2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Jakého presidenta?

Halasení kolem nového kandidáta na presidenta vypadá jako vyvolávání hodného ducha, který z nás sejme kletbu „nevhodných presidentů“. Což byli údajně hlavně poslední dva, ačkoli už se přidávají hlasy, že on ten Havel taky nebyl nic moc.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Klepetko 6.4.2017 13:46

Re: Každá z výzev míří jinam,

Ne, tvrdím něco jiného - já tu Výzvu považuji za xenofobní. ale nikoliv ve vztahu k uprchlíkům, ale ve vztahu k převažující části české veřejnosti. Vyzařuje z ní strach a štítivý odpor k pomýleným "obyvatelům". Je to zakódované ve stavbě vět, pořadí slov, správné myšlenky jsou formulovány s arogantní přeziravostí...

"Své názory musíme stále znovu konfrontovat s fakty, s vlastním svědomím i obyčejným selským rozumem"... Konfrontovali následně signatáři své názory s fakty? Předložil některý z významných signatářů následně nějakou podrobnou analýzu toho, o čem píší, s návrhem konkrétních řešení? Je v souladu s dobrým svědomím - nejdříve podepsat nějaký angažovaný text, vyvolat celospolečenskou diskusi ze které vzešlo 80% nepresvedčených, a pak mlčet, mlčet, mlčet, nelředkládat žádná východiska, načež se k věci vrátit až za dva roky v kontextu vlastní prezidentské kandidatury?

Své nazory musíme konfrontovat s fakty STÁLE ZNOVU, a nejen když je to politicky žádoucí...

P. Vaňura 6.4.2017 13:46

Všeobecné hlasovací právo zpochybnili nacisté

i komunisté.

A Hitler rozumněl "demokratickým" mechanismům do té míry, že se stal diktátorem zcela legální cestou.

Dva citáty "podíváte li se na tyto zástupce lidu zblízka, vidíte, že veškeré jejich úsilí se věnuje trvalému udržení si prebend, ze kterých žije on a jeho rodina." "A pak tu máme onoho malého parlamentního kšeftaře, jehož úsilí se vyčerpává v plácání prapodivných koalic, tedy provádění těch nejpokleslejších politických obchodů, které jediné svědčí o způsobilosti tohoto typu lidí pro parlamentní práci."

M. Valenta 6.4.2017 13:34

Re: Přečetl jsem první tři, čtyři odstavce

To je mi ale Novinka pane Nový.

P. Vaňura 6.4.2017 13:31

Pokud těch signatářů pár znám, zařadil bych

je mezi bezpáteřné kariéristy a podrazáky!

M. Klas 6.4.2017 13:29

Re: Také názor

Trochu mě zaráží, že pan Vlk vlastně pochválil všechny naše presidenty včetně Gottwalda, Novotného a Husáka (ty bych já vynechal). Kam tím mířil? Znamená to, že pan Drahoš je horší, než tito tři h......é?

V. Klepetko 6.4.2017 13:26

Re: Nevím co jste četl,

"Cílem této výzvy je důrazně se vymezit proti... ". Dokážete si představit Matku Terezu, jak se důrazně vymezuje proti chromým!? :-))))))))))

Výzva je napsaná "jazykem pana Herejka", jsem si jistý, že sám pan Drahoš by nic takového takto neformuloval! Byla to chyba, která ale dokumentuje hloubku nepochopení. A lhostejnosti k dopadu vlastních slov na veřejnost.

J. Herejk 6.4.2017 13:25

Re: To je dobře napsáno.

Všeobecné hlasovací právo existuje desítky let a nikdo ho nezpochybňuje. Všeobecné referendum ke všemu je cesta do pekel.

J. Herejk 6.4.2017 13:23

Re: Pan Vlk st. poklesl

Můžete mi prosím napsat 3 položky, co dobrého Zeman během prezidentského období pro ČR vykonal? Děkuji.

S. Donát 6.4.2017 13:22

Re: Pan Vlk st. poklesl

A to sledování máte jako koníčka?

S. Donát 6.4.2017 13:21

Re: To je dobře napsáno.

