8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová pravda ministra Pilného

Nový ministr financí Ivan Pilný si ani nesešteloval židli v kanceláři a už stihl vyděsit půl země. Jeho výroky na téma důchodového systému jsou skutečně silná káva. Má to jednu chybu. Je to káva skutečná, řekli bychom pravdivá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 31.5.2017 9:51

Re: A nebylo by dobré se porozhlédnout

Bylo. Jenže socialismus.

Z. Lapil 31.5.2017 9:49

Re: Ono to má ještě další ukazatele, proč " není "...

Zapomněl jste na znárodnění důchodových fondů po r. 1948. Nebo jak se to jmenovalo.

Asi máte i pravdu, ale neřeší to princip: méně (platících) pracujících v souvislosti s větším počtem důchodců znamená menší důchody. Buď měsíčně, nebo zpožděný začátek vyplácení.

Z. Lapil 31.5.2017 9:42

Re: Předpokládám, že mi odpovíte na otázky

Něco statistiky (nebojte, čitelné): https://www.czso.cz/csu/czso/pracujicich-senioru-pribyva.

Jak to bude s nezaměstnaností, to nevím, ale je holý fakt, že momentálně spíš nejsou lidi.

Osobně je mi takovéhle státní organizování proti srsti. Nemusíme jít do extrémů, abychom si uvědomili, že někdo je v šedesáti jura a pro někoho je ve třiceti příliš těžký dvacetikilový pytel cementu.

Uvědomme si jednu věc: snad úplně nejvíc Evropa&spol. zbohatla(?) zhruba v 19. století, kdy UŽ nebyla robota a JEŠTĚ nebyl socialismus. A ano - tou dobou bylo opravdu snazší umřít hlady, než dnes. Neříkám, že mám řešení, jen vím, že smlouvu "já ti (státe) každý měsíc dám, oč si řekneš, a ty mi, až uznáš za vhodné, dáš, co uznáš za vhodné" bych dobrovolně nikdy nepodepsal.

Z. Koutecký 31.5.2017 9:37

Re: Nedomyšlené plánutí do vody

Už dnes poměrně vysoké procento mladých lidí do 25 let nemá práci. V Řecku nebo Španělsku je to až 50%. Kdyby pracovali důchodci až do smrti, tak zase těch mladších bude více bez práce. Na druhou stranu zkuste dneska po padesátce sehnat i u nás nějakou lepší práci. Kromě toho do stejných problémů jako důchody se brzy dostane zdravotnictví v oblasti placení pojistného za státní pojištěnce. Kromě toho zákonitě po fázi hospodářské prosperity, přijde stagnace a recese. K tomu si připočtěte náklady na imigranty,obrovské dluhy jak států, tak soukromníků a obrovské náklady na zbrojení a válčení po celém světě. Jediní, kdo prosperují jsou dolaroví milionáři, jejich jmění pravidelně stoupá recese nerecese. A nejen u nás. Na to, aby to všechno šlo jednou do kytiček není třeba ani žádná 4.0 průmyslová revoluce.

A. Alda 31.5.2017 9:36

Nemáte tak úplně pravdu.

Zestátnění důchodového systému sice bylo plně v souladu se socialistickou koncepcí, ale v praxi bylo vynuceno nedostatekem peněz, které nezpůsobili čeští komunisti, ale němečtí národní socialisti. Oni totiž ke konci protektorátu ty důchodové fondy zcela vybrakovali a po válce v nich nebyla vůbec žádná reserva, jen dluhy. Přímé napojení na státní rozpočet se ukázalo být ekonomickou nutností.

A. Alda 31.5.2017 9:33

Nespoléhám na úspory,

spoléhám na své děti.

O úspory Vás připraví stát jedním hlasováním - občas i bez, když se o tom dohodne nějaká bankovní rada.

