27.5.2024 | Svátek má Valdemar


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Body 1.3.2007 9:21

Re: Ty, co ničí krajinu, nechat rovnou vystřílet

 Vy patrně neumíte číst. Psal jsem očem? Snad nemá ani smysl na vás reagovat při vašem IQ.

Jenda 1.3.2007 14:02

Re: Rozhodně už neničit krajinu!

No pokud to bude dozivotne tak to bud bude muset autor dostat brzy nejakou zajimavou smrtelnou chorobu nebo ho budete muset sam sejmout. Tak starej zas neni.

AGO 1.3.2007 7:30

Malé vesničky obcházejí prodavači větru.

Slibují astronomických 100tis.Kč. za každou 2 MW vrtuli a rok po dobu 15-ti let,ohánějí se pokrokem a západoevropskými zkušenostmi,ale neříkají úplně vše. Koeficien využitelnosti větrných elen se pohybuje mezi 8 a 16-ti procenty a tento ekonomický nesmysl může fungovat jen díky 5-ti násobné povinné výkupní ceně.ERU tento nesmysl stanovil na nátlak EU a zelených a tak i ČEZ ráčil založit svou vlastní divizi obnovitelných zdrojů. Kdo myslíte,že toto plýtvání penězi zaplatí?

Kotec 1.3.2007 8:44

Re: Malé vesničky obcházejí prodavači větru.

Pětinásobné výkupní ceně? 2,50 Kč/kWh je pětinásobek?? Navíc ta výkupní cena postupně klesá s tím, jak větrných elektráren vzniká stále více. Souhlasím s tím, že tam, kde je využitelnost 8%, je stavba nesmyslná, nicméně u nás existuje řada lokalit, kde se využitelnost může bez problémů blížit 15-20 %, především hřebeny hor (např. Krušných) a rozsáhlé roviny.

honzak 1.3.2007 8:51

Re: Re: Malé vesničky obcházejí prodavači větru.

Boha jeho, ty musíš mít v hlavě brouka (jak mi zpívá z bedýnek Olympic). I kdyby měly větráky 40% využitelnost, tak je to na prd, protože u nás nefouká předvídatelně!!!!! Takže větráky NEPATŘÍ do rozvodné soustavy. Jako solitéry ať vyrábí třeba pro akumulaci tepla, nebo lépe pro  pohon přečerpávaček. Budu první, kdo to bude podporovat. Ale to neprojde přes melounisty, že? Přečerpávačka jako zdroj NAPROSTO ČISTÉ energie určitě poškodí nenapravitelným způsobem nějakou lebedu nebo potemníka, že?

Kotec 1.3.2007 9:16

Re: Re: Re: Malé vesničky obcházejí prodavači větru.

Tak se musíme naučit energii rozumně akumulovat. Znáte nějakou studii, která zpracovává možnou účinnost skladování elektřiny ve vodíku??

pavel 99 1.3.2007 9:29

Re: Re: Re: Re: Malé vesničky obcházejí prodavači větru.

objemovou hustotu energie akumulovanou ve vodíku si můžete spočítat na základě znalostí z chemie ze základní školy (na to snad nepotřebujete "studii"). Zkuste si cvičně propočítat potřebné zásobníky na pár hodin oněch Vašich 10% z větrníků. (A rovněž si zkuste představit co by se stalo , kdyby podobný zásobník "vybuchl".)

Jinak účinnost elektrolytického rozkladu je cca 30%, zpětná přeměna přes palivové články se blíží 100% účinnosti, je třeba odečíst účinnost měníren...

krmič 1.3.2007 10:32

Re: Re: Re: Re: Malé vesničky obcházejí prodavači větru.

Bylo by to skvělé, ale prostě to neumíme. Takže by se mělo s těmi větrníky pár desítek let počkat, až se akumulace vyřeší. Zatím opravdu nic rozumnějšího než přečerpávací elektrárny nefunguje. Bohužel.

Před mnoha lety se v odborných časopisech psalo o supravodivých cívkách jako možných akumulátorech energie. Ale od té doby jsem o tom neslyšel.

pavel 99 1.3.2007 8:54

Re: Re: Malé vesničky obcházejí prodavači větru.

Tu "bezproblémovou" využitelnost máte na mysli ony cca dvojnásobné předpoklady oproti realitě pana Pávka v Jindřichovicích?

