3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Konec demokracie v Česku?

Cituji naši ústavu, čl. 5: Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů. Podle volebního zákona 247/1995 Sb. se však o zvolení ucházejí nejen politické strany, ale i politická hnutí a koalice stran.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Veverka 25.11.2021 12:19

Představte si, že byste třeba jako odborník dostal možnost vyjet na zahraniční kongres, ale předtím byste musel soudruhům podepsat, že pokud vás třeba někdo bude kontaktovat s cílem získat informace, budete to hlásit. Jste si jist, že byste raději odmítl a zůstal doma? Přitom byste samozřejmě neměl v úmyslu cokoli hlásit-ale už byste byl spolupracovník. Skuteční fízlová se nerekrutovali z lidí vysoce postavených, před těmi si každý dával pozor na jazyk, ale naopak z lidí prostých, kteří si připadali důležití, když je styčný důstojník pochválil nebo pozval na kafe či dokonce na oběd.

J. Veverka 25.11.2021 10:32

Právě že nevíte, co bylo dřív.Spolupracovníkem se může stát každý, ale na význačné místo v zahraničním obchodě přece jen musí něco umět. Je fakt, že kdyby na spolupráci nekývl, místo by asi nedostal, ale takový výběr měla spousta lidí, často ve svém odboru skuteční odborníci.Taková holt byla doba. A znovu pokud chcete spolupracovníka nazývat estébákem, měl byste to používat pro všechny uvedené třeba v Cibulkových seznamech. Zpívá vám estébák Nohavica, to by se vyjímalo na plakátech.

P. Čech 25.11.2021 8:11

On ji sice nepodepsal, nicméně ji svým konáním umožnil. Místo toho, aby jako vrchní velitel ozbrojených sil a prezident suverénního státu stál v čele ozbrojeného odporu, zbaběle uprchl do Velké Británie, kde si z něj následně dělali legraci.To, co udělal Klaus, jak píšete, dělají všichni lídři politických stran v rámci jejich volné soutěže. Po volbách se všichni z nich spojí do koalic a opozic, jen aby mohli být u moci a ovládat občany a veškeré dění ve státě. Ve státě vládne koaliční smlouva, kterou nevolil ani jeden volič. Přesně to je ta naše, česká "demokracie".

J. Kašpárek 24.11.2021 23:22

reagujete opravdu na mne?8-o Vždyť já s Vámi souhlasím

J. Jurax 24.11.2021 22:34

Ale kdež, netvoří. Taky do té žumpy, jak pravíte, patří.

J. Jurax 24.11.2021 22:25

Pokud spolu se stranou, kterou podporuji, volím i poslance dalších stran koalice, je to na zodpovědnost strany kterou jsem volil, jaké si vybrala partnery, pravíte.

Nuže, není.

Je jedině Vaší zodpovědností, co volíte, zejména když předem víte, s čím nebo kým se to Vaše vyvolená paktuje.

To, co píšete, může platit leda na povolební koalice - tam už vskutku nemáte co mluvit do toho, jaké mesaliance se Vaše vyvolená dopustí.

V. Němec 24.11.2021 22:23

Už jsem to napsal mnohde:

Předvolební tzv. koalice jsou podvodem na demokracii, podvodem vůči voličům.

ČR by měla být při volbách do jednokomorového parlamentu jedním volebním obvodem, jinak mají hlasy voličů nerovnou váhu.

Senát je totálně zbytečná a zatraceně drahá trafika.

A závěrem: Evropská unie musí být zrušena nebo změněna zpět na Evropské hospodářské společenství.

J. Jurax 24.11.2021 22:17

Beneš abdikoval - zatracená blbá chytrá klávesnice ...

J. Jurax 24.11.2021 22:16

No, Beneš a šokoval a podepsal ji další prezident - Hácha. Zestručněno.

J. Jurax 24.11.2021 22:14

Je otázka, co bylo dřív - post v zahraničním obchodě, pro jehož udržení bylo posléze nezbytné kejvnout na spolupráci, nebo spolupráce, kde snaživost a píle spolupracujícího byla nakonec odměněna lukrativním postem.

J. Jurax 24.11.2021 22:09

Ehm ... jistě.

Nicméně pokud chtějí ctít programy a zaměření stran, upečou buď neslané nemastné kompromisy nebo se budou hádat.

