29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Klička 6.10.2009 11:59

Re: Zodpovědnost za stát

To není tak úplně pravda. Tam, kde je zaveden přísně většinový volební systém a tam, kde není znásilňována matematika při definici pojmu "většina", tam, kde jsou opravdu voleni kandidáti ať je již navrhuje kdokoliv, tam tomu tak není. Opravdu volit znamená mít možnost vybrat zástupce ze všech kandidujících a nikoliv pouze z jedné kandidátky jedné politické strany. Tomuto stavu se blíží pouze Švýcarsko. Podotýkám, blíží se. Zcela jistě tomu tak není ani v USA, Kandě, Velké Británii a kromě zmíněného Švýcarska nikde v Evropě.Každý systém byl vždy někde zaveden jako první. Je snad někde řečeno, že tomu tak nemůže být v České republice? Není.

Mlíčňák 6.10.2009 15:04

Re: Zodpovědnost za stát

Zcela s Vámi souhlasím, že současný způsob volby naší politické reprezentace - při níž vhazujeme do volební urny seznam mnoha jmen, jejichž důvěryhodnost se vždy velmi liší případ od případu – je velmi pochybný.

Nikdo mi ostatně dosud nevysvětlil, k čemu je vůbec dobré, aby byl v parlamentu zastoupen politik s deseti- nebo dokonce jen s pětiprocentní podporou posbíranou od Šumavy po Beskydy. Proč je to lepší, než když jsou v parlamentu lidé, kteří získali většinovou podporu v nějakém konkrétním místě.

Na rozdíl od Vás si však nemyslím, že by občany angažující se v politické straně měly spojovat konkrétní zájmy. Dílčí zájmy se mohou všelijak rozcházet nebo křižovat, členové politické strany by však měli umět být sobě zároveň kritičtí i loajální.

Společný zájem tu samozřejmě je – je to však zájem společný všem občanům bez ohledu na sympatie k jednotlivým stranám. A sice zájem na tom, aby zde vůbec byla důvěryhodná politická reprezentace, neboť jen ta může státu poskytnout nezpochybnitelnou legitimitu.

Stát, jehož reprezentanti jsou ovládáni lobbyisty nebo dokonce podsvětím, ve skutečnosti není žádným státem.

Klička 6.10.2009 16:32

Re: Zodpovědnost za stát

A o co tady jde? Vždycky totiž v případě státu a jeho reprezentace, navíc ve státě, který si drze říká demokratický má jít především o společný zájem a vůli nejméně nadpoloviční většiny občanů. Nezpochybnitelnou legitimitu mohou reprezentantům státu- zástupcům občanů poskytnout pouze a jedině většinově zvolení poslanci, zvolení k zastupování občanů. Nicméně se mohou vyskytnout a neustále se též vyskytují společné a zásadní otázky, na něž se i zvolení zástupci musí znovu občanů zeptat a zjistit jejich vůli a to je referendum. Jedná se např. o schválení Lisabonské smlouvy, smoluvu s USA o radaru, změnu ústavy, rozdělení státu atd, atd. Těchto otázek může a je mnoho a jsou to problémy, k jejichž řešení ani zvolení zástupci občanů kompetentní nejsou. Zde musí rozhodovat sami občané. V takovémto systému, který zde popisuji nemůže nastat situace, kdy je lobbyisty ovládán nějaký poslanec déle než několik měsíců. Občané, jakmile něco takového zjistí, musí mít možnost takového svého zástupce co nejrychleji odvolat. Toto všechno v našem systému neexistuje a proto to nemůže demokraticky fungovat. Také to nefunguje a občané to vědí. Bohužel však proti tomu nemohou nic dělat. Náš systém je totiž docela dobře promyšlený, ovšem ne v zájmu občanů státu, ale v zájmu moci politických stran nad občany.

libero 6.10.2009 9:12

V podstatě asi souhlas,

jen té Bobošíkové bych se bál jak čert kříže.

To je Miloševič v sukni, schopná se chytit čehokoliv co ji vytáhne ke korytu. Viz kandidatura za KSČ(M).

Sibi 6.10.2009 8:32

ne LS nebo dokonce výstup z EU?

Nad lisabonskou smlouvou jsem trochu v rozpacích, i když se u nás okolo ní moc hysterčí na obě strany. Na této demonstraci ale zaznělo i to, že budou prosazovat vystoupení z EU. U národa, který neumí vládnout sám sobě mi to připadá směšné.

Draxis 6.10.2009 8:45

Re: ne LS nebo dokonce výstup z EU?

