Odstrašující? Proč myslíte? Podle mne na tom Piráti jen vydělali, ikdyž ztratili místa poslanců. V normálních volbách by sice možná měli o pár poslanců více, ale i tak. Hlavně by ze sněmovny vypadly kromě ČSSD a KSČM také KDUČSL, TOP 09 a STAN. Politické strany a hnutí STAN By bez tohoto podvodu zůstaly tam , kde být mají. V opozici a mimo poslaneckou sněmovnu.

P. Kubáč 24.11.2021 8:33

Pokud současný vývoj ( jistě nesprávně ) extrapolujeme do budoucnosti - v příštích volbách budou proti sobě stát "koalice A" a "koalice B" a pokud se tomu neučiní přítrž tak v těch dalších volbách už bude "jednotná kandidátka Národní fronty"

P. Čech 24.11.2021 8:43

Ono jde o to, že pokud to bude vyhovovat politickým stranám a hnutím, prostě si to prosadí. Občané u nás do takových věcí nemají co mluvit. A proto tvrdím, že v ČR žádná demokracie neexistuje. Existuje sice vyšší míra svobody, ovšem je nutno si uvědomit, že svoboda nerovná se demokracie. Svoboda bez demokracie totiž existovat může. Říká se tomu anarchie. A přesně ta se u nás dere k moci.

P. Čech 24.11.2021 8:33

"Tuto situaci zavinil Ústavní soud"?????

Podle mne tuto situaci nezavinil, ale spoluzavinil Ústavní soud. Hlavní vina leží ma politicích a ústavních právnících, kteří navrhli a posléze v roce 1992 schválili ústavu a následně volební zákon. Ústavu, jejíž mnohé články jsou v rozporu mezi sebou a volební zákon, který je v rozporu s ústavou. Ústavní soud není žádným garantem ústavnosti ve státě, když k tomuto dění jen přihlíží a nekoná, tedy nic negarantuje. V ČR proběhly neústavní volby a vznikla ústavní krize, která se dala očekávat. Politickým stranám , které podle čl.5 ústavy volně soutěží v boji o moc nad občany to, zdá se, vyhovuje a demokracie? Ta jen pláče. Tedy, pokud vůbec existuje, o čemž silně pochybuji. Demokracie totiž je vládou občanů (demos kratos) a ne vládou politických stran či hnutí a nebo jejich koalic. Tady je zakopaný pes a hlavní příčina našeho, již 28 let nefungujícího systému, který je politiky a ústavními právníky drze nazýván nějakou parlamentní demokracií.

F. Kusák 24.11.2021 9:40

Tak, tak pane Čechu.

F. Kusák 24.11.2021 9:46

Jen bych dodal, že dnes neexistuje síla, která by reálně daný stav politické moci změnila, tedy pokud si občané neuvědomí, do jaké pasti vlezli. A aby se to mohlo změnit, musí využít možností, které mají k dispozici, zejména při volbě prezidenta. Ten může ovlivnit mnoho věcí, možná víc než parlament. Tak uvidíme, jak se k tomu národ postaví a koho si nakonec vybere.

P. Čech 24.11.2021 10:12

Národ se nikam nepostaví, pane Kusáku. Leda že by provedl novou revoluci. Národ je ústavou, volebním zákonem, zákonem o soudech a soudcích a dalšími zákony zcela odstaven od moci, kterou v demokracii občané musí mít. Síla, která tento stav změnit může, ta existuje. Kdyby např. ANO 2011, SPD, Přísaha a Trikolóra vytvořily před volbami stejnou koalici jako SPOLU a PIRSTAN, vyhrály by s přehledem volby a získaly i ústavní většinu. Teprve potom by mohly nastat kýžené změny a to vypracování a schválení skutečně demokratické ústavy, volebního zákona a dalších zákonů. To by ovšem v zájmu státu museli odložit vzájemnou animozitu lídři těchto občanských hnutí a tato by musela postupovat společně a nerozdílně.

F. Kusák 24.11.2021 10:20

Ale to jinými slovy říkáte to co já. Já jsem ovšem k těm věcem dost skeptický a o takovém řešení dost pochybuji. Ale ten náš ekonomický průser a snaha to řešit nějakými ideologickými prostředky, to třeba změní. Jen si musíme ještě více naběhnout na pomyslné vidle. Jen doufejme, že to bude k lepšímu.

