19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
AeroKarel 1.3.2007 16:22

Re: Koalice se zelenými jen dokazuje, čeho všeho je ODS schopna.

Já je naopak oceňuji, že k zachránění zbytku nerozkradeného a nezadluženého socany, a nebezpečím ještě horšího bačování socanů s komouši se spojili s něčím tak bláznivým jako zelení. To se musí ocenit, to je sebeobětování.

Jura Jurax 1.3.2007 16:21

Re: Re: No jo,

A jo, to jste Vy, co mi to klnul tuším včera :-D

Jura Jurax 1.3.2007 16:19

Re: Nechápu....

Proč strana Zelených budí nenávist - no, ono to není nenávist, ono je to obrana proti zelené blbosti. Nejen vzhledem k energetice jsou Zelení zemští škůdci a jako s takovými s nimi má být nakládáno.

Každá strana má jistě právo prosazovat své myšlenky, ovšem prosazuje-li očividné krávoviny s širokým a dlouhodobým dopadem i na nezelenou část občanstva, nelze čekat, že bude přinejmenším u vzdělanější a odpovědnější části populace oblíbená.

Pravíte, že s nimi ne ve všem souhlasíte, ale přesto je volíte - no to je případ voličů snad všech stran, nicméně odchod od jádra propagovaný Zelenými nás žene do pekel - popsáno zde ostatními diskutujícími dostatečně obšírně. A proboha, jak jste mohl volit stranu obsahující třeba jihočeskou maminu Kuchtovou? Vy doma svítíte loučemi nebo petrolejkou (pozor, petrolej je z nafty a je to tudíž strategická komodita!).

V demokracii jde o soutěž názorů - no, ono tady jde o soutěž blábolů s realitou; bohužel lidi jako Vy vynesli šiřitele oněch blábolů do funkcí, kde již začínají škodit.

AeroKarel 1.3.2007 16:19

Re: Logika věci

Bursík? V ČSSD i ODS už bylo plno, lidovci asi netáhli, tak vybral značku, mající potenciál rozvoje. Hájí své korýtko, nic víc.

Wlasta 1.3.2007 16:19

Re: Fascinující nadání pana Breziny

víte vy ja dlouho se staví elektrárna, kde jsou lomy a jejich postupy dnes a kde jsou hrnice limitů? Pokud se do toho vloží melouni tak už nikdo stavět tepelnou elektrárnu nebude.

Obstrukce tak 5 let, vlastní výstavba 3 roky, návratnost investice by musela být do 20 let a zisk je kde?

Petr Kiebel 1.3.2007 16:18

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu....

Souhlasím,ale toto přirovnání trošku kulhá,protože navrhovaná opatření až tak blbá nejsou a principielně s nimi souhlasím...Ale přes to,kdyby se

nějaká skupina snažila homeopatii preferovat,tam mohu předložit svůj

názor a argumenty...což se zde v diskusi moc neděje,to snad uznáte

AeroKarel 1.3.2007 16:18

Re: poručíme větru dešti..

O co je Bursík "vcelku sympatičtější", o to je vychcanější a nebezpečnější. Ty dvě by bez něj byly jen neškodné exotky.

Petr Kiebel 1.3.2007 16:10

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu....

Neuvěřitelné,za prvé-to že by měl někdo dostat přes hubu,protože prosazuje zcela legitimně svůj názor...nechápu,za druhé-mě přece taky zatahují do experimentu s daněma,mýtným,dopravními předpisy,trestním řádem a pod...to vše je určitý konsensus a řád,ktrý byl našimi zákonodárci stanoven a který se rozhodně všem asi taky nelíbí...a jsem donucen ho respektovat.Takže když Zelení zcela regulérně a legitimně přesvědčí že Temelín není potřeba,tak se hold zavře (i když s tím nesouhlasím...)ale nedovolme proboha aby se ta diskuse o Temelínu zakázala a Zelení se hubili jako škůdci....věřte že to by byla chyba mnohokrát horší než nějaká koncepce energetiky...

