12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo smí volit prezidenta?

Nedávno prohlásil Marek Benda, že bychom měli zrušit přímou volbu prezidenta, protože „další prezident nebude lepší“ a že ho Zemanova moc děsí. Benda není jediný, kdo tento názor zastává, a proto je třeba přímou volbu prezidenta obhájit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 24.7.2019 10:26

Duch ústavy?

Jaký "duch" ? Vždyť komunista Jičínský ještě žije !!!

M. Mikulec 24.7.2019 10:18

Re: Přímá volba by nevadila,

Duch ústavy mě vždycky rozesmeje. Znamená to, ze psaná ústava nestačí, a musí se vyvolávat duchové. No nazdar. To se ta ústava nepostradatelným komunistickým odborníkům moc nepovedla.

J. Godula 24.7.2019 10:16

Re: Volební právo

Máte pravdu. Je příšerné, když má dement J.Richtter stejný jeden hlas jako já.

M. Mikulec 24.7.2019 10:15

Re: Vynikající clanek

Blbost. Co tam mate dal, co vám řekli ve veřejnoprávních masirovacich mediich?

J. Richtter 24.7.2019 10:10

Re: Vynikající clanek

takoví jako ty budou první, kdo chcípne hlady po Czexitu.

J. Richtter 24.7.2019 10:09

Re: Je nutné určitým skupinám odebrat hlasovací právo

Naprostý souhlas.

Mé životní zkušenosti jsou takové, že když byl někdo komouš, všivák, levičák, socan a podobně, vždy to byla líná a neschopná veš a o to víc pro něj znamenají takové kreatury, jako je Zeman a Bureš satisfakci za příkoří, která díky své neschopnosti prožívali.

Ubožáci.

L. Severa 24.7.2019 10:08

Přímá volba by nevadila,

kdyby byly jasné mantinely prezidentovy funkce. Co může ovlivňovat ovlivňovat a co ne, s jasnými termíny. Důvod je jednoduchý. Zatím žádný ze tří porevolučních prezidentů nedodržoval "duch ústavy", jak předpokládali její tvůrci. Asi to jinak nejde. Bodrý český lid také definoval jednotku pro "dočasně umístěná vojska SSSR na našem území" na "jeden furt".

F. Kusák 24.7.2019 10:07

Re: Je nutné určitým skupinám odebrat hlasovací právo

A nad tím by seděl velký Flener a určoval by, kdo na oné pomyslné palubě zůstane, kdo půjde do pdpalubí a kdo přes palubu. Tak to už tady bylo a jak to dopadlo. Běžte s takovými názory někam, vhodná by byly třeba Severní Korea. A jen tak mimochodem, co současní levičáci, těm byste volební právo nechal? Nebo pitomé návrhy Starostů o volebním právu šestnáctiletých, to se vám líbí? Pokud budou mezi námi lidé s podobnými bolševickými názory, jako máte vy, nezbavíme se totality nikdy.

P. Moravčík 24.7.2019 10:06

Re: Funkci prezidenta v ústavě zrušit!

Nie je človek, nie je problém. Tak ste to myslel?

P. Moravčík 24.7.2019 10:05

Re: Inteligence vždy opovrhovala

A značná časť inteligencie (o ktorej diskutujeme) by sa dala zaradiť do kategórie deprivantov. To je dostačujúce vysvetlenie. Inteligencia sa nemusí rovnať empatii.

M. Mikulec 24.7.2019 10:03

Vynikající clanek

Souhlasim bez výhrad. Jak to dopadá, když jsou elity utržené ze řetězu, vidíme v cele Evropě: zářným příkladem je Brexit, kde se naslouchá poraženým. Francie, která si zvolila Macrona jako změnu, a ukázal se stejný gauner jako ti předchozí. Bohužel má proti předchozím víc mladické energie, což je zlé.

J. Richtter 24.7.2019 10:03

Re: Volební právo

100,000 x souhlas. Je příšerné, že dement z Horní dolní má stejný jeden hlas jako já, když dementovi stačí, že mu nějaká narudlá fusakle řekne z billboardu, že Tahle země je naše. Tahle hloupá sebranka si skutečně myslí, že tahle hradní onuce bojuje za jejich zájmy. Nejsou to schopni svým rozumovým potenciálem rozklíčovat. Stejně jako voliči komunistického práskače, dneska se k němu přitulilo tolik zhrzených a v prvních 25ti letech kapitalismu neúspěšných blbců, kterým podělal život Havel a Kalousek, že se nestačím divit.

