6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
HyP 14.6.2009 20:31

Re: Pro ty, kterym jde o svobodu

Myslíte, že když někomu podáte jed proto, že to chce, je to beztrestné?

krab 14.6.2009 20:39

Re: Pro ty, kterym jde o svobodu

Ano, trestat oboustranne dobrovolny cin muze jen otrokar.

HyP 14.6.2009 20:22

Re: Pro ty, kterym jde o svobodu

Vy jste si vybral kouření dobrovolně a teď se dovoláváte svých práv na základě něčeho nepřirozeného. Kouření není přirozené. O tom se snad nebudeme hádat. Čistě hypoteticky, když si vědomě a dobrovolně uříznu nohy, mám právo potom křičet něco o právech u prvního schodu, na který nevylezu? Nechci tím říct, že nemáte žádná práva. Chci jen upozornit na to, že problém kouření či nekouření je společenský problém založen čistě na morálních aspektech. Jak už tady někdo psal o tom plivání do polívky. Je to nepřirozené a proto by se to nemělo dělat tam a tomu, komu ta nepřirozenost vadí. Je to jenom a jenom o slušnosti respektovat toho druhého.  Taky vám nebudu prdět v autobuse pod nos jen proto, že se mi zrovna chce... Ale vám by to jistě nevadilo.

krab 14.6.2009 20:38

Re: Pro ty, kterym jde o svobodu

Koureni je stejne prirozene jako lizani. To je moje volba a ja si ji udelam sam, jestli dovolite. Vam do toho nic neni, pokud vam nezasahuju do vasi svobody. Coz ja nedelam.

Kricet u prvnho schodu pravo mate, chtit po mne abych vam pomohl pravo nemate. A to ani tehdy, kdyz o tu nohu prijdete nehodou a ne dobrovolne. Nejsem vas sluha. Ze to udelam, protoze nejsem svine, je jina vec. Ale neni to moje povinnost. Protoze kdyby to byla povinnost, budete toho zneuzivat. To se tyka vseho, nejen koureni a schodu, podivejte se na spoustu nemakacenku, ktera si narokuje pomoc a davky v nezamestnanosti, i kdyz by mohli makat sami.

Co je prirozene a neprirozene mate pravo rozhodovat akorat u sebe, ne u mne. Dokud vase volba neovlivnuje me, tak je to v poradku. Jinak bysme se dostali do uplne absurdnich situaci, kdy ja budu rozhodovat o tom co je pro vas prirozene, ale nebudu o tom smet rozhodnout sam u sebe (jak navrhujete vy).

Ja jsem slusnej a respektuju vas. Chapu, ze vam to smrdi a ze vam to nejspis i poskozuje zdravi. Taky v praxi nehulim nikomu pod nos na ulici, i kdyz se to smi, ale dycky si zalezu nekam do rohu. Ale od vas ocekavam to samy - respektujte me. Respektujte moji slabost pro cigara. Proste mi to chutna. Vy urcite zase mate jiny slabosti. Dokud me neomezuji, tak vam je preju. A moje koureni v moji hospode vas neomezuje.

HyP 14.6.2009 21:05

Re: Pro ty, kterym jde o svobodu

Taky jsem slušný člověk a taky mám rád svobodu. Tu vaší svobodu budu opravdu respektovat. I když budete ležet na ulici v krvi. Svobodně vás překročím, abych náhodou svou pomocí, vázanou na stát, nepoškodil svobodu vaši a tím si vás nezotročil.

krab 15.6.2009 0:47

Re: Pro ty, kterym jde o svobodu

Dekuju. Budte si jistej, ze tohle je mi mnohem milejsi, nez abyste se mi monotoval do zivota. Ja vas totiz nepotrebuju, postaram se o sebe sam. Zatimco vy me ano, parazite.

Ben 14.6.2009 22:51

Re: Pro ty, kterym jde o svobodu

A co je přirozené. Jíst bůček nebo nejíst. Jezdit na koni nebo v autě, ale jděte pane.

Laco 14.6.2009 20:27

Re: Pro ty, kterym jde o svobodu

Když už jsme u těch svobod, podle Vás mají kuřáci právo kouřit na ulicích?

krab 14.6.2009 20:31

Re: Pro ty, kterym jde o svobodu

Podle toho, komu patri a co ten majitel na nich dovolil, protoze jde o JEHO svobodu. Nikdo nema svobodu se roztahovat "svobodne" kde se mu zlibi, protoze tim porusuje svobodu nekoho jinyho - toho, komu to patri.

V praxi patrej ulice statu, pokud ten na nich zakaze hulit, tak je to v poradku.

Druha vec je, zda vubec existence statu je v souladu se svobodou, ale to je na jinou debatu.