Hmmm... Pěkné... Vystoupíme z EU a budem tu pěkně jako kůl v plotě... Na východě EU, na severu EU, na jihu EU a na západě EU. Napaří nám pěkně velké cla a bude po srandě. Nebudou penízky z evropských fondů. No, tak to by mě zajímalo, jak by tohle dopadlo.Kvalifikovaní lidé a firmy by asi rychle opustili tuto potápějící se bárku...

f 6.10.2009 10:25

Re: ne LS nebo dokonce výstup z EU?

Vážený pane, velmi brzy se z příjemců dotací EU staneme plátci, tedy do EU dáme více než obdržíme ! Naoplátku se budeme muset solidárně podělit (rozuměj) příjmout utečence do EU zejm z afrických arabských zemí. Uvidíme jak to ovlivní veřejné mínění ve vztahu k EU.

Ghost Dog 6.10.2009 9:05

Re: ne LS nebo dokonce výstup z EU?

..národ si umí vládnout, ne že ne, jen voliči volí špatné politiky..chyba bude asi v nás, voličích..;-P

Yosefa 6.10.2009 11:04

Re: ne LS nebo dokonce výstup z EU?

Psí duchu a ti dobří politici jsou kteří?????

libero 6.10.2009 9:13

Re: ne LS nebo dokonce výstup z EU?

Nějak mi ovšem místní špatné vládnutí přijde méně škodlivé než to Bruselní.

I na tu pakáž politickou lze lépe dosáhnout.

Mgr. Milda 6.10.2009 8:25

Už nejde jenom o LS, jde o celou dosavadní politiku EU

přijetí kdysi Československa se ukazuje jako chyba. EU si tím nasadila veš do kožichu, protože s ČSSR přijali i milióny slovanských rusofilních oponentů.

Alespoň tak to zvenku musí vyhlížet. Že je u nás mnoho lidí, kteří jsou EU vděčni za odstranění hranic, za volný pohyb po celé Evropě, za práci, která z Evropy za námi přišla, to se za těmi provokatéry ztrácí.

Xaver 82.117 6.10.2009 13:06

Mildo, trefa!

Lidi nechápou, že vývoj EU je proces, který bude i po přijetí LS. A nebude vždy bezbolestný. Ale jsou halt lidi, kteří se bojí neznámého a tak radši malují čerty a BoBo na zeď.

Ivan Nový 6.10.2009 14:18

Re: Mildo, trefa!

jenže oni se nebojí neznámého, ale známého - socialismu.

Petr Kohout 6.10.2009 7:29

Vás, pane autore, si pamatuji jako fanatického stoupence Lisabonské smlouvy.

Marcel Derian 6.10.2009 14:33

Re: Vás, pane autore, si pamatuji jako fanatického stoupence Lisabonské smlouvy.

Velmi mne to mrzí, ale pravděpodobně se buď pletete v osobě, nebo je vaše paměť v rozporu s realitou. Lisabonskou smlouvu anu Dohodu o budoucí ústavě EU jsem nikdy nepodporoval.

Jiří Heincl 6.10.2009 6:25

Já jsem tam také byl

Organizátoři hesla a trikolóry nikomu navnucovali, jen se ptali, jestli je účastníci nechtějí. Mně se hesla zdála vtipná a jedno o žárovkách jsem si vzal. Několik vlajek tam měli i ostatní účastníci. Lidí ze SSO tam však asi bylo nejvíc, takže bylo i nejvíc vlajek. A nakonec pan Tomský je členem SSO a paní Bobošíková na hradním nádvoří vystoupila s krátkým projevem.

jiří 6.10.2009 8:39

Re: Já jsem tam také byl

Co nám chtěl autor vlastně říct.....no chtěl sdělit , že demonstrace proti LS Ne, byl tam už prvoplánově , aby všechno špatně, aby sdělil, že jsou to hloupí lidé, špatné strany, nic neumí, takže občané takové nevolte! Demonstrce probíhala tak jak demonstrce probíhají, fangle, vlajtky prapory tam jistě patří, také hesla, jako projev spontálnosti.  Jinak by se mohli rebelové sejit v hospodě a plácat pivní filosofii. Myslím, že autor nám sdělit, že  je jen  jako proti LS, (mimikry) aby to nebylo tak průhledné, tak vše pomluví. Mohlo by se totiž stát, že by se někteří lidé začli probouzet a začali pídit jak je to vlastně s tou LS.  Je to maskovaný euhojur, nebo přisluhovač euhujerů, byl tam poslán s tímto záměrem, všechno špatně!  Jsou to praktiky těch kteří mají zmást občany.  Rada pro autora, když se Vám demonstracew nelíbí, bežte dom a udělejte si demonstraci svou lepší, nebo se zařaďte mezi hospodské filosofy a tam si brečte jak chcete. ...Kdybych to byl věděl¨, tak bych tam nešel..

