17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Konec demokracie v Česku?

Cituji naši ústavu, čl. 5: Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů. Podle volebního zákona 247/1995 Sb. se však o zvolení ucházejí nejen politické strany, ale i politická hnutí a koalice stran.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pavelka 24.11.2021 12:29

Beztvearým molochem je i hnutí ANO, pro každého a pro nikoho..ani levice, ani pravice, ani liberálové, ani konzervativci ale tak nějak pro každého co chce....

J. Pavelka 24.11.2021 12:28

Nejen vystoupení, ale i když straní nehlasoval podle stranických "not".... Ale ne ze zákona, to podepisovali kandidující politickým stranám...Moc demokratické to věru nebylo...

J. Pavelka 24.11.2021 12:26

Volební zákon to takto umožňuje..Zda to je "podvod" na voličích, ať si každý zodpoví sám...Někdo si může zas myslet, že kandidatura "amébovitých " hnutí, které jsou tak říkajíc "pro každého" je takovým podvodem...ale i tak...Zákon to umožňuje a netřeba se tím rozrušovat...

J. Jelínek 24.11.2021 12:21

Jasně, vypráskaní komouši vždycky prosazovali "klid na práci". Nic nového.

K. Bratinka 24.11.2021 12:02

Neprináleží mi vmiešavať sa do vnútorných záležitostí susedného bratského národa. Ale sám seba som pobavil myšlienkou, že by Piráti neobsadili ani jeden poslanecký post.

V. Loula 24.11.2021 11:37

Podvod na voličích byl, když Piráti po volbách vyvolali vnitrostranické hlasování, zda půjdou se STAN do vlády nebo do oposice. To byl podvod.

J. Kašpárek 24.11.2021 11:24

A už je to tu zase! " Podvod na voličích". Víte vůbec , co to tady tvrdíte za nesmysl? Kdo chtěl, vybral si a volil. Jako obvykle, to nejmenší zlo. Koalice zakázané nejsou, tak vo co tady jde?Žádný podvod se nekoná. Podvod by byl, kdyby se koalice, nebo strana z koalice po volbách v rozporu s předvolebními sliby spojila např. s Babišem. Ano, to by byl podvod. Nebo by vyhlásila referendum o vystoupení z EU. Cítím z toho jen zhrzenost autora...

J. Nevrkla 24.11.2021 10:29

S parlamentní demokracii se musíme smířit, v závažných otázkách bych ovšem chtěl referendum. Ale poptávka po stranách tohoto ražení zatím není dostatečná. Věřím, že bude dřív, než se podaří ustavit nějakou diktaturu.

F. Kusák 24.11.2021 10:20

Ale to jinými slovy říkáte to co já. Já jsem ovšem k těm věcem dost skeptický a o takovém řešení dost pochybuji. Ale ten náš ekonomický průser a snaha to řešit nějakými ideologickými prostředky, to třeba změní. Jen si musíme ještě více naběhnout na pomyslné vidle. Jen doufejme, že to bude k lepšímu.

P. Čech 24.11.2021 10:15

To nestačí, pane Nevrklo, to bohužel nestačí! Nestačí to v diktátorsky řízeném státě. Stačilo by to ve státě demokartickém. V takovém, ve kterém skutečně vládnou občané a zásadně nikoliv politické strany.To však není případ České republiky.

F. Kusák 24.11.2021 10:13

Samozřejmě, že může. A mnoho lidí z jeho opozice si přeje, aby to vyhlásil, a co nejdříve. Pak se boj o prezidentské křeslo změní zase v extrémní antibabišizmus. To už znají a umí v tom chodit. Já jsem AB, jako politika odepsal. Nemůže dělat rozumnou politiku, pokud je trvale pod tlakem médií, velké části společnosti i opozice, která se ho potřebuje zbavit za každou cenu a všemi prostředky.