Souhlasím s Vámi, kromě větičky "takového nelze k moci pouštět". Pro některé bohužel lze :-(

J. Vlček 6.4.2017 13:13

Re: Také názor

Pane Urbanče, nejde ani tak o to, zda je prezidentova zásluha v tom či onom, v první řadě jde o to, že přestože, jak říkáte, pravomoce zabraňovat přílivu islamistů do naší země nemá, snaží se především nazývat věci pravými jmény, upozorňovat na nebezpečí, která z nekontrolované migrace těchto přivandrovalců vyplývají, na rozdíl od těch, co ty pravomoci mají a nečiní v tomto smyslu vůbec nic. Naopak společnost chlácholí nic nicneříkajícími frázemi o tom, že nám v tomto směru žádné nebezpečí nehrozí, a ve všem se nakonec vždy podřizují Bruselu, který sám za celou dobu trvání migrační krize nevymyslel vůbec nic, natož aby něco proti tomu vykonal.

V. Kain 6.4.2017 13:13

Re: Byl nebo ne?

Jestli byl a nebo nebyl je irelevantní.V každém případě s nimi těžce kolaboroval.

S. Netzer 6.4.2017 13:08

Re: Pan Vlk st. poklesl

Z těch nížin, kde se vždy nacházel, klesnout ještě hlouběji?

J. Herejk 6.4.2017 13:06

Re: Pan Vlk st. poklesl

Je těžké sledovat seznam Zemanových debaklů a špinavostí a nebýt antizemanistou.

A. Pakosta 6.4.2017 13:06

Re: Také názor

Pane Urbanče,

nemáte pravdu, co se týká hodnocení pravdivosti výroku pana Vlka ohledně vlivu toho či onoho prezidenta na množství machometánských připrchlíků v naší zemi. Pan Vlk pronesl tento výrok: "kdyby byl presidentem Schwarzenberg, tak jsme tady měli „dočasně usazených“, odhaduji, tak 50 až 100 000 muslimů z Blízkého východu."

1) Tento výrok je z hlediska výrokové logiky jednoznačně pravdivý, stejně jako je pravdivý třeba výrok "Kdyby byl naším prezidentem Schwartzenegger, tekla by u nás voda do kopce"

2) citovaný výrok neříká vůbec nic o tom, zda současný prezident M.Z. má či nemá zásluhu o současný počet těchto migrantů u nás.

To co jste předvedl, je typické čtení mezi řádky. O čem tvrdíte, že "z článku zcela jednoznačně vyplývá", v něm ve skutečnosti vůbec nezaznělo. A nakonec - Vámi zmíněný prezident Emil Hácha skutečně byl docela fajn. Na českém národu se neprovinil zdaleka tolik jako Edvard Beneš, který se podvolil jak nacistům, tak bolševikům, a svou zemi tak zradil hned dvakrát. O Háchovi nelze říct než to, že ve své situaci udělal pro svou zem, co bylo v jeho silách.

J. Nový 6.4.2017 13:04

Re: Dobrá otázka

Přesně tak :-)

J. Herejk 6.4.2017 13:04

Re: Pan Vlk st. poklesl

Své argumenty jsem namátkou napsal: argumentace tím, že prezident Kiska zbohatl na půjčování peněz (jako by to apriori bylo něco zavrženíhodného), 100000 imigrantů, kteří zde údajně díky Zemanovi nejsou, dále předhazování panu Drahošovi jeho činnost před 89 ́(Zeman nebyl v KSČ?), to jsou podrazácké argumenty ve stylu Zemana, které by se opravdu hodily na Parlamentní listy nebo Sputniknews.

Z. Lapil 6.4.2017 13:01

Re: Každá z výzev míří jinam,

Rozumím dobře, že tu petici interpretujete jako protiuprchlickou? Opravdu jste chtěl napsat, že se přečtením výzvy "zástupy lidí staly xenofoby"? Většinou se setkávám s interpretací, že výzva je nemístně vítačská.

A ještě na jednu věc se optám. V petici se píše: "Především ale prosíme veřejnost, každého jednoho z vás, tedy nás, o opatrnost v soudech a kritický pohled na svět! Své názory musíme stále znovu konfrontovat s fakty, s vlastním svědomím i obyčejným selským rozumem. Jen tak nepodlehneme primitivním pudům a zůstaneme důstojnými bytostmi obdařenými svobodnou vůlí".

Tato věta vám připadá spíš vystrašená a nenávistná, nebo spíš trpělivým apelem na lepší stránky člověka?

J. Nový 6.4.2017 12:59

Byl nebo ne?

A byl ten Drahoš v KSČ nebo ne? Máte někdo zdroj?