J. Tichy 31.5.2017 9:25

Duchody

Cely problem je v tom, ze cely duchodovy system zmrsili komuniste. Bohuzel, i nekteri zapadni zeme se toho chytily. V Cechach za mocnarstvi a za prvni republiky existovaly duchodove pojistovny ( statni i privatni ), ktere vybiraly od ucastniku pojistne a na zaklade nakumulovane castky pak vyplacely duchody. Samozrejme, pojisteni bylo dobrovolne a kazfy svoje stari resil jinak : sedlaci predanim statku svym detem s vyminkem, nekdo si sporil sam a nekdo vubec ( a pak ve stari musel jit na zebrackou hul - poznamenavam, ze ani tito lide neumirali hladem ). Vybrane penize pak navic pojistovny odpovedne investovaly, cimz jejich objem dale rostl a navic tim stimulovaly cele hospodarstvi. Cili : co si kdo nasporil, to mel. Narok na duchod vznika po 20. letech pojisteni, kdo vsak chtel si platit duchod dale ziskaval pravo na vyssi duchod. Zadny vliv demograficke zmeny nemely na vyplaceni duchodu vliv, a protoze navic existoval zlaty standard ( penize byly kryty zlatem ) tak ani inflace na to nemela vliv. Muj dedecek sel do duchodu ve svych 45 letech a pojistovna nemela zadny problem mu jej platit az do nastupu bolsevicke moci. Ovsem - samozrejme, ze v duchodovych fondech byly znacne obnosy, a proto jako prvni vec, co ucinila "vlada lidu" bylo to, ze duchodove fondy ukradla a zalozila novy system na tak zvane "solidarite" ( Poznamenavam tady, ze vynucena solidarita solidaritou neni !!!! ).

Jedinym moznym resenim, ktere vidim je vratit se k puvodnimu, osvedcenemu systemu, coz se ovsem bude muset ucinit pozvolna, aby se soucasni a budouci duchodci neozebracili. A pojistovny zase mely byt oboji - soukrome i statni, aby mezi nimy vznikla konkurence. Stat pak by mel mit ulohu jenom dohlizejici, protoze statni pokladna je bezedna cerna dira.

J. Novák 31.5.2017 9:21

S bodem 4 naprosto nesouhlasím. Uvedený stav je jednoznačně způsoben politiky. Místo toho, aby podporovali rodiny s malými dětmi, starají se o nepřizpůsobivé, imigranty a různé menšiny. Vyhazují se peníze za různé sociálně inženýrské experimenty směřující k rozbití standardního modelu rodin. Horem dolem se cpou peníze do pofiderních neziskovek. Přijímají se nové nesmyslné zákony a omezení, které vedou k navyšování stavu neproduktivního úřednictva o desetitisíce. Vyhazují se peníze na spolufinancování nepotřebných projektů dotovaných EU. A tak bych mohl pokračovat do nekonečna.

T. Kočí 31.5.2017 8:56

pár se nás najde

Š. Hašek 31.5.2017 8:55

Pan Pilný,

jako ostatně každý načichlý socialismem, zapomněl na variantu, kterou pro zjednodušení nazvu "opět každý tak nějak za své". Tč. neprůchodné.

Nutno pouze ocenit jeho "objevení Ameriky", pro mnohé voliče socialistů ovšem stejně nadále nepochopitelné.

Mám pouze jednu obavu, že opuštění státního zaopatřovatelství (zde starobní důchod) nastane až po krachu státních financí. Něco podobného u zdravotnictví, vlastně u státních financí "moderních států" obecně.

Mě ostatně státní system důchodů nasírá hodně, neboť je rovnostářsko komunistický.

Všechny zdraví penzista, z jehož osekané penze je dáváno jiným. Ti ovšem potom v televizi ječí, že mají stejně málo.

M. Krátký 31.5.2017 8:53

Veselá diskuse ze smutného zjištění

Už jsem to tady párkrát naznačil i uvedl - tak ještě jednou : po 1989tém roce zmizel můj zaměstnavatel a tak jsem v 55ti letech stál před rozhodnutím co dál. Od státu jsem chtěl jen jediné - aby se na mě vykašlal a nesjar se mi do života - od nikoho jsem nedostal ani 1 kčs. A tak jsem se stal OSVČ a pořídil si mini hokynářství se strojírenskými normalizovanými díly. Z počátku jsem si dokonce i daně počítal sám ( vůbec tomu ale nerozumím ) pomocí mini kalkulačky a základní znalosti trojčlenky. Ale pak to začalo ze strany státu houstnout až to nyní vrcholí s tou kravinou a buzerací jako je kontrolní hlášení DPH a EET ( čemuž nerozumí ani moje správkyně daní na fin. úřadě, když to po mě chtěla a nedokázala mi říct jak se to dělá ). A tak stojím před problémem co dál až mi bude 80 a víc - ze starobního důchodu mi nezbývá ani na složenky - natož na chleba a pár piv.. Stát rozhazuje moje peníze nikdy nepracujícím opáleným mužíkům a jejich rychle se množícím rodinám, které chodí spát až po půlnoci a vstávají kolem poledne. Hezký den přátelé

P. Zinga 31.5.2017 8:52

Re: Jedna poznámka.