Ale to už je úděl nestabilních koalic ať předvolebních nebo povolebních. Nefunkční kočkopes, jehož jediným zaručeným výstupem je zajištění obročí pro všechny potřebné pitrýsky z prvků koalice. I kdyby se počet ministrů navýšit měl a nějaké to ministerstvo navíc se vymyslelo.

D. Müller 24.11.2021 22:03

Ani nenaznačujte, že to s stbákama táhl proti své vůli. To fakt ne. Je velký rozdíl když někoho vydírali a jinému dali lukrativní post v zahraničním obchodu.

J. Jurax 24.11.2021 21:59

No, heslo Doleva nebo s Klausem se oposmlouvou transformovalo na Doleva s Klausem.

J. Jurax 24.11.2021 21:56

Ano, účel holt posvětil prostředky. Ale ty prostředky trochu páchnou.

Nicméně zákony nebyl porušeny.

J. Veverka 24.11.2021 21:00

Pro takové jako vy je asi zbytečné opakovat, že Babiš nebyl estábák, ale pouze registrovaný spolupracovník. Což bylo mnoho tisíc lidí, například bývalý bankéř Tošovský, zpěvák Nohavica a tisíce dalších, u kterých to nikomu nevadilo. A příběhy lidí jak se na tento seznam dostali jsou někdy dosti drsné.

V. Braun 24.11.2021 20:39

Kontroverzní proto, že Klaus mobilizoval proti ČSSD aby se s ní po volbách spojil. To je jako by Beneš po Mnichovu podepsal smlouvu o spolupráci s Hitlerem.

J. Nevrkla 24.11.2021 20:36

Jednotlivec může být neřízená střela, za kterou nikdo nestojí. Měl by za tím být nějaký volební program, potenciální ministři apod. V demokracii těžko něco jiného může fungovat, já si žádný příklad nevybavují.

P. Čech 24.11.2021 20:14

Ten nestravitelný a hlavně nikým nevolený guláš, kterému se u nás říká koaliční program a který spolu s vládou usiluje o důvěru poslanecké sněmovny je jediným možným způsobem jak vůbec vytvořit nějakou vládu pomocí voleb podle zásad poměrného zastoupení. To rozhodování většiny lze zajistit více možnými a hlavně skutečně demokratickými způsoby. Rozhodně ovšem nikoliv pomocí voleb podle zásad poměrného zstoupení. Což třeba takhle volit skutečné zástupce občanů (nikoliv politických stran a hnutí) tak jako je tomu u voleb do senátu? A nebo volit kandidáta z jednoho celostátního seznamu přičemž těch 200, kteří dostanou nejvyšší počet hlasů, bude zvoleno. Hlavně jde o to, aby volby byly přímé.

P. Čech 24.11.2021 20:03

Piráti by se tam dostali i kdyby kandidovali samostatně, z čehož rozhodně nejsem nijak nadšený. Rozhodně by se tam při samostatné kandidatuře nedostala KDU ČSL, TOP 09 a STAN. Piráty a ODS by toto dostihlo až v příštích volbách. Jinak s Vámi naprosto souhlasím, že ten náš volební systém je "kouzelný". Bohužel však kouzlí jen ve prospěch politických stran. Jde totiž o to, že naše "volby" jsou nejen nesvobodné a nedemokratické, ony to vůbec nejsou volby. Svobodné a demokratické volby jsou jen takové, při kterých voliči volí své kandidáty (nikoliv kandidáty politických stran a hnutí) a to přímo. To, co se děje u nás pod pojmem "volby" je pouhé odsouhlasování kandidátů politických stan a hnutí, stejné, jako bylo to před listopadem 1989.

P. Čech 24.11.2021 19:54

Kontroverzní oposmlouva? Proč kontroverzní? Snad ne proto, že přímo řešila naprostou neschopnost systému k řízení státu? Taková podobná smlouva existuje např. ve Švýcarsku. Tam se k něčemu podobnému zavázaly naprosto všechny důležité politické strany. Tyto se domluvily na tom, že ve věcech, týkajících se všech občanů (celého státu) budou postupovat společně. A Švýcarsko je podle mne jedinou skutečně demokratickou zemí na světě. V současnosti vytvářená vláda n e r e p r e z e n t u j e většinu voličů. Zejména proto, že nejméně milion z nich volilo Přísahu a TSS, které vinou nedemokratického volebního opatření (5%) nemá v poslanecké sněmovně své zástupce. Lžete tady, pane Ptáčku a to silně účelově.

