29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 12.5.2007 20:01

Re: Re: Malé zamýšlení

To snad chcete tvrdit, že dovoz do ČR (mimo investic) přesahuje vývoz? 8-o

AeroKarel 12.5.2007 21:44

Re: Re: Re: Malé zamýšlení

K brblání fakt a čísel netřeba.

Klokan 12.5.2007 22:27

Re: Re: Re: Malé zamýšlení

No, Ladislave, ono záleží na tom, co za ten vývoz považujete. Když v Kolíně vyrobí 300tis aut a z toho 299tis se vyveze a peníze skončí v Paříži a Tokyu, je to vývoz nebo ne? Zahraniční investice jsou přínosem pro zaměstnanost (možná), ale když odečtete ze statistiky výrobky, za které peníze končí mimo ČR, moc optimisticky to opravdu nevypadá.

DJ Bobo 12.5.2007 23:01

Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

Chcete říci, že za vyvážené produkty nikdo nezaplatí? Že pracující nedostanou mzdu a stát všechny ty daně s tím spojené (daň z příjmu cca 20%, sociálka+ zdravotka celkem 50% k mzdovým nákladům)? Nebo snad podezíráte výrobní podniky, že produkují jen ve ztrátě?

Klokan 12.5.2007 23:18

Re: Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

Samozřejmě že zaplatí. Otázka je - kam. Do ČR se vráti jen taková část, která drží fabriku na break even, veškeré zisky včetně rezerv na investice jdou jinam. Produkovat ve ztráte podniky nemusí, mají daňové prázdniny. Až skončí, přejde se na ztrátu nebo se výroba úplně zruší.

DJ Bobo 13.5.2007 0:19

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

A? Pokud nám chce někdo dodávat dotované zboží tak ať to dělá, alespoň ušetříme. A my můžeme vyvážet nedotované. Směna musí být a zatím jsem si nevšiml, že by naše ekonomika zkomírala. Ať nám sem klidně vozí levnou zemědělskou produkci, páteř našeho vývozu stejně dělají stroje a elektrotechnika. A ve zrušených JZD se chovají akvarijní rybičky, kterými bez dotací jako největší exportér zaplavujeme celou Evropu :-) 

Klokan 13.5.2007 9:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

Tady celkem souhlas.

DJ Bobo 13.5.2007 0:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

Kde nechá majitel investice svůj zisk, to nám může být vcelku jedno - je to jeho zisk a my na něm nikdy podíl mít nebudeme.Ať si jej uloží třeba ve švýcarské bance, prohraje v kasínu nebo postaví další fabriku u nás (z vašeho pohledu nás stejně ta nová fabrika bude vykořisťovat anebo ji hned jak bude ve ztrátě zase zruší :-)) - je to jeho věc . Možná právě z nějakého jiného zisku tu investici zainvestoval. Pokud chceme zabránit odlivu zisku, tak musíme dosáhnout toho, aby úroveň zdanění u nás byla pro investory atraktivní. A nás musí zajímat, jestli za práci pro takového investora dostaneme mzdu, případně zda dostanou zaplaceno dodavaté. kteří mu postavili fabriku, dodali technologie, či zda dostávají zaplaceno subdodavatelé jeho produkce.

Klokan 13.5.2007 9:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

Taky skoro souhlas

Celá diskuse vznikla z toho, že jsem si dovolil pochybovat o výsledcích našeho zahr. obchodu. Pokud SÚ např. uvede, že přebytek ZO v dubnu činil 10mld., zajímalo by mě, co se do toho počítá.  Statistiky sledují pohyb zboží, ale nikoliv pohyb peněz. A v tom je zakopaný pes. Zbožově můžeme být vysoko v plusu, ale finančně hluboko v červených.

O tom co si kdo dělá se svým ziskem, nediskutuji, to je jasné, stejně tak jako lákání investorů na nízké daně namísto přímých finančních podpor.

