30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Jan Švejnar

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
olda 28.1.2008 16:15

Re: Švejnar=ekonomický Jára Cimrman

Všechno ne. Jenom to, co se povedlo.

Joska 28.1.2008 18:37

Re: Švejnar=ekonomický Jára Cimrman

Ale vždyť tohle Švejnar nikdy netvrdil. On říkal, že navrhoval...

Ivan Nový 28.1.2008 18:40

Josko,

navrhoval, ale hlouposti, které by vedly ke krachu většiny podniků. Jak dlouho by asi trvala ta jeho fáze 1?

Joska 28.1.2008 18:49

Re: Josko,

No jen jsem prolétl tu Švejnarovu příručku, zdálo se mi to být rozumné. Není pochyb, že právě Klusova transformace vedla k ohromnému množství krachů a bankrotů podniků, k podezřelým prodejům za směšné ceny a tunelování. To prosím pane Nový nepopírejte. A nepopírejte ani to, že jeho vlády na tyto podezřelé skutečnosti vůbec nereagovala. Kdepak pane Nový, těžko mne přesvědčíte...

Ivan Nový 28.1.2008 19:01

Josko,

no právě, že se to jen zdálo rozumné, jako vše co Švejnar říká. Praxe je ovšem jiná. Představte si jednu praktickou situaci, podnik A vyrábí dle plánu nějaké zboží, které nikdo nechce a končí ve skladech, na mzdy a materiál si podnik půjčuje v bance. Přijde Švejnar a započne práce na vytváření předpisů. Co má mezitím dělat podnik A? Jak dlouho by ta fáze 1 trvala? Jak detailní by byly ony směrnice? A ve fázi 1 a 2 by bylo soukromé podnikání zakázáno? Kdo by to hlídal? Kdo by hlídal zaměstnance podniku A, ve fázi 1, aby nepodnikali a k tomu podnikání nevyužívali prostředky podniku A? Zavedl by zde snad Švejnar stanné právo?

Ivan Nový 28.1.2008 19:04

A Josko,

kdo by v té době hlídal dodržování státního plánu ve fázi 1, kdo by plánoval? SPK? A proč dělat nějaké nesmysly na sklad, když s pádem KSČ, padly i vynucené ideologické důvody tak činit?

Joska 28.1.2008 19:08

Re: A Josko,

A co by nutilo podnik vyrábět na sklad??? To jako, že by Švejnarovy předpisy toto nařizovaly?

Ivan Nový 28.1.2008 19:35

Josko,

no nařizoval to státní plán, čím by ho Švejnar ve fázi 1 nahradil? Co by podnik bez státního plánu produkoval? Jakými předpisy by se řídil, kdyby státní plán ve fázi 1 přestal platit? Kdo by rozhodl o tom, co se bude vyrábět a na základě jakých zákonů?

čtenář 28.1.2008 19:34

Re: Josko,

:-D  :-D  :-D  "Kdo by to hlídal? Kdo by hlídal zaměstnance podniku A, ve fázi 1, aby nepodnikali a k tomu podnikání nevyužívali prostředky podniku A?"  -   ;-D  ;-D  ;-D  a kdo je hlídal podle Klausova receptu ????!!!!!  ;-D  ;-D  ;-D  Kde jste žil a kde dosud žijete, Ivane Nový ?????!!!  ;-D  VV 

Ivan Nový 28.1.2008 19:37

čtenáři,

nikdo, to už bylo součástí transformace. To uhlídat nešlo, proto je jasné, že Švejnar navrhoval kraviny, které vynikaly z jeho neznalosti prostředí a příslušnosti do jiné kultury.

Štváč 28.1.2008 11:34

proč jej budou volit komunisti

Mimo několika leváren za pár miliard a stranickou příslušnost své Lívie ke KSČ, náš poctivý, národní ekonom a erudovaný profesor, nezamlčel nic. Má nás všechny rád a privatizaci provedl úplně sám, aniž by si nechal radit od kapitalistických ekonomů. Jen ta "nobelovka" ještě čeká a pozvání do Států ať si strčí Bush do zadku, máme oblíbené, rozvinuté Rusko a tam má tatíček K. dveře vždy otevřené. Nějakej emigrant a profesůrek ze Států nás nemůže rozházet. Bůh ví, jak toho "profesora" dostal.

