15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo na Hrad?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
bohuš 4.8.2007 21:15

Re: Tak zvané Pražské jaro nezačalo, jak vy tvrdíte v lednu 1968.

Tak zvané Pražské jaro nezačalo, jak vy tvrdíte v lednu 1968. To se dostal na veřejnost jen boj o koryta v KSČ. Vy si jaksi zázrakem nevzpomínáte na sjezd spisovatelů, kterým tento boj dostal impuls a začal akcelerovat. A co podzimní zasedání ÚV KSČ v roce 1967? Taky se vám nevybavuje? Tam šlo již do tuhého. A když se Novotný na zasedání ÚV, 3 – 5 ledna 1968, vzdal stranické funkce prvního tajemníka a „dohadování“ mezi tzv. „konzervativci“ a „progresivními „ skončilo plichtou tak byl zvolen do čela nemastný a neslaný slaboch Dupček.

Zrušení cenzury bylo až ex post. Ta fakticky neexistovala už nějaký ten měsíc, protože komunisti neměli nic pod kontrolu a byli vlečeni událostmi.

StandaU 4.8.2007 18:14

Dobrý den,

Komunista Vízek na napsal, "ve svobodných volbách v roce 1946 vyhráli komunisté". Takto vypadá svoboda dle soudruha Vízka. Např.:

Strany se vzájemně zavázaly, že povedou svou agitaci v tisku i na schůzích v souladu se zásadami Košického vládního programu a budou v ní prosazovat dosavadní politiku Národní fronty. To znamenalo například obhajovat znárodnění v průmyslu a peněžnictví, zbavení Němců a Maďarů státní příslušnosti, ustavení Národních výborů. Zároveň si strany přislíbily, že i po volbách budou spolupracovat a znovu vytvoří vládu Národní fronty.

 Výsledky voleb byly zveřejněny v Rudém právu v úterý 28. května 1946. Bylo to poprvé a naposledy. V žádné statistické ročence vydané za vlády komunistů nenajdeme absolutní čísla o účasti ve volbách. Vždy jsou uváděny jen celkové výsledky v procentech.

Svobodné volby dle soudruha Vízka.

Nnení co dodat.

F.VÍZEK 4.8.2007 20:55

Dobrý večer...

IP.88.100.57:  Zaprvé: Až se budu chtít stát komunistou, tebe - značko Standa U -  o souhlas žádat nebudu. Zadruhé:  Poptejte se ve svém okolí, zda se za 40 let vlády KSČ v některé obci stalo, že by volební účast klesla pod 90 procent a že by hlasité ANO někde řeklo méně než 95% občanů. Za totality byla běžná volební účast přes 98% a "ano" drcalo až o 99,9%, mnohde 100%  !

Volby za totality byly fraškou, byť formálně všeobecné, rovné, přímé a dokonce tajné.  Strach lidí byl velký...  Ostatně jako nyní: mnozí svoje názory dodnes ne a ne podepsat a statečně se anonymně strefují do člověka, který nyní i tehdy měl jméno a připojil je pokaždé ke všemu, co řekl a napsal...

omaha 4.8.2007 21:11

Re: Dobrý večer...

Máš pravdu, vízku! Ty se skutečně nemusíš nikoho ptát jestli budeš a nebo nebudeš komunistou! Je to totiž naprosto zbytečná otázka! Ty jsi  nikdy hnusným, vlezlým komunistou být NEPŘESTAL!

Starý J. 4.8.2007 17:53

VLADIMÍR

píšete na obranu Dienstbiera:...těžko říct, co je lepší, zda zažít na vlastní kůži různé osudy okamžiku života a pak z toho čerpat,....

A Vám se zdá, že Dienstbier z něčeho čerpá? Nebo Vízek. Vždyť jejich dnešní názory a postoje jsou veskrze socialistické, jakoby se z ekonomického a politického krachu "socialismu" nikdy nepoučili!

fuurie 4.8.2007 18:52

Re: VLADIMÍR

čerpá - z flašky

F.VÍZEK 4.8.2007 20:30

Podle jednoho blábolu V. Klause je socialistická i EU...

