8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová pravda ministra Pilného

Nový ministr financí Ivan Pilný si ani nesešteloval židli v kanceláři a už stihl vyděsit půl země. Jeho výroky na téma důchodového systému jsou skutečně silná káva. Má to jednu chybu. Je to káva skutečná, řekli bychom pravdivá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 31.5.2017 11:43

Re: Znovu:

Navíc ten optimistický předpoklad, že se bude stále prodlužovat věk aktivního života vychází ze současného stavu, kdy jsou v nejstarších věkových kategoriích lidé, kteří prožili první část života v době před válkou, za války a v poválečných letech, kdy nebyl materiální dostatek a lidé se tudíž stravovali střídmě (a zdravě) a kdy potrava nebyla plná chemických sajrajtů. Jakého věku se budou dožívat dnešní šedesátníci a mladší ročníky, je ve hvězdách.

K. Luboš 31.5.2017 11:41

Nesprávné tvrzení, že...

...„důchodový systém v současné podobě nemůže přežít příštích deset, možná patnáct let“ bych opravil na správné tvrzení, že „důchodový systém v současné podobě nemůže přežít příštích deset, možná patnáct let, pokud zůstane zachována stávající ekonomická úroveň CZ“.

K. Luboš 31.5.2017 11:34

Už 40 let furt poslouchán,...

...že za dvacet let dojde ropa. Ale vůbec nedošla... Už 30 let poslouchám, jak se tady za 30 let všichni uvaříme v důsledku globálního oteplování. Ale neuvařili jsme se... A už 30 let furt poslouchám, jak nebude na důchody. Ale na důchody furt je... Takže na to kašlu.

V. Vaclavik 31.5.2017 11:30

Stejne tak slo prognozovat

ekonomickou zivotnost naseho minuleho rezimu. A videli jsme, jak se to vyresilo. Vsechno se da vyresit. Drive lide taky nemeli kde bydlet, byla to neresitelna situace a taky se vyresila. Vyresila se vzdy ustoupenim socialistickych ideji a dani prostoru kapitalistickym blbeckum, kteri se vzdy umeli obetovat pro socialisticke ideje, dat jim dalsi zivotnost, kdyz uz tak tak krachovaly.

E. Vašátko 31.5.2017 11:20

Re: Nemáte tak úplně pravdu.

Nevím, kdo má z diskutujících pravdu, ale pravda je, že moje babička měla po zestátnění důchodových fondů po celoživotním důchodovém pojištění v roce 1953 závratných 93 Kč po měnové reformě. A činži platila 70 Kč za jednopokojový byt. Nebýt mé mámy, umřela by hladem.

T. Krystlík 31.5.2017 10:50

Hloupý článek a neméně hloupá představa ministra

Chce to trochu přemýšlet, autore i ministře! Zejména domyslet důsledky. Dobře, dejme tomu, že se starobvní důchody zruší, neb na ně nebude. Pak se ovšem všichni postižení začnou hlásit u státu o sociální dávky. Nebude-li mít stát na sociální dávky, krachne. Zajištění ve stáří pod sociálním minimem na přežití, povede časem k velkovýrobě potomků jako např. v Indii, který bude veden snahou rozložit zátěž na výživu rodičů ve stáří na co nejvíce osob.

Cestou ven jsou jednotné starobní důchody ve výši sociální dávky, obvyklých v zemích britského Commonwealthu, nebo rovnou zavedení záporné daně, která nahradí nejen důchody a sociální dávky, nýbrž i nemocenskou a podporu v nezaměstnanosti. Příslušné úřady by se pak zrušily, zůstaly by jen berňáky. Rozjezd systému záporné daně - testuje se nyní na omezeném vzorku ve Finsku - je ale značně drahý, byť dlouhodobě se vyplatí.

P. Vaňura 31.5.2017 10:44

A pak vznikne ta anarchie...

"Mohu zaplatit polovinu americké dělnické třídy, aby pobila druhou polovinu" (c) Jason "Jay" Gould (1836 - 1892).