P. Čech 24.11.2021 13:51

Jakkoliv tvrdím, že Babiš nepodal Sněhurce otrávené jablko a nesežral trpaslíkům večeři, jak neustále dávají najevo představitelé politických stran a hnutí STAN, jedno Babiš zavinil opravdu. Nevytvořil před volbami spolu s SPD, Přísahou a TSS stejnou koalici a nešel s ní do voleb. Ty by potom totiž s přehledem vyhrál a získal by možná i více než 120 poslanců. Ty je totiž třeba ke změnám ústavním, tedy k vypracování a schválení nové ústavy a ústavních zákonů. Jde o to, že žádná vláda s jen nadpoloviční většinou hlasů nemá sílu na ústavní změny. Mám na mysli opravdu zásadní ústavní změny nejen ty kosmetické, které nic neřeší. A opozice? Tak ta je k ničemu úplně. V našem systému může jen zbytečně žvanit ve sněmovně.

V. Braun 24.11.2021 17:49

Že je "narod" odstaven je jedině dobře, různí narodovci v historii napachali zvěrstva dost. Máme občanskou společnost, kde má každý stejné postavení bez ohledu na národnost a narodovectví.

J. Pokoutný 24.11.2021 8:22

Mimochodem, od kdy stačí 4 poslanci na založení financovaného klubu?

P. Čech 24.11.2021 8:39

Od chvíle, kdy se protizákonným pučem prodraly k moci koalice politických stran a hnutí (SPOLU a PIRSTAN). U nás si totiž odjakživa politické strany dělají co chtějí a na ústavu nehledí. Pomáhá jim v tom garant ústavnosti v ČR - Ústavní soud, který nic negarantuje, protože sedí za bukem a čeká na nějaké podněty, přičemž jednotliví občané žádné podněty podávat nesmí. Přesně to je ta česká "demokracie". Jedná se o drzé označení, které zásadně neodpovídá skutečnosti. Jde totiž o klasickou diktaturu menšiny - diktaturu politických stran a hnutí.

I. Mentlík 24.11.2021 8:46

Tuším, že od dubna 2012, kdy se rozštěpili Věci veřejné a byl založen poslanecký klub LIDEM, se snížil potřebný počet poslanců v klubu na 3.

F. Navrátil 24.11.2021 7:39

Problém není ve volebních koalicích, ale v tom, že se tyto koalice ve sněmovně rozpadly na jednotlivé politické strany pětikolky a ustavily si samostatné kluby s placenými funkcemi, příspěvky, platy, sekretářkami, auty, kancelářemi, benefity a s nárokem na vedoucí funkce ve sněmovně. Ve skutečnosti se jedná o tunelování rozpočtu sněmovny. Předpokládám, že žaloby na protizákonné ustavení klubů se připravují. Jde o zcela zřetelný podvod.

P. Čech 24.11.2021 8:46

Zřetelný podvod na voličích byly samotné volby, jak bylo nastíněno v článku. Ovčané politických stran a hnutí STAN si to však nechtějí uvědomit. Že by jim to snad vyhovovalo? Tomu nevěřím. Spíše si myslím, že spláčou nad výdělkem až poznají, jak byli "svými" stranami a hnutím podvedeni.

M. Martinelli 24.11.2021 19:43

jste mě rozesmál pane navrátil, proč myslíte, že ministerstvo spravedlnosti povede kmotr blažek a rakušan na vnitru důkazy pro ty žaloby taky hledat nebude, tady jedinou nadějí je výbušná směs v podání co nejvíce covidu a apartheid pro neočkovaný, co nejvyšších cen energií, co nejvíce ilegálních islámských migrantů a nepřízpusobivých, co nejvíce nepracujících důchodců, co možná největší státní dluh čr i eu, co nejvyšší inflace, co nejvíce čechů pracujících v zahraničí, co nejvíce blackoutů díky green dealu a co nejvíce nových babišů jako je věslav michálek z bukanýrkýho stanu s co nejvíce neprůhlednými firmami v daňových rájích - pak teprve dojde ke skutečný revoluci...

J. Nevrkla 24.11.2021 7:38

Tentokrát jim ten volební podvod vyšel. Pochybuji, že se to bude opakovat.