Pane Chodovský, to je ale blbost, co jste napsal! Zkuste to přečíst ještě jednou. A pro-po: jste ochoten začít u sebe? Ještě Vám dám radu: nepleťte si dojmy s pojmy: socialistický a sociální není jedno a totéž.

O. Dvořák 31.5.2017 8:51

Re: Zde je potřeba přiznat Václavu Klausovi,

Tak je to trochu silná káva no :)

O. Zuckerová 31.5.2017 8:50

Re: Předpokládám, že mi odpovíte na otázky

A proč ty složitosti s kosením? nemohli by se na nich rovnou napást?

P. Zinga 31.5.2017 8:49

Ano, současný důchodový systém

je překonaný, tak jako koňské povozy, v jejichž časech byl důchodový systém zaveden. Autor není schopen (a není sám) hlásat nic jiného, než bla-bla-bla. Co kdyby se zamyslel nad tím, že od té doby vzrostla produktivita pojištěnce tisíckrát, že peněz je dost, ale končí ve špatných kapsách? Miniaturní mzda a fantaskní návod na šetření si na důchod se můžou spojit pouze v nemocném mozku. Buď jsme civilizovaná lidská společnost a o své se postaráme anebo se vraťme před neandrtálce. I když kdoví, třeba už tenkrát jídlo bezzubým předžvejkali...

J. Kulheim 31.5.2017 8:31

Pane Šmatláku,

V Česku prozatím funguje plně průběžný důchodový systém. V tomto systému lidé v produktivním věku (pracující) financují penze spoluobčanů v důchodovém věku.Co se dnes vybere, to se zítra rozdá.--Průběžný důchodový systém je jednou z příčin populační krize. S tím nemá V.K. nc společného.Průběžný systém financování mohl fungovat před 100 lety, když na jednoho důchodce pracovalo 50 lidí. V současnosti je to 1,72 na jednoho důchodce. Systém sociálního zabezpečení stál na stejných třech pilířích – rodině, obci a církvi. Přirozená mezigenerační solidarita je pevně zakotvena v tří-generační rodině.Tradiční rodinu ohrožují zejména neustále rostoucí daně, neustále více se zadlužující státy, které jsou čím dál méně schopné se postarat o své občany.

O kvalitě prožitého života nejvíce vypovídá ukazatel délky života prožitého ve zdraví, který byl v ČR roce 2010 stejný jako v roce 1962, kolem 62 let. Současný systém zdravotní péče je zaměřený pouze na léčbu nemocných.

Průběžné financování důchodů je v koncích. Mladí lidé budou mít důchody mizerné a přitom je stát obírá o 80% jejich výdělku a zapříčiňuje to, že jejich finanční situace jim nedovoluje na dubu nebudou schopni pracovat, nějaké peníze si našetřit. Zrovna tak, lidé, kteří se po padesátce ocitnou bez práce, nemají, většinou, možnost si našetřit na takové problematické životní období. Chcete rušit druhý pilíř důchodového systému. Přitom nemáte žádnou solidní alternativu.

Cílem musí být zlepšení zdravotního stavu populace.Mezi hlavní příčiny patří především růst nákladů na financování sociálního státu, který vytváří tlak na jeho veřejné rozpočty. --proces stárnutí populace a zhoršování jejího zdravotního stavu. Atd.

R. Szewczyk 31.5.2017 8:29

Re: dokončení

Argument důchodce, že kdo by za ty prachy dělal jejich práci je zcela

zcestný, páč by ji nedělal nikdo, to v případě uředníků, nebo mladej za

jinou vyšší mzdu,protože prduch počítá dvanáctku z důchodu a dvanáctku z

práce, to je dobrý né!

