26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Ideologie vs. energetika

V současné době se i do rozhodování o odborných a ekonomických otázkách stále více prosazuje ideologizace a stále více o nich začínají rozhodovat lidé s minimálními odbornými znalostmi, ale s tím správným ideologickým náhledem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 23.12.2020 13:21

Jen podoktnu, že Izrael (zřejmě) také dostal škodlivý software do řízení Iránských odstředivek na obohacování uranu. A pochybuji, že je měli připojeny k internetu.

L. Novák 23.12.2020 14:19

Tak až budete znát podrobnosti, jak to udělal, dejte vědět. Odstředivky nejsou jaderná elektrárna. :-P

P. Skřivan 23.12.2020 8:46

Je mi jedno kdo reaktor postaví. Neznám výhody a nevýhody jednotlivých řešení ale jako bezpečnostní IT technik něco k tématu mám. Pokud mluvíte o zadních vrátkách v IT systému.... ale co můžeme být klidně i ve velmi úzké specifikaci. Tedy pokud mluvíte o zadních vrátkách v energetických systémech IT tak jediný "doložený" případ pochází z USA. Kdy USA mělo pod palcem komplet infrastrukturu Japonska. Ano doložený píši v uvozovkách protože to odhalil Snowden nicméně vše co řekl byla pravda takže......

P. Hatina 23.12.2020 1:38

Problém v té Vaší úvaze je v tom, že v takovém případě by se nemohly stavět nejen jaderné elektrárny, ale provádět vůbec nic s větším rizikem. Protože tím že si vyberete "spolehlivého dodavatele" to riziko vpašování klíčů neeliminujete. Stejně tam ty klíče může vpašovat jakýkoliv zaměstnanec spolehlivého dodavatele, kterého ta protistrana získá (ať podplatí, získá na svou ideologii, atd..). Ať dám reálný příklad, teď se psalo že v jistém našem hypermarketu přišli na velice primitivní způsob rozkrádačky, pokladní pouštěla svýho nakupujícího manžílka bez placení. Za pár nákupů toho zvládli asi za 50 000 Kč. Tomu se jen "výběrem kádrů" zabránit nedá. to chce nasadit svůj vlastní a vysoce spolehlivý systém kontroly. Jak ostatně říkával soudruh Lenin Důvěřuj ale prověřuj..

V. Novák 23.12.2020 9:04

... Dzeržinský, Felix Edmundovič ...

J. Paleček 23.12.2020 19:09

VIL říkal něco podobného. Kontrola je nejvyšší stupeň důvěry.

V. Braun 23.12.2020 0:57

Přečetl jsem článek pana Pánka, který je překvapivě o dost kratší než tato polemika. Ve věci Maďarska třeba pan Pánek nemluví o žádném zdržení, zatímco ve zdejší polemice se mu následně vyčítá, že o tom nic neví a zdržení nejsou technického rázu, zajímavý polemický styl.

V. Wagner 23.12.2020 1:28

Pane Braune, zdá se mi, že neumíte číst, nebo neumíte česky. Takže cituji pana Pánka: "Přitom ruská strana stavbu zhruba 100 kilometrů jižně od Budapešti neustále prodlužuje a prodražuje." Takže pan Pánek nejen mluví o zdržení, ale on je dokonce dává za vinu Rusům. Já jen vysvětluji, že zdržení v přípravě projektu sice jsou, ale dominantně zatím dané jednáním o finančním modelu s Evropskou komisí.

Ano, článek pana Pánka je opravdu kratší, on totiž kromě ideologických hesel nic jiného neobsahuje. Ideologická hesla jsou krátká. Odborná fakta a vysvětlení problémů vyžaduje vždy větší prostor.

Pane Braune, jestli Váš styl, kdy vynecháte části textu v článku a tvrdíte, že tam nejsou, má být podle Vás tím správným, tak to hodně o Vás říká.

V. Novák 23.12.2020 9:07

Vyvrátit hovadinu je vždy mnohem složitejší (a delší), než ji vyplesknout. Toho jste si ještě nevšiml?

V. Braun 23.12.2020 0:46

Škoda JS bývala česká firma, nyní ji myslím vlastní Rusové.

V. Wagner 23.12.2020 1:34

Ano, jejím vlastníkem (investorem) je ruská strojírenská firma OMZ. Proto zmiňuji to, že v principu (podle toho, jak budou konkrétní podmínky vyřazování nastaveny) by mohla i tato firma být z projektu vyřazena. I další české firmy, které by se na výstavbě jaderných bloků mohly v principu podílet, mají zahraniční vlastníky ze zemí mimo NATO a EU. Jejich vyřazením by se dramaticky mohla snížit lokalizace a podíl českých firem na stavbě jaderných bloků u nás.

J. Jurax 23.12.2020 15:25

Jo, a uměla vyrobit mj. i reaktorové nádoby. Ale dnes holt patří Rusům, takže je podle některých ideologicky nevhodná.

K. Nový 23.12.2020 0:23

Tak, tak.