P. Moravčík 24.7.2019 10:01

Re: Je to jinak

Máte hodne pravdy, preto by som sa priklonil k akejsi obdobe "cenzu". Rozhodovať by mali tí, ktorí to všetko platia z výnosu svojej práce. Aj keby to znamenalo, že ako dôchodca stratím možnosť zasahovať do voľby reprezentantov. Môžem ich len ovplyvniť vyslovením názoru na predvolebných stretnutiach... Ale ako zaistiť, aby sa k vláde zase nedostali tí, ktorí vám sľúbia viac ako vám iní dajú a sú schopní oklamať aj tých, čo platia dane? Možnosťou odvolať poslanca nejakým miestnym referendom? Automatickou stratou mandátu pri dokázanom porušení zákona? (Pri dnešnom stave práva o tejto možnosti silne pochybujem). A kto by to presadil, dokázal presadiť k zmene ústavy a príslušných zákonov? Dnešný stav je podľa mňa prakticky nevratný, ľudí, ktorí by to mohli zmeniť a majú dosť skúseností a schopností to presadiť, nevidím ani u vás a u nás tým menej. Ak sa aj niekto objaví, nemá šancu odolať establishmentu a sústredenému útoku médií. A ako ste správne poznamenal, väčšina na názory pána Robejška kašle. Hlas volajúceho na púšti,

M. Zdobinský 24.7.2019 9:44

Volební právo

Nic proti přímé volbě, dokonce i s rizikem,že příštím prezidentem bude Karel Gott nebo Jiřina Bohdalová :-) . Podle mne spíš stojí za zamyšlení, jestli by neměli mít všeobecné volební právo pouze voliči, kteří platí daně. Myslím přímé daně z příjmu. (Nechytejte mne za slovo, že daně platí vlastně trochu každý např. prostřednictvím DPH). Omezila by se tím volitelnost populistů, kteří pak "rozdají" státní rozpočet svým voličským skupinám. (Vláda ANO/ČSSD je učebnicovým příkladem, i když ne zdaleka jediným). V každém normálním "spolku zahrádkářů" taky mají hlasovací právo jen členové, kteří platí příspěvky. Jen ve státě to tak není a přitom parlament a vláda jsou především o správě a používání vybraných peněz-daní.

P. Flener 24.7.2019 9:30

Re: Funkci prezidenta v ústavě zrušit!

funkci prezidenta opravdu nepotřebujeme a bude klid, ušetří se.

P. Flener 24.7.2019 9:28

Je nutné určitým skupinám odebrat hlasovací právo

třeba rodiny bývalých komunistů, estébáků, péesáků, funkcionářů a jim podobných podlidí by neměly mít hlasovací právo. Komunistická diktatura tento národ totiž tak zničila, že to bude trvat 100 let, než se to trochu napraví. A všichni komunističtí přisluhovači byli křiváci, kteří by měli být odsunuti do podpalubí společnosti.

F. Svoboda 24.7.2019 9:22

Re: ......

Stručné a výstižné. Dalších keců typu p. Hlosty netřeba !!!

F. Houžňák 24.7.2019 9:10

No jo, u "vašeho" Kisky to chápu, vyfinancovaný

oligarchmi, to ale u "našeho" Zemana ten případ nebyl, jak jistě víte.

M. Valenta 24.7.2019 9:07

Je to jinak

Pan Robejšek měl několikrát možnost se přesvědčit, jak většina na jeho názory kašle. A parlamentní demokracie? Ta je tu podle mne v neposlední řadě proto, aby korigovala choutky lidu. Lidu chodícího k volbám povětšinou s nataženou rukou a pokoušela se mu stále dokola vysvětlovat proč tohle nejde a proč by se tohle mělo udělat. Předpokladem pochopitelně je, aby byl parlament složen z toho lepšího co v národě je a také se podle toho choval.

F. Houžňák 24.7.2019 9:06

Vždycky, když vidím slovo "kouč", vybaví se mi slovo

"gauč", který moje babička vyslovovala "kauč". Komická představa dotyčného jako kusu nábytku. I původní podoba slova, tedy coach, znamená i kočár, takže by dotyčný nejspíš pendloval mezi službou coby sedátko a dopravní prostředek.

J. Kárník 24.7.2019 9:05

Problém není kdo volí, ale kdo nominuje kandidáty

Problém není kdo volí, ale kdo nominuje kandidáty, tedy v podstatě tisk, který je už i v naší zemi levicově aktivistický. Bez tisku by takoví strašliví kandidáti jako Hilšer neměli vůbec šanci.

A. Alda 24.7.2019 9:05

Opět sqěle napsáno.

