20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová pravda ministra Pilného

Nový ministr financí Ivan Pilný si ani nesešteloval židli v kanceláři a už stihl vyděsit půl země. Jeho výroky na téma důchodového systému jsou skutečně silná káva. Má to jednu chybu. Je to káva skutečná, řekli bychom pravdivá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 31.5.2017 12:45

Re: Velká škoda

Ten problém není problém ministra, jednoho. To je problém parlamentu a voličů, primárně.

Jest "poměrně osvěžující", když nějaký ministr financí aspoň zlehka (!!!!!) těm dementům socialistickým ( i voličům) naznačí, že perpetuum mobile nefunguje, když tedy oni chyběli ve škole. Zkráceno. Samozřejmě ho to nic nestojí, ale aspoň něco.

Stejně "státní finance spadnou na desetinu", otázka jen kdy. A jak! Duhové bubliny prasknou, znalosti mateřské školky. Zkráceno.

J. Jurax 31.5.2017 15:19

Re: Velká škoda

Pan ministr problém řešit nebude. Volby jsou za pár měsíců.

Pan ministr si jenom tak zahromžil, jednak aby si ho lidi pamatovali a jednak aby upozornil na palčivý problém, do jehož řešení se politikům nechce.

K. Luboš 31.5.2017 11:41

Nesprávné tvrzení, že...

...„důchodový systém v současné podobě nemůže přežít příštích deset, možná patnáct let“ bych opravil na správné tvrzení, že „důchodový systém v současné podobě nemůže přežít příštích deset, možná patnáct let, pokud zůstane zachována stávající ekonomická úroveň CZ“.

K. Luboš 31.5.2017 11:34

Už 40 let furt poslouchán,...

...že za dvacet let dojde ropa. Ale vůbec nedošla... Už 30 let poslouchám, jak se tady za 30 let všichni uvaříme v důsledku globálního oteplování. Ale neuvařili jsme se... A už 30 let furt poslouchám, jak nebude na důchody. Ale na důchody furt je... Takže na to kašlu.

M. Krátký 31.5.2017 12:41

Re: Už 40 let furt poslouchán,...

A taky Pavlína Filipovská zpívala : "Až v roce 66 tém bude všude mír ........a on, že má být pionýr" a vono furt nic. Furt se to všude mydlí hlava - nehlava, akorát ti pionýři už snad vymřeli. hezký den

V. Vaclavik 31.5.2017 11:30

Stejne tak slo prognozovat

ekonomickou zivotnost naseho minuleho rezimu. A videli jsme, jak se to vyresilo. Vsechno se da vyresit. Drive lide taky nemeli kde bydlet, byla to neresitelna situace a taky se vyresila. Vyresila se vzdy ustoupenim socialistickych ideji a dani prostoru kapitalistickym blbeckum, kteri se vzdy umeli obetovat pro socialisticke ideje, dat jim dalsi zivotnost, kdyz uz tak tak krachovaly.

T. Krystlík 31.5.2017 10:50

Hloupý článek a neméně hloupá představa ministra

Chce to trochu přemýšlet, autore i ministře! Zejména domyslet důsledky. Dobře, dejme tomu, že se starobvní důchody zruší, neb na ně nebude. Pak se ovšem všichni postižení začnou hlásit u státu o sociální dávky. Nebude-li mít stát na sociální dávky, krachne. Zajištění ve stáří pod sociálním minimem na přežití, povede časem k velkovýrobě potomků jako např. v Indii, který bude veden snahou rozložit zátěž na výživu rodičů ve stáří na co nejvíce osob.

Cestou ven jsou jednotné starobní důchody ve výši sociální dávky, obvyklých v zemích britského Commonwealthu, nebo rovnou zavedení záporné daně, která nahradí nejen důchody a sociální dávky, nýbrž i nemocenskou a podporu v nezaměstnanosti. Příslušné úřady by se pak zrušily, zůstaly by jen berňáky. Rozjezd systému záporné daně - testuje se nyní na omezeném vzorku ve Finsku - je ale značně drahý, byť dlouhodobě se vyplatí.

J. Vintr 31.5.2017 11:49

Re: Hloupý článek a neméně hloupá představa ministra

Na změnu populační politiky a porodnosti je už pozdě. Velká část lidí, kterých se krach důchodového systému dotkne, je ve věku, kdy už děti mít nemohou a těm mladším se důchodový věk zdá být tak daleko, že je vůbec nenapadne se víc množit, aby je na stará kolena měl kdo živit.