DJ Bobo 13.5.2007 14:29

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

OK, rozumím. Mimo pohyb v rámci  EU se sledují celní statistiky (např. JCD)- finančně. V EU pak hlášení Intrastat, případně přehledy pro finanční úřad (plnění DPH), kde jsou opět hodnotově uváděny fakturované částky.  Ale při použití elementární logiky na tuto otázku naleznete odpověď sám - kdybychom byli finančně dlouhodobě v červených - z čeho bychom stále platili ty další dovozy? Na dluh, který by nám potom někdo odpustil? Jinými slovy, obchodní bilance musí být +/- vyrovnaná, jinak s vámi nikdo obchodovat nebude a vy s ním také ne. Nyní jsou vývozy v plusu, dokonce i jejich struktura, protože páteř českého vývozu dělá zboží s vysokou přidanou hodnotou - stroje, dopravní stroje, elektrotechnika....

Proti teorii vycicávání (vykořis´tování) české ekonomiky hovoří i základní ekonomická data - HDP nyní roste rekordně (rekord od r.1918), cca 4-6% ročně, za poslední období. (Stará Evropa je tak někde na 2%). Rostou mzdy (i reálné), klesá nezaměstnanost. Tzn. že českou krajinou se nepotulují zástupy nezaměstnaných nebo zadarmo pracujících zemědělců, ani ostatních. Toto by nebylo možné, pokud námi produkované výrobky nikdo neodebíral a jen nás odíral "dovozem předražených výrobků, produkovaných jinde".

Samozřejmě dotace zemědělství a lákání investorů na nižší daně či finanční podpory je šlendrián - platíme to jen my ostatní z vyšších daní a podmínky tak nejstou pro každého stejné.

BOMBON 13.5.2007 11:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Malé zamýšlení

jezisi, no to me vlastne nikdy nenapadlo... ze oni jdou zisky hnusnejm majitelum?? :-P

Skybird 13.5.2007 9:00

Re: Malé zamýšlení

"Moje žena kupuje potraviny podle ceny". Ovšem zde platí dvojnásob, co je levné to je šmejd - viz. např. uzeniny v relaci 45.- Kč/kg.

ondys 12.5.2007 15:39

Čuníka vem čert

ale sviní je příliš moc u koryta na českým dvorku.;-P

http://ondys.asp2.cz

Milan 12.5.2007 15:28

zase máme auta

Zemědělstvá tady mít nebudeme, zato budeme chrlit autíčka,. A jak dlouho dokud bude co jíst...

P 12.5.2007 14:27

Na volný trh nevěřím

bylo to nějak po revoluci, naše domácí teploměry měly cenu okolo 12 korun, stejný německý 50 korun. Naše teploměry z obchodů zmizely, zůstaly jen ty německé. Dnes je to podobné. Na zboží nejde poznat, kdo je výrobce. U masných výrobků kupuji buď přímo maso nebo osvědčené značky, určitě ne ty nejlevnější. Na druhou stranu je mi jako spotřebiteli jedno, kde bylo zboží vyrobeno, pokud nemám pochyby o jeho kvalitě.

ferda 12.5.2007 16:22

Re: Na volný trh nevěřím

A pritom si nemuzete byt jist, ze teplomery z Nemecka byly vyrobeny v Nemecku. Nedavno jsme si koupili kuchynskou potrebu celkem zname nemecke firmy, doma zjistime, vyrobeno v Tajvanu.

Papouch 12.5.2007 18:24

Re: Na volný trh nevěřím

ale verite, vzdyt jste trefil hrebik na hlavicku

proc prodavat teplomery za 12, kdyz je lide koupi i za 50? A kdyz je budu prodavat za 12, prodam jich 4x tolik?

Ladislav N. 12.5.2007 20:04

Re: Hatláma patláma ...

Vy chytrolíni, a kolik jste na státem dotovanou cenu teploměru v roce 1990 přispívali ze svých daní? 8-o ;-D

P 12.5.2007 21:09

Re: Re: Hatláma patláma ...