František I. 28.1.2008 11:44

Re: proč jej budou volit komunisti

Áááá, jak krásně nám to náš sockomoušský dutohlávek bublá. Bude asi pršet. Apro, v USA profesor není ten samý titul, jako v Evropě. Stejně tak, jako High School není vysoká škola. To vás v tom Vumlu taky mohli naučit. Ale beru, co v bedně nění, v apatice nekoupíš. Takže se těším na další bubli, bubli, hnusnej klaus...

jiří s 28.1.2008 14:40

Re: Re: proč jej budou volit komunisti

Jan Švejnar byl v letech 1978-83 Assistant Professor (zhruba odborný asistent), 1983-87 Associate Professor (zhruba docent) a od 1987 Profesor  (profesor). V letech 1993-1996 měl dokonce titul Distinguished Service Professor, od roku 1996 je Everett E. Berg Professor of Business Administration.

Václav Klaus si dal udělit učitelský titul docent od státem financované univerzity v době, kdy byl ministrem financí toho státu. Učitelský titul profesor si dal udělit od téže státem financované univerzity v době, kdy byl předsedou vlády. V té době na žádné škole nevyučoval, protože na to samozřejmě neměl čas. Nechápal jsem a nechápu jeho podivnou posedlost učitelskými kvalifikačními tituly, jakoby nevěděl, že je plnoúvazkový politik. Politik osobně velmi úspěšný. (Osobně míním z hlediska jeho kariéry. Hodnotit jeho prospěšnost tady nehodlám.)

Ivan Nový 28.1.2008 14:51

jiří s.,

Klaus svou vědeckou kariéru obětoval službě vlasti.

jiří s 28.1.2008 14:57

Re: jiří s.,

Možná ano. ;-) Já bych v tom až takové obětování neviděl, nepochybně ho politika baví a je pro něj dostatečnou seberealizací. Nevím, jaký by byl vědec. Ale jeho vynucování si pedagogických hodností (docent a profesor jsou tituly učitelské, ryzí vědci v Akademii věd je nemají, k jejich získání zákon požaduje učitelskou praxi) je trapné.

Petr 28.1.2008 18:33

Re: Re: jiří s.,

Velmi výstižně řečeno.R^

mueller 28.1.2008 15:07

Re: Re: Re: proč jej budou volit komunisti

No ale momentalne Distinguished Professor neni, proc ? Na "sve" universite je Svejnar radovym profesorem, jednim ze 136 profesoru ekonomie (racte si prepocitat na strankach university), ani nevede department. Za svou karieru universitniho profesora (jak pisete, za 29 let) zverejnil 37 odbornych clanku v odbornych casopisech (racte si prepocitat u WoSc), to mi na tak skveleho a uznavaneho vedce prijde setsakra malo (Klaus jich ma 66 nebo tak nejak, ovsem vetsinou v mene vyznamnych odbornych casopisech). Ze lhal s Nobelovkou, bez problemu porusil dane slovo, ze o sve uloze pri nominaci kandidatu nebude verejne hovorit, ze ma dva zivotopisy, jeden pro Americany a jeden pro "zaprdene Cechacky" ((C) Venda Chrochta alias Vaclav Havel), atd., pekne zapada do obrazu hochstaplera.

Ivan Nový 28.1.2008 15:18

muellere,

vypadá to, že je přesně takový, jak mluví. Konformista bez fantazie.

jiří s 28.1.2008 15:22

Re: Re: Re: Re: proč jej budou volit komunisti

Souhlasím, že to s tím nobelovským výborem bylo trapné. Takové trapasy jsou na obou stranách. Nelíbí se mi to ani na jedné.

Současná Švejnarova "židle" je pojmenována po nějakém člověku. Nevím, kdo to byl, ale často tak bývají pojmenována různé nadační fleky, dobře placené a poskytující mnohem více volného času, pro vědu nebo cokoli jiného, než běžná profesorská místa. Dostat se na takové místo je terno a bývá o ně zájem.

Nevím, jak mnoho je Švejnar mezinárodně uznávaný vědec. Vím, že je vědec a pohybuje se na dosti vysoké úrovni v porovnání s českými vědci téhož oboru (jistěže nikdy nebude nikým nominován na nobelovku). Klaus vědec není, je dlouholetý politik, který byl kdysi vědcem.

mueller 28.1.2008 15:31

Re: Re: Re: Re: Re: proč jej budou volit komunisti

Jake trapne. Je to lhar, ktery bez uzardeni porusuje dane slovo. A jeste se s tim chlubi. Koupil byste si od Svejnara ojete auto ?

jiří s 28.1.2008 15:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: proč jej budou volit komunisti

