29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ranbow 26.11.2009 9:54

Re: Takže za všechno můžou úředníci - ještě že ne trpaslíci!

Proboha jenom to ne. Uvědomte si, že kromě daní hovoříte o platbách a podkladech pro důchod a pro zdravotní pojištění. Tahle si každá učetní v každém podniku ohlídá, jestli je každý zaměstnanec evidován u správné zdravotní pojištovny, přehlásí registrace a změny,ohlídá si termíny plateb, posílání částek na sociální pojištění, atd atd...Spolehnout se na to, že se to pošle vše na finančák, by taky mohlo znamenat, že za půl roku u doktora zjistíte, že si neplatíte zdravotní pojištění (nebo chce pojištovna milionové penále), že před důchodem zjistíte, že nemáte zaevidovaných (a zaplacených 20 let),  atd atd..Pokud máte někdo iluze že by to mohlo fungovat, a dokonce elektronicky,  tak se podívejte jak teď stát vyplácí nemocenskou....

Jirka 26.11.2009 10:33

Re: Takže za všechno můžou úředníci - ještě že ne trpaslíci!

Jak byste nemohl mít zaplaceno, když jste peníze eráru poslal? Pak by byl přeci zodpovědný berňák! A žádné "pojištění" - zdravotní a sociální neexistuje. Je to jen jiný název pro daň - nezní to tak blbě.

BOMBON 26.11.2009 8:13

o tretinu??

o 90 % snizit pocty verejnospravnich uredniku!!! a analogicky i objem jejich agendy...

a klicova neni zadna osobni zodpovednost urednika a podobne v praxi nerealizovatelne ideologicke blaboly... klicove je, aby urednik proste v drtive vetsine veci nerozhodoval, protoze se do toho stat nese*e!!!

nebo ma snad autor predstavu, ze urednik bude nest zodpovednost za vedlejsi ucinky leku? za to, kdyz dostanu po veceri v nejake hospode s*acku? za to, jestli je v parcich maso nebo namlete zvukovody a jicny? ne, takovou zodpovednost ma nest pouze vyrobce (poskytovatel sluzby) - jediny rozdil je v tom, ze nema existovat zadny urednik, ktery svym razitkem "stvrzuje", ze lek, hospoda a parky jsou "v poradku".

kontrola a "predbezna opatrnost" (rozumej predbezna buzerace) nejsou roli statu... ta je maximalne tak v tom, co je popsano na www.liho.cz

karas 26.11.2009 8:48

Re: o tretinu??

Budete mít stejný názor i poté co se přiotrávíte závadnou potravinou dovezenou na př. z Číny? Až si vaše dítě / vnouče způsobí zranění na nebezpečném / nekvalitním dětském kole? Věci prostě nejsou tak prvoplánově jednoduché.  ;-)

BOMBON 26.11.2009 12:38

Re: o tretinu??

vite, jsou...

zavadnou potravinou se spis neotravim, rpotoze budu kupovat pouze proverene znacky - a kazdemu vyrobci bude tim padem dobra povest a image znacky zase mnohem cennejsi nez ted, kdy jsou lidi ubezpecovani statem, ze jakykoliv parek, ktery se prodava v obchode, je v poradku. nekoupim diteti nebezpecne kolo, protoze budu nakupovat u proverenych prodejcu, kterym nestoji extra vydelana stovka za to, aby prisli dlouhodobe o kseft.

a jestli patrite mezi nestastniky a luzu, ktera nakupuje s*acky tvarici se jako jidlo v lidlech a pennymarketech, pak vam to nici zdravi uz ted, i kdyz to mate "statem posvecene". prave kvuli takovym "čípákům" jde kvalita vseho do riti - jedinym zajmem vyrobce je potom nikoliv prodavat kvalitu, ale prodavat co nejlevnejsi s*acky, ktere maji jeste stempl statu jako "nezavadne". a tuto jistotu luze platime my, kteri jsou statem kazdy mesic olupovani o nekrestanske penize, ktere jsou pak pouzity "ve prospech" nesamostatnych debilu. je mi zcela jedno, jestli se nejaky dement otravi zavadnou potravinou z ciny, je mi jedno, jestli se dite ci vnouce nejakeho dementa prizabije na nekvalitnim kole. nepreju mu to, ale je mi to lhostejne do te miry, ze nechci utratit ani korunu na to, aby k tomu nedoslo.