Nemyslím, že to bylo dotované. Materiál je skoro zadarmo, nejvíce stála lidská práce. A protože v Německu byla produktivita (cena práce) asi 5x vyšší, stál ten teploměr asi 5x víc.

DJ Bobo 12.5.2007 21:14

Taky ekonom?

Lehká poznámka, produktivita není cena práce ale výkonnost.

P 13.5.2007 16:02

Re: Taky ekonom?

Udělejme si příklad. Máme dva dělníky. Jeden český, druhý americký. Oba jsou stejně rychlí a vykopají 50 m rýhu pro kabel, oba berou průměrný plat za tuto práci, atd. Jak se projeví rozdíl v ekonomice obou států? Jsem přesvědčen, že u toho amerického bude vyšší produktivita práce. To nebyl omyl, to byla narážka na tyto odlišnosti.

DJ Bobo 13.5.2007 18:21

Re: Re: Taky ekonom?

Opravdu si pletete pojmy. Pokud jsou stejně rychlí, to znamená, že mají stejnou produktivitu. Kdyby Američan za stejný čas vykopal 2 x tolik, tak má dvojnásobnou produktivitu. Může toho dosáhnout tím, že bude pracovitější anebo použije lepší nástroje (třeba bagr).

To co máte na mysli jsou odlišné  náklady (např. mzda, zdanění, náklady použitého vybavení -třeba toho bagru, atd) - ty však mohou být právě vykompenzovány vyšší produktivitou. Navíc, pro přesné porovnání produktu musíte provést  přepočet podle parity kupní síly (každá země má jinou cenovovou hladinu - kupní sílu, tj. zhruba kolik si za průměrný plat můžete nakoupit zboží a služeb při průměrných cenách v dané zemi). Pokud daná země vyrobí 10 mil. hektolitrů srovnatelného piva a druhá také, tak se to v ekonomice projeví stejně (mají stejně vysoky produkt). Jenže se to může projevit ve finančních ukazatelích - pivo v ČR, v restauraci, bude stát v průměru 25 Kč, ve Finsku 10 x tolik, v Německu 4x, v Británii třeba 6x . No a produkt musíte též přepočítat na obyvatele - aby to bylo srovnatelné, protože je rozdíl, pokud by 10 mil.hektolitrů vyrobila malá země populace Finska nebo velká země populace USA.  Byť má Fin několikanásobně vyšší plat než Čech, tak pivo bude nakonec pro Čecha dostupnější.

BOMBON 13.5.2007 23:16

Re: Re: Re: Taky ekonom?

no, nevim, skoly nemam, ale podle me kopaci udelaji stejne prace. na HDP v dolarech se to projevi vyrazne jinak, tedy i na produktivite prace (nebot ta se nemeri na vykopane metry, ale na praci v dolarech, ktera byla odvedena.

parita kupni sily je pro uchlacholeni, ze i kdyz ten cesky bere mnohem min, piv si muzou ti kopaci koneckoncu koupit cca stejne. to je ovsem meritko zivotni urovne, nikoliv produktivity.

uvedene plati i pro ono pivo - meri se vzdycky v penezich, nikoliv v pivech

DJ Bobo 14.5.2007 10:12

Re: Re: Re: Re: Taky ekonom?

Uff, uff. V tom případě bych nějakou školu doporučil. produktivita práce je účinnost, schopnost vyrobit určité množství (počet) výrobků  za určitý čas. Jinými slovy výstup na jednotku použitého vstupu.  (Výstup 50 m strouhy za vstup 1 hodiny práce).

Jak z definice vidíte, produktivitu neměříte cenou (tu si můžete stanovit libovolně, třeba amerického kopáče vůbec nezaplatit - HDP pak bude nula, ale to neznamená, že strouhu nevykopal -tzn., že neměl produktivitu. Můžete v USA najmout třeba mexického kopáče a zaplatit mu polovinu - produktivita bude stejná, pokud bude stejně rychlý), ale množstvím - nejlépe za hodinu práce.