IP.88.100.57 :  Socialistická EU ? Pak ale chybí vysvětlení, protože je-li to pravda, pak je socialistické Německo, socialistická Francie, socialistická Velká Británie, socialistická Itálie a  ještě další a další  země EU  nutně musí být socialistické.  Je-li to tak, potom udivuje, že to pan Klaus před podpisem asociačních dohod nevěděl... 

PS: Doufám, že za socialisty nikdo nepovažuje Brežněva, Jakeše, Husáka, Bilaka, Honeckera, Kadára, Castra, Kima a další... a  že režimy, které ve svých zemích nastolily,  také nikdo nemá za socialistické.  Leda že by jim "skočil na špek".   Šlo o totalitu bez svobod a demokracie.  Bohužel jejich režim uměl zastrašit až 99% občanů...

omaha 4.8.2007 21:07

Re: Podle jednoho blábolu V. Klause je socialistická i EU...

Nemáš tu 99 náhodou vytetovanou i na(Y) ?

bohuš 4.8.2007 17:41

pokračování

V osmašedesátém to jen strana jaksi nezvládla a iniciativu převzala "ulice". Jak to skončilo netřeba se šířit, neboť je to všeobecně známo. Účast, tenkrát ještě soudruha Dienstbiera na protiokupačním vysílání v rozhlase bylo podlehnutí okolnostem a jeho špatný odhad kam to dospěje. Pokud by myslel vážně rozchod z KSČ a její ideologií, tak by se nenechal z KSČ vyhodit, ale zahodil by legitimaci sám. Ten jeho následný vzdor nevyplývá z jeho uvědomění si nesmyslnosti ideologie, kterou vyznával, ale obyčejného lidského vzdoru a jakéhosi mesiášství. Že ho zavřeli jeho bývalí spolustraníci bylo jen proto, že "možná" chtěl jiný socializmus a cpal se na jejich místa. Mnoho lidí na rozdíl od něj bylo zavřeno jen proto, že se narodili ve "špatné třídě". Zdůrazňovat, že se živil jako nočním hlídač a následně topič v Metrostavu je dost směšné. Před ním i po něm se muselo takto živit mnoho vzdělanců v této republice a to jen proto, že se komunistům nelíbili a byli potenciální nepřátelé z jejich, komunistického, třídního pohledu. Jestli by měl mít někdo špatné svědomí a zpytovat ho, tak je to váš soudruh Dienstbier, vy a vám podobní, kteří jste tu stranu spoluvytvářeli a z ostatních dělali občany druhé kategorie a z republiky oplocený kriminál. Na obrácení "Ferdyše Pištory" nevěřím a vám už vůbec ne. U vás bych spíše věřil na senilitu.

Jana 5.8.2007 8:07

Re: pokračování

Souhlas, můj dědeček byl taky 2 roky zavřený a pak až do důchodu pracoval manuálně na stavbě. A byl třídní nepřítel? Jen šéfredaktor, ovšem ve špatných novinách - v Lidové demokracii.

bohuš 4.8.2007 17:38

Jak mladíci Dienstbierové a Vízkové měnili stranu (KSČ) zevnitř.

18.-21.6.1958 se konal XI. sjezd KSČ na kterém byla potvrzena orientace na dovršení socialistické výstavby. Tato "orientace představovala odstranění zbytků "vykořisťovatelských tříd" jak na venkově tak i ve městech a dovršení kolektivizace v zemědělství. Komunisté na sjezdu mimo jiné také prohlásili, že "v krátké době předstihneme úroveň předních kapitalistických zemí nejen v intenzitě zemědělské výroby, ale také v produktivitě práce" (A. Novotný). V brzké době měly být vybudovány základy socialismu a mělo dojít k dovršení kulturní revoluce (do roku 1970 se měl vyřešit i bytový problém). O XX sjezdu KSSS na kterém byl "odsouzen" stalinizmus ani zmínka. *** 11.7.1960 byla Národním shromážděním schválena nová ústava (ústavní zákon č. 100/1960 Sb.). Ústava vyjadřovala změny, které se udály po únoru 1948 v Československé republice. ČSR byla přejmenována na Československá socialistická republika (ČSSR). Byl také změněn státní znak, ze kterého se stal paskvil neodpovídající heraldickým pravidlům. Do ústavy byla zakotvena vedoucí úloha KSČ v čl.č.4. Nová ústava zvýšila státní centralismus, např. Slovensku zrušila sbor pověřenců.