P. Čech 24.11.2021 10:12

Národ se nikam nepostaví, pane Kusáku. Leda že by provedl novou revoluci. Národ je ústavou, volebním zákonem, zákonem o soudech a soudcích a dalšími zákony zcela odstaven od moci, kterou v demokracii občané musí mít. Síla, která tento stav změnit může, ta existuje. Kdyby např. ANO 2011, SPD, Přísaha a Trikolóra vytvořily před volbami stejnou koalici jako SPOLU a PIRSTAN, vyhrály by s přehledem volby a získaly i ústavní většinu. Teprve potom by mohly nastat kýžené změny a to vypracování a schválení skutečně demokratické ústavy, volebního zákona a dalších zákonů. To by ovšem v zájmu státu museli odložit vzájemnou animozitu lídři těchto občanských hnutí a tato by musela postupovat společně a nerozdílně.

M. Rohovský 24.11.2021 9:53

Pane Klusáku, mým názorem je že to mnozí ( včetně mne) chápali. Prostě jenom vyjádřili svůj názor při vědomí, že naděje na jeho naplnění je nízká, byť ne neexistující.

J. Pavelka 24.11.2021 9:51

I ten Babiš může ještě kandidovat na prezidenta

F. Kusák 24.11.2021 9:46

Jen bych dodal, že dnes neexistuje síla, která by reálně daný stav politické moci změnila, tedy pokud si občané neuvědomí, do jaké pasti vlezli. A aby se to mohlo změnit, musí využít možností, které mají k dispozici, zejména při volbě prezidenta. Ten může ovlivnit mnoho věcí, možná víc než parlament. Tak uvidíme, jak se k tomu národ postaví a koho si nakonec vybere.

F. Kusák 24.11.2021 9:40

Tak, tak pane Čechu.

F. Kusák 24.11.2021 9:36

Nemluvte o Babišovi, ten je v podstatě mimo hru. Já chci, aby naše země fungovala co nejlépe. A kromě frází o zářných zítřcích a neutuchajícím boji s Babišem nic. Vlastně ano. Valí se na nás jedná katastrofa za druhou. Vysoká inflace, růst cen energií, nesmyslná řešení od byrokratů všeho druhu, důsledky pandemie atd. Jasně, že se prostému blbečkovi, honosně nazvaného "občanem", musí předhodit nějaký viník. Tak si to přeberte jak chcete.

J. Nevrkla 24.11.2021 9:28

Myslím, že se během nové vlády životní situace většiny voličů natolik zhorší, že budou chtít změnu. A drzost vítězů získat i poslední ústavní funkci se jim taky vymstí.

F. Kusák 24.11.2021 9:24

No, Piráty bych do toho netahal. Ti svou autenticitu zlikvidovali sami, a to díky pár chorobně ambiciózních jedinců ve vedení. Na hony mně jsou vzdáleny jejich ideologické postoje, ale tak tupou naivitu umocněnou bohorovností jsem nečekal. Tak dobře jim tak.

V. Heidlerová 24.11.2021 9:20

Pokud vím, prof. Fiala není a nebyl "skladatelem" a schvalovatelem zákonů. Jednal tak, jak mu zákony umožňovaly. Babiš se tím hájí také a natropil více škod než zatím pan Fiala. Měl stejnou možnost vstoupit do koalice, jenže nikdo s ním nechce být. To je umění vyjednávání 5koalice, u Babiše jde o totalitní přístup rozkazování jediného šéfa. Týmový hráč to určitě není. Připomíná to bývalé časy před 32 lety, jenže demokracie přece jen vystrkuje výhonky.

F. Kusák 24.11.2021 9:18

No, jen povzdech, kam jsme se za těch třicet dva let dostali. Bylo už dávno před volbami zřejmé, že moc uchvátí beztvarý moloch pěti straniček, že ti, co nechtějí ani ANO ani SPD nemají, díky technologům moci, jakým je Fiala nebo Rakušan (ten je obzvláště chtivý moci), prakticky žádnou šanci. Proto tolik voličů zůstalo se svými požadavky před branami parlamentu. Jen mají smůlu, že to nepochopili. Nepochopili ani to, jaký vliv může mít senát (proto ho ignorují) nebo prezident, protože ten třeba vybírá ústavní soudce. A nastává další dějství antické tragédie, a to jsou prezidentské volby. Bylo by dobré zvolit nějakého úplatného měkkýše, aby mocenská smyčka mohla být utažena.

