8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová pravda ministra Pilného

Nový ministr financí Ivan Pilný si ani nesešteloval židli v kanceláři a už stihl vyděsit půl země. Jeho výroky na téma důchodového systému jsou skutečně silná káva. Má to jednu chybu. Je to káva skutečná, řekli bychom pravdivá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Bocek 31.5.2017 7:29

Re: Je to o míře sociální pomoci a podpory

Z trojice kriminálník, samoživitelka, úředník stojí za zamyšlení pouze snížení počtu úředníků. Kriminálníků je dlouhodobě stejně a v důchodu si nežijí, příliš luxusně. Samoživitelky jsou jen do té míry dokud se jim samoživitelství vyplatí.

P. Hlosta 31.5.2017 7:26

Re: Nedomyšlené plánutí do vody

Průmyslová revoluce 4.0 je mýtus. Průmyslová revoluce bez lidí? Nesmysl non plus ultra!

P. Hlosta 31.5.2017 7:21

Je to o míře sociální pomoci a podpory

Vše je jen o míře sociální pomoci a podpory. Jestliže se pomáhá především samoživitelkám a samoživitelům(nově) vydržet ekonomický tlak v přepychu bezpracnosti, pak nezbývá na důchody starobní dost. Stejně jako financování pohodlí v kriminálech ubírá peněz ke starobním důchodům. Taktéž přefinacovávání existence přebujelé státní administrativy je mínus pro starobní důchody a mnoho dalších příkladů.

Pravda ovšem je, že mnozí starobní důchodci mají komfort nezasloužený. Žel jen stěží lze zásluhovost starobního důchodu zpětně napravit. U případů věčně v kriminálu zavřených by šlo ještě tu zásluhovost zohledmit a takového nechat chcípnout hlady. Leč humanitní populisté by řvali jak najatí. Ono je to fakt jen o populistech ta možná reforma starobních důchodů. Populisté potřebovali sociální záchrannou síť i plošnou podporu v rodinném svazku nežijících, možnost příživy už od vyjítí ze školy a nenutnost hledat práci ke své obživě! Dědci a babky už to mají za pár a naprostá většina z nich je ráda , když se bez bolestí vyspí aspoň. Nejeden z nich rodinu stvořil a udržel na dobré úrovni a to nejen ekonomické. Na stáří se ale dočká starobního důchodu podobného kriminálníkovi, nebo zašíváku, co hákoval život a pracoval jen na své zábavě.

Ono vlastně jde o to, KDO si zaslouží starobní důchod! Kdyby to mělo jít podle toho, pak by náklady na starobní důchodce společnost hravě utáhla. Ovšem co potom s těmi populisty v politice?

E. Vašátko 31.5.2017 7:13

A nebylo by dobré se porozhlédnout

jak to dělají jinde ? Tady u nás jsme si zvykli na důchody od státu. Také byl jaksi dost očesán přepočet těch důchodů pro lidi, kteří šli do důchodu ze socialistických mezd a ještě dalších deset let po tom. Už tam nás (počítám se mezi ně) odrbali přepočtem základu, zapomenutými příplatky za prostředí atd. Pracuji doteď, je mi 75 let a nestěžuji si. Ale měl jsem bratra v Austrálii a ten mě vyprávěl o státním příspěvku pro ty, kteří tam žijí a důchodu, který se vyplácí od zaměstnavatelů. Čili - pokud jsem pochopil, ten státní paušální příspěvek dostává každý občan, který tam žije. A to ostatní může dostat z pojištění, z fondu od bývalých zaměstnavatelů atd. Nebylo by to spravedlivější ?

P. Kremla 31.5.2017 7:02

Nedomyšlené plánutí do vody

A kdo bude "nasluhující" důchodce s nastupující průmyslovou revolucí 4.0 v pokročilém věku zaměstnávat? Stát či obce se sekačkou to rozhodně nebude. Veřejné prostředky jsou pouze jedny. Není-li na důchody, není ani na "sekačkovné". Ledaže by chytráci začali zpoplatňovat vstup do posekaných městských parků.

V. Kotas 31.5.2017 6:52

Re:

Na tom něco je. S nepřizpůsobivými je to však jinak.