R. Langer 31.5.2017 10:43

Re: Je to o míře sociální pomoci a podpory

Za socialismu se tomu úřadu, co dával peníze, říkalo zaměstnání. Člověk předstíral, že pracuje, a stát předstíral, že mu za to platí. Tak to fungovalo za socialismu. A jestli si myslíte, že to tak bylo správně - tak nebylo.

R. Langer 31.5.2017 10:40

Re: Zde je potřeba přiznat Václavu Klausovi,

On ji měl, a má pořád.

P. Lenc 31.5.2017 10:40

Re: Nesporným faktem je, že

Já vím.

P. Vaňura 31.5.2017 10:40

Pokud zavedete grarantovaný příjem, přestanou lidé

postupně pracovat!!!! Neumím si představit, jak někdo čistí hayzly pro pocit seberealizace!

P. Vaňura 31.5.2017 10:38

JEDINÉ ŘEŠENÍ JE PROPOPULAČNÍ POLITIKA

Ostatně, všichni vidíme, kam vedou Evropu bezdětné kozy, jako nějaká Merkel!

To chce ovšem nadělat z dobroserů trestné roty a poslat je do Afganistánu prošlapávat minová pole (zjednodušeno)!

R. Langer 31.5.2017 10:38

Re: Nemáte tak úplně pravdu.

Všechno jsou to extrémní levičáci.

M. Těhanová 31.5.2017 10:36

Re: Předpokládám ...

No, z čeho budou žít? Přece ti co mají děti, tak ty je snad umřít hlady nenechají a ti ostatní ať se o obživu postarají sami. Aspoň zjistí, na co mají ruce.

J. Farda 31.5.2017 10:35

Re: Pan Pilný,

https://www.respekt.cz/tydenik/1998/33/konec-bismarckova-dedictvi

L. Dočekal 31.5.2017 10:32

Asi tak.

Přestat krást,živit chronická nemakačenka,neziskovky typy Evropské hodnoty a pod.Vrátit peníze důchodcům,které vytunelařil Klaus a zbytek za Topolánka Kalousek.

M. Krátký 31.5.2017 10:31

Re: Nemáte tak úplně pravdu.

takže nakonec to všechno pos - rali zase levičáci - a je jedno jak se kdy i teď jmenují - komunisti, nacisti, fašisti, socani = jedna pakáž stejně jako Hitler, Stalin, Musolini, Polpot, Mao, Macron, Hillarka, Obama atd. ( Daniel Ortega - abych nezapomněl )

J. Novotny 31.5.2017 10:27

Západní společnost sama o sobě by se dokázala

s tímto vypořádat. Díky robotizaci dokáže vyprodukovat z materiální strany vše, co její populace potřebuje. Potřebuje ovšem upravit systém přerozdělování - třeba tím garantovaným příjmem, či jiným způsobem (klasické zdanění úplně fungovat nebude).

Ale s propustnými hranicemi je tato transformace nereálná.

J. Tichy 31.5.2017 10:27

Re: Nemáte tak úplně pravdu.

Nejsem historik a ani nevim presne v kterem roce to komuniste provedli ( odhaduji tak 1951 nebo 1952). Nicmene, bylo to davno po konci valky ( byl jsem mladsi nez 6 let) a vim, ze treba muj tata si jeste dokupoval "roky pojisteni" ( ktere mu ostatne komuniste taky sebrali ) a rozhodne se to stalo pred menovou reformou ( 1953 ), kdy okradli uplne kazdeho.

Navic vim, ze Nemci nechavali privatni polecnosti celkem na pokoji pokud ovsem nebyly v Zidovskem vlastnictvi, nebo ve vlastnictvi osob, ktere odsoudili a popravili. Pokud by to bylo opravdu tak, jak tvrdite, pak by duchodove spolecnosti padly uz daleko drive, jinak by se vzpamatovaly stejne jako rozmlaceny a poskozeny prumysl.