Chris Kelvin 6.10.2009 0:27

Nojo....

"...jsem proti Lisabonské smlouvě... ...potřebujeme, aby EU byla významným hráčem v globálním měřítku..."

Mám obavy, přes všechny výhrady k současné kvalitě Lisabonské smlouvy, že tyto Vaše dva výroky, pane autore, se hrubě vylučují.

clay 6.10.2009 0:33

Re: Nojo....

R^

nojo, zmatkař dorazil na demonstraci ještě malomocnějších zmatkařů

Chris Kelvin 6.10.2009 1:02

Re: Nojo....

:-)

Jenda 6.10.2009 1:10

Re: Nojo....

Nikolivek. EHS by byla byvala mohla byt vyznamnym hracem v globalnim meritku, EU po Lisabonske smlouve jim nebude. On je totiz jaksi silnejsi, byť rozhádaný, spolek PROSPERUJICICH statu, nez umele stmeleny a pod povrchem bublajici sojuz regionu uregulovanych k stagnaci a upadku.

Chris Kelvin 6.10.2009 9:13

Re: Nojo....

Je vidět, že vůbec netušíte, co všechno je třeba koordinovat v takovém společenství států. A že to EHS jaksi narazilo na určité hranice, kdy bylo potřeba začít s určitou koordinací centrálně.

libero 6.10.2009 9:15

Re: Nojo....

No a vy zase poněkud nerozlišujete, co je koordinace a co je podlehnutí předsudkům Frantíků, případně Němců.

Chris Kelvin 6.10.2009 9:45

Re: Nojo....

Nikdo netvrdil, že to bude snadné. Ale posuzovat něco bez základních znalostí (jako většina "běžných" odpůrců integrace) opravdu nejde.

libero 6.10.2009 9:57

Re: Nojo....

Reklamní trik, ti "běžní" odpůrci?

Buďto má někdo dobré argumenty, nebo ne. A to vše IMHO, arbitra není.

Jenda 6.10.2009 11:35

Re: Nojo....

Ano? Napriklad?

A jste si jisty, ze prinosy te ktere koordinace prevazuji jeji negativa? Tohle je totiz neco o cem se vubec nediskutuje. Nekoho napadne, ze by se neco dalsiho mohlo koordinovat a uz to jede, uz to lita, usilovne se hleda kompromis ... a ze by mozna bylo efektivnejsi nekoordinovat a nechat onu vec na rozhodnuti statu (pripadne jeste nizsi) to je "protievropska" myslenka.

Chris Kelvin 6.10.2009 11:47

Re: Nojo....

Běžný občan vůbec netuší, jaké úsilí je třeba vynaložit jenom na celounijní koordinaci technických norem, bezpečnostních předpisů, certifikátů.......... a to jsou jenom věci, se kterými já v rámci své profese občas přijdu do styku. Vůbec nehovořím o celní politice apod. Dříve to byl dobrý nástroj na ochranářskou politiku, samozřejmě na tom byl vždy lépe ten větší. V tomto oboru prostě vždy existují odstředivé tendence, které se v jakémkoli volném společenství vždy projeví při sebemenším problému. To je život, to je realita, to jsou přirozené procesy. Proto mají společenství jako je EHS svůj limit, za který se nikdy nedostanou.

Jenda 6.10.2009 17:02

Re: Nojo....

Jiste. A nasledne v ramci celounijni koordinace vyrobite REACH.

clay 6.10.2009 0:24

a to ještě pane autore netušíte, v jaké společnosti jste se to ocitl....

Autor: Ivan Nový IP: 78.136.135.xxx Datum: 05.10.2009 00:56 pokud Rusko se zaváže nevměšovat se do našich záležitostí, a budeme zde mít ruské rakety krátkého doletu, namířené na EU, pak svou bezpečnostní situaci vyřešíme. Nač čekat na to, až nás Německo prodá Rusku. Prodejme raději dříve Německo Rusku my.

!!8-o

GRUNTORÁD 6.10.2009 6:34

Re: a to ještě pane autore netušíte, v jaké společnosti jste se to ocitl....

ZA TO NIKDO NEZAPLATÍ, ANI ŽID!!V>-