17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Jakého presidenta?

Halasení kolem nového kandidáta na presidenta vypadá jako vyvolávání hodného ducha, který z nás sejme kletbu „nevhodných presidentů“. Což byli údajně hlavně poslední dva, ačkoli už se přidávají hlasy, že on ten Havel taky nebyl nic moc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hlosta 6.4.2017 9:56

Re: Žumpa

I vy tu můžete! Tak si to považujte a nedělejte z nás žumpu. Jinak nevím, proč tady lezete. Můžete přeci slušně argumentovat proti článku, což jste neudělal, jen jste konstatoval, že tady je žumpa.

Evidentně byste rád, aby se nemohlo psát cokoliv, co vám nejde pod nos. Bolševiky jsme si zrušili. Akorát jsme byli dost naivní, protože oni nikam neodešli. Ve vás je to příklad!

M. Prokop 6.4.2017 9:58

Re: Žumpa

Cenzuru na ně, na lumpy!

Nebo alespoň autocenzuru a publikovat jen politicky korektní! (a zhynout na nezájem).

P. Lenc 6.4.2017 10:02

Re: Žumpa

Tak se pane Dvořáku odstěhujte na Britské listy kde se zcela jistě vyhnete "žumpě" a budete se setkávat pouze s "vyváženou" propagandou.To víte, tady na Psu jsou články nekorektních nenávistníků kteří píší pro ten primitivní plebs.Nebuďte intektuálním masochistou a nenechte si svůj intelekt ničit něčím tak triviálním jako je NP.

M. Moravcová 6.4.2017 11:02

Re: Žumpa

a co máte proti "komukoliv"? Jsou to lidi jako vy. Nebo vy jste něco lepšího, jehož lejno nesmrdí? Tak to "klobouk dolů".

G. Mýtič 6.4.2017 11:23

Re: Žumpa

Tohle, předpokládám, mají pod palcem Babišnoviny.

G. Mýtič 6.4.2017 11:24

Re: Žumpa

Vlastně kecám, nejde o příspěvky, ale o články. Ale proč ne, i Hradní stoce je třeba čas od času udělat radost ;).

M. Valenta 6.4.2017 9:35

Přečetl jsem první tři, čtyři odstavce

a hned mě napadlo, že místo jména Drahoš se dá dosadit Klaus.

S. Donát 6.4.2017 9:44

Re: Přečetl jsem první tři, čtyři odstavce

Tak to vás napadlo špatně.

P. Lenc 6.4.2017 10:04

Re: Přečetl jsem první tři, čtyři odstavce

Pane Valento, na to se dá napsat pouze jedno.I vy jeden vtipálku!

M. Valenta 6.4.2017 10:51

Re: Přečetl jsem první tři, čtyři odstavce

Co pak se Vám nelíbí pánové?

Je nenápadný, vystupování má slušné, hezké místo v prognosťáku (ústav pro vyvolené)za všech režimů a všech předsedů vlád.

Zkušený byrokrat. Ve věcech „umí chodit“. Což mimo jiné dokazuje to, že již za totáče měl povolené vědecké zahraniční pobyty. A vůbec byl v té době úspěšný. Všeobecně úspěšný.....(tedy až na toho trabanta)

A. Nový 6.4.2017 11:47

Re: Přečetl jsem první tři, čtyři odstavce

Valento, neprobírá se tu Klaus, ale kandidát na przidenta, jistý Drahoš. :-)

M. Valenta 6.4.2017 13:34

Re: Přečetl jsem první tři, čtyři odstavce

To je mi ale Novinka pane Nový.

Č. Berka 6.4.2017 9:29

to je vzrušení, jako by se mělo volit zítra

a ne až pozítří

B. Hudzieczek 6.4.2017 9:17

Pan Vlk podobně jako signatáři Anticharty

vede filipiku proti Výzvě, kterou zjevně nečetl. Oproti roku 1977 je doba jiná, nikdo mu v přečtení Výzvy nebrání, je k nalezení na http://www.vyzvavedcu.cz

V té Výzvě se píše totiž o něčem jiném než zmiňuje pan Vlk. Nikdo v ní nevyzývá k bezbřehému přijímání imigrantů a jiným nesmyslům, které pan Vlk uvádí.

No a k těm prezidentům - pan Vlk rád obviňuje z vlastizrady, přitom mu zjevně nevadí, když prezident Zeman se chová jako ližřitka čínského prezidenta, namísto pohřbu bývalého premiéra spřáteleného izraelského státu se účastní chlastpárty s bývalými příslušníky KGB nebo je mu zatěžko rozloučit se důstojně s bývalým primasem českým.

Své oponenty pejorativně nazývá "pražskou kavárnou", ale zjevně mu nedochází, že on se chová jako by reprezentoval "zaplivanou českou putyku".

Nebo že by komplex méněcennosti?

V. Klepetko 6.4.2017 9:37

Pan Vlk má pravdu.