A. Pakosta 6.4.2017 12:49

Re: Re: Hnus velebnosti hnus!

Pane Lapile,

nevím, co přesně Vás přimělo k reakci na mou poznámku. Mé vzdělání mi praví, že interpunkce je součástí pravopisu. Autor mnou kritizovaný však nenadělal chyby pouze v interpunkci, ale i v tak elementární oblasti gramatiky, jako jsou vyjmenovaná slova. Proto jsem použil obecnějšího výrazu.

Co se pak týká Vaší kritiky mé argumentace ad hominem, domnívám se, že především byste to měl vytknout samotnému panu Malečkovi.

B. Hudzieczek 6.4.2017 12:49

Nevím co jste četl,

ale ještě jednou jsem se k textu Výzvy vrátil a nenašel jsem tam ani jednou výraz "distancujeme se". Spíš mi připadá že autoři výzvy usilují o překonání strachu láskou, milosrdnou trpělivostí a vlídnými apely k rozumu, když použiji Vaše slova.

A. Alda 6.4.2017 12:44

Co mu na tom vadí?

No přeci to, co mu vadí na Parlamentních listech: každý může říci svůj názor.

A. Alda 6.4.2017 12:42

To je dobře napsáno.

Pro mne je věc poměrně jednoduchá: nebudu volit nikoho, komu se nelíbí myšlenka všeobecného hlasovacího práva a všeobecného referenda. Kdo upírá občanům právo spolurozhodovat o zásadních politických otázkách, není demokrat a takového nelze k moci pouštět.

S. Donát 6.4.2017 12:41

Re: Co by kdyby

Sbohem :)

T. Urbanec 6.4.2017 12:39

Re: Kazdy, kdo proplouva

Tedy i Miloš Zeman, člen KSČ, po celou dobu temna vesele zašitý v Ekonomickém ústavu a píšící bláboly (např. do Technického Magazínu).

T. Urbanec 6.4.2017 12:37

Také názor

Pan Vlk napsal svůj názor a je to jeho právo. Nicméně si dovolím s jeho závěry nesouhlasit.

Z článku zcela jednoznačně vyplývá, že je zásluhou MZ, že tady nejsou migranti. Na tom není ani trochu pravdy. Z titulu svých pravomocí na tom nemá vůbec žádnou zásluhu.

Pan Vlk zcela opomíjí fakt, že základní rolí prezidenta v našem státě, je funkce reprezentační a role moderátora.

Bohužel toto naše stávající hlava státu nesplnila a nesplňuje nadále. Dále si myslím, že to, co píše o Husákovi je absolutní překroucení historie. To by totiž mohl rovnou říct, že Emil Hácha byl docela fajn atd. Gustáv Husák pro mě představuje dobu temna celého mého mládí a dětství a říkat, že byl státník a téměř lidumil je demagogie nejhrubšího zrna. A srovnávat Maďarsko 1956 s rokem 1968 je hodně špatná analogie.

Z. Lapil 6.4.2017 12:27

Re: Hnus velebnosti hnus!

Když už jste místo vyjádření se k obsahu k textu zabrousil do kvality psaného projevu, doplňte, prosím, své vzdělání o rozdíl mezi pravopisem a interpunkcí.

F. Navrátil 6.4.2017 12:26

Další klopýtnutí

Drahoš se podle mého názoru dopustil dalšího chybného kroku, když chce Sorosovu školu vyhnanou z Maďarska umístit v Praze. Škola, která produkuje multikulti sluníčkáře a občanské aktivisty je nejen bezcenná, ale pro stát škodící. Nenažraných parazitických neziskovek placený z daní máme doma více než dost.

J. Kulheim 6.4.2017 12:06

Re: Pan Vlk st. poklesl

Pan Vlk st. nenapsal nic víc než svůj názor na jednoho z kandidátů na prezidenta republiky. Já s většinou z toho co napsal, souhlasím. Vy máte názor jiný. Na tom není nic špatného.

Napsal jste, že pan Vlk st. " poklesl k primitivním dehonestujícím argumentům". Proč hodnotíte jeho argumenty jako primitivní a přitom vy nemáte argumenty pro svoje tvrzení žádné.

J. Hanzal 6.4.2017 12:04

Re: Dobrá otázka

Asi jo, pane Vlčku. Ono to vždy zapůsobí když se píchne do toho jejich sluníčkovovítačského hnízda. Vždy z něho vyleze toliko smrad.