2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lapil 28.9.2007 10:07

Re: Re: Re: Klaus se svými názory zatím vždycky strefil do černého

K bodu 2. O technickém diktátu (spíš normách) se nejsem schopen bavit moc na úrovni. A ani nechci, protože je to určitě důležitá věc, ale nakonec jde jen o peníze. "Moskva" -  míněno spíš komunisté -  dělala horší věci.  Zakazovala  vydávat knihy. Zavírala muzikanty, ne kvůli tomu, že by kradli nebo prodávali drogy, ale protože jejich muzika neodpovídala duchu socialistického realismu. Jedním z kriterií při přijímání na školu byl dělnický původ rodičů a jejich členství v KSČ; totéž nebo něco podobného při cestě do ciziny. Když jste si chtěl s kamarády zamuzicírovat, kecala vám do názvu kapely. Když jste chtěl pořádat koncert, kecala vám do repertoáru. Když jste chtěl v rádiu vyprávět "židovskou" anekdotu, přemluvila vás redaktorka na "hebrejskou"; netuším, proč (historka vyprávěná Honzou Burianem). Znám nejméně jednu paní, která se chodila do kostela pomodlit jedině v cizích městech, protože se bála, "že by ji tam někdo mohl vidět". Obava blíže nespecifikovaná, ale surově reálná, protože proti kantorce byla taková věc šeredně využitelná. Když jste si chtěl přivézt z ciziny desku Karla Kryla, musela mít na etiketě Novosvětskou a stejně to nemuselo stačit: Pepa Štreichl: "A víte, co mě zachránilo? Že jsem doma neměl gramofon)." Takže mu neprokázali, že věděl, co za kontraband přivezl.

Pravda, spousta lidí může mít pocit, že diktát Bruselu..., ale pravda to zatím (klepy klep) zdaleka není. Nebo možná i je, ale přese všechno jde víceméně o technické věci. Bohužel ale - politická korektnost má tím směrem šeredně nakročeno, "pominutá příležitost mlčet" mrazí v zádech a když slyším "kdo je proti EU, je nebezpečný nacionalista", bojím se, že se chystá velké zle.

pamětník 28.9.2007 11:47

Re: Re: Re: Klaus se svými názory zatím vždycky strefil do černého

Ono to bylo před listopadem trošku jinak. Moskva nikomu nic vpodstatě nediktovala, to pouze naši vůdci - tedy vedení komunistické strany - velice přesně dělali, co se Moskvě líbilo.  A někdy i mnohem víc. A nám, řadovým občanů tvrdě diktovali věci, které se bezprostředně dotýkaly každodenního života. Moskva to jen zpovzdálí kontrolovala.

Soudruzi z RVHP s přehledem zavedli v Československu socialismus, který z jedné z průmyslově nejvyspělejších zemí světa učinil to, z čeho se teď už zaplaťpámbu pomalu dostáváme.

Mimochodem - vy jste byl majitelem nějaké zemědělské farmy nebo cukrovaru, které vám eurobyrokrati rozmetali? Nebo si opravdu myslíte, že zemědělstvím bez dotací se dnes někdo uživí? A proč si myslíte, že v těch starších zemích EU jsou na ty dotace peníze? Zkuste se třeba zeptat těch vašich oblíbených soudruhů z RVHP.

Pamětník starejch dob 28.9.2007 13:45

Člověče, ono stačilo, že Moskva určovala, KDO má na těch

vedoucích postech sedět. Přečtěte si knihu Mráz přichází z Kremlu, tam to Brežněv říká Dubčekovi zcela jasně (Z. Mlynář byl očitým svědkem tohoto Brežněvova proslovu). Hlavním Dubčekovým "zločinem" bylo, že dělal kádrové změny bez Brežněvova schválení.

Pamětník starejch dob 28.9.2007 13:38

Budete se divit, ale soudruzi z RVHP nám opravdu likvidovali

některé výroby. Např výroba šicích strojů a autobaterií, kterou měly podle linie narýsované v Moskvě, zajiš'tovat v rámci "dělby práce" jiné státy RVHP. V obou uvedených případech to ale skončilo krachem protože ty výrobky byly příliš špatné.

Jinak nám hlavně nařizovali, CO máme vyrábět a za kolik to prodávat. Naši soudruzi nehájily ani tehdy naše zájmy lépe, než to dělaly vlády ČSSD vůči Bruselu. Mnohdy jsme nakupovali sotva použitelný šrot.

honzak 28.9.2007 7:06

Re: Re: Klaus se svými názory zatím vždycky strefil do černého

ty jsi zažil diktát z moskvy, že srovnáváš? Setkáváš se s euronesmysly ve své každodenní praxi jako já? Musíš se řídit nějakou harmonizovanou ČSN EN?

Nebo jsi jen mladý rozhněvaný muž a vyrosteš z toho až budeš konfrontován s realitou každodenního života?

Jan 28.9.2007 7:28

Re: Re: Re: Klaus se svými názory zatím vždycky strefil do černého

Tak se nam sver: s jakymi "euronesmysly se sestkavas v kazdodenni praxi"? To by mne fakt zajimalo.

honzak 28.9.2007 7:51

Re: Re: Re: Re: Klaus se svými názory zatím vždycky strefil do černého

ETCS / ERTMS a jejich aplikace v českém prostředí. Včetně aplikace neexistujícího GALILEO.