Gregory 26.11.2009 8:10

Nesmysl .

Máte to HODNĚ zmatené .  Každý podnik i když je v tak zv. v cizích rukách platí za svoje zaměstnance  např . odvody , daně , sociálku a nemocenskou tady .  A to bez ohledu na to jestli vydělává , nebo je ve ztrátě . A Vy zřejmě automaticky předpokládáte , že každý podnik vydělává . To není pravda .  V e zkratce . Soukromý podnik platí státu bez ohledu na svoje hospodářské výsledky .  Státní ne . Tam se přesypávají peníze z jedné kapsy do druhé .  No a navíc , stát je v drtivé většině ten nejhorší hospodář a jeho podniky trvale ve ztátě . Jsou vyjímky , ale těch není moc .

Gregory 26.11.2009 8:12

Re: Nesmysl .

P.S . To bylo určeno pro diskutujícího  " A je to " .

Petr Kohout 26.11.2009 8:10

Evropská unie (její statistický úřad) úmyslně a zlovolbě šíří LEŽ O PŘEDRAŽENÍ ČESKÝCH DÁLNIC.

Ve skutečnosti české dálnice stojí (v korunách či eurech) stejně, jako ve zbytku EU. Ale máme levnější výstavbu bytů. A Evropskounijní statistici namísto prohlášení "většina evropy má předražené byty" vytvořili fikci, že poměr ceny bytů a dálnic musí být všude v EU stejný. A poté namísto výroku "V České republice jsou levné byty" (což by mohlo v jiných státech přinést nevhodné otázky voličů po ceně bytů vyhlásili nesmysl - "cena českých dálnic neodpovídá obvyklému poměru cen dálnic vůči cenám bytů - a proto jsou České dálnice předražené".

Další důkaz tvrzení, že více než lež je drzá lež a více než drzá lež je statistika.

Honza42 26.11.2009 8:07

Jediné funkční řešení je minimální stát.

Všechno ostatní jsou kecy.

A je to 26.11.2009 7:57

K článku

V článku je smotáno páté přes deváté.Chtěl bych reagovat poze na poslední větu-snad se odrazíme ode dna.-NEODRAZÍME.Nejsou prostředky chybí zdroje- všechny strategické zdroje(firmy) které by krmily státní rozpočet byly rozprodány(privatizovány)přitom jde o výlučně bohatství českého státu.Pan Topolánek s Kalouskem zařídili další snížení příjmů do rozpočtu snížením daní gigantickým firmám a bankám.To mohl udělat jen ekonomický idiot.Bankéři jsou od minulého roku v ČR vysmátější.Pak přijdou z mrdi z ODS a peníze chtějí dostat o ženských na mateřské.Do budoucna se tato země z toho nevzpamatuje- jedině po vzoru Ruska důležité firmy zestátnit.Zisky by neodtekly ve formě divident do ciziny ale zůstaly by ve formě daní(divident) doma.Pak by se nechal splácet i státní dluh.Země by bohatla.Pozor to není návod zpět ke komunismu- stát by měl mít ve svých rukou své strategické firmy.

Juggernaut 26.11.2009 8:11

Re: K článku

Legrační. Dokonce i levicoví ekonomové uznávají, že privatizace většiny státních podniků je sprácně, ale vy ne ;-). Nevím jak vy, ale já si pamatuji, jaký marasmus bylo státní (pardon, socialistické) vlastnictví podniků za socialismu. Jisté je jedno: Pokud by firmy byly státní, zisky by neodtekly do ciziny - protože by žádné nebyly.

janek 26.11.2009 9:15

Re: K článku

A co říkáte tomuto? Privatizoval se podnik. Slavný managmet ho přivedl ke krachu - viz. sklárny. Lidi propustil a ty se státe o ty lidi postarej.

