20.6.2024 | Svátek má Květa


Diskuse k článku

POLITIKA: Jako po výprasku

Je po volbách jako po výprasku – opravdu, toto úsloví se na aktuální situaci náramně hodí. Politické, sociální a kdovíjaké další rozměry spojené s volebním pátkem a sobotou jsou podrobně rozebírány na jiných místech Lidových novin. Naposledy tady budu psát o volbách a o politice se zmiňuji zřídka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pernica 31.1.2013 8:18

Re: Astone, vyjel jste někdy z Prahy?

Co se týká onoho 100mld odpuštěného dluhu, tak jsem trošku googlil. Takže měli jsme pohledávku za ruskem 3mld USD. 500M jsme si ponechali (nakonec byly splaceny), 2,5MLD jsme prodali za 500M vymahačské firmě, tzn. za 1/5 původní výše. Což je k nevíře. Ale googleme dál. Tato transakce byla provedena v roce 1998. A krátce na náš prodej Rusku, ono vyhlásilo platební neschopnost a udělalo státní bankrot. Ve světle souvislostí, ten prodej za 1/5 nebyl až tak špatný kšeft, protože bychom o ty peníze stejně patrně přišli. Je to to pověstné "lepší vrabec ...".

P. Čech 31.1.2013 8:19

Re: Astone, vyjel jste někdy z Prahy?

Podle mne oba kandidáti byli naprosto stejní. Protože mým favoritem nebyl ani jeden z nich, a volit jsem chtěl byť jen proto, abych podpořil demokratickou přímou volbu (nepřímé volby v systému podle poměrného zastoupení nepovažuji za demokratické) založil jsem pro každého kandidáta dva papíry, na které jsem po dobu půl hodiny pro každého psal plusy a mínusy, které mne napadly.. Po hodině takovéto činnosti jsem u každého z nich plusy a mínusy sečetl a s hrůzou jsem zjistil, že jejich počet je s nepodstatnými odchylkami stejný. Přesto jsem si vybral toho, kdo měl těch mínusů o jeden méně. Ale o tom jsem nepsal Média opravdu nenadržovala žádnému z kandidátů a žádného z nich nepodporovala více. Co jim však vyčítám je to, že si na kampani ohřívala svou polívčičku a v zájmu "sledovanosti" bičovala nízké emoce diváků. Ve volbách však má figurovat a vítězit rozum a nikoliv emoce. O tom to je.

J. Boleslav 31.1.2013 10:25

Re: Astone, vyjel jste někdy z Prahy?

Vaše metoda volby je dobrá, jen bych ještě doporučil u každého plusu a minusu přiřadit váhu.

J. Pernica 31.1.2013 7:39

Nenávistná kampaň?

Leda tak médií proti Zemanovi. Ač Zemana nemusím, tak si myslím, že jeho největším prohřeškem bylo, že si dovolil (jako ten největší póvl) se knížete na něco zeptat a světe div se, on si dovolil si ho poučovat a ó Bože všemohoucí on si dovolil s knížetem nesouhlasit. A to vše si dovolil ke člověku vznešenému, slušnému s nadhledem, člověku z rodu, který se v historii tak zasloužil o Český národ. Promiňte Astone, ale zde máme republiku a demokracii - zatím. A pokud se kníže sám zaplete do svých blbostí, tak je potřeba mu to ihned říct a vrátit jej zpět na zem. Knížecí prd nebude voňavý jen proto, že je knížecí.

M. Stuchlik 31.1.2013 7:53

Re: Nenávistná kampaň?

Hmm, Zeman nedostal od médií jjedinou otázku na tělo. A přitom má na svém kontě prasáren hafo.

R. Langer 31.1.2013 12:30

Re: Nenávistná kampaň?

No, ještě napište, že Zemana média v podstatě ignorovala... :-D

M. Kosejk 31.1.2013 7:30

che.

A teď si ještě představte, co by se dělo, kdyby ten Dejdar hrál v nějakém seriálu Hitlera. To by asi taky musel v civilním životě neustále hajlovat a požadovat okamžité obsazení Polska. Jinak by byl obviněn z nekonzistentnosti.  :))

Vždycky mne rozesměje, když komedianti jsou povyšování na nositele morálky. 

p.s. když exnul Brzobohatý, tak jsem si nevšiml, že by někdo řešil třeba jeho působení v seriálu Major Zeman (až se tam objevila celá řádka dnes adorovaných herců). Prostě další novinářské pokrytectví.

M. Kosejk 31.1.2013 7:33

Re: che.

oprava: a že se tam objevila...

P. Čech 31.1.2013 8:06

Re: che.