Jura Jurax 1.3.2007 16:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pravda je složitá věc

Nepochopili, nedělejte si iluze.

Petr Kiebel 1.3.2007 15:59

Re: No jo,

Mnou...a koukám že zbytečně...reagujete zcela přehnaně a nesmyslně.U nás škůdce hubíme,jestli toto chcete aplikovat na Zelené,tak se nechte vyšetřit a zavřít někam hluboko a daleko.Vy byste se měl třít froté ručníkem a tu ebonitovou hůl nad vámi lámu...

jjjjjj 1.3.2007 15:58

Re: Re: A zapomeňte na biomasu

Kdybychom chtěli vyrábět současnou produkci elektřiny z biomasy, museli bychom šťovíkem a rychle rostoucími topoly osázet celé území státu a ještě něco přidat: rozorat silnice, vysušit rybníky a osadit i střechy, balkony, půdy a půlku obýváků.

Václav Železný 1.3.2007 15:57

Re: poručíme větru dešti..

Jenže takováto obrana je silně kontraproduktivní, protože pokud skutečně nastanou v blízké budoucnosti potíže se zásobováním elektřinou a teplem, tak bude KSČSSD strašně jednoduchou agitaci a ODS nebude mít šanci na obranu. Je to jen odložení problému, který se později dovalí o to větší.

Jura Jurax 1.3.2007 15:57

Re: Re: Re: Re: Ať si každý promyslí

Pánbíčku na křížku, do čehos to dušu dal ... ;-(

jjjjjj 1.3.2007 15:49

Re: Není tam chyba

Značka Wpe je Watt instalovaného špičkového elektrického výkonu, počítá se už výkon se 100 Wpe  na  m2,  při  dopadajícím solárním příkonu cca 1 kW/m2, časová využitelnost cca 10%, tj. z instalovaného Wattu výroba 1 kWh ročně, což odpovídá zkušenostem z existujících provozů. Celý objem české spotřeby elektřiny je roven možné produkci fotovoltaiky na ploše velké Prahy. Tož nějaké to jedno procento zelené elektřiny by se dalo získat fotopanely jenom na střechách a fasádách.

Se solárním teplem je to pravda. Na topení má prostý solární ohřev odhadem 10- až 15- letou návratnost. Když se to postaví rozumně tak, že to pojede do -5 stupňů Celsia čistě na Slunce a v lednu se holt nějak přitopí (i elektřinou).

Nebo v malém používat pro rodinné domky tepelná čerpadla, cenově je provoz spolehlivě pod cenou plynu, návratnost investice problematická, něco jako 20-30 let.

LV 1.3.2007 15:37

poručíme větru dešti..

zpívalo se kdysi, když ideologie vítězila nad realitou. Zelení zkoušejí stejnou písničku. Jejich ideologie, krom toho, že je zcela zhoubná i mimo oblast energetiky, má ještě jednu vadu - dá se plně realizovat jen v rezervacích soudruhů Castra a Kim Ir Sena.

Je smutné, že jako obranu proti s. Paroubkovi, táhnoucímu nás do Běloruska nezbylo než složit vládu s (agentkou cizího státu - hornorakouské protioatomové iniciativy) Kuchtovou, (multikulti bláznivou) Stehlíkovou a jejich vcelku sympatickým principálem Bursíkem. Kdyby cestou do Strakovky procházeli Bohnicemi, zdaleka ne všichni by do lavic i zasedli...