Vilda 26.11.2009 7:36

Pohádky se vykládají dětem

Zvláště když jsou tak pravdivé.

Autor v uvedeném článku jaksi naivně předpokládá, že někdo osvícený a mocný nebo snad lid z ulice8-o, s tím něco udělá.

Ne, bohužel, jediný způsob je, že ze zahraničí už nikdo nepůjčí. Je to jen otázka času, kdy MMF řekne:"Hoši dosti zpěvu a tance, chcete-li od nás půjčit, budete krátit to a ono.

Chytří to ví a zařizují se podle toho. Hloupí volí Paroubka, který naslibuje vše co si voliči přejí, doufajíce, že jejich guru okrade ty úspěšnější. Naivkové, okrade především je, samotné!!

Carlos 26.11.2009 7:35

Kecy

Pokud chcete vyházet třetinu úředníků měli byste nechat zrušit taky třetinu předpisů, které regulují Váš život. Mzdové úspory za neobsazená místa letos Janota v červenci zrušil a jen blbec by vyhodil lidi, aby mu za dva roky jejich peníze sebrali s odůvodněním, že jsou to neobsazená místa. Za platy prodavaček tady budou sedět jen prodavačky - to už úřady nebudou fungovat vůbec. Sehnat kvalifikovaného úředníka (odborný přehled právní povědomí a znalost fungování státní správy, znalost PC a alespoň jeden jazyk) je prakticky nemožné!! A pokud se někdo takový najde - co mu můžu dát 24 tisíc hrubého? Zkuste si někoho takového sehnat - zájemců o volné místo jsou stovky takže mnoho povolaných málo vyvolených.

Největším morem státní správy jsou tabulková pracovní místa, tarifní platy a striktní dělení prostředků na mzdové, investiční a provozní. Kdybych měl jistotu, že ročně dostanu pro úřad 100 mega a za ně budu muset zajistit správu toho a toho, tak by se pracovalo daleko, ale daleko lépe.

PP 26.11.2009 7:45

Re: Kecy

Taky znám magistrát, kde správce počítačové sítě ještě "vykonával" práci uklízečky na plný úvazek, aby ty dva platy daly dost peněz na jednoho kvalifikovaného člověka...

Renata T. 26.11.2009 8:05

Re: Kecy

Úředník ve státní správě s alespoň jedním světovým jazykem - nenechte se vysmát! Jsem z ryze soukromého subjektu, mám vyšší než Vámi zmiňovanou kvalifikaci - jinak bych byla nezaměstnatelná - o zmiňovaných 24 tis. CZK si mohu nechat jen zdát a při svém komunikaci např. s MF jsem na znalost jiného jazyka než např. slovenštiny nenarazila.

Josef 26.11.2009 8:25

Re: Kecy

R^R^R^

Přesně tak. Úředníci jsou přesvědčeni, že mají malé platy. To vůbec není pravda !! Navíc ty výhody, o kterým se nám v soukromém sektoru ani nesní. Různí reprefondy, příspěvky na to či ono, ošatné a co já vím co ještě! A nehledě na pracovní výkon, který je leckdy tristní! A taky jistota zaměstnání není nezanedbatelmým faktem.

jsk 26.11.2009 9:27

Re: Kecy

Renátko, kolk vám je let? Úředník VŠ má těch 24 tisíc až po DVACETI letech služby! Pojďte dělat k nám na katastr, pokus jste VŠ  amáte 20 let praxe dostanete je, to garantuju! Znáte geodézii? Nebo práva? Nebo jste odbornice na IT. Umíte pracovat s Mircostation? A navíc stravenky a jistotu stále se snižujícího platu!

krabaťák 26.11.2009 10:25

Re: Kecy

Nikdo ťě nenutí tam makat magore.