Laco 14.6.2009 20:33

Re: Pro ty, kterym jde o svobodu

Takže byste nebyl proti zákazu zapálit si na ulici (a i jinde ve veřejném prostoru), pokud bychom Vám nechali kuřácké hospody?

krab 14.6.2009 20:45

Re: Pro ty, kterym jde o svobodu

V zasade nebyl. Ovsem bacha na verejnej prostor, to se da vykladat pekne vycurane. Nekteri vykukove za verejnej prostor povazuji jakejkoliv prostor, kam ma pristup verejnost. Takze krome snad soukromyho bytu uplne vsechno. To bysme se ale dostali zpatky do komunismu, kde vsechno patri vsem a nic nikomu a tudiz nikdo nema motivaci se o nic starat.

Takze pokud stat zakaze hulit na pozemcich statu (ulice, skoly, nemocnice, urady, verejny parky atd.), tak je to v zasade v poradku. Ovsem taky si musite uvedomit, ze zrovna tak jako zakazat tak ma stat pravo povolit koureni uplne vsude, vcetne nemocnic a skol. Nebylo by tedy lepsi, aby to nebylo vsude "bud jeden extrem nebo druhej extrem", ale aby si to lidi spravovali sami a nekde to bylo tak a nekde onak a clovek si vybere sam?

Jinak ja teda jsem uplne proti existenci statu, protoze se neslucuje se svobodou, ale to je na jinou debatu.

Laco 14.6.2009 20:52

Re: Pro ty, kterym jde o svobodu

Paroubkovi Marťani definují svobodu jako poznanou nutnost.

Ben 14.6.2009 22:25

Re: Pro ty, kterym jde o svobodu

Pozor státu nejsou mnohdy ulice (některé) ani školy (soukromé) mnohdy třeba ani parkoviště v městě atd. atd.

Fafa 14.6.2009 22:43

Re: Pro ty, kterym jde o svobodu

Bene, no to je snad OK. Ulice budou vzdycky patrit nekomu, statu, kraji, mestu. Tak at si v nich majitel zakazuje nebo dovoluje koureni, jak chce. Pokud je ta ulice skutecne soukroma, tedy treba soucast velkeho hoteloveho komplexu, tak at si to v ni majitele taky rozhodnou.  

Ben 14.6.2009 23:04

Re: Pro ty, kterym jde o svobodu

Souhlas

Jirka 14.6.2009 17:02

Lidem smrdi z ust

Na ulici kali psi a krade se vsude kam se clovek podiva. A jeste ke vsemu tahle debata. Bud je spolecnost kulturni nebo neni. Pokud je, ridi se kulturnimi pravidli. Pokud ne, dovoli aby na jejich verejnych mistech LUZA delala bordel - nebo cudila vsmemi smery. Nebo pokladala extrementy, tak jako SLOVENSKE OZRALE PRASE pred 2 hodinami pod konem. Jsem totalne zhnusem slovanskou verbezi. To pripojeni vychodu k republice v ramci rozbiti mocnarstvi byl krucialni omyl.A tahle nesmyslna debata o koureni je toho jenom dokladem.

Jirka 14.6.2009 17:03

Re: Lidem smrdi z ust

pardoun za chyby

Ben 14.6.2009 23:06

Re: Lidem smrdi z ust

Z úst smrdí Vám.

Fafa 14.6.2009 16:48

Bombone

onehda jsme s kamaradem z washingtonu d.c. zkoumali, kde se vubec bere to presvedceni, ze usa jsou zemi svobody

Na to je jednoducha odpoved. Uroven svobody ve Statech byla po skoro celou jejich historii lepsi nez uroven svobody v Evrope. A tenhle historicky pocit setrvacnosti preziva i v dnesni dobe, kdy je ten rodil mezi Evropou a Staty velmi maly a v mnoha vecech dokonce ve prospech Evropy. Druhym duvodem je to, ze mnohe blbosti omezujici lidskou svobodu jsou ve Statech celkem popularni a zrejme by prosly i referendem, v Evrope jsme spis zvykli, ze diktovala mensina vetsine. Treti veci pak bylo to, ze ve Statech uz dlouho existuje neomezena mobilita v ramci kontinentu, a tak bylo snazsi si najit komunitu, kde se clovek citil svobodnejsi.

Honza 14.6.2009 16:37

Co takhle jiné řešení?

Co takhle jiné řešení. Liberálně ponechat povolení kouřit pro mě za mě všude. V rámci kultury stolování a z hygienických důvodů nepovolit prodej a konzumaci jídel v místnostech, kde se současně kouří. To bych jako nekuřák akceptoval, posezení u piva s kuřáky lehce přežiju. Oběd ve společnosti hovada, které musí kouřit i mezi polévkou a svíčkovou již ne.

Proti tomu snad může protestovat snad jen ten nejsobečtější kuřák.

Fafa 14.6.2009 17:13

Re: Co takhle jiné řešení?