bohuš 4.8.2007 17:38

Pokračování

Máte pravdu, že dosouzení stalinizmu nespadlo z nebe. To "spadlo" přímo z centra stalinizmu. Z Moskvy! A nebylo to už koncem 50.let jak píšete (lžete), ale až po XII sjezdu KSČ v roce 1962. Bylo to velmi nenápadná a opatrné, aby to nepostihlo soudruhy u moci.

Na XX sjezdu KSSS, který se konal na konci února v roce 1956 byl odsouzen stalinizmus. U nás více jak po roce a půl fungoval stále dokonale. Například v prosinci 1957 rozhodlo politické byro ÚV KSČ r o provádění třídně politických prověrkách s cílem odstranit z řídícího a mocenského aparátu i z vědeckých institucí "politicky a třídně" nespolehlivé zaměstnance (i ty, kteří byli vyloučeni z KSČ nebo měli příbuzné v zahraničí). Prověrka probíhala v roce 1958 a v centrálních úřadech postihla čistka 7755 osob, ve výzkumu 1583 osob, v nižších "článcích" byl počet poměrně vyšší (odhad postižených se pohyboval kolem 50 tisíc). *** Po dvou letech stále ani ťuk. Všechno jde ve starých šlépějích a ÚV KSČ schvaluje v únoru 1958 tajnou směrnici, která ukládala důsledné uplatňování třídních hledisek při přijímání studentů na střední a vysoké školy. *** Teprve až po šesti letech se ledy mírně pohnuly. Bylo to na XII sjezdu KSČ, který se konal začátkem prosince 1962. Na sjezdu se mimo jiné probíral stalinizmus jako takový a stalinizmus u nás a také otázka rehabilitací. Nešlo ovšem o rehabilitaci všech politických vězňů jak naznačujete vy, ale o rehabilitaci bývalých dosouzených komunistů (Slánský, Husák a j.). Vedení KSČ v čele s Novotným odmítlo diskutovat o otázce rehabilitací a trvalo na stanovisku, že není třeba "nic měnit na vině Slánského a některých dalších". Nakonec pod tlakem okolností (tlak z východu) přistoupilo na zřízení rehabilitační komise. Do čela této komise byl postaven Kolder.

bohuš 4.8.2007 17:41

Re: Pokračování

Existují-li v národě zbabělci a zločinci, musí se najít i lidé stateční a čestní. Jedním z nich byl právě mladý a vzdělaný Jiří Dienstbier.

Možná se bude zdát, že začínám něčím co se "statečným" soudruhem nesouvisí, ale k pochopení některých věcí to pokládám za nutné. *** Všude ve světě i u nás bylo normální, že novinařinu děl ten kdo to uměl a chtěl dělat. Ve světě je to tak stále. Komunisté, ale potřebovali jiný typ novináře a porto založili VŠ pro novináře. Nebylo to proto, aby měli vzdělané novináře, ale proto, aby je naučili psát a myslet jak to vyžadovala strana a vláda. Na této škole také vychovávali svoje kádry pro novinářskou práci na západě a některé z nich verbovali na zpravodajce zvláštních služeb. Ovšem podávat zprávy o tom, proč, za jakých okolností a s kým se stýkají, museli všichni v zahraničí pracující novináři. K těmto prověřeným novinářům pracujícím v zahraničí patřil i Dienstbier. *** Zajímalo by mě, pane Vízku, co chcete říct tím, že vedl rozhovor i s Henry Kissingerem a v téže větě pokračujete, jak podporoval a dál rozvíjel obrodné a nadějné Pražské jaro. Snad ne to, že se od něj "nakazil" demokracií a pak ji u nás v osmašedesátém prosazoval. :-) Je možné, že vám bude někdo věřit, ale skutečnost byla úplně jiná. V osmašedesátém to byla obyčejná a ne první, pranice o koryta ve straně (KSČ). On ten boj o koryta začal daleko dříve, jen občas se dostal na veřejnost.