Oproti tomu je HDP peněžní míra hodnoty statků vyrobených v dané zemi (za rok). Abyste mohl "férově" porovnat HDP různých zemí, musíte provést přepočty - na obyvatele,  Protože různé země mají různé měny, musíte provést přepočet podle kursu a dále nejlépe ještě dle parity kupní síly (jinak se stane, že budete srovnávat dvě země s naprosto rozdílnými cenovými hladinami) .

V ekonomii to bývá někde v prvních lekcích. 

Ladislav N. 12.5.2007 21:17

Re: Re: Re: Hatláma patláma ...

Když to máte tak jednoduché, začněte ty teploměry vyrábět.

Já bezpečně vím, že patřily do velké skupiny (komunistickým) státem dotovaného zboží. Po odstranění dotací cena vzrostla na nekonkurenční úroveň i s nízkými českými mzdami. Pak ten výrobnjí podnik nejspíš zprivatizovali.

P.S.: Digitální teploměr ("lékařský") se dnes dá koupit i za stovku.

BOMBON 13.5.2007 11:30

Re: Re: Re: Hatláma patláma ...

no, jestli je vyfukovali rucne, tak to urcite bylo hodne konkurenceschopne...

tyhle myty o zlatych ceskych rucickach a zlatych ceskych hlavickach, tkere jsou skoro zadarmo me vzdycky pobavi...(Y)

Pavel Pekárek 12.5.2007 13:48

Ochránkyně českých (a hlavně vlastních) zájmů

paní Bobošíková opět na scéně.A jako vždy, naprosto dokonale zastupuje cizí ( a hlavně vlastní) zájmy.

Nejdříve bojovala za nové televizní vedení, lehce zapocena rozdávala výpovědi a pak vykopli jí. Pak spolu s Železným bojovala za to, aby měla Česká republika výborné zastoupení v EU,ona a Vladimír Železný jsou opravdu to "nejlepší, co jsme jim mohli dodat". Pak bojovala za zájmy Pavly Topolánkové a tu ryze soukromou záležitost rozpatlávala a rozpatlávala , aby byla vidět.A opět na nic, teď bude bojovat za české zemědělce, ano, to je blbé, to se bude líbit.  Já si myslím jedno, už nás nechte v klidu žít a bojujte sama za sebe, ale tam nemáte moc šancí, že????

brblal 12.5.2007 18:50

Re: Ochránkyně českých (a hlavně vlastních) zájmů

Pane Pekárku,za co a za koho bojujete Vy?Nezastupuje cizí zájmy ale zájmy nás všech.I když nejsem zemědělec,cítím,že potřebují zastání.Těžko to bude zastání takové,jaké chystá ODS,že při současném kursu 28:1 Euru hodlá prodávat zemědělskou půdu.Topolánkovo neřešené rodinné poměry za rozpatlávání stojí již proto,že rodinu zneužil ve volební kampani.Co pro ochranu zemědělců dělají ostatní europoslanci v čele se Zahradilem a Zvěřinou?Stát,tím že neposkytuje zemědělcům stejné dotace jako Německo či Francie,naše zemědělství jako celek podráží.

Ladislav N. :-))) 12.5.2007 20:07

Re: Re: Ochránkyně českých (a hlavně vlastních) zájmů

Bobo zastupuje hlavně zájmy své (znovuzvolení a snadný život), možná i těch pár blbců, kteří ji naivně volili. Nepište ale, že patříte mezi ně... ;-P

BOMBON 13.5.2007 11:34

Re: Re: Ochránkyně českých (a hlavně vlastních) zájmů

ja vam tleskam!!! doporucuji se zastavat zemedelcu budto tim,. ze jim ty dotace, bez kterych by museli pracovat, budete davat ze sveho (ja si usetrene prostredky promrham zase dle sve uvahy), pripadne muzete za sve penize rozjet nejakou osvetovou kampan typu "zemedelci, nekrmte nas hnusama a budem vase zbozi zas kupovat"