Veteran 1.3.2007 15:31

Logika věci

Nejsem energetický odborník, ale z těch "tyrkysových" jde děs. Podle jejich logiky bychom měli zbourat 4/5 škodovky, protože tolik aut vyrábět nepotřebujeme. Ty větrníky se ani za svoji životnost nezaplatí, tak co je to za efektivita. Jejich efektivnost je pouze pro jejich výrobce a dodavatele. Nevěřím, že je Bursík takový idiot, jakou věc hájí a pro koho vlastně lobbuje.(U Kuchové to však známo je).

jjjjjj 1.3.2007 15:30

Re: A zapomeňte na biomasu

Opět stejný výpočet 1 TWh za rok, znamená získat cca 1 milion tun biomasy, tj. osadit cca 1000 km2 (100 000 ha), ovšem je potřeba odečíst nějakých 10-15 milionů litrů nafty na vypěstování a dalších cca 50.000 litrů nafty na každý km dopravy této biomasy.

Václav Železný 1.3.2007 15:25

Re: Fascinující nadání pana Breziny

Reálné proklamace??? Proboha bláboly páně Bursíkových melodyboys mají do reality hodně daleko. Zatím jsme u SZ nezaregistrovali snad jediného člověka, který by se v problematice výroby elektrické energie a tepla alespoň rámcově orientoval. Je to jeden blábol vedle druhého.

honzak 1.3.2007 15:20

Re: Re: Re: Re: Re: Pravda je složitá věc

Tento odstavec by měl viset ve Vršovicích naproti CAFOURU ve velikosti 6 x 9 metrů, aby si to museli ti zelení trotlové každý den přečíst. Třeba by to někteří pochopili.

vita 1.3.2007 15:12

Re: Re: Re: Re: Re: Nechápu....

Takže VY zatahujete MĚ do experimentu, který se mi hrubě, ale hrubě nelíbí, jehož škodlivost je mi zřejmá, přínosy naopak neviditelné - ale jste z obliga, protože podle vás jsem zatáhl zemi do tohoto experimentu stejně jako vy... Takže až se důsledky projeví, budeme za to moct stejně, protože jsme oba volili. Že vy experimenování na lidech a ekonomice státu, zatímco já ne - to je nepodstatné. Přes hubu bychom měli dostat stejně.

No to je mi logika...

honzak 1.3.2007 15:12

Re: Re: Jo každý rok o TW více,

Nevím co značí Wpe (Watty nějaké), ale dovoluji si upozornit, že ve výpočtu bude chyba. Celková účinnost převodu světelné energie na alespoň 22kV / 50 Hz je cca 10%. Světlo na DC max 15%, DC/AC cca 80%, transformace na 22 kV cca 90%. Takže všechno znásobit minimálně 10!.

Proti fotovoltaice pro akumuklační lokální DC použití nic nemám, ta konverze se mi nelíbí. Je to zatím dost násilné. A větrníky do rozvodné soustavy opravdu nepatří (i když díky vítězství ideologie nad fyzikou tam zatím jsou). Zarážející je, že nejsou masivně podporovány sluneční kolektory, produkující teplo opravdu bez CO2.  Takové ústřední topení ze slunce, poháněné oběhovým čerpadlem z akumulátoru fotovoltaiky by nemuselo být špatné. A toho ušetřeného CO2,které by bursík mohl někam prodat.....

honzak 1.3.2007 15:00

Re: Strategická nezávislost

NESOUHLASÍM!!! Na rakouských hranicích budou obří AC/AC (400kV / 400 kV) měniče SIEMENS, které odstraní škodlivou atomovou část z té ruské elektřiny a nahradí ji echt poctivou německou:-D

jjjjjj 1.3.2007 14:59

Re: Jo každý rok o TW více,

Roční nárůst 1 TWh je cca 120 MW trvalého výkonu, tj. dostavba dvou bloků Temelína by stačila na cca 17 let. Toto množství se dá vyrobit i z obnovitelných zdrojů, ale problém bude "skladování", jak v denním, tak v ročním cyklu.

Za prvé by se mělo využít zbytku vodní energie, nehyzdí to krajinu a jede 24 hodin denně, celkově je prostor na pár set MW v několika tisících drobných zdrojů.