V. Chrastina 24.11.2021 9:13

Člověk by řekl, že podvod Ústavního soudu dokáže zneužít především ten zlotřilec Babiš, a vida, on to provedl ten poctivý a rozvážný Fiala. Být Babiš stejným podvodníkem jako Fiala a Piráti, vytřel by jim zrak tím, že snadno mohl vytvořit předvolební koalici ANO, SPD, Trikolora, Svobodní plus mnohé z podprocentních straniček a kdo umí počítat, dopočítal by se, že by nejen vyhrál volby, ale podle všeho mohl mít ústavní většinu v parlamentu a při své zločinecké nátuře mohl snadno zavést dikteturu jako řemen. A vida ho, zločince prohnaného, neučinil tak. Člověk najednou neví, kdo je kdo, kdo z těch dvou politiků je poctivec a kdo podvodník. Ostatně soudím, že příští volby vyhraje někdo ještě prohnanější než Fiala a spol. Tož tak!!

P. Čech 24.11.2021 9:11

Odstrašující? Proč myslíte? Podle mne na tom Piráti jen vydělali, ikdyž ztratili místa poslanců. V normálních volbách by sice možná měli o pár poslanců více, ale i tak. Hlavně by ze sněmovny vypadly kromě ČSSD a KSČM také KDUČSL, TOP 09 a STAN. Politické strany a hnutí STAN By bez tohoto podvodu zůstaly tam , kde být mají. V opozici a mimo poslaneckou sněmovnu.

J. Fráňa 24.11.2021 9:09

My máme ve sněmovně stranu "Bez politické příslušnosti", nebo "Nestraník"? Že o tom nevím.;-D Co to má společného s článkem?

M. Kanda 24.11.2021 9:03

V takovém případě by ve Sněmovně nesměli sedět ani nestraníci za ANO.

I. Mentlík 24.11.2021 8:55

To je sice pěkná legitimizace, ale protože volič má ústavní právo nekroužkovat, vhozením lístku vyjadřuje souhlas s tím, že jakákoliv poznámka o stranické příslušnosti je mu šumafuk, a nevolí tudíž stranu, ale celou koalici. A zcela zákonitě by měl očekávat, že po volbách budou vystupovat jako jeden subjekt. Dále vzhledem k tomu, že může zakroužkovat jen pět kandidátů, při jejich větším počtu z jedné strany na jedné kandidátce by mu bylo upřeno právo na volbu strany. Tak jděte s takovou legitimizací do háje. Ale máte pravdu, je to věc výkladu. Jestliže si veřejnost stěžuje na nekvalitní zákony a jejich často rozporuplný výklad, nedivte se, vždyť se v tom nevyznají ani ti, kteří je vytvářejí, a patřičně toho někteří zneužívají.

R. Meišner 24.11.2021 8:53

1) ústavní soud =Rychteský. jediná osoba. a těch osm až deset ostatních mu odezírá ze rtů.

2) nebojte, příště už žádné předvolební koalice nevzniknou, a to právě kvůli kroužkování--pirátský příklad je dostatečně odstrašující. takže tak.8-o

P. Čech 24.11.2021 8:53

To si pište, že se to bude opakovat. Tedy ovšem jen tehdy, pokud hnutí ANO 2011 nedostane rozum a nebude se chovat stejně protiústavně jako politické strany a hnutí STAN. Ono jde o to, že pokud by do voleb vstupovalo také jako předvolební koalice ANO 2011, TSS, Přísaha a SPD, vyhrála by tato volby s přehledem a měla by i ústavní většinu, schopnou mnohé změnit. Tady ovšem Babiš zaspal. Teď má vše ve svých rukou prezident. Proč myslíte, že jej pár senátorů v čele s Tchajwancem chtělo zbavit jeho pravomocí, zejména té hlavní, vyplývající z čl. 62, odst. a ústavy?

P. Čech 24.11.2021 8:46

Zřetelný podvod na voličích byly samotné volby, jak bylo nastíněno v článku. Ovčané politických stran a hnutí STAN si to však nechtějí uvědomit. Že by jim to snad vyhovovalo? Tomu nevěřím. Spíše si myslím, že spláčou nad výdělkem až poznají, jak byli "svými" stranami a hnutím podvedeni.

I. Mentlík 24.11.2021 8:46

Tuším, že od dubna 2012, kdy se rozštěpili Věci veřejné a byl založen poslanecký klub LIDEM, se snížil potřebný počet poslanců v klubu na 3.