11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo smí volit prezidenta?

Nedávno prohlásil Marek Benda, že bychom měli zrušit přímou volbu prezidenta, protože „další prezident nebude lepší“ a že ho Zemanova moc děsí. Benda není jediný, kdo tento názor zastává, a proto je třeba přímou volbu prezidenta obhájit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 24.7.2019 15:53

Výborný článek, díky

Souhlasím s autorem a přímou volbou.

Je to povahou lidských bytostí, že po dosažení úspěchu se stávají arogantní a zavřou svou mysl kritice a novým myšlenkám, a jdou dolů s kopce.

Záleží na nás, voličích, abychom politiku pečlivě sledovali a naučili se volit lepší lidi. Každopácně NE levičáky !

P. Han 24.7.2019 15:51

Re: Jj

Což jsou pro vás všichni, kdo mají jiný názor než vy. Všichni, kdo respektují demokratické volby, ať se jim jejich výsledek líbí nebo ne. Všichni, kdo vidí, že už si zase někdo dělá seznamy ochotných kolaborantů i těch nepohodlných. Právě TOHLE je na vás nejodpornější. Náckové i komouši předstírali demokracii, ovšem kandidáty do voleb vybírali pouze oni. Vy si chcete vybírat i vhodné voliče. To už není ani ten socialismus, ať rudý nebo hnědý. Chcete budovat nový feudalismus s bezprávnými nevolníky. Ovšem - jak by řekl soudruh Lenin - na dialekticky vyšší úrovni.

J. Kanioková 24.7.2019 15:46

Vy se jednou zalknete žlučí z těch fobií

J. Svoboda 24.7.2019 15:17

Re:

Dáme sázku? Nabízím milion, že Klaus ani Klaus příštím prezidentem nebude.

Pěkný den.

P. Brich 24.7.2019 15:16

Demokracie je postavena na vyvažování moci

zákonodárné, výkonné a soudní. Zároveň to ale předpokládá, že všichni aktéři ctí pravidla a demokracii chtějí. Protože tomu tak často nebývá, proto také tak snadno demokracie padla v Německu, i když svého času bylo Prusko nejdemokratičtějším státem. A také u nás, i když si voliči mysleli, že pokud je zklamou komunisté, příště zvolí někoho jiného.

Po převratu před 30 léty u nás jakž takž demokracie fungovala do doby, kdy "plukovníci", jak je nazval pan Nečas v parlamentu, rozhodli, kdo tu vládnout nebude, resp. bude. Od té doby je to už jen chabě skrývaný boj mocenských lobby a pro obecenstvo-voličstvo se jen předvádí pohádky v podání maňáskových Kašpárků a Škrholů, kteří jsou jen rukavicemi na rukou mocných.

Jednou z těchto pohádek je ta, jak sekretářka premiéra určovala, koho mají tajné vojenské služby sledovat a koho ne. Dokud se nevyjasní pozadí tohoto státního převratu, dotud bude marasmus pokračovat.

A přímo volený prezident, který by rozkopával nechutné bábovičky, na kterých se mocní dohodli ... I za ním musí být reálná mocenská síla. Jinak to bude další maňásek přidaný ke Kašpárkům a Škrholům.

F. Houžňák 24.7.2019 15:03

Mimochodem, jak hodnotíte

Borise? Podaří se mu Brexit dotáhnout?

M. Valenta 24.7.2019 15:02

Re: Mizerný analytik

Robejšek asi očekává "přizvánku" k projektu Trikolora V.K. mladšího. Jiný důvod jeho současných aktivit a chcete-li otáčení čepele nože ve vlastní stále čerstvé ráně mě nenapadá.

F. Houžňák 24.7.2019 14:59

I když, můj přítel právník (starší, zkušený pán) tvrdí,

že ta česká ústava tak špatná není. Já to posoudit nedokážu.

F. Houžňák 24.7.2019 14:56

Kdyby pámbu dal.

Amen.

P. Horak 24.7.2019 14:55

Re: Inteligence vždy opovrhovala

A kam patrite Vy, ze to tak dobre znate? Jste opovrhovac, anebo opovrhovany.

Jestli jste "opovrhovac- inteligent" , jak vite ze take jini clenove "inteligence" sdileji Vase pohrdani.

Vas prisevek naznacuje, ze se spise citite byt opovrhovanym.

Znam stovky lidi ve vsemoznych pozicich a ze by se rozdelovali na oprhovace a opovrhane jsem nepozoroval. Asi zijete mezi smutnou skupinou lidi kteri kolem sebe siri nelasku a chybi jim radost. Zkuste to zmenit.

J. Godula 24.7.2019 14:42

Re:

Váš problém, pane Richttere, je v tom, že si myslíte, že Váš hlas má větší cenu, než hlas jiných (dle Vás) dementních voličů. Sedíte tedy na debatě NP a bojujete. A v příštích prezidentských volbách vyhraje Václav Klaus a vy zblázníte vztekem, že zase není po Vašem. Váš hlas má totiž daleko menší cenu než nabubřele soudíte. Musíte vstát a jít.

J. Jelínek 24.7.2019 14:32

Re: Pane autore

Ale ono se to čte blbě všem. Interpunkce nic, diakritika nic, to je pak těžké číst nejen pro havloidy, ale i pro zemanprdy.