Emersonskej 4.8.2007 22:10

Re: Re: Pokračování

Ať koukám jak koukám - žádnou reakci soudruha Vízka na Váš příspěvek nevidím. Neboli to potvrzuje moji předchozí tezi - že soudruh Vízek reaguje pouze tam, kde nenaráží na nepříjemné argumenty, nebo na informované diskutující !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;-P

Richard Kováč 4.8.2007 17:10

Klaus je dobrý prezident.

Dienstbier je politická mrtvola to za prvé. Za druhé je příliš euroservilní a toho se bojím nejvíce. Klaus dráždí evropské hujery, protože je jeden z mála, kteří narovinu říkají co je EU za spolek. Ovšem to není jediná kvalifikace Václava Klause. Ostatně Klaus má podporu u 80-ti % lidí. Proč tedy Dienstbier. ?!?

AndyO IP: 86.49.117. 4.8.2007 17:13

Re: Klaus je dobrý prezident.

protože žádný jiný šílený levičák, akceptovatelný i pro salonní žvanily ( bývalou pravdulásku) není k dispozici.

Kened 4.8.2007 21:50

Re: Klaus je dobrý prezident.

Pořád se nikdo nezminuje , kde byl celé roky člověk bystrých smyslů a ostrého jazyka , o kterém je tady řeč. Klaus ještě na podzim v roce 1989 přednášel v  v Rakousku  o úspěších socialistické ekonomiky. To je mi už skutečně milejší jako člověk Dientsbier ,kterého nemám rad ,než tento pokrytec , který je hrdina , když už mu nehrozí žádné nebezpečí a do všech se naváží. Bude skutečně těžké vybrat nějakou osobnost, na post presidenta , neboť lidé ,kteří jsou slušní ,nejsou osobnosti anebo nechtějí do politiky.Koženému a Železnému taky naletělo 80% národa. Podle popularity bych neposuzoval kvality člověka.Možná by to chtělo nějakou ženskou , ale ne takovou zrůdu jakou je Švorcová .Ale asi to bohužel podle všeho vyhraje Klaus.Český národ strašně rychle zapomíná ,co nám politici v čele Klausem po revoluci slibovali. Nevíte kdo říkal , neznám špinavé peníze a že si všechny svinstva v ekonomice a podnikání vyřeší trh sám ?Já si to pamatuju mnohem víc a proto ho nebudu volit .

vlk 4.8.2007 21:57

Ubezpečuji Vás, že nejspíše nebude volit ani jednoho z nich.

Pokud tedy nejste senátorem či poslancem ;-)

H.K. 4.8.2007 21:59

Re: Re: Klaus je dobrý prezident.

Václav Klaus nikdy neřekl, že nezná špinavé peníze. Řekl, že neumí od sebe rozeznat čisté a špinavé peníze. Mohl by jste mi sdělit definici, co jsou to vlastně špinavé peníze?

AeroKarel 4.8.2007 22:27

Re: Re: Re: Klaus je dobrý prezident.

Jo, tohle je dobrý test inteligence. Jak někdo napíše "Klaus neznal špinavé peníze", vím hned že diskuse nemá cenu. Nějaký politruk, nejspíš.

ivoš 4.8.2007 22:39

Re: Re: Re: Klaus je dobrý prezident.

"Špinavé peníze" jsou peníze vydělané nelegálními aktivitami. To samozřejmě víte. Klausovo prohlášení jako premiéra bylo politicky brizantní (v době kdy docházelo k velkému a problematickému přelévání finančních prostředků). V té době si to dotyční logicky museli vysvětlit jako "přimhouřené oko" či "generální pardon" státu.

Je to typicky klausovské prohlášení, vždycky může alibisticky tvrdit (pro blbce): "jak mám na té tisícikoruně poznat, odkud pochází?".

H.K. 4.8.2007 22:49

Re: Re: Re: Re: Klaus je dobrý prezident.

