29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan 26.11.2009 16:03

Re: POLITIKA: Co s tím rancem, co stát neplatí

Ministr by měl mít měsíční plat tak asi 50000Kč, to by bylo zcela přiměřené. Další příplatky by neexistovaly.  Musel by samozřejmě podávat přiznání svého majetku a všech svých příjmů a toto přiznání by bylo samozřejmě také veřejné. Přizníní majetku a všech příjmů by museli podávat všichni úředníci na vedoucích funkcích a tato přizníní by byla veřejně přístupná. Nesouhlas mezi majetkem a tím, co je přiznáváno jako příjem by byl považován za trestný čin a trestán zabavením majetku.

Poslanci by měli mít plat na úrovni středoškolského profesora.  Výdaje na jejich asistenty by byly hrazeny parlamentem a poslanec by do nich neměl co mluvit. Cestovní výdaje atd.. by byly vyúčtovávány jako u každého jiného zaměstnance.

carolli 26.11.2009 9:34

...a co takhle

A co takhle začít zametat od shora.Senát prokázal že je v krizi nepoužitelný,sněmovna by pracovala stejně neefektivně,kdyby měla jen 100 duší.A hle úspora 181 zbytečných úředníků je tu.Nutno přičíst další stovky ne-li tisíce příživníků(asistentů,poradců,sekretářů atd.)Strana ,která by dokázala provést tuto redukci by ve volbách určitě získala více ,než 50% hlasů

PP 26.11.2009 10:14

Re: ...a co takhle

Úspora po takovém řádění na platech a náhradách, přepočtená na obyvatele, by byla cca 1 Kč měsíčně.

Ty peníze z našich daní se zytácejí jinde a jinak!

Martin Vlk 26.11.2009 9:26

Zlepšovák

Svého času jsem navrhoval takový zlepšovák. Každé pondělí na náměstí veřejně zastřelit dva náhodně vybrané úředníky. V této činnosti bych pokračoval buď do doby, než se věci změní k lepšímu nebo dokud by nedošli úředníci. Obojí by ten problém vyřešilo.

skrebec 26.11.2009 16:28

Re: Zlepšovák

Ano. A až by jste si pak šel, dejme tomu, prodloužit platnost zbrojního průkazu, nebo třeba invalidní důchod, s překvapením by jste zjistil, že vám to jaksi nemá kdo udělat

jsk 26.11.2009 9:19

Zase plácání do větru! ČSSD vypracovala a předložila

celkem slušný zákon o státní služdě, který ešil řadu problémů, kterými státní správa prochází. Kalousek a jeho lidovci + ODS byli proti. Prý by to bylo moc drahé- Takhle je to mnoem dražší ale mafiánské bandě to vyhovuje!

Alča 26.11.2009 9:19

Tragedie je,že to tohle dávno víme a jsme potichu

To všichni dávno víme, ale potom když někdo přijde a řekne tvůj kluk udělal vysokou a u nás je místo na ministerstvu bude sedět a vymýšlet elektronické nové občanky nové různé systémy nové karty , hele my se v tom nevyznáme, ale když  tam bude sedět dostatečně dlouho vezme  z Vaší vesnice Mařu odvedle a Pepíka. Lidi  z tvého okolí budou mít práci a vymyslí různé jiné hlavně však elektronické na to nezapomeň  skoro nidko se v tom nevyzná a peníze se posypou nám všem nikdo si nedovolí proti novým    věcem zasáhnout a bude zaměstnní pro nové mladé ale i starší, ti kteří to budou jistit  na všech krajích, obcích ,  v celé státní správě pak budou  všechny možné pointy datové schránky a různé jiné věci,    hlavně  pořádně to probrat v  televizi atd  a potom  co na to řeknete? 

PETR 26.11.2009 8:57

Tragédie je, že tohle dávno víme a jsme potichu.

Historik Graus někdy kolem roku 1968 napsal, že k revoluci dochází ve společnosti v momentu, kdy tato už nedokáže unést břímě doby. Dokazoval to na vzniku husitství: nevzniklo proto, že by byly na lidi nakládány stále větší a větší břemena; to si prostý lid vykládal jako tresty boží a věřil, že dojde spasení. Navíc - v té době to ani tak hrozné s těmi břemeny nebylo. Ale lid věřil v Boha, v jeho zástupce na zemi - tedy církev, papeže apod. A to se náhle začalo sypat. Církev byla prohnilá, kněží zlotřilí a nakonec byli i dva papeži. Nebylo v co věřit, utrpení se začalo stávat nesmyslným, lidé se rozhodli pro reformu církve, pro přímý kontakt s Bohem, bez kněží a papeže.