Jinak ke kalkulaci ceny za kWh z "větrníku" zapomínáte připočítat i cenu záporné regulace, kterou ČEPS musí taktéž nakoupit. (A nakupuje ji na burze, ponejvíce od ČEZu - jak je vidět, pro ČEZ to může být skutečně dobrý  byznys - pokud divizi "větrníků" administrativně oddělí, může za "větrníkovou" kWh účtovat dvakrát).

hodne neRath 1.3.2007 9:03

Re: Re: Malé vesničky obcházejí prodavači větru.

zde pane Kotec

http://www.stop-vetrnikum.webz.cz/index.html

Kotec 1.3.2007 9:15

Re: Re: Re: Malé vesničky obcházejí prodavači větru.

Už jsem vám včera psal, že tento odkaz je plný manipulovaných čísel. Jsem líný to opakovat pokaždé, když se s tím někdo vytasí!!! Údaje použité pro množství betonu jsou např. na stránkách ČEZu úplně jiné, kterým se jako dá věřit?? Naše jaderné elektrárny nemají projektovanou životnost 60 let, neběží na 90% využitelnost apod.!

AGO 1.3.2007 9:31

Re: Re: Malé vesničky obcházejí prodavači větru.

Na 5-ti násobku trvám, co Vám zbude z mega-větrného nesmyslu v okolí Slezské Harty než tento výkon přetáhnete přes 100kV rozvody H.Životice do oblasti kde tento výkon spotřebujete,kolik budete účtovat za roztočený rezervní výkon a dodatečné náklady na regulaci náhodných výkonových rázů.

KIMA MYŠOHRACH 1.3.2007 7:09

KUPŘEDU LEVÁ

JE POTŘEBA NASTĚHOVATEKOLOGY POD KOMÍNY SEVEROČESKÝCH ELEKTRÁREN,NEJLÉPE DO VESNIC KTERÉ SE BUDOU RUŠIT,ABY SE MUSILI ALESPON 2 KRÁT STĚHOVAT.TO SE NÁM TO POVÍDÁ,KDYŽ JINÝ DÝCHÁ SMRAD Z KOMÍNŮ.

Kotec 1.3.2007 8:41

Re: KUPŘEDU LEVÁ

Vašá hlášce nerozumím. O stěhování obyvatel ze severních Čech tu přece mluví tak akorát Brezina...

KIMA MYŠOHRACH 1.3.2007 10:08

Re: Re: KUPŘEDU LEVÁ

 

MYSLÍTE ŽE JADERNÁ ELEKTRÁRNA MÁ KOLEM SEBE ZÁKOPY ,A NIČÍ VESNICE,NEMLUVĚ JIŽ O SPALINÁCH KTERÉ DÝCHÁ SAMOZŘEJMĚ OBYVATELSTVO.MYSLÍM ŽE KDYŽ NĚKDO NECHCE JE TAK AT SI JDE ZKUSIT TAM ŽÍT.

Blanc 1.3.2007 14:00

Re: KUPŘEDU LEVÁ

ZKURWYSYNU !!! KURWYMANŽELI !!!

pepe 1.3.2007 6:34

vážený pan...

...podívejte se kolik energie ČEZ vyváží. Pak se můžeme bavit o tom, co je třeba dostavit, prolomit atp. Dobrý den...

MF 1.3.2007 7:12

Re: vážený pan...

Co je na vývozu špatného? Navíc to dlouho trvat nebude.

tony 1.3.2007 8:15

Re: Re: vážený pan...

To, že si vyrabujeme zásoby uhlí dříve, než by bylo nutné.

Enik 1.3.2007 7:39

Re: vážený pan...

To je velmi dobrý argument, jenže se nestačí podívat na celkový roční vývoz elektřiny, ale na okamžité přehraniční toky výkonů, a sledovat je pravidelně několikrát denně průběžně několit let. Případně si tato data ukládat, tak jako to dělám já, a sledovat a porovnávat. Pokud totiž náhodou není taková mírná zima jako letos, a čirou náhodou by uhodily mrazy kolem 30 st. pod nulou, tak budem všichni vespolek rádi, že máme to co máme, a že v létě máme 50% rezervu na vývoz!!! Člověk prostě musí uvažovat v souvislostěch, nikoliv jen plácat hlouposti!

pepe 1.3.2007 7:52

Re: Re: vážený pan...

A kam to v létě vyvážíme, když tam nemají 30 pod nulou. Myslím že věc je komplikovaná a nejde se bavit černobíle. Souhlasím s vaším argumentem, ale nemohu se zbavit dojmu, že je něco špatne. A přřknout Zeleným, že míří do Albánie, to je prostě demagogie nejhrubšího zrna.

