3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová pravda ministra Pilného

Nový ministr financí Ivan Pilný si ani nesešteloval židli v kanceláři a už stihl vyděsit půl země. Jeho výroky na téma důchodového systému jsou skutečně silná káva. Má to jednu chybu. Je to káva skutečná, řekli bychom pravdivá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Dvořák 31.5.2017 8:02

Zde je potřeba přiznat Václavu Klausovi,

že o problému s důchody, potřebě důchodové reformy a nutnosti šetřit na důchod mluvil už NEJMÉNĚ kolem roku 2000.

J. Kohoutek 31.5.2017 8:23

Re: Zde je potřeba přiznat Václavu Klausovi,

Vy jste ale heretik. Říct o Klausovi, že měl pravdu.

O. Dvořák 31.5.2017 8:51

Re: Zde je potřeba přiznat Václavu Klausovi,

Tak je to trochu silná káva no :)

T. Kočí 31.5.2017 8:56

pár se nás najde

R. Langer 31.5.2017 10:40

Re: Zde je potřeba přiznat Václavu Klausovi,

On ji měl, a má pořád.

I. Lyčka 31.5.2017 14:11

Re: Zde je potřeba přiznat Václavu Klausovi,

Asi jsem také heretik :o) Václava Klause už delší dobu nemusím, ale fascinuje mne, že ve většině svých názorů má pravdu, což neuzná jen ten, kdo při vyslovení jeho jména vidí rudě.

K. Pavlik 31.5.2017 17:41

Re: Zde je potřeba přiznat Václavu Klausovi,

Jak se rika v anglicky mluvicich zemich- mluveni je levne.

Kamarad mluvi o tom ze prestane kourit uz asi 15 let - no holt je na tom asi stejne jako Vaclav Klaus take s tim nic nedelal a nedela.

M. Pivoda 31.5.2017 7:49

Důchodová past nebo důchodová příležitost?

Smrčka: "Kdo nebude mít našetřeno, ten - až přestane být schopen vykonávat například profesi řidiče autobusu - nafasuje (například) sekačku a půjde do parků upravovat trávníky."

Ha. Ha. Ha. Takové opatření se (do cca již 20 let) ekonomicky určitě nevyplatí, ledaže by si ten důchodce chtěl tímto způsobem zvýšit svoji fyzickou kondici.

Robots May Help Defuse Demographic Time Bomb in Japan, Germany

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-05-29/robots-may-help-defuse-demographic-time-bomb-in-japan-germany?utm_source=MIT+Technology+Review&utm_campaign=4369548020

J. Kulheim 31.5.2017 7:47

Jenom některá fakta.

Společnost se pomalu dělí na tři skupiny – státní úředníky, příjemce dotací a příjemce sociálních dávek. Miliardoví šibalové berou miliardy ve formě dotací, grantů, pobídek a p. Státní úředníci mají své jisté. Nejhůř jsou na tom ti, kteří pracují v produktivní sféře a platí daně.

Celkový průměrný počet let prožitých ve zdraví byl v roce 2010 v ČR 62 roků. Toto číslo je blízké průměru EU 25. Od roku 1962 se však tato hodnota nezvýšila a prodlužování naděje na dožití tedy spočívá ve zvyšování počtu let prožitých v nemoci. Právě funkční zdraví je nezbytné pro maximalizaci nezávislého způsobu života.

--V roce 2007 počet důchodců 2 68 8 078, počet poplatníků–4 958 581; počet poplatníků na jednoho důchodce 1,84. Rok 2012- počet důchodců 2 871 453; počet poplatníků 4 933 997; počet poplatníků ne jednoho důchodce 1,72 . Již dnes stát dotuje důchodový účet 30 až 50 miliardami korun ročně.V roce 2015 příjmy z pojistného v ČR dosahovaly téměř 332,66 miliardy korun, výdaje činily 382,77 miliardy korun.

--Náhradový poměr mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem klesl od r. 1991 z 58 %, na pouhých 44 % v r. 2011 a rychle se přibližuje k hranici 40 %; Zatímco na počátku 90 let se lidé mohli těšit na důchody ve výši poloviny průměrné mzdy, v současnosti je to jen 40 %. A v následujících 20 letech tento poměr poklesne na 20 %.Situace je dneska odlišná a pracující, kteří odcházejí do důchodu, odevzdají do systému podle ČSOB 3–4× více peněz, než poté budou čerpat.-

Jen stát, který důsledně vede své občany ke starosti a odpovědnosti za sebe samé, má nárok na přívlastek sociálně orientovaný či sociální.

A. Bocek 31.5.2017 7:58

Re: Jenom některá fakta.