Nejen novinářské pokrytectví. Oni si to herci a všelijaké t.zv. "osobnosti" či "celebrity" zaviňují sami.  Totiž to, koho budu volit a to zejména v přímých volbách je mou výsostně soukromou věcí a nikomu do toho nic není. Volící občan necítí nutnost se zařazovat do jednoho či druhého stáda, davu. Volící občan se cítí být svobodným a to proto, že může konečně svobodně projevit svou většinovou vůli v demokratických přímých volbách. Ikdyž nechce, stejně bude po volbách opět novináři nacpán do nějakých nesmyslných a nepravdivých škatulek typu levice a pravice.Pány Dejdara, Svěráka, Hůlku a jiné, stejně ak jako paní Bohdalovou, Bílou či Čáslavskou nepovažuji za osobnosti ani celbrity. Za osobnosti považuji T.G.Masaryka, Jana Wericha, Karla Čapka, Václava Havla či dnes prof Hőschla, Tomáše Halíka, nebo mezi ženami Boženu němcovou či madame Curie. Zásadně , podle mne, není možno mezi osobnosti počítat toho, kdo tu a tam zakráká v televizi, vyskytuje se , nejlépe opilý či zdrogovaný na všelijakých rautech prežských "celebrit" či je ochoten pro své zviditelnění v médiích vyjadřovat nikoliv své, ale mediální názory. Bohužel takovíto lidé jsou novináři za osobnosti vyhlašováni a mnoho ovčanů jim tleská a nadšeně hýká. To je důsledek nedůstojné a odporné mediální masáže. Mnozí herci si to však neuvědomují a mají potom, co možná ani nechtěli.

P. Pavlovský 31.1.2013 8:09

Nejde o to, koho Dejdar hraje,

jde o to, s kým se ostentativně v médiích jako člověk (ne jako herec) ztotožňoval.

Tvrdil, že postava Maděry mu změnila život, že přijal za své její hodnotové maximy.

Agitováním pro M. Zemana na sebe prozradil, že to všechno byla jenom prázdná slova, lži!

M. Kosejk 31.1.2013 8:16

Re: Nejde o to, koho Dejdar hraje,

Pane Pavlovský, přestaňte s těmahle žvástama, nemám na to nervy. Herec je herec - od slova hrát.  A Zeman není protiól Maděry. A např. Havel se nechal zvolit čistě komunistickým parlamentem - a přísahal na socialistickou ústavu - a to je prý OK.

P. Čech 31.1.2013 8:29

Re: Nejde o to, koho Dejdar hraje,

A co měl dělat, pane Kosejku? Jiný parlament nebyl a není dosud (zkuste si spočítat členy KSČM a "bývalé" komunisty - poslance a zjistíte, že jich je většina). Jiná ústava v té době také nebyla. Zásadní chybou pana Havla bylo to, že se z toho nepoučil, nedbal na radu profesora Sorbony a prosadil poměrný volební systém a nezasáhl (ikdyž mohl) do tvorby nové ústavy.Jinak máte pravdu. Herec má hrát a ne kecat do politiky. Měl by si uvědomit, že jeho politický názor zajímá jen ovčany.

P. Pavlovský 31.1.2013 8:32

Re: Nejde o to, koho Dejdar hraje,

Buďte tak laskav a nechte si to okřikování k sobě domů, pokud vám to tam budou trpět!

 Tady jsme na půdě svobodné, veřejné diskuse a každý si tu může, kromě vyslovených sprostot, "žvástat" co mu libo.

Každý ovšem "nese kůži na trh", riskuje, že s ním budou druzí polemizovat a ostatní to budou posuzovat..

Rozčiluje vás to proto, že nechápete podstatu demokracie, jež je, slovy klasika, DISKUSÍ!

M. Kosejk 31.1.2013 8:49

Re: Nejde o to, koho Dejdar hraje,

 Ne, VY nechápete podstatu demokracie. Jste pravdoláskařský bolševik. Že Dejdar řekl, že Maděra mu změnil životní hodnoty k lepšímu, ve vás implikuje úvahu, že Zeman je zlo (opak správných hodnot) - typická úvaha pravdoláskaře, co nechápe demokracii.

Zlem a opakem Maděry je podle vás Zeman pravděpodobně kvůli jeho členství v KSČ - v atypické době - a za krátku dobu byl vyhozen. Tedy asi nebyl moc dobrý komunista. Bylo by lepší, kdyby v té straně vůbec nebyl - a nebo alespoň vystoupil hned po invazi. Ale stejně je lživé tvrdit, že volba Zemana znamená nízký morální kredit voliče Zeman. To je svobodné demokratické rozhodnutí každého z nás - a VY ty Zemnanovy voliče bolševicky zašlapáváte. Cítím potřebu se k těmle bolševickým ohýbačům reality vyjádřit. A tak jsem napsal, co jsem napsal.

