30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
PP 26.11.2009 6:39

Zvyšování efektivity

Problém je, že efektivita se nejsnadněji měří jako "množsví práce"/"počet lidí", případně nahrazen počet pracovníků součtem platů. Takto pojímáno máme vskutku velmi efektivní státní správu, protože poslední léta na jedné straně ubývá pracovníků na ouřadech a dokonce se snižují jejich platy (metodou: "vyhodím dobře placeného člověka a zaměstnám a proškolím si mizerně placeného zoufalce"), na druhé straně značně přibývá činností, které musí vykonávat.

Cestou nebude ani tak další snižování platů nebo počtu lidí, jako spíš sníýení míry přerozdělování.

Mnohem víc peněz než na platy se ztratí v jediném "nepovedeném projektu". Napříkld: kolik úředníků by mohlo rok brát plat za 888 milionů utopených v pražské OpenCard?

Petr 26.11.2009 6:27

Nejsme jako oni !!!

MOC pěkný plán,ale začal bych od hlavy.Když se podíváte na jakékoli jednání komor,tak jich tam je někdy i polovina (to v lepším případu) a přesto sněmovna funguje.Zvolme si proto poloviční parlament atd.Stejně za nás zbytek zařídí Brusel.Jo a presidenta můžeme mít už taky polovičního.

PP 26.11.2009 7:01

Re: Nejsme jako oni !!!

Práce v parlamentu není jen "zvedání rukou". Ve chvíli, kdy se jen "planě kecá" a rozhodnuto je beztak jen podle "stranického klíče" by bylo lepší, kdyby naši volení zástupcové radši někde pilně pracovali "ve výborech", aby se nehlasovalo o zmetcích.

Petr 26.11.2009 7:44

Re: Nejsme jako oni !!!

Pane,Vy jste poslanec,nebo jeho asík.To nevadí dá se to léčit lopatu,

PP 26.11.2009 7:46

Re: Nejsme jako oni !!!

Ani jedno.

Ale když vidím, co se v parlamentu děje, vážím si víc těch, které tam nevidím.

Petr 26.11.2009 8:51

Re: Nejsme jako oni !!!

To je dobré,ale vzniká otázka,kolik ušetříme,když jim za to nicnedělání nedáme penízky

PP 26.11.2009 9:19

Re: Nejsme jako oni !!!

Dělá to odhadem 25 haléřů na osobu (občana) měsíčně. Pokud počítám platy + náhrady.

Petr 26.11.2009 9:33

Re: Nejsme jako oni !!!

To né.To je cena za řízky ,které mají ve slevě

TBB 26.11.2009 4:25

Pyšná princezna

"A daně, daně zaplacené máš? Ani na příští rok?" Asi tak lze ve zkratce vystihnout mentalitu některých státních úředníků citátem ze slavné pohádky.

Ale vážněji. Dluhy jsou skoro stejně staré, jako lidstvo - a snem mnohých vždy bylo žít na úkor těch druhých. Takže třeba ve středověku a dále byl mnohý panovník zadlužen tak, že bychom to dnes nazvali "státním bankrotem" a skákal, jak jeho věřitelé poroučeli. Jenže tenkrát bylo poddaných relativně málo. Umořit dluh bez jejich fyzické likvidace, vyplývající z berní neumožňujících přežít, bylo nemožné. A tak se válčilo. Vždycky to odnesli ti, co poctivě pracovali a vydělali na tom nejen hazardéři. Žoldáci vítězného vojska (aspoň ti, co přežili), VÍTĚZ a ti, co se s ním rychle spojili, a především vítězovi podržtaškové a jejich oudy.

Přeloženo do dnešní řeč (žoldáci jsou političtí turisté a přeběhlíci, ale nic zpravidla neriskují):   VÍTĚZNÁ/É POLITICKÁ STRANA (Vítěz) + koaliční strany, příslušníci vládních stran a jejich věrní a konečně státní úředníci, kteří slepě a loajálně slouží každému režimu. Proto držet hubu a krok se vyplácí a jistá výplata každá měsíc je terno, obzvlášť v době nejisté, jako tato.

Dnes ovšem nemůže vítěz poslat žoldáky, aby lůzu zkrotili. Aby se stal vítězem, musí korumpovat. Tu 13. důchodem, tu prominutím 30 Kč, tu nesplněnými sliby o snížení daní. Ale vždy především sliby. Jedním z nich je zeštíhlení státní správy.Má to v programu  každá partaj. Ale žádná zde nic nedokázala. Úředníci jsou hlavy hydry, jak praví autor článku, jednu usekneš, tři pod jiným jménem narostou. Jediná možnost likvidace by byla snížit  mnohým z nich platy na úroveň, kdy by pro ně bylo zajímavější jít skutečně pracovat a nezatěžovat zbytečnou administrativou ty, co něco dělají. Ale k tomu nedojde (odbory, DPH) a tak se dluh zvyšuje.

Další  řešení je z jiné pohádky. Takové Fimfárum švihne a lokaj, nevěrná žena i zlá tchýně zkamení. A kovář se má!  Ale to bychom se pro samé kamení ani na záchod nedostali...

Hadí oči 26.11.2009 4:43

Re: Pyšná princezna

Tak tak. Skoro všechny vyaházet a poslat na úřad práce. Nebo máte pro půldruhého mililonu lidí smysluplnou práci, kdyř se všechno jen trošku zajímavé vyrábí v Asii?

