8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová pravda ministra Pilného

Nový ministr financí Ivan Pilný si ani nesešteloval židli v kanceláři a už stihl vyděsit půl země. Jeho výroky na téma důchodového systému jsou skutečně silná káva. Má to jednu chybu. Je to káva skutečná, řekli bychom pravdivá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 31.5.2017 14:03

Ano, přesně..

J. Jurax 31.5.2017 14:02

Re: Předpokládám, že mi odpovíte na otázky

Nemohli. I když zelené je prý zdravé.

Nemají bachor (rumen), čepec (reticulum), knihu (omasus) ani slez (abomasus).

J. Kanioková 31.5.2017 14:01

Taky si to pamatuji,

bydleli jsme ve městě a babička ve vedlejší vesnici u strýce. A i ten zblbnul, byť jen sobectvím. A taky měla jen těch 90 kč. Každou sobotu jsem musela jezdit k babičce s kabelou plnou nějakých potravin. I pitomá vajíčka mamka kupovala na trhu a babičce je posílala, i když tam bylo hospodářství. Sice mini, okleštěné, "kulacké". Až se mi chce brečet, když si ty vzpomínky vybavím.

J. Lepka 31.5.2017 13:58

Váš povzdech v poslední větě je poněkud licoměrný.

cit:" Škoda jen, že čtyři roky této vlády nenabídly žádné významnější kroky k řešení důchodové pasti."

Stejně jako váš čtvrtý fakt : "Neudržitelnost aktuálního důchodového systému není chyba státu a v podstatě ani politiků."

Tak kdo sakra zrušil druhý důchodový pilíř? Kdo furt plácal nesmysly typu Zdroje jsou? Teď ministr Pilný sedí ve stejné vládě a se stejným premiérem, co tenhle pozitivní pokus věrolomně zrušil. Pro vaši info upřesňuji, je ti Zákon 376/215 Sb a je signifikantní podívat se, kdo ho podepsal : Hamáček, Zeman, Sobotka.

J. Novotny 31.5.2017 13:58

Re: Pokud zavedete grarantovaný příjem, přestanou lidé

Buď dostane takové peníze, že to dělat bude, nebo to bude dělat robot.

J. Jurax 31.5.2017 13:58

Re: Zajímavé je,

No, varianta "zdravý člověk by měl pokračovat ve svém povolání" je celkem ošidná.

Co je to zdravý řekněme v sedmdesáti? Může dělat takový zdravý lékaře, řidiče autobusu, vývojáře software, stavebního dělníka tak, aby se vyrovnal o jednu až dvě generace mladším spolupracovníkům?

Asi to bude silně individuální a taky na profesi - učit filozofii lze dokud jste schopni jakž takž srozumitelně mluvit, dělat vývojáře software nebo konstruktéra už ani ne - nemyslí vám to už tolik a obor se dynamicky mění.

A ještě - dirigent, který už nevydrží stát celý večer před orchestrem, šofér, kterého už nepustí za volant kamiónu, pilot, co už nesmí létat, protože má na oku zákal, nebo policista, který není schopen nočních akcí, ale všichni budou celý den hrabat listí v parku za 60 korun na hodinu - to je nejen o těch šesti pětkách, ale taky o společenské degradaci.

J. Jurax 31.5.2017 13:43

Re: Souhlas, až na tu demografii

Pravidla vždy nastavují politici. Neboť demokracie, že ano. A platí

a) politik rozhoduje tak, aby to přineslo prospěch jemu a rodné straně, takže se do bolestivých reforem důchodového systému nikdy nepustí, protože by to zákonitě přineslo pokles preferencí a tvrdou kritiku opozice. Světlou výjimkou byl pokus ODS o další pilíř, ovšem pozoruhodně blbě realizovaný a opozicí (socany) okamžitě zničený. Navíc politik rozhoduje v horizontu od voleb do voleb, kdežto reforma penzí je nadlouho - tak proč si kazit preference a ohrožovat další setrvání u moci, koryt, prebend a penězotoků. Po nás potopa a koneckonců politik, pokud není úplně neschopný se o sebe postarat, nebývá k stáru odkázán na ubohou (vzhledem k jeho příjmům co politika) penzi od státu.

b) obecně platí, že na co politik sáhne, to pokurwí, protože rozhoduje politicky a nikoliv technicky.