P. Čech 24.11.2021 8:53

To si pište, že se to bude opakovat. Tedy ovšem jen tehdy, pokud hnutí ANO 2011 nedostane rozum a nebude se chovat stejně protiústavně jako politické strany a hnutí STAN. Ono jde o to, že pokud by do voleb vstupovalo také jako předvolební koalice ANO 2011, TSS, Přísaha a SPD, vyhrála by tato volby s přehledem a měla by i ústavní většinu, schopnou mnohé změnit. Tady ovšem Babiš zaspal. Teď má vše ve svých rukou prezident. Proč myslíte, že jej pár senátorů v čele s Tchajwancem chtělo zbavit jeho pravomocí, zejména té hlavní, vyplývající z čl. 62, odst. a ústavy?

J. Nevrkla 24.11.2021 9:28

Myslím, že se během nové vlády životní situace většiny voličů natolik zhorší, že budou chtít změnu. A drzost vítězů získat i poslední ústavní funkci se jim taky vymstí.

P. Čech 24.11.2021 10:15

To nestačí, pane Nevrklo, to bohužel nestačí! Nestačí to v diktátorsky řízeném státě. Stačilo by to ve státě demokartickém. V takovém, ve kterém skutečně vládnou občané a zásadně nikoliv politické strany.To však není případ České republiky.

J. Nevrkla 24.11.2021 10:29

S parlamentní demokracii se musíme smířit, v závažných otázkách bych ovšem chtěl referendum. Ale poptávka po stranách tohoto ražení zatím není dostatečná. Věřím, že bude dřív, než se podaří ustavit nějakou diktaturu.

P. Čech 24.11.2021 14:07

Podle mne ta diktatura u nás existuje již od doby, kdy Václav Klaus v roce 1991 rozbil Občanské fórum a inicioval tak vznik politických stran. Tyto se do té doby naplnily vesměs "bývalými" komunisty a jaly se škodit státu stejně, jako to dělala KSČ před listopadem 1989. Od začátku všech debat tvrdím, že proti existenci politických stran nic nemám. Zásadně ovšem nesouhlasím s jejich mocí, zejména s jejich mocí nad občany, jaká je u nás dnes praktikována. Ony ty politické strany, ale i hnutí,nejenže diktují občanům svou vůli, ony v rozporu s čl.2, odst.1 ústavy přímo ovládají moc zákonodárnou, výkonnou a zčásti i soudní. Využívají k tomu čl. 5 ústavy, který není ničím jiným než pouhou obměnou čl. 4 ústavy minulé, který diktoval vedoucí úlohu KSČ. V podstatě jde o téměř mistrný tah "bývalých " komunistů ve všech politických stranách, jehož si lidé nevšimli. Dnes si to už uvědomují, bohužel nemají ve svých rukou nástroj k prosazování své demokratické vůle. Proč myslíte, že politické strany odmítají zákon o obecném referendu po vzoru SPD?

J. Nevrkla 24.11.2021 15:21

Rozhodně jsem pro zákon o obecném referendu, dá se ovšem použít jen pro významnější věci. Měla by rozhodovat většina a ta se dá zjistit jen volbami nějak definovaných stran. Faktem ovšem je, že dnešní koalice téměř definované nejsou a výsledkem je nestravitelný guláš, kterému říkají kompromis.Az přijdou velké problémy, začne se to polarizovat, jen doufám, že z toho nebude zase nějaká diktatura. Zdá se, že k ní máme našlápnuto.

P. Čech 24.11.2021 20:14

Ten nestravitelný a hlavně nikým nevolený guláš, kterému se u nás říká koaliční program a který spolu s vládou usiluje o důvěru poslanecké sněmovny je jediným možným způsobem jak vůbec vytvořit nějakou vládu pomocí voleb podle zásad poměrného zastoupení. To rozhodování většiny lze zajistit více možnými a hlavně skutečně demokratickými způsoby. Rozhodně ovšem nikoliv pomocí voleb podle zásad poměrného zstoupení. Což třeba takhle volit skutečné zástupce občanů (nikoliv politických stran a hnutí) tak jako je tomu u voleb do senátu? A nebo volit kandidáta z jednoho celostátního seznamu přičemž těch 200, kteří dostanou nejvyšší počet hlasů, bude zvoleno. Hlavně jde o to, aby volby byly přímé.

J. Nevrkla 24.11.2021 20:36

Jednotlivec může být neřízená střela, za kterou nikdo nestojí. Měl by za tím být nějaký volební program, potenciální ministři apod. V demokracii těžko něco jiného může fungovat, já si žádný příklad nevybavují.

J. Pavelka 24.11.2021 7:34

A co protimečiarovská koalice onehdy na Slovensku? Také špatně? ...Ale je to i v zahraničí běžná věc...