Možná postavit dalších dvacet-třicet montoven na auta. Ale kdo je bude kupovat?

TBB 26.11.2009 5:19

Re: Pyšná princezna

Hadí oči - já jsem nenapsal vyházet. Napsal jsem snížit platy. A to např. až na úroveň platů prodavaček v hypermarketech, které často pracují za minimální mzdu. A co jsem nenapsal - zvýšit kontrolu zákazníka (= daňového poplatníka) nad činností státní a veřejné správy.

Pak by v ní neseděly ty statisíce příživníků. Vašeho půldruhého miliónu je téměř celý státní sektor. Nebudu vyhazovat hasiče (i když jsem je onehdá nechtěně přistihl na pracovišti na mejdanu, kde se pilo, jak "o dušu" - ale to byli právě ti úředníci, co Vám dávají razítko,ne ti výkonní, co riskují životy). Nebudu rušit slušné a účinné policisty, zruším pupkaté zoufalce za kancelářskými stoly a buzerující nedouky stojící na zbytečném zákazu odbočení a požadujícími úplatky.

A zruším nafrněné slepice, které si před Vámi ostentativně lakují nehty a říkají do telefonu kámošce "Musím končit, zase je tu jeden, co otravuje".

Smysluplné práce je spousta, jen se koukněte, kolik je kolem špíny a co by potřebovalo zvelebit. Jenže ono je snazší platit parazity (bílé nebo počmárané), aby Vás volili a pokud možno znovu, než je přinutit k práci. Ti poctivější to nakonec odřou a ti leniví se ohánějí paragrafy, invalidním důchodem, nebo jiným papírem, že dělat nemusí. A dokud je nouze nepřinutí, dělat nebudou. Některá etnika ani nouze nepřinutí, protože příživnický způsob života je jim vlastní po staletí. Ale ta jsou ve státní správě a státních institucích zastoupena minimálně. Vybavují se mi nějací hromští policajti odsouzení za krytí zločinu - ale co je to v porovnání s Berkou (nezávislý soudce, že?). A taky na nějakého Giňu si pamatuji z veřejnoprávní ČT. No, flastr mu už zřejmě prošel, tak se nám občas objevuje z Plzeňska. Měli bychom se pozeptat, zda na tamní univerzitě nezískal v mezičase diplom z právnické fakulty. Mimochodem - zřizovatelem té univerzity je také stát.

Chápete?

Hadí oči 27.11.2009 3:42

Re: Chápete? Píši pozdě, ale přece.

Jistěže to chápu. Já sám jsem zaměstnanec státního sektoru. A to co vidím, mi dost často také leze na nervy.

Jeden příklad. Pracovní místo jistého ekonomického úseku zastávala přibližně do r. 2002 jedna žena - středoškolačka. Od té doby to dělají dva inženýři a jeden středoškolák.

Jenže na druhou stranu, v tom je určité kouzlo této vyspělé civilizace. Většinu práce dělají stroje, takže lidé musí chtě nechtě dělat práci de facto zbytečnou. Kdyby ji nedělali, můžeme tři lidi te čtyř zastřelit a společnost bude ekonomicky velice racionální.

Kresinka 26.11.2009 3:14

vám

nejspíš nic neříkají Murphyho zákony

Anton 26.11.2009 13:14

Re: vám

Zákon obrácené pyramidy funguje naprosto bezvadně.

Tomas Pansky 26.11.2009 2:06

Zda se, ze vetsina lidi nechce chapat, jak stat funguje. Ono to proste ...

... nejak jede.  Takovy narod, ktery neni schopen si udrzet vlastni verejne finance pod kontrolou, si proste nezaslouzi existovat.  Dnes tu mame Svetovou banku a Evropskou banku, ktere nam zde samozrejme pousti kourovou clonu.  Bez jejich existence by ovsem bylo zajimave se divat, jak nektere narody neschopne si spravovat verejne finance obchazi vsechny kolem a rikaji: vezmete si nas, my nejsme schopni se o sebe postarat?  top0625top@hotmail.com

Gaston 26.11.2009 0:24

Naprostý souhlas!

Je tady nějaká strana schopná to alespoň vepsat do svého programu?? A  alespoň z 20% uskutečnit? Odska už to asi nebude a  Paroubek?;-D;-D;-D

Kolda 26.11.2009 0:42

Re: Naprostý souhlas!

TOPáci si vytkli jako jeden z hlavních volebních bodů snížení zadlužení. Já je asi příští rok zkusím.

A nebo Strana svobodných občanů. Mach má státní byrokracii opravdu hodně nerad.

Hadí oči 26.11.2009 1:46

Re: TOPáci si vytkli . . .

No to je přímo geniální! Určitě je původ v hlavě někoho s modrou krví. Protože všechny ostatní strany si vytkli zvyšování zadlužení.

Jen tak mimochodem, snížení zadlužení dosáhnou zvýšením daní nebo úplně odbourají důchody a nemocenské?

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 26.11.2009 2:40

Re: Naprostý souhlas!

Napriklad Ceska piratska strana to tam ma od sveho zalozeni.

RomanL 26.11.2009 15:27

Re: Naprostý souhlas!

Ty budu volit JÁ!