Pobírači dotací mají takový vliv, že vyplácení dotací nikdy nemůže skončit. Viz "Solární baroni" MEŘO, kukuřice na kWh, dotace na neosetí polí vojtěškou, kotlíková dotace.

P. Smatlak 31.5.2017 8:14

Re: Jenom některá fakta.

Většina lidí si ty chytrolíne vydělá tak na to aby slušně žili už před důchodem a na to aby si šetřili na důchod jim už skoro nezbývá.Nebo mají podle tvého názoru a snad i myělení-pokud se to tak dá nazývat žít ve skoromnosti jako to bylo ve středověku aby si ušetřili na důchod?Tvoje úvaha je zcestná a na pokraji morální a duševní impotence.Ano přestat podporovat nemakačenky a ty co skoro nikdy nepracovali a dát jim důchod takový jaký si zaslouží,pokud si ho vůbec zaslouží a přestat jim platit zdravotní a nemocenské pojíštění,když nechtějí makat.Tam je ta spousta miliard které scházejí a když k tomu přidáme Klausovi vytunelování důchodových fondů tak jsme nabo by jsme byli na nule.Ano . ti co přišli o práci i když většinu života pracovali tak těm pomoci, protože si to už odmakali nebo alespoň velkou část ale těm ostatním jak se lidově říká nakakat.A všichni víme o koho se jedná a koho myslím a to jsou cikáni a jim podobně se chovající individua a to platí na všechny.

J. Kulheim 31.5.2017 8:31

Pane Šmatláku,

V Česku prozatím funguje plně průběžný důchodový systém. V tomto systému lidé v produktivním věku (pracující) financují penze spoluobčanů v důchodovém věku.Co se dnes vybere, to se zítra rozdá.--Průběžný důchodový systém je jednou z příčin populační krize. S tím nemá V.K. nc společného.Průběžný systém financování mohl fungovat před 100 lety, když na jednoho důchodce pracovalo 50 lidí. V současnosti je to 1,72 na jednoho důchodce. Systém sociálního zabezpečení stál na stejných třech pilířích – rodině, obci a církvi. Přirozená mezigenerační solidarita je pevně zakotvena v tří-generační rodině.Tradiční rodinu ohrožují zejména neustále rostoucí daně, neustále více se zadlužující státy, které jsou čím dál méně schopné se postarat o své občany.

O kvalitě prožitého života nejvíce vypovídá ukazatel délky života prožitého ve zdraví, který byl v ČR roce 2010 stejný jako v roce 1962, kolem 62 let. Současný systém zdravotní péče je zaměřený pouze na léčbu nemocných.

Průběžné financování důchodů je v koncích. Mladí lidé budou mít důchody mizerné a přitom je stát obírá o 80% jejich výdělku a zapříčiňuje to, že jejich finanční situace jim nedovoluje na dubu nebudou schopni pracovat, nějaké peníze si našetřit. Zrovna tak, lidé, kteří se po padesátce ocitnou bez práce, nemají, většinou, možnost si našetřit na takové problematické životní období. Chcete rušit druhý pilíř důchodového systému. Přitom nemáte žádnou solidní alternativu.

Cílem musí být zlepšení zdravotního stavu populace.Mezi hlavní příčiny patří především růst nákladů na financování sociálního státu, který vytváří tlak na jeho veřejné rozpočty. --proces stárnutí populace a zhoršování jejího zdravotního stavu. Atd.

P. Hlosta 31.5.2017 7:21

Je to o míře sociální pomoci a podpory

Vše je jen o míře sociální pomoci a podpory. Jestliže se pomáhá především samoživitelkám a samoživitelům(nově) vydržet ekonomický tlak v přepychu bezpracnosti, pak nezbývá na důchody starobní dost. Stejně jako financování pohodlí v kriminálech ubírá peněz ke starobním důchodům. Taktéž přefinacovávání existence přebujelé státní administrativy je mínus pro starobní důchody a mnoho dalších příkladů.

Pravda ovšem je, že mnozí starobní důchodci mají komfort nezasloužený. Žel jen stěží lze zásluhovost starobního důchodu zpětně napravit. U případů věčně v kriminálu zavřených by šlo ještě tu zásluhovost zohledmit a takového nechat chcípnout hlady. Leč humanitní populisté by řvali jak najatí. Ono je to fakt jen o populistech ta možná reforma starobních důchodů. Populisté potřebovali sociální záchrannou síť i plošnou podporu v rodinném svazku nežijících, možnost příživy už od vyjítí ze školy a nenutnost hledat práci ke své obživě! Dědci a babky už to mají za pár a naprostá většina z nich je ráda , když se bez bolestí vyspí aspoň. Nejeden z nich rodinu stvořil a udržel na dobré úrovni a to nejen ekonomické. Na stáří se ale dočká starobního důchodu podobného kriminálníkovi, nebo zašíváku, co hákoval život a pracoval jen na své zábavě.