Osobně jdem v té době podepsal slovenskou "Výzvu k ludskosti". Apelovala totiž PRO něco pozitivního: lidský přístup k lidem v nouzi. Naproti tomu ta ostudná česká Výzva se jen vymezuje PROTI. Říká "Nejsme jako oni! ". Neléčí. Nálepkuje. Rozeštvává.

Jestliže pan Drahoš ani dnes nevidí rozdíl mezi nadutou a nakvašenou Výzvou českých vědců a tou milosrdnou výzvou slovenskou, nemůže být mým presidentem!

B. Hudzieczek 6.4.2017 10:31

Každá z výzev míří jinam,

slovenská vyzývá k pomoci běžencům, česká varuje před rozdělováním společnosti, přičemž ani ta česká neopomíjí zdůraznit nutnost lidského zacházení s lidmi, kteří prchají před válkou. Označit takový názor za ostudnými připadá velmi povrchní.

Rozdíl mezi oběma výzvami je prostě proto, že každá hovoří o jiném problému ve společnosti. Nikde jsem se nedopídil informace, jaký zaujal pan Drahoš postoj ke slovenské výzvě, proto nemohu ani reagovat na Váš druhý odstavec.

M. Moravcová 6.4.2017 10:59

Re: Každá z výzev míří jinam,

česká varuje před 80% českých občanů.

V. Klepetko 6.4.2017 11:14

Re: Každá z výzev míří jinam,

Ta česká výzva uměle "vyrobila" celé zástupy xenofobů. Rozdělila společnost. To není prosím, "názor", ale "svědectví"... Představte si že Ve vašem městě vypukne epidemie chřipky, a vy se primárně nestaráte o léky pro nemocné ale podepíšete nějakou Výzvu: "Chrchlajicí spoluobčany do tramvají a do metra nepouštět! Nejsme jako oni! Distancujeme se od Vás, nakažení lumpové!". To vše je zakódované v té strašlivé dikci: distancujeme se od... distancujeme se od... distancujeme...

Toto vše není věci nějaké argumentace, ale spíše cítění. Milosrdného vhledu. Empatie, chcete-li... Strach a nenávist nelze překonat vystrašeným, nenávistným textem, ale jen láskou, milosrdnou trpělivostí a vlídnými apely k rozumu. Toto vše ve Výzvě českých vědců chybí. Autor přesného znění Výzvy by se měl přiznat a veřejné omluvit za společenskou diskreditaci stovek vážených signatářů!

B. Hudzieczek 6.4.2017 12:49

Nevím co jste četl,

ale ještě jednou jsem se k textu Výzvy vrátil a nenašel jsem tam ani jednou výraz "distancujeme se". Spíš mi připadá že autoři výzvy usilují o překonání strachu láskou, milosrdnou trpělivostí a vlídnými apely k rozumu, když použiji Vaše slova.

V. Klepetko 6.4.2017 13:26

Re: Nevím co jste četl,

"Cílem této výzvy je důrazně se vymezit proti... ". Dokážete si představit Matku Terezu, jak se důrazně vymezuje proti chromým!? :-))))))))))

Výzva je napsaná "jazykem pana Herejka", jsem si jistý, že sám pan Drahoš by nic takového takto neformuloval! Byla to chyba, která ale dokumentuje hloubku nepochopení. A lhostejnosti k dopadu vlastních slov na veřejnost.

Z. Lapil 6.4.2017 13:01

Re: Každá z výzev míří jinam,

Rozumím dobře, že tu petici interpretujete jako protiuprchlickou? Opravdu jste chtěl napsat, že se přečtením výzvy "zástupy lidí staly xenofoby"? Většinou se setkávám s interpretací, že výzva je nemístně vítačská.

A ještě na jednu věc se optám. V petici se píše: "Především ale prosíme veřejnost, každého jednoho z vás, tedy nás, o opatrnost v soudech a kritický pohled na svět! Své názory musíme stále znovu konfrontovat s fakty, s vlastním svědomím i obyčejným selským rozumem. Jen tak nepodlehneme primitivním pudům a zůstaneme důstojnými bytostmi obdařenými svobodnou vůlí".

Tato věta vám připadá spíš vystrašená a nenávistná, nebo spíš trpělivým apelem na lepší stránky člověka?

V. Klepetko 6.4.2017 13:46

Re: Každá z výzev míří jinam,

Ne, tvrdím něco jiného - já tu Výzvu považuji za xenofobní. ale nikoliv ve vztahu k uprchlíkům, ale ve vztahu k převažující části české veřejnosti. Vyzařuje z ní strach a štítivý odpor k pomýleným "obyvatelům". Je to zakódované ve stavbě vět, pořadí slov, správné myšlenky jsou formulovány s arogantní přeziravostí...

