30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Jan Švejnar

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
František I. 28.1.2008 11:33

Re: Strategie transformace

Opravdu to stojí za to. Nejdříve jsem si myslel, že si dělá legraci. No, máme se na co těšit.

Joska 28.1.2008 11:44

Re: Re: Strategie transformace

Opravdu jste to četl?

František I. 28.1.2008 11:39

Re: Strategie transformace

Tohle je ještě srandovnější: "Origin and Concentration: Corporate Ownership, Control, and Performance in Firms after Privatization," Economics of Transition, January 2007 (with J. Hanousek and E. Kocenda). Alespo%n je vidět, že v tom není Švejnar sám.

jiří s 28.1.2008 14:18

Re: Re: Strategie transformace

Všichni tři autoři jsou z CERGE Univezity Karlovy a Národohospodářského ústavu Akademie věd. Prof. Hanousek je podle citací v mezinárodních uznávaných odborných časopisech (amerických, britských apod.) nejvýznamnější český ekonom-vědec, prof. Kočenda patří do první pětice. Myslíte si, že redakční rady těchto časopisů nechávají opakovaně publikovat hlupáky?

Celou tabulku českých ekonomů podle citačního indexu si můžete stáhnout tady (PDF).

Ivan Nový 28.1.2008 14:50

jiří s.,

ano, jedná se o "praktické" analfabety, na ekonomických datech dokáží objevit zákonitosti, ale nedokáží těch ekonomických dat sami dosáhnout. Umí porozumět a ohodnotit "román", ale neumí ho "napsat". A politika a podnikání je hlavně o tom druhém. V politice nemusíte vědět proč, ale jak.

jiří s 28.1.2008 15:15

Re: jiří s.,

To je ale velmi úzký pohled na jakoukoli vědu. Představte si, že konstruktér báječných automobilových spojek, nebo vynálezce úžasného maziva, může být opravdu špatný řidič. Nebo špičkový vědec v oboru polovodičových materiálů  neumí sestavit tu nejjednodušší počítačovou síť. Ekonom-vědec není totožný s manažerem, stejně jako teoretický fyzik není opravář strojů fungujících na jemu známých principech.

Vůbec jsem nehodnotil Jana Švejnara jako potenciálního prezidenta. (Upřímně, nejsem nadšený představou vítězství ani jednoho z nich. Klaus je podle mě špatný, protože se snaží být premiérem, jímž byl, musel skončit a teď to "dohání". Švejnar je politicky neznámý.) Píšeme si tu o odborných ekonomických publikacích.

mueller 28.1.2008 15:38

Re: Re: jiří s.,

Prosimvas, uz toho nechte. Kolik publikaci v nejakem vednim oboru mate vy ? Abysme videli, jaka je vase erudice v posuzovani tohoto jevu.

jiří s 28.1.2008 15:48

Re: Re: Re: jiří s.,

Žádnou. Nejsem a nebudu vědec. Kolik vy a v jakém oboru, když se tu tak popichujeme?

mueller 28.1.2008 19:40

Re: Re: Re: Re: jiří s.,

47, v biotechnologii. Proc se ptate ?

jiří s 28.1.2008 23:17

Re: Re: Re: Re: Re: jiří s.,

Protože jste se ptal.

Máte mou úctu (bez ironie), 47 vědeckých praxí v impaktovaných publikacích je hodně.

ŽA: 28.1.2008 11:17

Expremiér Zeman (mimořádně střízlivý): Muž jménem Payne je spíš diagnoza než poslanec...

Starý J. 28.1.2008 11:37

Re: Expremiér Zeman (mimořádně střízlivý): Muž jménem Payne je spíš diagnoza než poslanec...

Dnes Vám vždy opovrhovaný Zeman slouží za autoritu? A cože tak najednou?

Jura Jurax 28.1.2008 10:43

Zejména

 že prezident svým postojem a svými připomínkami a radami může velice prospět ... ¨pakliže ovšem ty připomínky a rady někdo nejen vyslechne, ale i akceptuje ... protože obé může, ale nemusí  ... :-D

Ale jinak - standardní kecy politika, který má hrubou představu, co je co, ale ani neví, kolik toho neví o detailech ... nihil novi sub sole, skoro žádný politik by nemluvil jinak ... :-/

Táta 28.1.2008 10:30

Dobrý den nulo.