Co si kdo a jak vysvětluje je mimo naši diskusi. Co jsou to nelegální aktivity? Jednoduší by bylo jsou to peníze, která nejsou zdaněné. Ale jestiže půjdu sousedovi pomoct při stavebních pracech a on mi dá za den 200 Kč a já je nezdaním. Jsou to špinavé peníze? Pokud je někdo např. státní zaměstnanec a v pracovní době bude diskutovat na NP. Dostane peníze, které jsou zdaněné a přtom neodvedl za ty peníze žádnou práci a ještě používal cizí počítač. Jsou to čisté peníze? To je jedna věc. Jinak špinavé peníze jsou v kompetenci orgánů činných v trestním řízení t.j. policie a soudů.

ivoš 4.8.2007 23:27

Re: Re: Re: Re: Re: Klaus je dobrý prezident.

Každý si vysvětluje vyjádření oficiálních činitelů tak, jak se mu to hodí. Proto by oficiální činitelé měli vážit svá slova. VK se obvykle na veřejnosti "neukecne", ta slova jistě vážil, o to byla významnější. 

Když mi prodáte almaru po babičce,  nemusíte peníze danit. Ale to není podstatné, jistě intuitivně tušíte rozdíl mezi ekonomikou "šedou" a "špinavou". S tím pěkným a oblíbeným sloganem "...v kompetenci orgánů činných v trestním řízení..." máte ovšem pravdu:-)

H.K. 5.8.2007 9:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Klaus je dobrý prezident.

To, že V.K.nezná špinavé peníze je výtvor pana Luxe. Ten byl u začátku celého problému, který pak žil svojím životem. Myslím, že to bylo minulý týden se omlouval V.K. v Lidových novinách V.K. jeden nivinář. Pokud chcete je to v ohlasech čtenářů.

Zloděj si nějakou výmluvu najde. Já sem situaci sledoval pozorně a nenapadlo mne něco ukrást. Krást mohli pouze ti, kteří měli v bankách známosti. Víme kdo to byl.

Ekonom nemůže tyto lidi stíhat. Je to policie a soudy. To není slogan.

tich@dohoda 4.8.2007 16:52

ten clanek je dost kravina pane Vizku, J. Dinstbier se mi jako vhodny kandidat nejevi

vazim si jej pro odvahu kterou prokazal tehdy, kdyz bylo potreba odvaznych ale jako prezidenta bych jej nechtel, nemyslim, ze by prezidentem mel byt clovek s povesti opilce. Nick "Vlk" pise o tom, ze se do socialismu narodil a hledel zit svuj zivot a s komunisty si nezadat, jiste chvalyhodne, ovsem pan "Vlk" zrejme zil v jinem socialistickem CSSR nez ja, tech co si s komunisty nezadali bylo horko tezko 5%. Zbytek kolaboroval, jiste nekteri dost vlazne ale drtiva vetsina velmi ochotne a aktivne. Fascinuji me ti dnesni horlivi antikomuniste, protoze az na cestne vyjimky vsichni kolaborovali a udavali, pokud primo nebyli cleny KSC, v ceske casti federace bylo 1 milion clenu KSC, organizovanost v ROH temer 100%, SSM podobne, ucast ve volbach 99.8%, socialisticke zavazky cca 100 % , manifestace proti imperialismu prakticky 100%, souteze o ruzne odznaky BSP velmi vysoka ucast pracujicich. Ne vsichni nemuseli byt zrovna disidenty a Masiny, ovsem jistou obcanskou statecnost si zachovat mohli. A v tomto punktu mam pamet velice dobrou drahy Vlku, drtiva vetsina se chovala zbabele, vcetne soucasneho soudruha prezidenta, ktery sve kolaborantstvi oznacil krasnym slovem nekomunista, to se pri "trosce dobre vule" da snadno splest s antikomunistou. Ne s panem Vizkem nesouhlasim, ovsem vy, vy *urvy kolaborantske a praskacske, vy jste ti posledni, kdo by jej mel soudit, ti komousi zde byli 42 let hlavne kvuli vasi zbabelosti, kolaborantstvi a udavacstvi, kazde 4 roky jste jako ovce poslusne sli k volbam a dali tem komousum legitimitu. j.Dinstbier v te dobe makal nekde v kotelne. Cest :-(

Pete Brich 4.8.2007 17:25

A kde jsi byl ty, hrdino?