R. Szewczyk 31.5.2017 8:29

hm

vážení, dávám na zvážení zde přítomným a panu autorovi a panu Pilnému, jeden návrh, a to ten , aby se prosadil jeden zákon o čtyrech slovech: Důchod je socialní dávkou.

prvak: pobírač důchodu v autě za tři mega ve vile za dvacet nebo v bytě za deset je amorální jev

druhak: pracující pobírač důchodu je amorální jev, páč principem důchodu jest to, že stáří znemožnuje práci , když tedá pracuje, nepotřebuje důchodu,

ad prvak: hodnota majetku jest k diskuzi,nicméně pro jednu osobu bych to nastavil na dvacet mega, pro rodinu na 50mega a pro širší rodinu na 100mega, Jinak řečeno, pokud děti a vnuci vlastní 50 mega, jsou povinni živit svoje rodiče nebo prarodiče bez nároku na důchod,100 mega platí pro strýce a bratrance,

ad druhak: ze cca 300tis až1mil pracujících důchodců by zůstala marginální hrstka, obrovský synergický efekt ve snížení nezaměstnanosti a zvýšení mezd by byl gigantický,jeden z důležitých efektů by bylo snížení nákladů na léčení pracujících důchodců a sanaci jejich prasovních ůrazů

J. Chaloupka 31.5.2017 8:26

Myslím, že nejméně třetině občanů to došlo.

Pan Pilný má 73 let a v tomto věku si člověk většinou dovolí mluvit pravdu. Kromě toho pan Pilný není "kariérní politik" ala Šlouf nebo Sobotka a ví, co práce dá si na důchod opravdu něco našetřit. Čímž nemyslím peníze. Až přestaneme věřit, že nám za ty papírky někdo něco dá, tak skončí. Nebo prostě jednou spadne "systém" jako v minulých dnech na dvou britských letištích. Pak bude lepší mít rum ve sklepě, než peníze v bance.

J. Kohoutek 31.5.2017 8:23

Re: Zde je potřeba přiznat Václavu Klausovi,

Vy jste ale heretik. Říct o Klausovi, že měl pravdu.

O. Uživatel 31.5.2017 8:17

Uživatel požádal o vymazání
P. Smatlak 31.5.2017 8:14

Re: Jenom některá fakta.

Většina lidí si ty chytrolíne vydělá tak na to aby slušně žili už před důchodem a na to aby si šetřili na důchod jim už skoro nezbývá.Nebo mají podle tvého názoru a snad i myělení-pokud se to tak dá nazývat žít ve skoromnosti jako to bylo ve středověku aby si ušetřili na důchod?Tvoje úvaha je zcestná a na pokraji morální a duševní impotence.Ano přestat podporovat nemakačenky a ty co skoro nikdy nepracovali a dát jim důchod takový jaký si zaslouží,pokud si ho vůbec zaslouží a přestat jim platit zdravotní a nemocenské pojíštění,když nechtějí makat.Tam je ta spousta miliard které scházejí a když k tomu přidáme Klausovi vytunelování důchodových fondů tak jsme nabo by jsme byli na nule.Ano . ti co přišli o práci i když většinu života pracovali tak těm pomoci, protože si to už odmakali nebo alespoň velkou část ale těm ostatním jak se lidově říká nakakat.A všichni víme o koho se jedná a koho myslím a to jsou cikáni a jim podobně se chovající individua a to platí na všechny.

M. Těhanová 31.5.2017 8:12

Problém je,

že politici nejsou schopni důchodovou problematiku pojmout ve všech souvislostech.

Zhůvěřilým způsobem stoupá počet invalidních důchodů a jejich výpočet je naprosto nesmyslný. Jak se může stát, že mladý člověk (26 let, dg alkoholismus, bulimie) získá důchod vyšší, než člověk po vážné operaci, který má odpracováno zhruba 20 let? Toto je konkrétní případ, který znám.

Prostě by se nemělo stát, že někdo, kdo nikdy nepracoval, by měl mít důchod vyšší, než ti, kteří státu něco dávají. Při vší úctě, sociální dávky pro nepracující by také měly být jen udržovací. Všechno ostatní by si měl stát ošetřit přímo, jak nájmy, tak prostředky pro děti apod.

Je potřeba dotlačit lidi k zodpovědnosti, ne je nechat mít nastavenou ruku k těm, kteří bohatství státu vytvářejí.

D. Stirský 31.5.2017 8:10

Dvě poznámky.

1. Bude pro seniory dostatek práce, která pro ně bude vhodná? 2. Po padesátce ubývají většině lidí síly. Ano, mohou se klidně dožít 90 let, ale budou schopni pracovat? Nejde jen o síly fyzické, ale opravdu budeme chtít, aby nás léčili 70-letí doktoři, abychom měli 75-leté soudce, učitele... Stařecká demence i běžné příznaky stáří (opakování se, pomalejší reakce, zapomínání) - na to přece žádné léky nejsou.

J. Mrázek 31.5.2017 8:07

Tisíc těch "pod desetinou čárkou" ...