MF 26.11.2009 7:29

Reformy

Řekl už někdo, o kolik procent se zvýšil počet úředníků po t. zv. reformě státní správy. Po zrušení Okresních úřadů byl nárůst úředníků skoro o 50%. Část úředníků se svými činnostmi přešla na vybrané Městské úřady a vznikly úřady nové, např. Krajské úřady, Úřad pro hospodaření s majetkem státu, Pozemkový úřad, jakýsi úřad pro kontrolu obecních vyhlášek. To co na Okresních úřadech dělali 3-4 úředníci, dnes dělá úředníků 10x tolik. A tuto pareformu považovala Unie svobody za velikou výhru. Na ministerstvech samozřejmě nesnížili počty ani o jednoho úředníka, naopak. Když se dnes nařídí plošné snéžení, tak to dopadne tak, že se bude snižovat na posledních článcích, t.j. na Městských úřadech, kde ti úředníci jsou jediní, kteří skutečně s klienty pracují. Na těch ostatních, hlavně ministerstvech a Krajských úřadech se nesníží vůbec nic. 

PP 26.11.2009 7:32

Re: Reformy

V počtech úředníků to nebude. Jejich platy jsou beztak jen kapka v moři peněz, zašantročených v projektech, ke kterým ty penězovody vedou...

V 26.11.2009 9:41

Re: Reformy

nebyl to V. Dlouhy ktery predpovidal narust uredniku po zrizeni krajskych uradu a nikoli zmenseni jejich poctu?

ranbow 26.11.2009 7:19

řešením mohla být definitiva

Tedy, úředník by měl  jistotu práce, i třeba výsluhové penze, ale na druhé straně podléhá mnohem větší restrikci, kontrolám. Pokud něco poruší, jednak o definitivu příjde, jednak může být i trestně stíhán. Kvalifikaci si zvyšuje přesně pro výkon své práce (nikoliv právnické diplomy pro rychlokvašky z Plzně). Nicméně se to v parlamentu odmítlo. Opravdu až od určité funkce výš se stává, že úředlník je vykopnut směrem nahoru. Jinak, ale každý nový papaláš udělá po jmenování, na svém úřadu čistku, vyháže dosavadní (a třeba dobře pracující) vedoucí odborů, najmenuje svoje známé, propustí část základního personálu (aby prokázal nahoru opticky úspory), za pár týdnů nabere lidí ještě víc (na nově vymyšlené funce)..Úředník nemá jistotu, takže (když má tu možnost a žaludek) krade, přijímá úplatky, provádí insider spekulace, zejtra už tu možnost mít nemusí, a může stát ve frontě na úřadu práce...

PP 26.11.2009 7:25

Re: řešením mohla být definitiva

Což mi připomnělo čistku na jednom "pracáku", kde nově jmenovaný šéf přišel na inspekci, ukázal na jednu pracovnici a pravil: "Běžte si stoupnout na opařnou stranu přepážky."

občanka 26.11.2009 11:22

Kdyby měli definitivu, tak by už nedělali vůbec nic.

V našich luzích a hájích nebude definitiva fungovat. Už takhle úředníci pracují na poloviční výkon, pokud to budou mít definitivně, nic je nebude nutit pracovat.

Zeměžluč 26.11.2009 7:02

Nic nového...

...článeček neříká, ale ještě je potřeba říct, že ne všechno připadá na vrub úředníkům, což je velmi mlhavý pojem. Co se tím myslí, kteří úředníci? Nejhorší dopady do státních a obecních financí vznikají v hlavách politiků na lokální a top úrovni. I ti kteří se vám mnohdy jeví jako úřednícíi, jsou ve skutečnosti členové samosprávy a uvědomte si, že korupce a špatná úroveň hospodaření je na všech úrovních, od poslední obce až po matičku Prahu. Stačí jen stěhování nádraží v Brně nebo vyhazování peněz(dnes asi 70 míčů) za přípravu nesmyslných olympijských her v Praze, a poslední - Opencard(880mil.) Myslím, že společnost je už tak prorostlá nezákonným jednáním a propojením politiky a byznysu, že není řešení ani síla to zvrátit. Kdo to obskáče - obyčejní lidé.