Z výšeuvedeného plyne, že rozumné penzijní reformy se tak hned nedočkáme.

A to profitování z výše odvodů v průběhu pracovní kariéry se sice děje i dnes, ale sakra mírně - ti, co přispívají víc, jsou bezostyšně okradeni, neboť solidarita. Ten, co odváděl z ekvivalentu 42 000, rozhodně nebude mít trojnásobný důchod než ten, co proti němu odvedl pouhou třetinu z ekvivalentu 14 000. Důchod toho víc plativšího bude vyšší tak zhruba o pouhou třetinu než toho, co platil třikrát míň. Ne 300 procent, ale max. 140 procent.

V. Kotas 31.5.2017 13:41

Re: ČR je ve vzduchoprázdnu?

Ovšem jen v těch zemích, které se nestaly kolonií EU. Kterou bohužel my jsme.

F. Vízek 31.5.2017 13:32

Různost a rozmanitost je žádoucí...

Ale:

Má-li špičkový fotbalista za pouhý přestup a špičkový tenista za jedno turnajové vítězství víc než špičkový chirurg za celoživotní práci,

pak jsou na místě otázky: Je to normální? Je to tak dobře? Je to spravedlivé?

Stejně jako plošný odchod (ve stejném věku) do důchodu pro všechny.

Ano, lidé nejsou stejní.

M. Prokop 31.5.2017 13:27

Re: Hloupý článek a neméně hloupá představa ministra

Asi to bude jediná možnost, souhlasím.

M. Prokop 31.5.2017 13:26

Re: ČR je ve vzduchoprázdnu?

Ovšem jen v těch zemích, kde si neinstalovali komouše.

A jinak je to dost politická otázka a důchodců voličů je hodně. Zda je to tak správně, těžko říci.

M. Prokop 31.5.2017 13:25

Re: Omezit zbytečnou byrokracii,

Je také ještě problém ceny práce na silně konkurenčním trhu. Takže omezit byrokracii ano, snížit tak cenu práce ano, být tak konkurenceschopnější ano, a z vyšších platů ať se lidé na stáří zajistí jak chtějí a umí.

M. Prokop 31.5.2017 13:23

Re: Statistika a produktivita + rozdělení bohatství

No jo, pro socany je to vždycky překvápko, že lidé nejsou stejní.

M. Prokop 31.5.2017 13:22

Re: Tvrzení

Souhlasím s tím, že bychom neměli financovat krávoviny a mnoho různých pomocí i "pomocí" ve světě i doma. Až potud ano.

Zda by to stačilo na nerovnováhu důchodového systému nevím, propočítané to nemám. Každopádně by bylo nejlepší ponechat ty peníze lidem, ať se zajistí jak jen budou chtít sami.

A ten problém, že lidé pobírají důchod stále delší dobu, do systému jich přispívá stále méně a důchodci chtějí přinejmenším stejné, raději stále vyšší důchody, ten prostě je a nemá matematické řešení.

F. Vízek 31.5.2017 13:20

Statistika a produktivita + rozdělení bohatství

Bohatství světa je rozděleno tak, že polovinu má 1% lidí (tj. zhruba 70 milionů lidí) a druhou polovinu zbývajících 99% lidí(tj. asi 6 930 milionů).

Jinak: Průměrný občan z miliardy těch nejbohatších má na jeden měsíc to, s čím musí občan z miliardy nejchudších vystačit šest let (má totiž 75 krát větší příjem).

Inu, je-li svět takto spravedlivý, není divu, že každou hodinu (!) na Zemi umírá tisíc dětí (!) na podvýživu, hlad a neléčené nemoci...

