1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo za to může

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MUDr Jiří Kilian 24.10.2008 7:23

Re: Reformy nás teprve čekají

Je to od thematu, které jsem zvolil pro svou stať, ale přesto k jedné věci :  Zdravotní pojištění je relativně mezi nejnižšími v Evropě a absolutně pak je to ještě výraznější.  Hodnota bodu je pod jednou korunou  celé roky. Jestli tu někdo píše, že se tím zvyšují příjmy poskytovatelů, pak je to odrazem neznalosti dopadu popélatků na výši úhrad.

Principiálně ona myšlenka, kterou popisujete, že by se oblígátní část pojistného přesouvala so jakési motivační položky, je dobrá. Vyžaduje ovšem definice rozsahu péče,, která je hrazená ze zdravotníhéo pojištění, aby bylo zřejmé, co kdo má v rámci úhrad ze ZP dostat za péči.

To, že poplatky vedou ke zvýšení příjmů do ZP je zřejmé a že je to navýšení selektivní, tedy takové, které už do jakési motivační skupiny patří, je zřejmé. A je také zřejmé, že cena péče je u nás nízká právě proto, že je nízká cena práce zdravotníka.  A je také zřejmé, že výjimky z poplatků jsou principiálně špatné a že například sociální resort měl - jakože k tomu byl vyzván i resortem zdravotnictví - kompensovat výdaje za poplatky těm, který způsobí podtstanou újmu. Jde o sociální dopad, podobně jako dopak cen energií.  Nemám za správné, že zdravotnictví dělá arbitra, rozhodujícího o tom, kdo bude platit.  taková medikalisace sociologie je zásadně špatná věc.  Ale ministerstvo sociálních věcí není nijak atakováno, že nereagovalo na zvýšení výdajů, jakkoli mám za to, že to je právě jeho starost.

 

mirek Ostrava 24.10.2008 8:50

Genius Rath to přece říkal už dávno....

Málokdo z voličů Dr. Ratha, kteří se teprve nedávno zřejmě naučili ovládat internet, si najde na netu přehled Rathových dávných výroků z doby, kdy byl předsedou Lékařského odborového klubu a stejně tak z doby, kdy byl prezidentem České lékařské komory. On v těchto funkcích přece požadoval daleko větší spoluúčast pacienta, v rozsahu až 40% u některých úkonů, chtěl vysloveně regulační poplatky za návštěvu u lékaře, chtěl mít léky, které by si hradil pacient sám.... Kdo si vzpomene na jeho nátlakové akce za zvýšení platů lékařů, jako specializované skupiny odborníků..

Kde se najednou v takovém člověku vezme síla, popřít své dosavadní myšlenky a požadavky a obrátit o 180 stupňů... A takovému člověku dali voliči svůj hlas.....

honzak 24.10.2008 6:56

k poplatkům

jsou nastaveny špatně. Jsem pro, ať se platí. Ale systematicky jinak - něco jako kolek na úřaďě. přijdu k obvoďákovi (závodnímu lékaři), zacáluju 30,- v českých (sneslo by se i 50,-) a s potvrzením procházím systémem. A to až do ukončení "případu", tedy do ukončení neschopenky. Aby to opravdu sloužilo jako VSTUPNÍ FILTR, nikoliv jako ždímačka na skupiny obyvatel, které přirozeně vykazují vyšší nemocnost (děti, důchodci).

Současný stav je trochu na palici - natluču si na lyžích (moje chyba), zaplatím obvoďákovi za bumážku k ortopédovi. Tam mě pošlou na roentgen (BEZPLATNĚ) a při odchodu z ortopedie zaplatím dalších 30,- a nakonec ještě v lékárně. Sumu sumárum 90,- v českých. Pro důchodce a mladé rodiny je to slušná sumička na rozhazování, zvláš´t, když ji vyklopí několikrát za měsíc.