Je půl miliónu + 40 tisíc dluhů pro jednu rodinu dostatečné břemeno, aby ji vyburcovalo k revoltě ? Asi ne až do okamžiku, kdy budeme po ní chtít splácení. Protože jsme zatím potichu a hádáme se, jestli za 120 milónů korun odměn managerům  ČSA může Janota nebo Sobotka. Není to fuk ? Neměli bychom naopak zorganizovat akci - pokud dáte oněch 120 miliónů, nedáme vám my, daňoví poplatníci, oněch 120 miliónů na daních. Zaplaťte si je ze svého, třeba pánové Sobotka a Janota napůl. Je nás l0 miliónů,  takže každý 12 korun mínus. Včetně nemluvňat. A před volbami by to možná mohl být docela dobrý tahák.  Pořád totiž zůstává onen dluh 540 tisíc na rodinu. tedy 135 tisíc na každého občana včetně nemluvněte. Ani to za revoltu nestojí ??? 

resitel 26.11.2009 8:48

dávno vymyšlené, ale nerealizovatelné

tvrdím už dobrých 15 let: Propustit minimálně 25% státních zaměstnanců a nikoho se neptat, jestli se práce zvládne. Polovinu ušetřených peněz bych rozdělil mezi zbytek, mimo manažerů. Pak už by i sami zaměstnanci tlačili na zjednodušení "papírování". Za 5-10 let bych provedl to samé. Svět by se nezbořil. a stát by taky přežil, jenom by bylo méně byrokracie. V přebujelé byrokracii se rozmělňuje osobní zodpovědnost a úředník je vlastně anonym.

PP 26.11.2009 9:06

Re: dávno vymyšlené, ale nerealizovatelné

Jenže ono se to tak děje! Lidí pracuje na úřadech stále méně a kupodivu i za stále menší platy. Agenda se jim rozšiřuje každým dnem - ani nestačí absolvovat všechna školení.

Jenže těch úřadů přibývá a přibývá...!

402 26.11.2009 9:26

Re: dávno vymyšlené, ale nerealizovatelné

Minimalne 80% a od prosince az 95% zakonu a vyhlasek sepisuji a vymysleji UREDNICI. Z drtive vetsiny ti evropsti, v mensine se pak jedna o nase lokalni vymysly.

UREDNICI vymysleji praci pro UREDNIKY. A proto si UREDNICI nemohou stezovat na mnoho prace. At nejdrive prestanou vymyslet p.coviny.

Jara 26.11.2009 8:46

Stát je na bankrot..

To že se musí korigovat výdaje státních zaměstnanců je správný názor.Stát je na bankrot,ne moje rodina.Víte v kolika soukromých společnostech došlo nyní ke snížení platů a to o 20-30 %.Proti tomu je připravované snížení  státních zaměstnanců o 4 % prkotina.A jejich reakce ?Rezervy nejsou ovšem pouze v počtech a platech státních zaměstnanců.

PP 26.11.2009 9:07

Re: Stát je na bankrot..

V podstatě mají pravdu. Kdyby soukromníkovi přibylo tolik práce jako úředníkům, přijal by další lidi.

Problém není v platech a počtech úředníků - peníze se ztrácejí hlavně v jejich rozhodování!

402 26.11.2009 9:27

Re: Stát je na bankrot..

Minimalne 80% a od prosince az 95% zakonu a vyhlasek sepisuji a vymysleji UREDNICI. Z drtive vetsiny ti evropsti, v mensine se pak jedna o nase lokalni vymysly.

UREDNICI vymysleji praci pro UREDNIKY. A proto si UREDNICI nemohou stezovat na mnoho prace. At nejdrive prestanou vymyslet p.coviny.

PP 26.11.2009 10:12

Re: Stát je na bankrot..

Když oddělíte "zákonodárce" od "úředníků", zjistíte, že 3 až 4 % vymýšlejí a zbytek se to snaží nějak vykonat. Jestliže snížíte plošně stavy o pětinu, bude chybět spousta vykonávajících úředníků a ti vymýšlející se budou jen více snažit.

skrebec 26.11.2009 16:23

Re: Stát je na bankrot..

Zhruba tak, s jednou odchylkou.

Já pracuji jako vyšší soudní úředník. Spadám (a je to předmětem dosti absurdního vtipkování) nikoliv pod soudnictví ale pod státní správu. Jsem tedy přesně to, jak se jmenuju - úředník. Co dělám tam, kde dělám, stavy VSU klesli o 10% (bylo nás 10 a je nás jen 9). Ač je to takřka neuvěřitelné, poklesem počtu úředníků počet agendy k vybavení (čti : trestních spisů resp. odsouzených) nikterak nezakolísal a mohl bych naopak přesnými čísly dokladovat, že posledních 5 let...stoupá. Kakoj chaos. :-D

A že se ti zbývající budou více snažit... ja teda nevím. Kdybych vás zaúkoloval tak, ať mi do pátku komplet postavíte dům, jsem ochoten se vsadit, že ve věci tak absurdního a nesplnitelného požadavku nepoložíte ani cihlu. Ono už klasik říká, že jakoukoliv autoritu je možné nejspolehlivěji ztratit vydáváním nesplnitelných rozkazů

expat 26.11.2009 8:33

hydra

vazeni, hydra, tedy stani urady jsou stejne vsude na svete, nekde i horsi nez v Cesku.Statni dluh, kde je napsano ze su musi platit, kdyz nebude na dluh, zbankrotujeme, tak se to prece dela. Veritele dostanou 10 haleru s koruny a pojedeme dal.