Strašit lidi z budoucnosti je asi zapotřebí, aby si nevšimli, že ráj na Zemi je jen pro někoho. A aby byli vděčni za málo: že mohou aspoň dýchat a jakžtakž skromně přežívat a mít střechu nad hlavou. Pohled na bezdomovce je utvrzuje v přesvědčení, že mají kliku...

M. Moravcová 31.5.2017 13:11

Re: Asi tak.

:-) dobrý

M. Moravcová 31.5.2017 13:09

Tvrzení

"Tvrzení jako „na důchody nebude“, „během nikoliv dlouhé doby přestane být systém financovatelný“ a podobně nenesou totiž ve skutečnosti copyright pana ministra. Ony zaznívají znovu a znovu již pětadvacet let. A po celou tu dobu opakovaně dráždí a opakovaně vyvolávají dramatické reakce."

Kdybychom nefinacovali špatnými nebo vychytralými rozhoduntími politiků krávoviny a všemožné pomoci a záchrany světa, bylo by na důchody lidí, kteří živili tuto zemi celých svých produktivních 40 let.

Š. Hašek 31.5.2017 13:08

Re: Pokud zavedete grarantovaný příjem, přestanou lidé

Souhlas.

Garantovaným příjmem se vytvoří voličská skupina, která bude na ostatní ječet, že ten žebrácký příjem není k životu!!

Himmelhergott, na co ti cocani furt myslejí?!

Š. Hašek 31.5.2017 13:04

Re: Asi tak.

S první částí souhlas.

Klaus nic nevytunelařil, pouze naznačil, že vybrané peníze na penze jsou nedílnou součástí státního rozpočtu. Důchod jest státní. Jako rozpočet, socialista nepochopí!!

Dle Vašeho ctěného nápadu by dnes důchody spadly, neb důchodový účet jest jaksi v minusu.

Nechte být Václava Klause a opusťte už konečně theorie, že Václav Klaus "zdědil" nějaké našporované konto od Husáka, které potom těm nebohým důchodcům vytuneloval. Vyplácel podle zákona, jako se dnes vyplácí podle zákona, i když se nevybere. Více studujte státní ropzpočet!

Š. Hašek 31.5.2017 12:58

Re: JEDINÉ ŘEŠENÍ JE PROPOPULAČNÍ POLITIKA

Správná připomínka!!!

Bezdětný člověk moderněpolitického typu opravdu nemyslí na budoucnost! Merkelpanna ale není jediná! Začíná to frčet.

Š. Hašek 31.5.2017 12:56

Re: Hloupý článek a neméně hloupá představa ministra

Zde bych jaksi souhlasil s panem Krystlíkem.

Místo složitých půčovin jednotný (!!) odvod na státní penzi a potom jednotnou (!!) státní penzi. Pro každého, kdo dosáhne plnoletosti, ať platí otcové za studenty. A potom jednotnou "záchrannou" penzi. Svého času o tom špitnul i Václav Klaus, byl ovšem vzápětí "ukamenován politiky všeho (obyčejného) lidu"! Přičinlivější si pomohou, ti úplně nejnižší budou mít střechu v obecních ubykacích, zjednodušeno.

Ostatně mám za to, že "politici všeho obyčejného lidu" by se měli .............. no, nějak eliminovat. Aspoň pomlouvat u Moravce, když nic jiného. Zkráceno.

P. Selinger 31.5.2017 12:49

Omezit zbytečnou byrokracii,

ponechat státu jen najzákladnější a nejnutnější funkce, zbytečné úředníky propustit a bude na důchody i ve dvojnásobné výši, pokud se ty peníze nerozkradou a nebo nepromrhají na předvolební reklamu.

S. Tomáš 31.5.2017 12:46

ČR je ve vzduchoprázdnu?

Proč v okolních zemích žijí důchodci na vyšší úrovni než mladí lidé

Š. Hašek 31.5.2017 12:45

Re: Velká škoda

Ten problém není problém ministra, jednoho. To je problém parlamentu a voličů, primárně.