D. Stirský 31.5.2017 10:27

Znovu:

Na nejvyšším státním postu krásně vidíme, jak vypadá senior po sedmdesátce. Opravdu chceme resp. je možné, aby lidé v tomto věku pracovali? A bude pro ně vhodná práce? Když už dnes máme plně automatizované fabriky, plánují se metra a auta bez řidičů, v TESCU a jinde si markuji sám... Se seniory jako dobrovolník pracuji a poznal jsem, že čiperní, stříbrovlasí senioři/seniorky svižně slézající horské vrchy jsou především v reklamách. Zrovna tak dámy/pánové s plédem na vozíku, které noblesně vzpomínají na první republiku a okupaci. Ne, že by neexistovali. Jsou. Ale kolik jich je? Realita bývá daleko častěji zcela odlišná. Senior může být fit po tělesné stránce, horší to může být s psychikou. A naopak.

J. Novotny 31.5.2017 10:23

Re: Nesporným faktem je, že

Nečekám, že se tito lidé z něčeho poučí.

J. Vintr 31.5.2017 10:23

Re:

Proč vám připadá jako blábol prosté konstatování skutečnosti, že za všechno se musí platit a nic nevznikne z ničeho.

J. Novotny 31.5.2017 10:22

Re: hm

Důchod je na nynější úrovni již opravdu sociální dávkou. Nicméně tato dávka je de fakto ve formě garantovaného příjmu, což je v konečném důsledku i levnější, než armáda úředníků zkoumající nárokovost této dávky.

P. Lenc 31.5.2017 10:22

Re: Nesporným faktem je, že důchodovou reformu zatloukla ČSSD

Ale tito voliči budou přesvědčení právě levicí, že za to může "velkokapitál" a zlí "pravičáci".Přečtěte si rétoriku nejen komunistů, ale i socialistů a odborů.Vzpomeňte si na 30Kč, na socialistickou "zásadu" máte nárok na zdravotnictví zdarma.Mohl bych pokračovat, ale je to zbytečné.A myslet si, že tu levičáckou, nemyslící voličskou základnu někdo přesvědčí sebepravdivějším argumentem je naivní.Ano, za blbost se platí, ale to nezaplatí jenom voliči socialisů, případně Babiše, ale i my, kteří v tom jsme nevinně.

J. Vintr 31.5.2017 10:18

Re: Nespoléhám na úspory,

Jenže pokud nepropukne naprostá anarchie (což také není vyloučeno), tak si stát nemůže dovolit nechat část občanů umřít hlady na ulici. A bude na to muset někde brát. A samozřejmě že budou brát těm, kteří ještě něco mají.

J. Novotny 31.5.2017 10:12

Nesporným faktem je, že důchodovou reformu zatloukla ČSSD

nejvíce na to dojedou právě voliči ČSSD. Za blbost se platí, neměli je volit.

J. Novák 31.5.2017 10:12

Ano, členové bankovní rady okradli každého, kdo si šetří na důchod o 10% jeho vkladu v českých korunách. A to pouze rozdílem jediného hlasu. O takových rozhodnutích by měl být větší konsensus. Ale panu Singerovi je to u brusele. On je za vodou a ani bych se nedivil, kdyby si na tento pohyb kursu trochu zaspekuloval.

P. Čoupek 31.5.2017 10:09

Po přečtení tohoto článku i jiných nemyslím, že by snad autor něčemu rozumněl. Jsou to bláboly.

Z. Lapil 31.5.2017 10:08

Re: Jedna poznámka.

Zkuste si pana Chodovského přečíst ještě jednou, a to bez nahrazení jím použitého pojmu socialistický "vaším" pojmem sociální.

J. Gesson 31.5.2017 9:56

Re: Tisíc těch "pod desetinou čárkou" ...

S tou jejich nestoudností máte sice pravdu, ale za tou desetinou čárkou jsou náklady na politiku jako celek se všemi jejími účastníky dohromady. Nejde tedy násobit 1000x (již bylo vynásobeno).

Ono je to populární a jednoduché ukázat na "nenažrané" politiky u koryt a odvést tak pozornost od skutečného problému, jenže ten problém to neřeší, všechny "politické" náklady dohromady jsou oproti nákladům na důchody a sociální zabezpečení opravdu jen kapkou v moři.