...dá celé číslo, nemluvě o nestoudnosti jejich nezasloužených platů ve výši desetinásobku průměrného...

O. Dvořák 31.5.2017 8:02

Zde je potřeba přiznat Václavu Klausovi,

že o problému s důchody, potřebě důchodové reformy a nutnosti šetřit na důchod mluvil už NEJMÉNĚ kolem roku 2000.

A. Bocek 31.5.2017 7:58

Re: Jenom některá fakta.

Pobírači dotací mají takový vliv, že vyplácení dotací nikdy nemůže skončit. Viz "Solární baroni" MEŘO, kukuřice na kWh, dotace na neosetí polí vojtěškou, kotlíková dotace.

M. Pivoda 31.5.2017 7:49

Důchodová past nebo důchodová příležitost?

Smrčka: "Kdo nebude mít našetřeno, ten - až přestane být schopen vykonávat například profesi řidiče autobusu - nafasuje (například) sekačku a půjde do parků upravovat trávníky."

Ha. Ha. Ha. Takové opatření se (do cca již 20 let) ekonomicky určitě nevyplatí, ledaže by si ten důchodce chtěl tímto způsobem zvýšit svoji fyzickou kondici.

Robots May Help Defuse Demographic Time Bomb in Japan, Germany

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-05-29/robots-may-help-defuse-demographic-time-bomb-in-japan-germany?utm_source=MIT+Technology+Review&utm_campaign=4369548020

J. Kulheim 31.5.2017 7:47

Jenom některá fakta.

Společnost se pomalu dělí na tři skupiny – státní úředníky, příjemce dotací a příjemce sociálních dávek. Miliardoví šibalové berou miliardy ve formě dotací, grantů, pobídek a p. Státní úředníci mají své jisté. Nejhůř jsou na tom ti, kteří pracují v produktivní sféře a platí daně.

Celkový průměrný počet let prožitých ve zdraví byl v roce 2010 v ČR 62 roků. Toto číslo je blízké průměru EU 25. Od roku 1962 se však tato hodnota nezvýšila a prodlužování naděje na dožití tedy spočívá ve zvyšování počtu let prožitých v nemoci. Právě funkční zdraví je nezbytné pro maximalizaci nezávislého způsobu života.

--V roce 2007 počet důchodců 2 68 8 078, počet poplatníků–4 958 581; počet poplatníků na jednoho důchodce 1,84. Rok 2012- počet důchodců 2 871 453; počet poplatníků 4 933 997; počet poplatníků ne jednoho důchodce 1,72 . Již dnes stát dotuje důchodový účet 30 až 50 miliardami korun ročně.V roce 2015 příjmy z pojistného v ČR dosahovaly téměř 332,66 miliardy korun, výdaje činily 382,77 miliardy korun.

--Náhradový poměr mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem klesl od r. 1991 z 58 %, na pouhých 44 % v r. 2011 a rychle se přibližuje k hranici 40 %; Zatímco na počátku 90 let se lidé mohli těšit na důchody ve výši poloviny průměrné mzdy, v současnosti je to jen 40 %. A v následujících 20 letech tento poměr poklesne na 20 %.Situace je dneska odlišná a pracující, kteří odcházejí do důchodu, odevzdají do systému podle ČSOB 3–4× více peněz, než poté budou čerpat.-

Jen stát, který důsledně vede své občany ke starosti a odpovědnosti za sebe samé, má nárok na přívlastek sociálně orientovaný či sociální.

P. Hlosta 31.5.2017 7:43

Re: Je to o míře sociální pomoci a podpory

Nejde mi ani tak o zásluhu dostat starobní důchod, jako o finance prošustrované populistickou politikou. Potřebných státní podpory a pomoci je v republice naprostá převaha, zdá se. Skutečně potřební ale po pomoci sobě volají marně. Nezbývá na ně v systému dost a taky nemají tu správnou sílu, aby byli slyšet. Nejhorší, že vlastně stát likviduje poctivě se živící, odpovědné k životu, do společné kasy odvádějící co je jeho povinností ke státu. A příživníků na systému obrovská hromada!

Za socialismu jste znal nějaký úřad, který by dával peníze? Já tedy ne. Ačkoliv jsem zaslechl, že cikánům se dávaly prachy pro jejich tíživou sociální situaci. Jiní ovšem museli do práce, nebo aspoň do zaměstnání, jinak peníze nebyly. Vůbec socailismus nemusím! Tohle, co máme teď, je ale socialisticky výše, než v minulosti bylo!