Kdo Vám to psal propána krále.

Starý J. 28.1.2008 11:18

Re: Dobrý den nulo.

Nějak jste nic nevyvrátil, nepřines nic, žádný argument, co by ten článek "nuly" zpochybnilo, jen si tak plivnul! Už jste spokojen?

Propána krále, co jste nám vlastně sdělil?

Poklop 28.1.2008 11:42

Re: Re: Dobrý den nulo.

No vaše argumenty zase stojí h...

Realista 28.1.2008 9:58

Sakra to jste si naběhl..

závěr: 1/ možná byste si ty teoretické knížky měl konečně přečíst.2/ Pravděpodobně by bylo možné vzít si nějakou jeho publikaci a ukázat, jak jsou jeho názory mylné. Určitě by se našlo množství fatálních omylů.- Pravděpodobně - to slovo páchne pomluvou, necítíte to také tak? Nechápu, proč místo slova pravděpodobně jste prostě nevzal jeho publikaci a ty omyly dokázal.3/Jeho americky sebevědomý postoj u nás vyznívá nafoukaně, ačkoli je to možná skromný člověk. Neuvědomuje si, že v české politice president, který chce radit, poučovat, nabádat a moralizovat nemůže ničeho dosáhnout. - Promiňte, ale kromě toho amerického postoje jste přesně popisoval svého gurů, současného čestného předsedu, ne? Zvláště slovem nafoukaně? 4/Samozřejmě se beznadějně zaplétá do obhajoby spolupráce s komunisty, že po příštích volbách už budou slušní.  -  Asi stejně, jako jim nadbíhá nyní Klaus. Mimochodem nechtěl je také zviditelnit pozváním na balkón? Má  v živé paměti Grebeníčkův výraz triumfu.5/Zdá se, že má americky stylizovanou představu i o EU. - To se Vám opravdu jenom zdá. Probuďte se!

Sečteno shrnuto, žádný racionální argument.

 

František I. 28.1.2008 10:47

Re: Sakra to jste si naběhl..

Máte pravdu, ve slovech pana Švejnara skutečně nenajdete racionální argument. Pan Payne alespo%n několik jeho článků četl a dal si práci si zkompletovat i jeho výroky. V tom moralizování jste si asi popletl s Klausem pana Havla. Jako ekonom a statistik ví pan Klaus poměrně dobře, že za slovem morálka se často skrývají slovíčka jiná. Nejsem si vědom, a to vcelku jeho práce čtu a projevy občas poslouchám, že by apeloval na morálku.Zato v proslovech pana Švejnara jsem krom obecných žvástů, polopravd i lží, nic objevného nezachytil. Přiznám se, že by mi dělalo velké problémy, aby tento legrační americký Švejnarmaus seděl na hradě.

Joska 28.1.2008 11:21

Re: Re: Sakra to jste si naběhl..

To máte pravdu, že u Klause jsem opravdu nezaznamenal slova o morálce. Možná je to cílené. Ale hlavně mi pořád nejde do hlavy, cože je tak na morálce špatného. Vždyť na ní jsou založeny veškeré zdravé mezilidské vztahy a my bychom o ni rozhodně měli usilovat. A ne ji zostouzet a zesměšňovat... Mám tytéž pocity jako když někdo mluví o " pravdoláskovém bratrstvu". Jako by na pravdě a lásce bylo cosi hanebného..;-)

František I. 28.1.2008 11:30

Re: Re: Re: Sakra to jste si naběhl..

Pokud ji v sobě nemáte, tak tecy o ní vám nepomohou.

Eva D. 28.1.2008 19:05

Re: Re: Re: Re: Sakra to jste si naběhl..

R^R^R^R^R^

Starý J. 28.1.2008 11:36

Re: Re: Re: Sakra to jste si naběhl..