Václav Železný 1.3.2007 8:10

Re: Re: Re: vážený pan...

To bohužel není, protože pokud naboříte energetiku, tak se tomu prostě nevyhnete.

J.Mach 1.3.2007 10:31

Re: Re: Re: vážený pan...

Pepe, ona to není demagogie, ale upozornění, protože kdyby se úmysly zelených uskutečnily, tak se na tu albánskou úroveň opravdu dostaneme. Ta přímá závislost mezi výší HDP a výrobou el. energie prostě je a to, že se vám to nelíbí na tom faktu nic nezmění. A s tím vývozem elektrické energie je to opravdu složitější, než může zelené uvažování připustit. Každá soustava, aby byly stabilní, nutně musí mít rezervu pro špičkové zatížení a poruchy. Ale eletřina se nedá skladovat a špičkové zdoje, které okamžitě naběhnou jsou velmi omezené (přečerpávací elektrárny), nebo drahé (plynové elektrárny s kogenerací). Takže je lepší a ekonomičtější mimo špičky elektřinu vyvážet. A právě to se děje. Ale tato diskuse je stejně zbytečná, protože ty jaderné bloky se stejně postaví, a nejen u nás, ať se to pomateným ekologistům líbí, nebo nelíbí. Ona fyzika není politika.

PN 1.3.2007 10:43

Kam v létě vyvážíme? - Re: Re: Re: vážený pan...

Kam v létě vyvážíme? Tak třeba do Rakouska...

Enik 1.3.2007 11:58

Re: Re: Re: vážený pan...

Váš dotaz svědčí o naprosté neschopnosti komplexního pohledu na věc. Vyvážíme napříč celou Evropou. Západní a jižní části Evropy jsou mnohem více vybavené klimatizací. Stačí tedy, aby bylo 30 nad nulou, a spotřeba energie se i v létě blíží průměrné spotřebě v zimních měsících. Letní sucha a nedostatek vody v rakouských řekách nám zajišťují trvalý odbyt tímtop směrem. Orientace Rakouska na větrníky je v době bezvětří taktéž velmi zajímavým faktorem. Jednoduše stačí sledovat průběhy přeshraničních toků energie na stránkách www.ceps.cz Tady se člověk dozví i jak fouká na západě nebo severu Evropy. Pokud jde od Atlantiku nějaká fronta, tak se přeshraniční toky okamžitě mnění a přes Polsko a bývalou NDR se přes nás tranzitují 1000MW výkonu do Rakouska, Itálie, Francie a bývalé NSR. Stačí nebýt lenošný a hledat si informace. Pak člověk neklade idiotské otázky!

pepa 1.3.2007 9:05

Re: Re: vážený pan...

nic proti vývozu a vlastní rezervě, ale pokud bude ČEZ privátní nikdo mu nenakáže, při nedostatku energiev EU,  prodávat energii tady. Klidně ji prodá dráž ven, nebo zvedne ceny a tady bude energie tak drahá že bude nedostupná... 

jakovy 1.3.2007 13:50

Re: Re: Re: vážený pan...

a když nebude vůbec, tak jsme v zadeli. Vidím, že author pepa nezaýil poválečné doby, kdy v "pohraničí" "šel proud" 5 hod. za den.

Co to říkal ten Hus? Svatá blbosti ?

Jenda 1.3.2007 13:57

Re: Re: Re: vážený pan...

A neni v tom pripade lepsi nechat je postavit dalsich par reaktoru a za a) mit diky tomu levnejsi elektrinu (nebude celoevropsky takovy nedostatek) a za b) nahrabat (diky danim i do statniho rozpoctu) si na ukor tech co nepostavili nic a ted ploti zlotem za kazdou megawathodinu?

karel 1.3.2007 3:11

Bursík a jeho parta

Zelení jsou dobří tak na podporu radaru a pro jeho prosazení je Topol z vlády vykope.

Nezávislý 1.3.2007 1:13

Přípodotek k Albánii

Podle mých osobních zkušeností Albánci na začátku 90. let zkoušeli topit tou "ekologickou" biomasou. Výsledkem byly nepřehlédnutelné plochy zničených lesů s pařezy vysokými asi jeden metr (lépe se to řezalo). Zelený ráj to na pohled, určitě to byla kvalita života po bursíkovsku  ...

Jak je to dnes, nevím.