Ono vlastně jde o to, KDO si zaslouží starobní důchod! Kdyby to mělo jít podle toho, pak by náklady na starobní důchodce společnost hravě utáhla. Ovšem co potom s těmi populisty v politice?

A. Bocek 31.5.2017 7:29

Re: Je to o míře sociální pomoci a podpory

Z trojice kriminálník, samoživitelka, úředník stojí za zamyšlení pouze snížení počtu úředníků. Kriminálníků je dlouhodobě stejně a v důchodu si nežijí, příliš luxusně. Samoživitelky jsou jen do té míry dokud se jim samoživitelství vyplatí.

P. Hlosta 31.5.2017 7:43

Re: Je to o míře sociální pomoci a podpory

Nejde mi ani tak o zásluhu dostat starobní důchod, jako o finance prošustrované populistickou politikou. Potřebných státní podpory a pomoci je v republice naprostá převaha, zdá se. Skutečně potřební ale po pomoci sobě volají marně. Nezbývá na ně v systému dost a taky nemají tu správnou sílu, aby byli slyšet. Nejhorší, že vlastně stát likviduje poctivě se živící, odpovědné k životu, do společné kasy odvádějící co je jeho povinností ke státu. A příživníků na systému obrovská hromada!

Za socialismu jste znal nějaký úřad, který by dával peníze? Já tedy ne. Ačkoliv jsem zaslechl, že cikánům se dávaly prachy pro jejich tíživou sociální situaci. Jiní ovšem museli do práce, nebo aspoň do zaměstnání, jinak peníze nebyly. Vůbec socailismus nemusím! Tohle, co máme teď, je ale socialisticky výše, než v minulosti bylo!

R. Langer 31.5.2017 10:43

Re: Je to o míře sociální pomoci a podpory

Za socialismu se tomu úřadu, co dával peníze, říkalo zaměstnání. Člověk předstíral, že pracuje, a stát předstíral, že mu za to platí. Tak to fungovalo za socialismu. A jestli si myslíte, že to tak bylo správně - tak nebylo.

Z. Koutecký 31.5.2017 22:17

Re: Je to o míře sociální pomoci a podpory

No, a teď člověk maká jako mourovatej a zaměstnavatel předstírá, že mu za to platí až moc.

E. Vašátko 31.5.2017 7:13

A nebylo by dobré se porozhlédnout

jak to dělají jinde ? Tady u nás jsme si zvykli na důchody od státu. Také byl jaksi dost očesán přepočet těch důchodů pro lidi, kteří šli do důchodu ze socialistických mezd a ještě dalších deset let po tom. Už tam nás (počítám se mezi ně) odrbali přepočtem základu, zapomenutými příplatky za prostředí atd. Pracuji doteď, je mi 75 let a nestěžuji si. Ale měl jsem bratra v Austrálii a ten mě vyprávěl o státním příspěvku pro ty, kteří tam žijí a důchodu, který se vyplácí od zaměstnavatelů. Čili - pokud jsem pochopil, ten státní paušální příspěvek dostává každý občan, který tam žije. A to ostatní může dostat z pojištění, z fondu od bývalých zaměstnavatelů atd. Nebylo by to spravedlivější ?

Z. Lapil 31.5.2017 9:51

Re: A nebylo by dobré se porozhlédnout

Bylo. Jenže socialismus.

Z. Koutecký 31.5.2017 19:03

Re: A nebylo by dobré se porozhlédnout

Zkuste si, pane Vašátko, spočítat, kolik si můžete ušetřit na důchod v nějakém fondu, do kterého nepřispívá stát, při dnešních úrokových mírách a poplatcích. A jakou reálnou hodnotu budou mít ty ušetřené peníze za 40 let, i když bude inflace jen 2% ročně? A ten příspěvek státu do těch penzijních fondů jde ze stejné kasy jako důchody. Takže až nebude na důchody, nebude ani na ten příspěvek.Když se chcete poučit někde jinde, tak nesmíte koukat na Austrálii, ta není ekonomickou kolonií jako my.