Aby to pochopili i tvůci, tak navrhuji posílat pana Cikrta na každodenní natahování (ano je to ode mě hnusné, nicméně velmi ilustrativní). Zaplatil by 30,- na chirurgii (takový ten stůl na trakce) a pak 30,- na ortopedii za přeměření délky. Při 20 pracovních dnech v měsíci 1 200,- v českých. To by poznal i se svým jistě znatelně nadprůměrným platem ministerského mluvčího.

Ladislav N 24.10.2008 17:11

Re: k poplatkům

Za to, že jste si natloukl na lyžích, tedy zranění při rizikovém sportu, byste měl platit podstatně víc, než obyčejné poplatky po 30 Kč. Např. spoluúčast 50% na léčení. A nebo se nechat připojistit úrazovým pojištěním.  To bych považoval za spravedlivé řešení. ;-)

honzak 24.10.2008 18:11

Re: k poplatkům

Laďo, Ty simyslíš že jsem úplnej blb? Bez pojištění léčebných výloh nevyrážím. Jde o POVINNOU návštěvu domácích lékařům po návratu z Francie.

marv 24.10.2008 0:36

Ještě jeden souhlas

Ať probírám naši politickou scénu shora dolů, zprava doleva, nevidím nikoho lepšího než Topolánek. Ano, nejlepší ještě neznamená dobrý, ale já bych třeba rozmazleného exhejtmana Bendla v čele ODS viděl opravdu nerad.

Jirka 24.10.2008 1:15

Re: Ještě jeden souhlas

Souhlas.R^

Jirka 24.10.2008 1:15

Re: Ještě jeden souhlas

Ještě dodám,natož pak Béma.;-(

R. J. 24.10.2008 3:19

Re: Ještě jeden souhlas

Souhlas.Není co dodat.

fox 24.10.2008 7:37

Re: Ještě jeden souhlas

R^

Julinho 24.10.2008 7:47

Re: Ještě jeden souhlas

tisíckrát souhlasR^R^R^R^R^R^

jepice 24.10.2008 7:47

Re: Ještě jeden souhlas

Ano, souhlasím.

Kef 24.10.2008 8:42

Re: Ještě jeden souhlas

R^

Bloud 24.10.2008 8:47

Re: Ještě jeden souhlas

R^ Já rovněž.

mirek Ostrava 24.10.2008 8:52

Re: Ještě jeden souhlas

R^R^

občan 24.10.2008 9:40

Re: Ještě jeden souhlas

R^

doktor 24.10.2008 0:35

Kolego,

napsal jste správně, že "normy jsou dvojí...druhé volné, společenské, kterých dodržování vymahatelné není a jen se má za neslušné jich nedbat". Bohužel jste tuto část svého článku nerozvedl /technická chyba?/. Jenže právě tyto nepsané normy byly při rozhodování  voličů rozhodující. Nešlo o Topolánka nebo Julínka, nešlo o poplatky nebo kouzla s daněmi, ale o těžkou aroganci premiéra a téměř celé vlády, jejíž je právě Julínek hlavním protagonistou. Tvůrci reforem zásadně o své práci nediskutovali, a když, tak až po odhlasování zákonů v parlamentě.  Občas nepřipustili diskusi ani v parlamentě (senátu)! Nediskutovali předem nejen s lidmi, kterých se jejich katastrofální reformy osobně dotýkají, nebo kteří věcem rozumí, ale mnohdy ani mezi sebou. Kabinetní politika. Domnívám se, že lidé, kteří šli k volbám, se naopak domnívají, že diskuse, naslouchání druhým a smysl pro kompromis jsou základem demokracie. Proto volili, jak volili: PROTI současné vládě, která až dosud předváděla pravý opak demokracie. Češi jsou na ten způsob vládnutí citliví. Dobře ho známe. Zažívali jsme ho 40 komunistických let. Říká se mu totalita.