Kterou organizaci jsi rozkládal zevnitř? Nebo jsi proti komunizmu bojoval někde na západě za tvrdou valutu?

PB

AndyO IP: 86.49.117. 4.8.2007 17:37

Re: A kde jsi byl ty, hrdino?

vždyť to píše- v pionýru, SSM, KSČ, STB. No a občas z pilnosti udával.

vlk 4.8.2007 17:40

Je to asi ztráta času, přesto se Vám pokusím popsat "svoji" ČSSR

Myslím že zařadit mne k horlivým antikomunistům je dost odvážné, bohatě mi stačí, když už se oni ani jejich klony již nedostanou k moci. Vízek mne sere individuálně, neboť znám dost komunistů - někteří tam vstoupili z přesvědčení, jiní z kariérismu, někteří prostě proto, aby měli klid - ale žádný z nich z toho nedělá svoji přednost jako Vízek...

Do nadšeného budování socialismu jsem se narodil, nikdo mi nedal možnost ani srovnání, ani volby. V rodině jsme neměli ani vyvlastněného či zavražděného kulaka či kapitalistu, ani nikdo z blízké rodiny neemigroval a nezásoboval nás informacemi odjinud. V pubertě mne zajímaly především holky a měl jsem klasický vzdor proti autoritám (stejně jako dnešní puberťáci blbnou s ekologií či brojí proti globálním řetězcům), potom už jsem chtěl jenom normálně žít. Nikdy jsem neměl ambice osvobozovat jakékoliv národy od jha čehokoliv. Možná Vám to připadne divné, ale když se do nečeho narodíte a všichni kolem Vás něco dělají, prostě to přijmete jako samozřejmost bez ohledu na líbí/nelíbí.

Do socialismu jsem se narodil, vstup do KSČ je však již dobrovolný. Neměl jsem problém se vzděláním i jako nečlen - ano, měl jsem dobrý třídní původ - ale případná aspirantura (společenskovědní obory) již podléhala schvalování KSČ. A bylo mi jasně sděleno, že bez členství schválena nebude. A tak jsem holt šel do praxe, za to mi to nestálo...

Ano, na střední škole jsem byl v SSM (a byly to dobré časy, na politickou práci si nevzpomínám, na spostu srandy, ožrávaček a svazaček ano:-) Byl jsem i v odborech, měli jsme perfektní podnikovou chatu kde se chlastalo a souložilo. Chodil jsem také volit. To jsou podle Vás známky zbabělosti a kolaborace. Nebere Vám to, ale je mi to zcela jedno. Existovala ústavně zakotvená vedoucí úloha Strany a účast či neúčast v odborech, SSM a či ve volbách s tím nemohla nijak otřást. Když už se povedede totalitu nainstalovat, musí vyčpět nebo být násilně svržena, bez ohledu na občasné zlití vodním dělem na Václaváku a podobně.

vlk 4.8.2007 17:47

...pokračování

Necítím potřebu se nijak omlouvat či ospravedlňovat. Ten příšerný režim jsem nenainstaloval a choval se podle normativů stanovených tou dobou. Že je to tak špatně, to si musel člověk srovnat v hlavě sám a konec koncům, lidé si to také srovnali, ať již bylo pozadí '89 jakékoliv.

Ten, který tvrdí, že od kolébky měl člověk tak nějak automaticky nenávidět zemi kde se narodil, porušovat její zákony a snažit se násilím svrhnout vládnoucí režim aniž by znal něco jiného je podle mne buď blázen, nebo se dopouští jednoho ze dvou omylů - předpokládá, že každý měl ty samé nadstandardní informace jako on a nebo to posuzuje podle znalostí získaných později.

omaha 4.8.2007 18:30

Re: ...pokračování

R^R^R^R^R^!!