M. Martinelli 24.11.2021 19:43

jste mě rozesmál pane navrátil, proč myslíte, že ministerstvo spravedlnosti povede kmotr blažek a rakušan na vnitru důkazy pro ty žaloby taky hledat nebude, tady jedinou nadějí je výbušná směs v podání co nejvíce covidu a apartheid pro neočkovaný, co nejvyšších cen energií, co nejvíce ilegálních islámských migrantů a nepřízpusobivých, co nejvíce nepracujících důchodců, co možná největší státní dluh čr i eu, co nejvyšší inflace, co nejvíce čechů pracujících v zahraničí, co nejvíce blackoutů díky green dealu a co nejvíce nových babišů jako je věslav michálek z bukanýrkýho stanu s co nejvíce neprůhlednými firmami v daňových rájích - pak teprve dojde ke skutečný revoluci...

F. Žůrek 24.11.2021 19:34

Ano, koalice před volbami jsou přípustné, ale změnila se pravidla pro procentuální omezení u těchto koalic! To provedl Ústavní soud. Byl de facto takto pozměněn zákon o volbách a byla de facto narušena Česká ústava. ÚS takto vyvolal zmatek. Tečka.

M. Martinelli 24.11.2021 19:07

souhlas, ale to neznamená, že si tam dosadíte svoje vlastní babiše a budete odkloňovat ještě víc, než ten prolhanej estébák...

M. Martinelli 24.11.2021 19:04

protože soudy a státní zástupce měla koala vždy podchycený (viz kmotr blažek, rampula atd.), jenom blázen by ztrácel čas se žalobami, a taky protože v čele ústavního soudu stojí bolševický ksindl rychetský, který hraje 5koalici na ruku - viz zrušení volebního přepočítávání, který tento leninský kripl sám zavedl, to že je estébák babiš mimo je dobře, ale to neznamená, že si tam místo něj dosadíte jiné babiše jako je věslav michálek z bukanýrkého stanu, který používá firmy z daňových rájů, aby nešlo zjistit původ peněz či střet zájmů...

D. Müller 24.11.2021 18:49

Ano, to je podstatné. Komunista, stbák, podvodník a vrchní korupčník je pryč.

M. Martinelli 24.11.2021 18:40

přesně jste to vystihl pane strakoš ty výhody naší bolševické demokracie, ale co s tím naděláme, když většina oprávněných voličú je retardovaná a bude hůř, pokud právo volit nebudou mít pouze lidé s iq 100 a vyšším...

M. Martinelli 24.11.2021 18:28

oprava - s ohledem...

M. Martinelli 24.11.2021 18:26

jen počkejte, až tu předvolební koalici udělá ano, ksčm a čssd plus možná i trikolóra za 4 roky - okamžitě demonstrace miliónu zkorumpovaných chvilek a ústavní soud v čele s bolševickým ksindlem rychetským to zruší právě s ohledm na ústavu...utvrzuje mě v tom i věslav michálek z bukanýrkého stanu, který nemá střet zájmů ani praní špinavých peněz, protože se nedá zjistit odkud pocházejí peníze z firem vedených v daňových rájích, no neberte to, ale hlavně že je žába babiš na prameni pryč...

J. Ptáček 24.11.2021 17:56

Koalice jsou přípustné, dokonce se u nás kdysi odehrála kontroverzní oposmlouva ale jelo se dál. Výsledkem voleb je, že vláda reprezentuje většinu voličů. Co je na tom tak pobuřujícího? Babiš měl možnost jít také do koalice, zkoušel to s ODS ale koaliční potenciál mu chyběl. Myslím, že ani Okamura by nešel do koalice s Babišem. Jak víme, tak např. zlikvidoval socany, možná i navždy. A to se mu vymstilo. A navíc si prohru Babiš zavinil sám tím, že v předvolební agitaci "kradl" program svým možným spojencům a ti šli pod pětiprocentní hladinu. Přišel skoro o milion hlasů. Holt komu není shůry dáno ... Znovu - opravdu vadí, že u moci bude vláda podporovaná většinou?

V. Braun 24.11.2021 17:49

Že je "narod" odstaven je jedině dobře, různí narodovci v historii napachali zvěrstva dost. Máme občanskou společnost, kde má každý stejné postavení bez ohledu na národnost a narodovectví.