Jest "poměrně osvěžující", když nějaký ministr financí aspoň zlehka (!!!!!) těm dementům socialistickým ( i voličům) naznačí, že perpetuum mobile nefunguje, když tedy oni chyběli ve škole. Zkráceno. Samozřejmě ho to nic nestojí, ale aspoň něco.

Stejně "státní finance spadnou na desetinu", otázka jen kdy. A jak! Duhové bubliny prasknou, znalosti mateřské školky. Zkráceno.

M. Krátký 31.5.2017 12:41

Re: Už 40 let furt poslouchán,...

A taky Pavlína Filipovská zpívala : "Až v roce 66 tém bude všude mír ........a on, že má být pionýr" a vono furt nic. Furt se to všude mydlí hlava - nehlava, akorát ti pionýři už snad vymřeli. hezký den

A. Alda 31.5.2017 12:36

tož v takovém případě stát zavede eutanázii

a bude ty lidi zabíjet v "nemocnicích", aby nechcípali na ulicích všem na očích. V Belgii a Nizozemsku už to tak uzákoněno mají.

Š. Hašek 31.5.2017 12:11

Re: Pan Pilný,

Princip ano. Dále již v žádném případě!!

Z velice skromného zaopatření (Bismarck) byla vytvořena záruka "dovolené v Chorvatsku, automobilu a jak možno pozorovat (v Bille) i rajčat z Maroka v lednu". Zjednodušeno.

Socialisté musejí jít od válu. Kdo po nich??

J. Hejna 31.5.2017 12:09

Velká škoda

Škoda, že pan budoucí ministr zamlčel, jak reálně bude problém řešit.

P. Vaňura 31.5.2017 12:07

Tak pozor, hned po válce byla provedena měnová reforma,

z roku 1945 (https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%A1_m%C4%9Bnov%C3%A1_reforma_(1945)), která stáhla nekryté peníze z doby Protektorátu.

Měnová reforma z roku 1953 byla už plně komunistickou záležitostí a zlikvidovala nekryté peníze, kterými byla financována první pětiletka, v podstatě opětovná militarizace ekonomiky. Podíl zbraní na průmyslové výrobě stoupl tehdy ze 4% na 20%!

Důchodová politika komunistů zvýhodnila ty, kteří už před válkou byli účastni na průběžném důchodovém systému (těm důchody ZACHOVALA), před těmi, kdo byli účastni na penzijních fondech (ty komunisté ukradli). Vůbec nebyl jiný, než ideový důvod, proč i fondové důchody nebyly nějak přetransformovány (jedině ten, že komunisté na dotyčných seniorech ušetřili).

Nejhůře byli postiženi senioři z řad rolníků. Po celá staletí byl totiž důchodovým zajištěním rolníka grunt. Ten se předával synovi či zeťovi za přesně smluvně ošetřené "důchodové" zabezpečení, "výminek." Komunisté grunty ukradli kolektivizací a rolníkům nedali nic. Toto se v nějaké formě táhlo dokonce až do roku 1989!!!, teprve pak byly tyto důchody zvýšeny na srovnatelnou úroveň s ostatními!

Pro připomenutí, minimální důchod činil roku 1959 celých 180 Kčs měsíčně, z čehož se nedal zaplatit ani nájem + topeni v bytě 1 kategorie! Průměrný plat v té době byl necelých 1000 Kčs měsíčně. Moje matka měla r. 1956 plat 720 Kčs hrubého což bylo málo ale také čtyřnásobek toho minimálního důchodu a míň neměl už skoro nikdo. Někomu nedali komunisté dokonce VŮBEC ŽÁDNÝ DŮCHOD, prý, ať ho živí děti!

J. Vintr 31.5.2017 11:49

Re: Hloupý článek a neméně hloupá představa ministra

Na změnu populační politiky a porodnosti je už pozdě. Velká část lidí, kterých se krach důchodového systému dotkne, je ve věku, kdy už děti mít nemohou a těm mladším se důchodový věk zdá být tak daleko, že je vůbec nenapadne se víc množit, aby je na stará kolena měl kdo živit.