Slava 24.10.2008 0:44

Re: Kolego,

Stoprocentní souhlas. R^R^R^

marv 24.10.2008 0:44

Re: Kolego,

Doktore, to co tady kritzujete není totalia, ale demokracie. A tomu, jak byste si to zřejmě představoval se říká utopie. A zatím vždy v historii pokus realizovat utopii (nebo to alespoň předstírat) skončil totalitou - u nás naposled v r. 1948.

loula 24.10.2008 6:37

Re: Kolego,

Rád bych vám připomněl slova Topolánka, která řekl v předvečer druhého čtení reformního batohu (jenom na okraj, materiál pro druhé čtení se podstatně lišil od materiálu předloženého pro první čtení a tyto změny byly dohodnuty doslova noc před druhým čtením). Topolánek řekl asi toto: Zavazuji všechny koaliční poslance, aby reformní batoh schválili ve znění, jak je předkládán a aby zamítli všechny pozměnovací návrhy, které by oposice vznesla.

Skutečně demokracie jako řemen.

pozorovatel123 24.10.2008 6:50

Re: Kolego,

No stále ještě nechce bianko směnku na 4M jako Váš přítel taky doktor Rath.

loula 24.10.2008 6:58

Re: Kolego,

Já jsem někde řekl, že snad Rath je demokrat? Někde jsem uvedl, že je to můj přítel? To, že kritizuji premiera, vůbec neznamená, že souhlasím s postoji jeho oponentů. Topolánka jsem kritizoval za jeho postoj, který naprosto nesvědčí o jeho úctě k demokracii. Ve sněmovně, když odmítli vést o batohu diskuzi, tak to odmítnutí alespon odhlasovali. Topolánek neměl absolutně žádný mandát toto říci. (Rath samozřejmě také ne).

loula 24.10.2008 7:06

Re: Kolego,

Opravuji, nebylo to ve sněmovně, bylo to v senátu.

AndyO 24.10.2008 3:41

Re:Češi jsou na ten způsob vládnutí citliví. Dobře ho známe. Zažívali jsme ho 40 komunistických let. Říká se mu totalita.

vy si skutečně nevidíte do úst a je věčná škoda, že zažíváte něco jiného než totalitu- abyste měl dost příležitosti poznat, co to je. Čtyřicet let vám zjevně na pochopení nestačilo.

fuj tajbl.

MUDr Jiří Kilian 24.10.2008 7:12

Re: Kolego,

Milý kolego, ústředním thematem mé stati je svalení viny za neúspěch voleb na ¨Topolánka a Julínka, čeho ž jsem svědkem.  Mám to za nespravedlivé  a proto o tom píšu. Máte snad ten dojem, že krom Topolánka a Julínka všichni ostatní politici koalice dělali to, co Vy popisujete jako správné správné a žádané ? 

antura 24.10.2008 9:15

Re: Kolego,

Kolegovi,konečně rozumný názor,díky za to!!R^R^VV>-

Antonín 24.10.2008 10:24

Re: Kolego,

Velmi výstižné a přesné, bohužel, tohle si "vládci"  na všech úrovních těžko pripustí.

Gaston 24.10.2008 0:23

Také souhlasím

Klaudius 24.10.2008 0:20

souhlas

Pane Kiliáne, s většinou souhlasím. Domnívám se ,na rozdíl od Vás, že regulační poplatky jsou správným prvním krokem zdravotnických reforem.

JC 24.10.2008 1:09

Re: ještě mi vy stoupenci Julínkových (nebo spíš Cikrtových) reforem poraďte

jak máme "zregulovat" našeho mrňouse, který je pravidelně 2 týdny ve školce a 10 dnů doma!!!  Viróza, angina, zánět středního ucha atd. Máme mu snad zakázat večerníček, aby si příště rozmyslel nadměrně zatěžovat české zdravotnictví ? 

Dál by mne zajímalo, proč musím s obyčejnou chřipkou na středisko, když vím, že stačí 3 dny v posteli s Acylpyrinem a horkým čajem?  Pokud by nebyla nutná neschopenka, nebylo by ani potřeba regulovat - ubyla by dobrá polovina pacientů v čekárnách. To by byla skutečná reforma!! To, co ti dva předvedli, je jen prosté zvýšení zdravotní daně (s cílem zvýšit příjmy remcajících lékařů o cca 30 tis. měsíčně).