Nemohu nesouhlasit.

Jsem zásadním zastáncem přímé volby presidenta. I přímé volby hejtmanů. Nikoli však starostů - to leda v malých obcích do 7000 obyvatel.

Proč byla u nás přímá volba zavedena? No protože tahanice při volbě Klause byly tak neúnosné, že hrozilo vzbouření lidu. Dobře si na to pamatuji. Padlamentní strany pak veřejně slibovaly, že zavedou přímou volbu, aby se voličstvo uklidnilo. A pak už nemohli couvnout, byť se jim to zajídalo.

Přímou volbu prostě nezavedly partaje o své vůli, ale na velký nátlak občanů.

A proto si musíme přímou volbu hlídat, ať nás o ni nepřipraví.

K. Salajka 24.7.2019 8:55

Re: ach jaj

S tím "no name" máte sice pravdu,ale všechny volební systémy v současnosti, vedou k vítězství lidí jako Babiš (valná hromada, kde se rozdávaly akcie zadarmo, zapomenutý šéf GIBS Murín a nabídky zemědělcům, které se neodmítají), Zeman (transparentní účty zbrojovek a exekutorské komory, příspěvky z H-systému přes Šloufa), Mečiar (pletl si amnestii s amnézií jako Klaus), ekonomičtí střeti zájmů jako Berlusconi (tiskový magnát, kterého zlouni označují za pedofila), Sarkozy odsouzený za úplatek od Kadáfího, Macron (čokoládový baron, zprzněný učitelkou, dlužník Kuvajtu), křesťanská demokratka AM řídící islámskou neřízenou invazi, Jsou to borci, o kterých se vlastně všechno podstatné ví.

Platí jen jedno - "Bez špinavých peněz do voleb nelez!"

Dnes financuje 5. avenue Gretu a Mikuláše, zítra nám nadělí nějaké prozíravé batole - jehož výroky budou vykládat haruspikové.

K. Janyška 24.7.2019 8:53

Je absolutně nesmyslné, aby prezidenta volili stejní lidé,

jako sněmovnu. Udělují mu totiž stejnou legitimitu a ničí tím nepřímo sami sebe. Nevzdělaní lumpenproletáři s tituly i bez, a takových je většina občanstva, jsou schopni volit jen emocionálně a pak to tak dopadá. Kdo je více osloví, třeba i vtipy nebo koblihami, toho volí.

Kromě toho, že samotná demokracie je cestou k totalitě. Je totiž válkou všech proti všem, přičemž všechny 24 hodin denně stejně řídí jediné právo pravé, právo soukromé. Jedině z něho rostou 3 nevyšší občanské hodnoty, zvané 3 velká negativa, tedy mír, svoboda a spravedlsnot... Dzp.

M. Hoblík 24.7.2019 8:49

Ať volí, kdo volí,

Ať volí, kdo volí, vždycky to dopadne špatně. Nemáme lidi!

J. Richtter 24.7.2019 8:29

Re: Inteligence vždy opovrhovala

Přesně. Zeman nikým nepohrdá víc, než těmi, co ho 2x zvolili.

P. Hlosta 24.7.2019 8:21

Re: Inteligence vždy opovrhovala

Inteligence není podstata moudrosti. Pro získání moudrosti je zásadně nutná empatie a ta se získává s časem, ač vrozené předpoklady u ni jsou též nutné, protože existují poškození lidé, psychopaté, co nemají empatickou schopnost. Takže jednoznačně není pravda, že inteligence opovrhuje. Podstatné je, že též i přes svou vysokou inteligenci je mnoho lidí postižených neschopností zmoudřet. Jsou to emoční idioti.

J. Richtter 24.7.2019 8:18

Re: ......

promiň, že jsem se trefil. Zabolelo?

J. Richtter 24.7.2019 8:17

A že by jako tu demokracii u nás měl podle Robejška

zachránit Zeman se svou partou hradních gaunerů a podvodníků? Normálně mě bolí břicho smíchy, když vidím jeho nejbližší - podvodníka a veksláka vlekaře Mynáře, toho vyžraného ksichta s Putinem na mobilu Nejedlého nebo zablešenou zaběhlou Ovci, jak bojují za demokracii a svobodu spolu s Kellnerem:-))

Ještě mi chybí fotka, jak tihle ultralotři jdou v čele průvodu s transparenty: Za vyšší mzdy pro sociálně slabší!!

nebo: Chceme co nejtransparentnější dostavbu Temelína:-)))

P. Hlosta 24.7.2019 8:15

Re: ......

Sám jste primitiv a na druhé to svádíte. ;-))