Honzo, a co presne Vam tak vadi na reseni, ze kourit se smi v podnicich, na kterych je to na dverich jasne napsano?

Honza 14.6.2009 19:07

Re: Co takhle jiné řešení?

Vadí mi to, že pokud jste třeba s dětmi na výletě, tak buď narazíte na slušnou hospodu se slušnými lidmi, ať už kouří nebo ne, a pak pochopitelně není problém (tak 30% případů podle mých zkušeností), a nebo na hospodu s bezohlednými prasaty, kteří musí čoudit jak píšu i mezi polévkou a druhým jídlem. Není to cílená bezohlednost naschvál, oni tak činí proto, že jim to připadá NORMÁLNÍ. Není to normální, normální je nekouřit. Není pravdou, že máte možnost volby mezi kuřáckou a nekuřáckou restaurací, to je pověra místních egopragocentriků. V Praze to nejspíš možné je, ve zbytku světa moc ne.  Nechci aby moje děti považovaly podobné chování za normální, nechci ten ten smrad čuchat, nechci zemřít na rakovinu plic, jako někteří mí příbuzní. Podotýkám, že nezemřeli v 80ti letech na rakovinu plic při práci v lomu, ale že se nedožili ani důchodu. Dokonce se asi bláhově domnívám, že mám na to PRÁVO.

A soudě podle některých zdejších pseudoliberálních přispěvatelů je plošný zákaz jediným řešením, jak se svého práva domoci. Ostatně, ve zbytku civilizované Evropy to neřešili jinak, nejspíš věděli proč. Kuřák není partner pro diskusi o mém zdraví a o chování mých dětí. Kuřák je škůdce, který poškozuje jak zdraví své, tak zdraví svého okolí. A protože se jedná v tom okolí i o zdraví mé, je mi jeho pseudoliberální právo zcela u (Y).

Fafa 14.6.2009 19:50

Re: Co takhle jiné řešení?

Honzo, vidim, ze se nedomluvime. Pokud nekde na vesnici je hospoda plna (podle Vas) bezohlednych prasat kouricich mezi polevkou a hlavnim jidlem, tak mne proste neni jasne, proz zrovna pritomnost Vas a Vasich deti by jim v tom mela branit.  

Ben 14.6.2009 22:21

Re: Co takhle jiné řešení?

Jestliže nechcete zemřít na rakovinu plic, tak nechoďte po ulici, protože olovnaté splodiny kolem přejíždějících aut jsou daleko agresivnější než tabákový kouř.

Ben 14.6.2009 23:00

Re: Co takhle jiné řešení?

Nechci čuchat smrad z Vašeho auta, ať už s ním vyvážíte svoje dětičky nebo ne. Vaše auto mi nevoní. Voní mi můj doutník.

Ludva 14.6.2009 17:20

Re: Co takhle jiné řešení?

Pokud se pamatuji, tak vždy bývalo zvykem, že když se na stůl přineslo jídlo, tak kuřáci típli cigarety. To už se nedělá ? A nekuřácké jídelny snad taky fungovaly odjakživa. Takže zase se objevuje amerika.

Fafa 14.6.2009 17:51

Re: Co takhle jiné řešení?

Ludvo, na vedlejsim foru jsme to nejak cele neprobrali. Docela by mne zajimal Vas nazor, jak by +- mel vypadat danovy system.  

Ludva 14.6.2009 18:02

Re: Co takhle jiné řešení?

Nevím, co jste měl na mysli, je nás tady více. Ale mohu uvést nějaké zásady. Progresívní zdanění daně z příjmu - už proto, že nevíte, jak jsou ty velké peníze čisté. Například, proč by se měly šetřit vysoké platy v bankovnictví, když v případě krachu stejně platí stát - to jest všichni daňoví poplatníci. A progresívní dědické daně. To málokdo chápe, že je nutno bránit vzniku dědičných dynastií feudálního typu. Majetek má být získáván osobním přispěním každé generace. Samozřejmě mluvím o velkých majetcích, nikoliv o rodinném domu a autu.

Fafa 14.6.2009 18:12

Re: Co takhle jiné řešení?

Myslim, ze jste to byl Vy, bavili jsme se kratce o zdanovani milionaru.

Jak progresivni dane Vam tedy pripadaji spravedlive? A u dedicke dane naprosty nesouhlas.

Ludva 14.6.2009 18:32

Re: Co takhle jiné řešení?

Podívat se, jak to mají ve vyspělejších zemích, než jsme my. Pokud vím, tak všelijaké rovné daně se používají jen v některých nových zemích EU. A s tou dědickou daní se třeba v Japonsku vypořádali s tradičními šogunskými dynastiemi. Jak známo peníze rodí peníze a nechat tomu volný průběh, tak se můžeme znovu dočkat feudalizmu.