Nejčistší je fotovoltaika, 1 TWh za rok představuje cca 1 GW špičkového výkonu, tj. při 100 Wpe na  m2 cca 10 km2 = plocha čtyř Temelínů, za 4+2 Eura na Wpe (panel+příslušenství), dá se to pořídit za cca 150 miliard korun, stejná výrobní kapacita v jaderce za cca desetinu, tj. 15 miliard (odhad dle Temelína).

Stavět větrníky? (stejný propočet) cca 1 GW instalací, 1600 ks zábor minimálně 100 km2, 50 miliard (odhad dle Jindřichovic).

Závěr je zřejmý, ale nezatracoval bych tu fotovoltaiku, stačí pokles ceny na polovinu (což je reálné) a bude to cenově na úrovni větrníků, sice s problematickým ročním i denním cyklem, ale na rozdíl od větru jakžtakž pravidelným. Jak ale skladovat či vyrovnat výkon (? plynové turbíny, den/noc nevyužívání výkonu v tepelkách).

Robin 1.3.2007 14:57

Re: Re: Re: Ať si každý promyslí

Francie, Itálie ...

Robin 1.3.2007 14:56

Re: Nechápu....

Vydírání není soutěž názorů. Proto ta nenávist. A to se nejedná jen o JE ale i o další kauzy jako např. obchvat Plzně, dálnici na Drážďany a pod.

Sherry 1.3.2007 14:52

Re: Jo každý rok o TW více,

Kde je ta krasna doba, kdy byly pocitace a pripojeni k Internetu dostupne pouze lidem s uspesne absolvovanou stredni skolou...

Pro diskutujici, kteri nezvladli vsech 8 ci 9 trid zakladni skoly, podotykam, ze vykon (udavany ve Wattech) je uplne jina fyzikalni velicina nez energie (udavana bud v Joulech, nebo uchopitelneji ve Watt-hodinach). V clanku zminenou TWh dokaze spotrebovat i obycejna 100 wattova zarovka, pokud dokaze svitit dostatecne dlouhou dobu (presne 10 000 000 000 hodin = neco pres 1 140 000 let) a nepotrebuje k tomu mit tepelny vykon "takove stredni sopky".

zp 1.3.2007 14:51

Re:

Máte zcela pravdu. Ve státě, jemuž fungují alespoň základní sebezáchovné reflexy by Kuchtová už dávno dostala dvacet  let  natvrdo za hospodářskou sabotáž prováděnou ve službách cizího státu.Bohužel, nejen stát náš, ale i celá EU sebezáchovné reflexy již ztratila a  pokud na to někdo upozorňuje, bývá ihned  prohlášen za nepřítele všeobecného bruselského blaha.

Emp 1.3.2007 14:50

Re: Re: Re: politika zelených směrem k jaderné energetice je opravdu hloupá

http://www.eru.cz/TIS/2006_12/page10.htm

zde máte statistiku za rok 2006. Vyplývá z ní například, že výroba v roce byla 77811 GWh , vyvezeno bylo 12631 GWh, což odpovídá vývozu cca 16%

Ivan 1.3.2007 14:50

Re: Re: Re: Ať si každý promyslí

A co ty země mají společného s KSČM nebo sociální demokracií. Spíše se v nich vládne  po způsobu ODS.

ignorant 1.3.2007 14:50

Klaus je fackovací panák

V jednom má Klaus pravdu. Nedovzdělanci a překrucovači si něm s oblibou hojí ega, zfrustrovaná všeobecným nezájmem o jejich plky. Pokud vím, Klaus pouze bagatelizuje vliv lidské činnosti na globální oteplování. Fakta: průměrná roční teplota v minulém století vzrostla o 0,6 stC, z toho lidským přičiněním o 0,1 stC; zdroj - Jiří Grygar, teď čtu nějakou knížku o objevech za rok tuším že 2003.