P. Čech 31.1.2013 9:10

Re: Nejde o to, koho Dejdar hraje,

Ne, že bych chtěl rýpat, ale myslím si, že jste na tom s chápáním demokracie oba asi tak stejně. Dal jsem si tu práci a hledal uznávané definice pojmu "demokracie". Od Sókrata, Aristotela a Platóna až po všelijaké nedávné či dnešní filosofy. Definovaných obsahů tohoto pojmu jsem nalezl mnoho a to různých. Všechny se však vyznačovaly jedním společným. Byly totiž zcela poplatné politickému smýšlení svých autorů. Nezbývá tedy nic jiného, než vyjít ze samotného pojmu demokracie - demos krates - vláda občanů. Pod pojmem "vláda občanů" rozumím vládu a moc většinové občanské vůle. Většinové, přímé volby patří (na rozdíl od poměrných menšinových) mezi demokratické nástroje prosazení oné většinové vůle. Pan Zeman byl zvolen v takovýchto volbách většinou voličů, tedy demokraticky. Přestože s výsledkem volby nesouhlasím, což je moje opět demokratické právo, musím výsledek voleb ctít, protože jsem v menšině. A to také činím a pana Zemana budu považovat za demokraticky zvoleného prezidenta a tedy i svého prezidenta.  To je o oné demokracii, pánové.

P. Pavlovský 31.1.2013 13:22

Demokracie není dána pouze vítězstvím většiny

"Pan Zeman byl zvolen v takovýchto volbách většinou voličů, tedy demokraticky", píšete.

Nehce se mi věřit, že nevíte, že demokratické volby musí probíhat v rámi jistých pravidel, kupř. že voliči nesmějí být ovlivňováni fyzickým násilím.

Voliči nesmějí být ale ovlivňováni ani zjevným podvodem, pomluvou, lží, překrujcující historická fakta atd. O protivníkovi prostě nesmí soupeř vydávat "křivé svědectví"!

Byla-li tato pravidla porušena nebo ne pak nemůže rozhodnout vítězná většina (ta je v konfliktu zájmů).

To by měl rozhodnout nezávislý soud!

P. Čech 31.1.2013 15:41

Re: Demokracie není dána pouze vítězstvím většiny

Máte na mysli dozajista voliče , honosící se IQ 50 a méně. Občané s IQ vyšším se totiž nerozhodují podle novinářských show, ale podle programů a vizí kandidátů, podle samostatně zjištěných a vyhodnocených informací. Jakákoliv informace českého, ale i většiny cizích novinářů pro mne není směrodatnou. Kdyby v předvolební show např. pan Sch. prohlásil o  panu Zemanovi, že podal Sněhurce otrávené jablko, také bych tomu nevěřil a nezachoval se podle toho. Pokud tomu někdo uvěří je jeho věc a vyjímečný výskyt objevování se takových informací není nutno jakkoliv regulovat. Volič ve své naprosté většině je tvor svéprávný, plnoletý a svobodný a měl by být schopen se rozhodovat sám.

P. Pavlovský 31.1.2013 17:09

Ctný vlastenče,

dovoluji si vás upozornit, že napsat "vyjímečný výskyt" je špatně.

Správně je VÝjimečný. Zapamatujte si to, bude se Vám to hodit, je to dost frekventované slovo!

P. Pavlovský 31.1.2013 13:02

Re: Nejde o to, koho Dejdar hraje,

Zlem a opakem Maděry podle mne M. Zeman opravdu je, ale ne kvůli starému členství v KSČ.

Je jím kvůli zcela současnému paktování s exkomunisty typu Šloufa (do Listopadu předseda ONV u nás, v Praze 7, moc dobře si pamatuji, jak tu vládnul).

Především je to ale Zemanova  předvolební návštěva KSČM s žádostí, aby jej podpořila.

To se s postavou antikomunisty a komunisty pronásledobaného Maděry opravdu neslučuje, ba přímo naopak.

 Tento rozpor se zřejmě - právem - dotknul autora Zdivočelé země, starého mukla Stránského! Omlouvat se nemusel a neměl!

M. Kosejk 31.1.2013 8:50

Re: Nejde o to, koho Dejdar hraje,

 Ne, VY nechápete podstatu demokracie. Jste pravdoláskařský bolševik. Že Dejdar řekl, že Maděra mu změnil životní hodnoty k lepšímu, ve vás implikuje úvahu, že Zeman je zlo (opak správných hodnot) - typická úvaha pravdoláskaře, co nechápe demokracii.