Š. Hašek 31.5.2017 12:56

Re: Hloupý článek a neméně hloupá představa ministra

Zde bych jaksi souhlasil s panem Krystlíkem.

Místo složitých půčovin jednotný (!!) odvod na státní penzi a potom jednotnou (!!) státní penzi. Pro každého, kdo dosáhne plnoletosti, ať platí otcové za studenty. A potom jednotnou "záchrannou" penzi. Svého času o tom špitnul i Václav Klaus, byl ovšem vzápětí "ukamenován politiky všeho (obyčejného) lidu"! Přičinlivější si pomohou, ti úplně nejnižší budou mít střechu v obecních ubykacích, zjednodušeno.

Ostatně mám za to, že "politici všeho obyčejného lidu" by se měli .............. no, nějak eliminovat. Aspoň pomlouvat u Moravce, když nic jiného. Zkráceno.

M. Prokop 31.5.2017 13:27

Re: Hloupý článek a neméně hloupá představa ministra

Asi to bude jediná možnost, souhlasím.

J. Jurax 31.5.2017 19:53

Re: Hloupý článek a neméně hloupá představa ministra

"jednotný (!!) odvod na státní penzi" ... ano, ovšem jednotnou sumu, ne odvod stejným procentem z příjmu.

Za 40 let odvádění ekvivalentu dnešních 4000 měsíčně si naspoříte na 20 let důchodu po ekvivalentu dnešních 8000 měsíčně. Neuvažuji zhodnocení naspořeného ani inflaci.

Sumu 4000 měsíčně na důchod si dnes platí jedinec s hrubým příjmem cca 14 000 (superhrubým 18 800) dílem přímo, dílem přes zaměstnavatele.

Takže proč ne? Výrazně nadpoloviční část poplatníků (medián je dnes cca 22 000) by na tom vydělala, protože by přebytek by si mohla zhodnotit podle svého a jistě líp než stát, který v zájmu solidarity ty s příjmem vyšším než necelých 13 000 na důchodu tvrdě obírá (z příjmu 28 000 nebudete mít důchod dvojnásobný jako z příjmu 14 000, ač do systému dvojnásobek platíte).

P. Vaňura 31.5.2017 10:38

JEDINÉ ŘEŠENÍ JE PROPOPULAČNÍ POLITIKA

Ostatně, všichni vidíme, kam vedou Evropu bezdětné kozy, jako nějaká Merkel!

To chce ovšem nadělat z dobroserů trestné roty a poslat je do Afganistánu prošlapávat minová pole (zjednodušeno)!

Š. Hašek 31.5.2017 12:58

Re: JEDINÉ ŘEŠENÍ JE PROPOPULAČNÍ POLITIKA

Správná připomínka!!!

Bezdětný člověk moderněpolitického typu opravdu nemyslí na budoucnost! Merkelpanna ale není jediná! Začíná to frčet.

L. Dočekal 31.5.2017 10:32

Asi tak.

Přestat krást,živit chronická nemakačenka,neziskovky typy Evropské hodnoty a pod.Vrátit peníze důchodcům,které vytunelařil Klaus a zbytek za Topolánka Kalousek.

Š. Hašek 31.5.2017 13:04

Re: Asi tak.

S první částí souhlas.

Klaus nic nevytunelařil, pouze naznačil, že vybrané peníze na penze jsou nedílnou součástí státního rozpočtu. Důchod jest státní. Jako rozpočet, socialista nepochopí!!

Dle Vašeho ctěného nápadu by dnes důchody spadly, neb důchodový účet jest jaksi v minusu.

Nechte být Václava Klause a opusťte už konečně theorie, že Václav Klaus "zdědil" nějaké našporované konto od Husáka, které potom těm nebohým důchodcům vytuneloval. Vyplácel podle zákona, jako se dnes vyplácí podle zákona, i když se nevybere. Více studujte státní ropzpočet!

M. Moravcová 31.5.2017 13:11

Re: Asi tak.