P. Dvořák 31.5.2017 6:47

Re: Předpokládám, že mi odpovíte na otázky

1. Jak to bude s nezaměstnaností, když místo důchodů budou sedmdesátníci pracovat? 2. Co smysluplného budou všichni ti staříci a stařenky dělat?

O to totiž jde a ne že ne. Doly se zavírají, automobilky mají plno atd. atd. Udělat z nich úředníky za plat ve výši dvojnásobku důchodu? Nebo budou prodávat? Ale co? Opraváře čehokoliv také nepotřebujeme, vše se vyhazuje a kupuje nové. Zbývají fakt jen ty trávníky . . . .

R. Tichý 31.5.2017 5:56

Kdo nema deti necht nema duchod z prubezneho systemu.

V. Kotas 31.5.2017 5:53

Re: Ono to má ještě další ukazatele, proč " "

A to se důchodci nebouří, že nemají důchody v takovém poměru k průměrnému platu, jako je běžný ve většině států EU. Ale jen ubohých 40% !

V. Kotas 31.5.2017 5:50

Re: Ono to má ještě další ukazatele, proč " "

Mnoho důchodců pracuje a bude pracovat, protože mnozí jsou, dá se říci nenahraditelní, někteří pro radost že života, protože jsou na tom fyzicky i psychicky dobře a nechtějí zblbnout na gauči u televize, ale je to jejich dobrovolnost.

J. Strakoš 31.5.2017 5:48

Re: Souhlas, až na tu demografii

To co popisujete je jedna možnost, jak situaci řešit - důležité je, že pokud systém kolabuje pro malé množství dětí, aby lidé z jejich výchovy (nikoliv jen plození) profitovali. Stejně tak by měli profitovat z množství odvodů v průběhu pracovního věku (což se mírně děje již dnes). Prostě mít pravidla taková, aby se vyplatilo pracovat a vychovávat pracující a do společnosti přispívající jedince.

A v tomto právě nesouhlasím s autorem, protože tato pravidla nastavují politici a mohou demografický vývoj ovlivnit. (známé jsou třeba "Husákovy" děti)

V. Kotas 31.5.2017 5:44

Ono to má ještě další ukazatele, proč " není " na důchody.

Kde jsou všechny peníze, které byly z důchodového účtu ( či jak to budeme nazývat ), počínaje Klausem použity do státního rozpočtu ? Už se tam vrátili ? To samé se týká těch peněz, které polistopadoví " kapitalisté ", neplatili za svoje zaměstnance. Co kdyby ty peníze, které stát " vráží " do neziskovek ( které pracují proti němu ), vložil na důchody a kde jsou dividendy ze státních podniků, které měly též směřovat na důchodový účet ( jak bylo slibováno prvními polistopadovými politiky )? A to nemluvím o různých dávkách pro nejen nepřizpůsobivé ( tam se ztratí peněz ).

K. Pavlik 31.5.2017 4:10

Re: Předpokládám, že to někdo řešil, jen nám to zapomněl říct.

Ty sekacky jsou opravdu pitomy napad.

Ale nelze nez doufat ze budouci duchodci za podpory zejmena robotu budou mit co jist. Ono se to bez robotu zvladnout neda.

J. Jurax 31.5.2017 3:52

Re: Souhlas, až na tu demografii

No, pomohlo by, kdyby děti mohly jisté procento svého odvodu na důchod posílat adresně svým v důchodu již jsoucím rodičům navíc k jejich důchodu.

Při průměrné mzdě 27 000 (superhrubé 36 200 a čisté 20 670)takový pracovník posílá na důchod do průběžného systému cca 8 000 měsíčně. Kdyby z toho mohl adresně žijícím rodičům již v důchodě jsoucím poslat každému řekněme 2 000, tedy 25 procent, platil by sice do systému jen polovic, ale jeho rodiče by profitovali z toho, že vychovali daňového poplatníka.

Ovšem aby to vyšlo, důchody obecně by musely o něco poklesnout, aby se vyrovnal výpadek. O kolik nejsem schopen spočítat - řekněme plus mínus autobus o tisícovku.

Ergo rodiče vychovavší daňového poplatníka by si celkem polepšili každý o tisícovku na každého vychovaného poplatníka proti současnému stavu - pokud by dotyčný žil a pracoval. A čím líp by ho vychovali a on tím víc vydělával a platil daně, tím víc by profitovali. Z nemakačenka na dávkách by měli ovšem kulové.