Zlem a opakem Maděry je podle vás Zeman pravděpodobně kvůli jeho členství v KSČ - v atypické době - a za krátku dobu byl vyhozen. Tedy asi nebyl moc dobrý komunista. Bylo by lepší, kdyby v té straně vůbec nebyl - a nebo alespoň vystoupil hned po invazi. Ale stejně je lživé tvrdit, že volba Zemana znamená nízký morální kredit voliče Zeman. To je svobodné demokratické rozhodnutí každého z nás - a VY ty Zemnanovy voliče bolševicky zašlapáváte. Cítím potřebu se k těmle bolševickým ohýbačům reality vyjádřit. A tak jsem napsal, co jsem napsal.

J. Boleslav 31.1.2013 10:29

Re: Nejde o to, koho Dejdar hraje,

P. Stránskému a dalším na Zemanovi vadilo jednak jeho minulé členství u komančů, ale hlavně to, že se s nimi opět paktuje, kde může. Dejdar ze sebe svou veřejně deklarovanou podporou Ovarovi udělal šaška. Omlouvat by se mě on Stránskému a ne naopak.

V. Kusý 31.1.2013 20:25

Re: Nejde o to, koho Dejdar hraje,

Kdykoliv někdo napíše něco, co se Vám nelíbí, je blbeček, nebo píše žvásty.Když na diskuzi nemáte nervy, nediskutujte.

K. Hinz 31.1.2013 7:15

Autorovi článku.

Vážený pane,

ve čtvrtém odstavci článku jste se šeredně spletl. Věta v tomto odstavci měla znít: "Proti nenávistné šovinistické kampani médií se zvedl val odporu Klause a Zemana, který vyústil ve  vítězství  Zemana v presidentské volbě."  Četl jsem Vaše články rád. Býval jste objektivní a věděl jste, co je demokracie.

M. Stuchlik 31.1.2013 7:55

Re: Autorovi článku.

Ton byl val špíny, lží a nenávisti gangsterů a KGBáků, kteří měli strach, že by jejich vliv na chod republiky mohl být omezen. Ale nebojte, mafiáni dál budou spokojeně rozkrádat tuto republiku a debil Kalousek dál zvedat daně.

J. Kapitán 31.1.2013 8:51

Re: Autorovi článku.

Myslíte mafiány jako např Bakala, Babiš, Háva a jejich kamáry v zahraničí ? Tedy mafiány kolem sdružení Lípa, kteří už se těší na privatizaci celého českého státu ? Promiňte mi to, ale raději české-lokální mafiány, kteří kradou v malém, než mezinárodní mafiány, kteří kradou ve velkém.

R. Langer 31.1.2013 11:54

Re: Autorovi článku.

Hm, to ale jsou malí lokální mafiáni, s těmi velkými se do styku nedostanete, i když už o vás dávno rozhodují, ale vy o tom nemáte ani ponětí...

S. Vaněček Šauerová 31.1.2013 6:56

Kdo chce uplatnit pravo na prezkum prezidentske volby pred NSS,

tady http://www.ruzovypanter.cz/prezident2013

R. Langer 31.1.2013 11:54

Re: Kdo chce uplatnit pravo na prezkum prezidentske volby pred NSS,

Copak, demokracie nevoní? :-D

S. Sedlák 31.1.2013 6:25

Je to ubohé

Domníval jsem se, že přece jen dokážete koukat na svět s trochou nadhledu.

Ta snaha získat názor "osobností" a vyvolat tak dojem, že jakýsi pohled na něco či někoho je statisticky významný či dokonce masový, vede k opačnému účinku. Tak, jak se ke kampani vyjádřil Zeman. Voliči nabydou (někdy) dojmu, že jejich hlas už není třeba, což ve většinovém systému je smrtící.

Naproti tomu je to velmi účinné v parlamentních volbách. Počínaje US následovaly mediální manipulace s 4K, Zelenými, VV. Tak vám to holt nevyšlo. Pracně budovaný obraz Karla Schvarzenberka jako pravdomluvného, slušného a s vládou nespojeného politika většina voličů nespolkla.

P.S. Ani ta poznámka o jakési dřívější všeobecné akceptaci osobností moc nehraje. Karel Čapek se stal terčem těch nejhrubších osobních útoků v době Mnichova. Také se našlo plno těch, kteří věděli, kde je pravda. Paradoxně mu pomohli dříve umřít a ušetřili ho tak koncentráku. Moc bych je za to ale nechválil.

S. Vaněček Šauerová 31.1.2013 6:53

Je to k vzteku, pane Sedlaku, kdyz si nekdo mysli neco jineho nez Vy, co ?

Snazite se ale spatne, Aston diskuse necte. Pohrda jimi.