Víte, na pravdě a lásce není nic hanebného, pokud se za ní neskrývá lež a nenávist! A ta nenávist vůči Klausovi je letitá a obrovská. A každá lež je přitom dobrá! Stejně tak, jako horovat pro morálku a chovat se zcela nemorálně! Nebo jsou pro Vás trvalé zákulisní nečestné intriky, místo otevřené politické soutěže,  něco morálního?

J.M. 28.1.2008 12:38

Re: Re: Sakra to jste si naběhl..

Díval jsem se do databáze " Web of Knowledge" na publikační aktivity v renomovaných ekonomických časopisech obou profesorů a kandidátů na prezidentský úřad. Počet evidovaných článků ( v obou případech kolem čtyřiceti), je u obou stejný, ale prof.Švejnar má mnohem větší tzv. citační ohlas. To samozřejmě není žádný podpůrný argument pro jeho zvolení/nezvolení. Odborník - ekonom to ale je. Mně osobně na něm vadí  jeho role mouřenína , kterou patrně nevnímá a také kdo ho do jeho kandidátské role nominoval a proč.

Petr 28.1.2008 14:14

Re: Re: Re: Sakra to jste si naběhl..

Počet není vše, Klaus publikuje v časopise Politické ekonomie, což je trabant proti Švejnarovým časopisům z 1. ligy.

J.M. 28.1.2008 17:03

Re: Re: Re: Re: Sakra to jste si naběhl..

Vy jste z mého příspěvky vyčetl, že počet považuji za "vše" ?

Petr 28.1.2008 18:28

Re: Re: Re: Re: Re: Sakra to jste si naběhl..

To ne, ale Vaše informace by mohla nezasvěcené zmást, proto jsem považoval za dobré ji ještě doplnit.

Starý J. 28.1.2008 11:29

Re: Sakra to jste si naběhl..

...Asi stejně, jako jim nadbíhá nyní Klaus. Mimochodem nechtěl je také zviditelnit pozváním na balkón? Má  v živé paměti Grebeníčkův výraz triumfu....

A čím jim ten Klaus nyní nadbíhá? Nechtěl byste nám to přiblížit nějakým příkladem?

Kromě toho omletého a nesmyslného "pozvání na balkon"? Nějak zapomínáte, že nebyl Grebeníček pozván na balkon, ale zástupci (předsedové) všech stran v pralamentu. To že se vytahuje jen fotografie Grebeníčka a ne jiných, je samozřejmě zcela účelové, určené pro lidi Vašeho typu!

I kdyby to bylo tak, jak Vy to popisujete, pak je pro Vás "pozvání na balkón" větší malér, než jmenování komunistů do vlády (Čalfa), guvernérem státní banky (Tošovský) a řada dalších. Nebo je to pro Vás víc, než faktické vládnutí s komunisty, které předváděl Paroubek po celou dobu svého premiérování, kdy kašlal na koaliční spojence a prohlasoval proti jejich vůli s komunisty všechny socialistické zákony.

Poklop 28.1.2008 11:40

Re: Re: Sakra to jste si naběhl..

Že ty vládě komunistů Klause byl?Že raději neodstoupil.Je vidět,že okecáte všechno Jednou jsou komunisti strana ze sněmovny.Svatá prostoto!tak proč to vyčítáte Paroubkovi,že s nimi vládne?Prostě si nevidíte  do úst.Když se to hodí....

Realista 28.1.2008 13:09

Nechci vám tu předhazovat přihlášku Klause do strany, nechci Vám tu předhazovat

účinkování v Prognostickém ústavu, tedy elitního ústavu komunistických ekonomů, kteří zpracovávali ty pětiletky později tak kritizované. Nechci Vám tu ani předhazovat klientelismus, který vládl, nechci vám tu předhazovat Šrejbra, Batshiho, Sinhu a další sponzory ODS za Klause, díky nimž se strana rozštěpila, nechci Vám tu ani předhazovat sponzorství kriminálníka Chobota z Icebergu, kterému 2,5 milionu dondes zajistilo beztrestnost při ukradení pozemků a vytunelování Spalovny Vysočany a mohl bych pokračovat o spojeních na Tykače a další.. To oparvdu nechci. Faktem je, že Klaus se bez hlasů komunistů taktéž neobejde a udělá pro to cokoli.;-)