Myslím však, že než dojde ke krachu důchodového systému, nastane jiný krach. Jak dlouho myslíte, že vydrží ekonomický systém, v němž globální dluh téměř 2,5x převyšuje globální HDP a jak dlouho vydrží v míru svět, v němž se vydávají téměř 2 biliony dolarů ročně na zbrojení, z toho jen NATO téměř bilion dolarů ročně a hodlá tuto částku postupně zdvojnásobit. Myslím, že budeme mít spíše jiné starosti než důchody. Na důchody má MMF a ECB jednoduchý recept - snížit je!Tak to nařídily třeba Řecku, Ukrajině nebo Itálii jako podmínku dalších půjček na sanaci bank.

P. Kremla 31.5.2017 7:02

Nedomyšlené plánutí do vody

A kdo bude "nasluhující" důchodce s nastupující průmyslovou revolucí 4.0 v pokročilém věku zaměstnávat? Stát či obce se sekačkou to rozhodně nebude. Veřejné prostředky jsou pouze jedny. Není-li na důchody, není ani na "sekačkovné". Ledaže by chytráci začali zpoplatňovat vstup do posekaných městských parků.

P. Hlosta 31.5.2017 7:26

Re: Nedomyšlené plánutí do vody

Průmyslová revoluce 4.0 je mýtus. Průmyslová revoluce bez lidí? Nesmysl non plus ultra!

Z. Koutecký 31.5.2017 9:37

Re: Nedomyšlené plánutí do vody

Už dnes poměrně vysoké procento mladých lidí do 25 let nemá práci. V Řecku nebo Španělsku je to až 50%. Kdyby pracovali důchodci až do smrti, tak zase těch mladších bude více bez práce. Na druhou stranu zkuste dneska po padesátce sehnat i u nás nějakou lepší práci. Kromě toho do stejných problémů jako důchody se brzy dostane zdravotnictví v oblasti placení pojistného za státní pojištěnce. Kromě toho zákonitě po fázi hospodářské prosperity, přijde stagnace a recese. K tomu si připočtěte náklady na imigranty,obrovské dluhy jak států, tak soukromníků a obrovské náklady na zbrojení a válčení po celém světě. Jediní, kdo prosperují jsou dolaroví milionáři, jejich jmění pravidelně stoupá recese nerecese. A nejen u nás. Na to, aby to všechno šlo jednou do kytiček není třeba ani žádná 4.0 průmyslová revoluce.

R. Tichý 31.5.2017 5:56

Kdo nema deti necht nema duchod z prubezneho systemu.

V. Kotas 31.5.2017 6:52

Re:

Na tom něco je. S nepřizpůsobivými je to však jinak.

V. Kotas 31.5.2017 5:44

Ono to má ještě další ukazatele, proč " není " na důchody.

Kde jsou všechny peníze, které byly z důchodového účtu ( či jak to budeme nazývat ), počínaje Klausem použity do státního rozpočtu ? Už se tam vrátili ? To samé se týká těch peněz, které polistopadoví " kapitalisté ", neplatili za svoje zaměstnance. Co kdyby ty peníze, které stát " vráží " do neziskovek ( které pracují proti němu ), vložil na důchody a kde jsou dividendy ze státních podniků, které měly též směřovat na důchodový účet ( jak bylo slibováno prvními polistopadovými politiky )? A to nemluvím o různých dávkách pro nejen nepřizpůsobivé ( tam se ztratí peněz ).

V. Kotas 31.5.2017 5:50

Re: Ono to má ještě další ukazatele, proč " "

Mnoho důchodců pracuje a bude pracovat, protože mnozí jsou, dá se říci nenahraditelní, někteří pro radost že života, protože jsou na tom fyzicky i psychicky dobře a nechtějí zblbnout na gauči u televize, ale je to jejich dobrovolnost.

V. Kotas 31.5.2017 5:53

Re: Ono to má ještě další ukazatele, proč " "

A to se důchodci nebouří, že nemají důchody v takovém poměru k průměrnému platu, jako je běžný ve většině států EU. Ale jen ubohých 40% !

Z. Lapil 31.5.2017 9:49

Re: Ono to má ještě další ukazatele, proč " není "...

Zapomněl jste na znárodnění důchodových fondů po r. 1948. Nebo jak se to jmenovalo.

Asi máte i pravdu, ale neřeší to princip: méně (platících) pracujících v souvislosti s větším počtem důchodců znamená menší důchody. Buď měsíčně, nebo zpožděný začátek vyplácení.

P. Sulc 31.5.2017 3:09

Duchodci si jiste velice radi

''utrhnou od huby'', kdyz tec vedi, ze poslani costanou vetsi platy o nekolik tisic a pan president dokonce o 16 ooo. To zase bude Becherovky. A jakypak asi bude jeho duchod, a duchod panu poslancu, kteri ani nechodi do parlamentu.