Nevím. Auta nekupuji. ;-) A od politiků, Švejnar se jím před krátkým časem stal, nečekám dokonalou pravdomluvnost, z toho jsem už vyrostl. Pokud porovnávám různé lži pánů Klause a Švejnara, vede ten první. Jak jsem napsal na jiném místě, nejsem nadšený z představy vítězství kteréhokoli z nich, z různých důvodů. Původně jsem reagoval na zlostné plácání Františka I. o americkém školství aj.

mueller 28.1.2008 15:36

Re: Re: Re: Re: Re: proč jej budou volit komunisti

No a samozrejme: i kdyby Svejnar byl "mezinarodne uznavanym vedcem", zaklada to kvalifikaci pro presidentsky - tedy politicky - urad ? Zvolil byste si Svejnara jako starostu sve obce ? Nechal byste si od nej postavit strechu na barak nebo byste si vzal stavbare-pokryvace ? Takovych "uznavanych vedcu" jako je Svejnar pobiha po svete milióny. A "uznavany vedec" zacina - po 29 letech prace - nekde u 200 publikaci. Ne u 37. Ty musi uznavany vedec zplodit v dobe, kdy je doktorandem a za maximalne pet let potom. A to nemluvim o tom, ze v ekonomoce jsou "publikace" vetsinou jenom horky vzduch a kecy. Uz jste si nejakou Svejnarovu publikaci precetl ? Ja ano, a tehle charakteristice plne odpovida.

Ivan Nový 28.1.2008 17:00

Re: Re: Re: Re: Re: Re: proč jej budou volit komunisti

R^

Petr 28.1.2008 18:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: proč jej budou volit komunisti

Evidentně mluvíte o věcech, kterým nerozumíte. 200 publikací na domácím fóru (a tam se Klaus pohybuje), které většinou ani nejsou recenzovány, nemá hodnotu jediné publikace v zahraničních časopise s IF (IF = impact factor).

mueller 28.1.2008 19:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: proč jej budou volit komunisti

Mluvim o vecich, kterym rozumim, a vy proste nemate pravdu. Za domaci ukol si zjistete, proc.

mueller 28.1.2008 19:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: proč jej budou volit komunisti

Taky se naucte rozumet psanemu textu. O Klausovi ja nemluvim, jenom o docela ubohem vykonu Mra Svejnara.

Petr 28.1.2008 20:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: proč jej budou volit komunisti

Víte vůbec, jak dlouho to trvá než v prestižním časopise Váš článek otisknou. Od půl roku nahoru, někdy i několik let a to ještě po mnoha revizích. Kdežto psát články na úrovni novinových komentářů je docela snadné (asi jako válet rohlíky). Podle Vašeho čistě kvantitativního hodnocení by Einstein úplně propadl.  

mueller 28.1.2008 21:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: proč jej budou volit komunisti

No, kdyz pisete slabe clanky, tak je musite osmkrat revidovat a trva to par let. To ale nejste zadny svetovy vedec, ale neumetel. Stoji vam to za to, delat tady ze sebe mermomoci blba ?

Petr 29.1.2008 0:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: proč jej budou volit komunisti

Slabé články jsou odmítnuty hned, revizí se myslí doplnění, rozšíření, zobecnění. V matematických časopisech je toto zcela běžné a prakticky všechny články procházejí několika koly, pokud zrovna nejste členem redakční rady. Tento proces je dokonce uváděn pod názvem článku a jmény autorů. Vůbec to není žádná ostuda. Namátkou uvádím článek japonských autorů: Ehab Morsy and Hiroshi Nagamochi: An improved approximation algorithm for capacitated multicast routings in networks. Theoretical Computer Science, Vol. 390, No. 1, 2008, pp. 81-91, kde se dočtete, že tento text  před publikováním prošel těmito stádii: Received 5 June 2006;  revised 25 August 2007;  accepted 16 October 2007.  Trvalo to tedy zhruba rok a půl a to je velmi dobrý výsledek. Vaše názory svědčí, že asi pracujete v oblasti, kde exaktní stránka je v pozadí, hlavní je experimentování a podstatou je popis nějakého pokusu nebo měření. Druhou možností je to, že opravdu nevíte, o čem je řeč.

a 28.1.2008 11:21

Strategie transformace

Svou tehdejší naivní představu o stavu československé společnosti v r.1989 ostatně dokládá pan Švejnar přímo ve své Strategii transformace  (http://www.jansvejnar.cz/?page=publikace), doporučuji zejména shrnutí a hormonogram (kapitola 3, str.39).