PP 26.11.2009 7:12

Re: Nic nového...

Ono propojování politiky a "byznisu" je obtížně hlídatelné. Na jedné straně je snadné prašrit přes prsty starostu, který dal zakézku své firmě, protože ta to udělá dobře, levně a rychle, na druhé straně jsou výběrová řízení, kde zcela transparentně vyhraje firma, která nemá vůbec nic společného s nikým, natož aby měla prsty v dočasném zvýšení příjmu v rodinách členů komise.

První případ peníze šetří, ale "se to nesmí" a je třeba jej přísně potrestat, aby příště mohlo vše proběhnout jako v případě druhém - čistě neb ruka ruku myje.

zdenek 26.11.2009 6:57

Obdivuji Vás,

že jste to napsal tak slušnou formou. Při vědomí všech známých i neznámých případů "přerozdělování" státních financí bych se asi při psaní podobně laděného příspěvku neudržel a trochu bych si zchladil žáhu. Vím, že by to stejně nepomohlo k nápravě, ale mně by se aspoň na chvíli trochu ulevilo...

PP 26.11.2009 7:04

Re: Obdivuji Vás,

Kdyby se měla platit byť minimální daň z nadávání na stát, rychle by se náš rozpočet doplnil...

V 26.11.2009 6:42

a proc by to nekdo resil, kdyz

za bukem cekaji nasi Paroubkove a Spidlove na volne 'zdroje'? Proc vykrmit prase aby pak nekdo jiny mel lepsi zabijacku (cti 'tlustsi prase')?

Jinymi slovy, dokud se nezmeni mentalita, bude platit, ze jedinou jistotou jsou dane a smrt pricemz to prvni bude casem hlavne na umorovani uroku dluhu.

Jen blazen by dnes resil zadluzeni a neco s tim zkousel delat, kdyz to prinese jen nepopularitu a o co by ty dluhy umoril, o to vic by v pristim obdobi bylo pro rozhacovacenky prosustrovat?

dluhy jsou predevsim a prakticky jedine kvuli vselijakym sibrum, kteri se nalepi vsude, kde se prerozdeluje, tomu neni pomoci a je jen otazkou casu kdy se to stane neunosne a neda se to lecit jinak, nez revoluci, sametove ani nahodou, ledaze by moudrejsi cast naroda chtela stat za nekym, kdo by chtel nastolit kapitalismus - tedy plne soukromou ekonomiku, ve ktere stat ani neprovozuje nejake ministerstvo hospodarstvi, tim mene skolstvi ci zdravotnictvi!! A kde se neprerozdeluje, tam ani cert nebere a nesosa.

Ale neco takoveho v zemi kde se nahlas prohlasuje, ze zdravi a vzdelani prece neni zbozi, neni mozne a proto jsme odsouzeni zajit na dluhy. Zde je nutno dodat, ze na dluhy se dnes schazi jen kdyz nektera zeme vyboci z rady ostatnich zadluzujicich se statu, pokud udrzi sve zadluzovani ve zvyklostnim prumeru srovnatelnych zemi a zemi sveho civilizacniho okruhu, nema se ceho bat, jen vseobecneho poklesu blahobytu pro radoveho obcana, ovsem toho si tito nevsimnou, presne jako ta zaba si nevsimne, ze se voda zacina ohrivat ponekud moc a pak uz je pozde a vsichni jsou uvareni, ci semleti chodem dejin, kaza civilizace jednou musi padnout na zparchanteni, tak tomu vzdy bylo a nase zapadni civilizace nebude zadnou vyjimkou