A kdo si svého daňového poplatníka nevychoval, prostředky vložené do jeho výchovy ušetřil a mohl by je tudíž si šetřit na důchod.

J. Jurax 31.5.2017 3:30

Re: Předpokládám ...

No, ono tak ani nejde o to, co ti pětasedmdesátníci budou dělat. Ono jde o to, z čeho budou žít, pakliže se důchodový systém nějak sesype či bude reformován tak, aby byl rozumně ufinancovatelný.

Podle 1url.cz/mtduV nejvyššího schodku dosáhl důchodový účet v roce 2013, a to 49,7 miliardy. V minulém roce činil toliko 16,3 miliardy korun, neboť konjunktura; do penzijního systému lidé poslali 372,9 miliardy korun, vyplatilo se 389,2. Tedy deficit dělal takměř 4,2 procenta vyplaceného. Tedy i v tomto dobrém roce by, kdyby měl být systém nedeficitní, jeden každý důchod měl být nižší o 4,2 procenta.

Průměrný starobní důchod činil v minulém roce 11 460 korun. Muž měl v průměru 12 662 korun, žena 10 400 korun; tedy měl-li by být systém nedeficitní, musela by uvedená čísla být 10 978, 12 130 a 9 963 korun; v průměru tedy o 481 korun nižší (muži o 631, ženy o 436). Vše měsíčně.

Loni platilo odvody přes 5,17 milionu lidí - 4,49 milionu zaměstnanců a zhruba 677 400 živnostníků. Na konci roku 2014 to bylo celkem jen pět milionů lidí, neboť konjunktura. Ovšem loni taky přibylo cca 30 000 důchodců; tedy i přes konjunkturu přibylo víc důchodců než lidí, co jim důchody v průběžném systému platí. Demografie je neúprosná.

Podle důchodové ročenky měla v roce 2015 polovina seniorek a seniorů penzi pod 11 230 korun. Jen desetina dosáhla na důchod vyšší než 14 379 korun. Podle statistického úřadu se hranice příjmové chudoby pro samotného dospělého tehdy rovnala 10 220 korunám.

P. Sulc 31.5.2017 3:09

Duchodci si jiste velice radi

''utrhnou od huby'', kdyz tec vedi, ze poslani costanou vetsi platy o nekolik tisic a pan president dokonce o 16 ooo. To zase bude Becherovky. A jakypak asi bude jeho duchod, a duchod panu poslancu, kteri ani nechodi do parlamentu.

P. Dvořák 31.5.2017 1:07

Předpokládám, že to někdo řešil, jen nám to zapomněl říct.

O kolik se sníží nezaměstnanost, když lidé půjdou o deset let později do důchodu a co skutečně smysluplného nebo dnes chybějícího na trhu ti pětasedmdesátnící budou dělat? Když pominu připitomělý nápad s představou stařenek a staříků, celoročně kráčejících našimi městy za sekačkou na trávu.

O. Zuckerová 31.5.2017 0:53

Zajímavé je,

že pana ministra nenapadla varianta "zdravý člověk by měl pokračovat ve svém povolání". Jeho vize se zde setkala s častým pohledem na "důchodce" jakožto odosobněné tentononc, které se dosažením určitého věkového limitu ocitá v pozici partiového zboží. (Výjimku tvořívají nenahraditelní řemeslníci.) Představa dirigenta, který už nevydrží stát celý večer před orchestrem, nebo policisty, který není schopen nočních akcí - ale bude celý den hrabat listí za 60 korun na hodinu, to se věru obtížně shoduje s heslem Ano- bude líp! Spíš by se chtělo připomenout nápis, který býval na hřbitovních vchodech, ale zcela tak dobře by mohl být mementem proneseným důchodci k produktivnímu obyvatelstvu: Co jste vy, byli jsme i my. Co jsme my, budete i vy!

V. Halašta 31.5.2017 0:18

Souhlas, až na tu demografii

"Na vskutku hrůzném demografickém vývoji se podepsal každý, kdo po sobě nezanechal alespoň dva potomky." To je nedostatečný popis. Na demografickém vývoji se paradoxně podepsal asi nejvíce zrovna diskutovaný důchodový systém. (Lidé se na stáři museli zajistit dětmi.) Takže k parametrickým změnám musí patřit také "zásluhovost" na tomto poli.