:-) dobrý

J. Kanioková 31.5.2017 14:11

1*

J. Novotny 31.5.2017 10:27

Západní společnost sama o sobě by se dokázala

s tímto vypořádat. Díky robotizaci dokáže vyprodukovat z materiální strany vše, co její populace potřebuje. Potřebuje ovšem upravit systém přerozdělování - třeba tím garantovaným příjmem, či jiným způsobem (klasické zdanění úplně fungovat nebude).

Ale s propustnými hranicemi je tato transformace nereálná.

P. Vaňura 31.5.2017 10:40

Pokud zavedete grarantovaný příjem, přestanou lidé

postupně pracovat!!!! Neumím si představit, jak někdo čistí hayzly pro pocit seberealizace!

Š. Hašek 31.5.2017 13:08

Re: Pokud zavedete grarantovaný příjem, přestanou lidé

Souhlas.

Garantovaným příjmem se vytvoří voličská skupina, která bude na ostatní ječet, že ten žebrácký příjem není k životu!!

Himmelhergott, na co ti cocani furt myslejí?!

J. Novotny 31.5.2017 13:58

Re: Pokud zavedete grarantovaný příjem, přestanou lidé

Buď dostane takové peníze, že to dělat bude, nebo to bude dělat robot.

D. Stirský 31.5.2017 10:27

Znovu:

Na nejvyšším státním postu krásně vidíme, jak vypadá senior po sedmdesátce. Opravdu chceme resp. je možné, aby lidé v tomto věku pracovali? A bude pro ně vhodná práce? Když už dnes máme plně automatizované fabriky, plánují se metra a auta bez řidičů, v TESCU a jinde si markuji sám... Se seniory jako dobrovolník pracuji a poznal jsem, že čiperní, stříbrovlasí senioři/seniorky svižně slézající horské vrchy jsou především v reklamách. Zrovna tak dámy/pánové s plédem na vozíku, které noblesně vzpomínají na první republiku a okupaci. Ne, že by neexistovali. Jsou. Ale kolik jich je? Realita bývá daleko častěji zcela odlišná. Senior může být fit po tělesné stránce, horší to může být s psychikou. A naopak.

J. Vintr 31.5.2017 11:43

Re: Znovu:

Navíc ten optimistický předpoklad, že se bude stále prodlužovat věk aktivního života vychází ze současného stavu, kdy jsou v nejstarších věkových kategoriích lidé, kteří prožili první část života v době před válkou, za války a v poválečných letech, kdy nebyl materiální dostatek a lidé se tudíž stravovali střídmě (a zdravě) a kdy potrava nebyla plná chemických sajrajtů. Jakého věku se budou dožívat dnešní šedesátníci a mladší ročníky, je ve hvězdách.

J. Novotny 31.5.2017 10:12

Nesporným faktem je, že důchodovou reformu zatloukla ČSSD

nejvíce na to dojedou právě voliči ČSSD. Za blbost se platí, neměli je volit.

P. Lenc 31.5.2017 10:22

Re: Nesporným faktem je, že důchodovou reformu zatloukla ČSSD

Ale tito voliči budou přesvědčení právě levicí, že za to může "velkokapitál" a zlí "pravičáci".Přečtěte si rétoriku nejen komunistů, ale i socialistů a odborů.Vzpomeňte si na 30Kč, na socialistickou "zásadu" máte nárok na zdravotnictví zdarma.Mohl bych pokračovat, ale je to zbytečné.A myslet si, že tu levičáckou, nemyslící voličskou základnu někdo přesvědčí sebepravdivějším argumentem je naivní.Ano, za blbost se platí, ale to nezaplatí jenom voliči socialisů, případně Babiše, ale i my, kteří v tom jsme nevinně.

J. Novotny 31.5.2017 10:23

Re: Nesporným faktem je, že

Nečekám, že se tito lidé z něčeho poučí.

P. Lenc 31.5.2017 10:40

Re: Nesporným faktem je, že

Já vím.

P. Čoupek 31.5.2017 10:09

Po přečtení tohoto článku i jiných nemyslím, že by snad autor něčemu rozumněl. Jsou to bláboly.

J. Vintr 31.5.2017 10:23

Re:

Proč vám připadá jako blábol prosté konstatování skutečnosti, že za všechno se musí platit a nic nevznikne z ničeho.

A. Alda 31.5.2017 9:33

Nespoléhám na úspory,

spoléhám na své děti.

O úspory Vás připraví stát jedním hlasováním - občas i bez, když se o tom dohodne nějaká bankovní rada.