"Své názory musíme stále znovu konfrontovat s fakty, s vlastním svědomím i obyčejným selským rozumem"... Konfrontovali následně signatáři své názory s fakty? Předložil některý z významných signatářů následně nějakou podrobnou analýzu toho, o čem píší, s návrhem konkrétních řešení? Je v souladu s dobrým svědomím - nejdříve podepsat nějaký angažovaný text, vyvolat celospolečenskou diskusi ze které vzešlo 80% nepresvedčených, a pak mlčet, mlčet, mlčet, nelředkládat žádná východiska, načež se k věci vrátit až za dva roky v kontextu vlastní prezidentské kandidatury?

Své nazory musíme konfrontovat s fakty STÁLE ZNOVU, a nejen když je to politicky žádoucí...

Z. Lapil 6.4.2017 14:49

Re: Každá z výzev míří jinam,

Vyřčené slovo nelze vzít zpět. Víme, že signatáři své podpisy následně neodvolali, ani nenapsali "antipetici".

Osobně mi připadá šílené, jak je ta petice interpretována. To ji fakt nikdo nečetl? Vy jste ji evidentně četl, ale skoro mi připadá, že to byl úplně jiný text, než mám k dispozici já. Nemusíme to zkoušet vyřešit, nakonec bychom nejspíš skončili na způsob "Mně připadá, že vám připadá, že mně připadá..." a setrvali na svém.

A jen mimochodem: být xenofobní lze z definice pouze ve vztahu k cizím, vaše pojetí "ve vztahu k (domácí) veřejnosti" mám za extrémně novátorské a vlastně právě ona (interpretace) vedla k nedorozumnění.

V. Klepetko 6.4.2017 15:49

Re: Každá z výzev míří jinam,

I domácí veřejnost může být "cizí", když budujete příkopy místo mostů... Ale máte pravdu, vnímání textu je velmi individuální záležitost. Tu slovenskou výzvu jsem prostě podepsal, ale ta česká... Nebylo to dobře napsáno, co k tomu dodat? Je to jen nazor...

Z. Lapil 6.4.2017 16:06

Re: Každá z výzev míří jinam,

Co si budeme namlouvat - text, který je možné vnímat individuálně, patří do umění, nikoliv do politiky.

Není mým zvykem podepisovat výzvy; většinou mi přijdou buď obecné neboli příliš interpretovatelné (ta akademická je zářný příklad), a ty konkrétní zase bývají na můj vkus příliš - dejme tomu - jednoznačné; možná jednostranné. Viz můj v posledních dnech oblíbený výkřik "Hitler je gentleman": existuje iks indicií, které to tvrzení podporují, možná je to dokonce naprostá pravda, ale při bližším pohledu je to tak malý kousek pravdy, až je to vlastně lež. Nebo, přinejmenším, nesmysl.

V. Klepetko 6.4.2017 17:34

Re: Každá z výzev míří jinam,

Tak na Hitlera pří pročítání "Výzvy vědců" nemyslím, doufám, že žádné takové asociace nebyly do textu zakódované :-))))) I když, i to je možné... Máte asi pravdu, možná než podepisovat Výzvy, je lepší je formulovat. Na veřejné angažovanosti vědce není přitom nic zlého, jen je vždy třeba mít více na zřeteli adresáta textu a jeho předpokládané vnímání, než logiku argumentů nebo jejich abstraktní pravdivost.

S každou politickou Vyzvou je to jako s dobrou knihou - čtenář je vždy jejím spoluautorem!

J. Anděl 6.4.2017 11:22

Re: Pan Vlk podobně jako signatáři Anticharty

Až historie zvolí, zda budeme na Výzvu pamatovat jako na Chartu nebo Antichartu.

A volba historie sice určí obsah historické paměti národa, ale na druhou stranu nemusí být vůbec pravdivá.

V. Klepetko 6.4.2017 14:32

Re: Pan Vlk...

Císař Nero je toho smutným příkladem :-)))))

M. Prokop 6.4.2017 9:01

Uvidíme celou nabídku.

Drahoš nic moc, ale zatím nejméně špatný.

Třeba se objeví někdo

1. lepší

2. zvolitelný.

Ale moc v to nedoufám. Bude-li ad 2., nebude ad 1. a obráceně.

Š. Hašek 6.4.2017 9:18

Re: Uvidíme celou nabídku.

Zde se domnívám,že jest činěn zoufalý pokus "osoba celkem bezbarvá, nejedovatá (pro 85% strávníků), bruselská (ale zas ne moc, měla by vlastniti pouze naše občanství), s hodně titulama, ........ ". Musí mít bez špetky zaváhání ráda Václava Havla. Osoba tahaná za nitky. Volající do televize, s čím má dnes vyjít na světlo.

Ona ta naše pseudoelita nic jiného nedokáže, v té partě se hádá každý s každým. Nejdřív textař, potom vědec, potom mládežník, potom neoholený herecministr! A zadeklujou to nějakým Hilšarem. I ten jejich Kolář nemohl mlčet, když to vzdal. Nemohl. Něco mluvil o tom, že jeho prohru eventuelně zaviní voliči Zemana! Ten měl zastupovat naši republiku????

Jsou vůbec normální??