Josef 26.11.2009 8:27

Peníze

Vždycky mne překvapuje, jak se stále omílá, že je to o penězích. Ne je to o schopnostech a ochotě něco dělat! Ti co pořád tvrdí, že je to o pěnezích, jen zakrývají to, že nemají vůbec žádné řešení.

PP 26.11.2009 8:37

Re: Peníze

Jaké řešení pro mne budete mít, až stát zbankrotuje, věřitelé to budou dostávat "z občanů", ti přijdou o své domy/byty na hypotéky, budou se muset postarat o své rodiče a prarodiče v důchodu z polovičních platů?

V takovém průšvihu schopnosti jednotlivce nepomohou - vyjma schopnosti vydřít prachy z někoho dalšího.

Jirka 26.11.2009 8:21

Takže za všechno můžou úředníci - ještě že ne trpaslíci!

Opomíjíte skutečnost, že úřady musí vést různé agendy (často i nesmyslné), které jsou vyžadovány zákonem.

Jeden příklad za všechny - ze mzdy se odvádí 3x daň - daň z příjmu na finanční úřad, tzv. sociální pojištění úřadu sociálního zabezpečení a tzv. zdravotní pojištění. Přitom by stačilo poslat vše najednou na finančák a ten by to mohl přerozdělit (elektronicky,bez zásahu lidské ruky, pochopitelně). A jen na tomto elementárním příkladu lze ušetřit desetitisíce lidí a jejich kanceláří, židlí, počítačů,.....

Jenže to by naši vládcové museli mít zájem vládnout racionálně - stejně, jako každý majitel soukromé firmy. Jenže toho se dočkáme asi až po státním bankrotu.

Josef 26.11.2009 8:30

Re: Takže za všechno můžou úředníci - ještě že ne trpaslíci!

Mám lepší nápad, možná by se nějaké to "pojistné" dalo zrušit. Ale to by stálo uvažování co proti tomu zrušit ve státní správě. Aby to vyšlo.

PP 26.11.2009 8:39

Re: Takže za všechno můžou úředníci - ještě že ne trpaslíci!

Ono mi nevadí, že to jde přes tři různé ouřady, ani kolik lidí to živí - spíš že podstatná část těch peněz skončí tam, kde by podle mne vůbec neměla.

karas 26.11.2009 8:44

Re: Takže za všechno můžou úředníci - ještě že ne trpaslíci!

To si ale trochu odporujete ... :-)

PP 26.11.2009 9:11

Re: Takže za všechno můžou úředníci - ještě že ne trpaslíci!

Jen zdánlivě. Když jdou moje "sociální" peníze na důchod, "zdravotní" peníze na nemoc, tak ať si nějaké procento vezme ten, kdo se o ně stará. Ale když moje "daně" platí nesmyslně drahé dálnice, různě zmatené projekty, přilepšují "ekologickým výrobcům energií" či jdou na kažení nafty biolihem, sypou se do neefektivních podniků a vůbec se rozkutálejí bez viditelného výsledku, poněkud mne to štve.

karas 26.11.2009 10:48

Re: Takže za všechno můžou úředníci - ještě že ne trpaslíci!

Psal jste, že vám je jedno přes kolik úřadů to jde, já myslím, že právě to jedno není.

PP 26.11.2009 10:53

Re: Takže za všechno můžou úředníci - ještě že ne trpaslíci!

Pokud ta "cesta" ukrojí reálně nějakých 10%, tak to není tak zlé, jako když dalších 50% skončí v neefektivních "projektech", tedy na účtu těch, kteří za to neodvedou vůbec nic.

janek 26.11.2009 9:09

Re: Takže za všechno můžou úředníci - ještě že ne trpaslíci!

Jen malá otázka. Co budou dělat ty desetitisíce lidí? Půjdou se pást?

Petr 26.11.2009 9:22

Re: Takže za všechno můžou úředníci - ještě že ne trpaslíci!

Pane Janku ,ty lidi brali peníze,které zbydou.Podívejte se pořádně okolo sebe ,pozorujete ten svinčík?Stačí převést peníze obcím ,ty lidi zaměstnat na zvelebení republiky,a hned tu máme Švejcary

janek 26.11.2009 10:15

Re: Takže za všechno můžou úředníci - ještě že ne trpaslíci!

To je pravda, práce je kolem dost a dost, ale to by musel někdo hodně přemýšlet.

402 26.11.2009 9:27

Re: Takže za všechno můžou úředníci - ještě že ne trpaslíci!

Minimalne 80% a od prosince az 95% zakonu a vyhlasek sepisuji a vymysleji UREDNICI. Z drtive vetsiny ti evropsti, v mensine se pak jedna o nase lokalni vymysly.

UREDNICI vymysleji praci pro UREDNIKY. A proto si UREDNICI nemohou stezovat na mnoho prace. At nejdrive prestanou vymyslet p.coviny.