Co dáš ty?

Jan 28.9.2007 8:24

Re: Re: Re: Re: Re: Klaus se svými názory zatím vždycky strefil do černého

A jak Te ETCS / ERTMS omezuje? Delas (flakas se) nekde na draze nebo na ministerstvu dopravy? Ty jsi rikal, ze se citis byt omezen, tak napis konkretne jak.

Ja nedam nic, protoze ja si na EU nestezuji. Uz jenom proto, ze sidlim skoro 20 tisic kilometru od Evropy.:-P Ale i kdybych byl v Cesku, tak se porad domnivam, ze pro Cesko nema clenstvi v unii alternativu.

honzak 28.9.2007 15:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klaus se svými názory zatím vždycky strefil do černého

tak do toho nekecej,když o tom nic nevíš! Ve volném čase si vygůgluj cenu, která byla zaplacena za ETCS pro rychlovlaky mezi Francií a Německem a vztah ke zmiňovanému ETCS / ERTMS. Počet NÁRODNÍCH zabezpečovačů, které musí SPECIÁLNÍ a JEDNOÚČELOVÉ soupravy na této trati vozit vyrazí dech i laikovi.

Jerry 28.9.2007 9:46

Re: Re: Re: Re: Klaus se svými názory zatím vždycky strefil do černého

Tak já ti to ty hloupý český Honzo pošeptám  .. například pouhý dodatek Z3 české normy na zatížení konstrukcí má 50 stránek a to se týká pouze zatížení sněhem

JC 28.9.2007 10:04

Re: Re: Re: Re: Re: Klaus se svými názory zatím vždycky strefil do černého

Typické. Jen zírám, jak ten horlivý zastánce EU příkazů a směrnic ke každé prkotině ví zcela přesně, co je pro nás nejlepší, když žije 20 tis.km od Evropy!! Pokud by se musel pod tvrdými sankcemi podřizovat všem nesmyslům, které na nás dnes a denně valí úředníci z Bruselu, asi by své názory velmi rychle zrevidoval.

Jan 28.9.2007 10:46

Re: Re: Re: Re: Re: Klaus se svými názory zatím vždycky strefil do černého

Asi ty vychodni normy, hloupy cesky Jerry, staly za starou belu, ne?! Pamatuji, jak se nedavno polozila pod naporem snehu nejaka hala v Polsku a pohrbila desitky lidi.

i.h. 28.9.2007 11:03

Hala, co se polozila,

nebyla v Polsku (tedy, mozna tam taky nejaka byla, ja nevim), ale ve straslive vysoko vyvinutem Bavorsku. To je v Nemecku, zapadnim, ve stare zemi Evropske Unie.

JC 28.9.2007 11:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klaus se svými názory zatím vždycky strefil do černého

Hm, geniální světáku, na vás prostě nikdo nemá;-D;-D Jen skromná otázečka: nedávno spadlý most v USA byl taky postaven podle východních norem? Co přetržené lanovky nebo tunel bez únikových cest v Rakousku, kde při požáru skončily desítky lidí? Snad taky "východní normy"? Ty měly  tedy váhu, když se jimi řídil pomalu celý svět ;-P

honzak 28.9.2007 15:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klaus se svými názory zatím vždycky strefil do černého

pracuješ podle norem kvality řady ISO 9XXX v té své dokonalé cizině? Určitě jo, jinak bys nebyl konkurenceschopný (tak praví brusel). Už jsi byl prokazatelně seznámen s postupem, jak máš CHODIT PO SCHODECH, aby se ti nic nestalo? Pakliže ne, tak podle brusele do týdne za strašných bolestí zemřeš po pádu na schodech.

Tak mě napadá, zda 20 000 km od Evropy není náhodou Kamčatka....

Karim 28.9.2007 0:44

Klausuv projev byl velmi rozumny a umirneny, uplny opak........

....toho co VK predvedl ve svem slavnem interview pro HN.  Zadne "zadne niceni zeme nevidim a nikdy jsem nevidel" zadne "prosim vas, Al Gore neni normalni, je to dusevne nemocny clovek"  atd atd. 

Je videt, ze VK umi "mistrovsky volit spravnou dikci".  Na mezinarodnim poli vystupuje umirnene, ale na domacim poli se do toho poradne "opre" - vi jak si jednoduchymi vetickami vylepsit popularitu u dobrosrdecneho a jednoducheho  naroda pivniho.

Na NBC maji zajimavy shot o Amadinejadovi. Americky komentator rozebira, jaky je Ahmad populista - umi lidem sugestivne podkurovat tim, ze jim rika "lidovym jazykem" ruzne zjednodusene polopravdy, pololzi, ktere lide vlastne slyset chteji........     

rif 28.9.2007 3:05

Re: Klausuv projev byl velmi rozumny a umirneny, uplny opak........

Jestli Klaus neco neni, tak teda neni populista.

malstoka 28.9.2007 5:40

Re: Klausuv projev byl velmi rozumny a umirneny, uplny opak........

Nespletl jsis jména. Klaus není Paroubek