P. Horak 24.7.2019 14:31

Re: Mizerný analytik

Pane Valento, toho selhani ve volbach, po prognostikovani 20% potencialu, s pricmrdavani jinym "analytikem, politikem a publicistou," panem Tomskym, jsou si tito panove jiste dobre vedomi. Prece nejsou UPLNE bubi.

Proc otacet nozem v rane a verejne jim to pripominat?

Musite uznat jejich houzevnatost a osobni odvahu, kerou demonstruji tim, ze pokracuji chrlit sve (podle mne pomylene) nazory. Jejich velky uspech je, ze stale nachazeji platformy, ktere davaji prostor podobnym zprofanovanym politickym amaterum..

P. Horak 24.7.2019 14:31

Re: Mizerný analytik

Pane Valento, toho selhani ve volbach, po prognostikovani 20% potencialu, s pricmrdavani jinym "analytikem, politikem a publicistou," panem Tomskym, jsou si tito panove jiste dobre vedomi. Prece nejsou UPLNE bubi.

Proc otacet nozem v rane a verejne jim to pripomnat?

Musite uznat jejich houzevnatost a osobni odvahu, kerou demonstruji tim, ze pokracuji chrlit sve (podle mne pomylene) nazory. Jejich velky uspech je, ze stale nachazeji platformy, ktere davaji prostor podobnym zprofanovanym politickym amaterum..

L. Severa 24.7.2019 14:30

Re: Přímá volba by nevadila,

Ten termín vymysleli jiní. Nevím jak je to přesně v ústavě, ale je jistě proti jejímu "duchu", když prezident několik měsíců neodvolá na návrh premiéra některého z ministrů .

J. Richtter 24.7.2019 14:06

Re: Jj

Ale ne, jen dementy, jako jsi ty a tobě podobní.

J. Richtter 24.7.2019 14:05

Re:

Pěkná blbost. A když jsme u těch keců o demonstracích a žvástech přiblblého prezidenta a jeho dementního mluvčího o lidech, kteří demonstrují proti demokracii apod. tak naposledy - nikdo neupírá ASNO vládu. Ať si vládne, když jí dementi dali hlasy. Ale mít za premiéra starého kouše obviněného z podvodů?

Pochopil?

M. Valenta 24.7.2019 14:00

Mizerný analytik

je pan Robejšek, protože kdyby nebyl, tak by nemohl přehlédnou následující dvě věci. Zemanova průměrného voliče, na kterého pan Robejšek omylem cílil totiž ani ve snu nenapadne číst program Realistů, natož jim dát hlas. A vyčůraný Zeman navíc Robejškovi ubral i tu část voličů, která by ho třeba i volila, ale kvůli lísání se k Zemanovi završené metálem za NIC, nedostal od této části voličstva také téměř nic, což vysvětluje tu 0, a něco při volbách. So geht das.

J. Kanioková 24.7.2019 13:37

Přesný detail !

J. Jurax 24.7.2019 13:15

Ano.

A když Vám to vadí, tak jediná možnost, kterou máte, je si zaklnout na sociálních sítích. A čekat na volby a doufat, že ti další nebudou pacholci ještě větší.

Taky si můžete zademonstrovat na vhodném rynku, ale až po prázdninách a dovolených.

Nebo se dejte na politiku.

Anebo tedy ještě ten zmiňovaný kalašnikov, v našich krajích arciť spíš Sa-58 ... :-)

J. Jurax 24.7.2019 13:09

Můžete to brát i tak, že když se party lotrů mezi sebou perou - a v tzv. vysoké politice po mém skeptickém soudu nikdo jiný není, nanejvýš bychom mohli diskutovat o výši lotrovitosti - tak sprostnému lidu to může prospět. Horší je, když se ty party dohodnou ...

A těch hesel, jež uvádíte, se ve volbách určitě někdo ujme.

J. Jurax 24.7.2019 13:01

Ehm ... komouš, všivák, levičák, socan a podobně bohužel zdaleka ne vždy byla líná a neschopná veš.

P. Han 24.7.2019 12:44

Re: Jj

Zatímco Richter s Flenerem vymýšlí, jak odstranit voliče.

J. Richtter 24.7.2019 12:41

Re:

Jasně, takže podle vás je lepší se na všechno vybodnout a nechat tuhle neobolševickou chátru vesele vládnout podle toho, jak je zrovna napadne. Máme dalších pět let, jak prohlásil Ovar v inauguračním projevu držet hubu. Tak jo. Asi jste na to zvyklý z minula a nevadí vám to. Mně ano.

P. Han 24.7.2019 12:40

Re: Je nutné určitým skupinám odebrat hlasovací právo

Však vy jste taky komouš. Dzeržinskij by nad vašimi názory zajásal.

J. Richtter 24.7.2019 12:29

Re: Článek

jsi tak statečný :-)))

P. Han 24.7.2019 12:29

Re: Ono to tak jednoduché není.

To, že Drahouš se sám o sobě nezmohl na vlastní názor, neznamená, že by jako prezident nějaký nehlásal.

J. Richtter 24.7.2019 12:28

Re:

:-))

J. Richtter 24.7.2019 12:28

Re: Pane autore

to chápu, že fanclubu hradní ostudy se to blbě čte..

P. Han 24.7.2019 12:27

Re: Bezpartijní plkal :o)

Vy máte kolik?