1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Klička 6.11.2009 21:17

Re: jak kdy

Neházejte všechny zdejší lidi do jednoho pytle. Celý náš absurdní systém byl vymyšlen dobře, ovšem jak pro koho. Byl vymyšlen t.zv. experty na ústavní právo, většinou, možná zcela bývalými komunisty. Zde je asi jediná vina pana Václava Havla, který se s nimi paktoval a neuvědomil si, že bývalý komunista je něco jako bývalý černoch (pardon, afroameričan). Mimochodem, to je pěkně blbý pojem. Jak nazvete černého francouzského občana v USA? Afroameričan? Afrofrancouz?

Paul Sulc 6.11.2009 23:39

Re: jak kdy

Afroamerican, to neni pojem jen blby, ale naprosto idiotsky. Ale politiky korrektni!  Jenze pojem Euroamerican, sice taky blby, je ale rasisticky. A tak jsme''caucasian'', ackoliv jsem na Kavkaze nikdy nebyl a mam jen dosti matne pojeti kde asi je [na rozdil od vetsiny Americanu, kterym schazi i ten matny pojem].

magi 6.11.2009 9:38

autor je člen ODS

to se pozná na první ťuk. Je omámenej krásou profesora a navíc chytrostí s.rotnýho. Je opravdu,ale opravdu legrační,jak to v ODS dnes funguje. Kdejakej,chytrolín píše do všech periodik a navíc jejich moudra denně pouští v radiu a televizi. To by se jim líbilo aby mohli vládnout sami. Tituly by si dávali v kavárně,medajle od presidenta by všichni v přímým přenosu pusinkovali a komu by se to nelíbilo,tak na toho patří prostředníček!

lucinapes 6.11.2009 10:23

Re: autor je člen ODS

on je Gott ODSák? Pár plzeňských titulů by se u ČSSD taky našlo, ale spíš bych se podívala, kdo z vás má nefixlovanou maturitu (ani těch moc nebude). Při zmínce  o chYtrolínech jste se vzhlížel v zrcadle na chodbě Lihového domu nebo jste se zahlédl na hladině becherovky, nebo ¨co tam fasujete?

magi 6.11.2009 10:55

Re: autor je člen ODS

lucinapes ová? Vy jste opravdu,ale opravdu pomatenej! Jestlipak jste taky protestoval,když Langer tak spisovně mluvil při volbě presidenta. Ten má dvě vysoký školy. Já jen večerní průmyslovku a to ještě za komunistů, je mi 64. Rotný Topolánek je tak velice vzdělaný,ten by určitě takovou hrubku jako já neudělal. Je legrační,jak poznáte,že jsem socan a navíc opilec. Než opravíte všechny příspěvky,tak vám to musí dát pořádnou fušku. Jinak ODS jsem volil ještě když vaši soudruzi rodiče byli komunisti! Bylo to poprvé a naposled. Od té doby volím KAN! Čest vaší práci.

Marat 6.11.2009 12:52

Re: autor je člen ODS

Neni pomatený(á) . Možná že Topolánek byl kdys rotný, ale když vy jste pracoval v kravíně  JZD, tak také vás každý musí považovat za krmiče krav i po mnoha letech, kdy jste už dělal něco jiného? Rotný není žádná hosnost. Za dob mého vojákováni tu hodnost dostávalo mnoho záklaďáku. Dokonce u pluku kde jsem vojákoval to tři snaživý záklaďáci dotáhly na šarží podporučíka.

magi 6.11.2009 14:45

Re: autor je člen ODS

Marat! Už jednou jsme se o tý hovadině přeli. Rotný byla důstojnická hodnost. Za mojeho vojákování se poručíkem mohl stát i jak říkáte snaživý záklaďák. 1965-1967. Když byl dobrej(radista) měl vysokou třídnost,tak do civilu šel jako poručík. Topolánek,ale chtěl bejt voják z povolání!!! Chtěl bych říci,že v JZD jsem nikdy nedělal. Krávy jsem krmil,ale ne v kravíně,ale doma. Můj táta byl kulak a nikdy do JZD nevstoupil. Že pocházím z vesnice,za to se nestydím. Měl by se stydět ten,který byl soudruh a rudou knížku vyměnil za modrou.

J.S. 6.11.2009 15:45

Re: autor je člen ODS

Nevím zda jsem to správně pochopil ale vím zcela určitě, že rotný byla praporčická hodnost.

magi 6.11.2009 16:05

Re: autor je člen ODS

ano máte pravdu. Já si to uvědomil. Byla hodnost důstojnická a praporčická. důstojnická od podporučíka a praporčická od rotnýho. Já chtěl jen říci,že Topolánek chtěl být voják z povolání a ty hodnosti jsem popletl. Omlouvám se!

J.S. 6.11.2009 16:23

Re: autor je člen ODS

Nic se nestalo. To já toho nědy popletu více. Jsme jen lidi.

Paul Sulc 6.11.2009 20:04

Re: autor je člen ODS

Magi, kdyz jsem byl na vojne, 58-60, rotny byl poddustojnik, vejs byl starsina. Praporcik byl taky poddustojnik, ale ten deleslouzici, nikdy zakladak. Podporucik=prvni dustojnik

magi 6.11.2009 21:15

Re: autor je člen ODS

Paul Sulc, díky za vysvětlení z doby 58-60. Já byl 65-67a tu dobu byl rotný pak rotmistr,pak podpraporčík,pak praporčík a pak nadpraporčík. To byly praporčický hodnosti a mohl je získat i záklaďák,ale nikdy se záklaďák nemohl stát nadpraporčíkem. Přeju hezký den!

Paul Sulc 6.11.2009 23:43

Re: autor je člen ODS

Tak to vidite co bylo poddustojniku. A ted si predstavte, ze v Burske valce 1898-1901 Burove vystacili jen asi z peti hodnostmi, od vojina do generala. A jak to Britum, alespon ze zacatku, nandavali.

Veteran 6.11.2009 16:51

Re: autor je člen ODS

Pan Marat se nějak v těch kravínech vyzná. Těch z nás, kteří byli na vojně bude čím dál méně.

Klička 6.11.2009 9:32

Omyl

Autor se zde mýlí v základních věcech, na kterých potom staví celý článek, ikdyž úmysl měl asi dobrý. První omyl - strany zde nejsou pro straníky. Tak by to sice teoreticky mělo být, ale není a nebude, pokud bude uzákoněná moc politických stran. Žádná politická strana  ve vlastním zájmu sebezáchovy nepůjde v zájmu státu proti svým straníkům a voličům.Omyl druhý, v souvislosti s duchem článku -politické strany jsou pro stát nezbytné. Nejen že nejsou nezbytné, ale jsou lehce nahraditelné jakýmkoliv sdružením občanů jiným. Ano, mohou navrhovat kandidáty do voleb, ale tím má jejich úloha končit v souvislosti s nezbytnou změnou volebního systému na volby opravdu svobodné, přímé a většinové, kde budou voleni zástupci občanů napříč všemi kadidátkami a ne jen z jedné politické strany. Jen tímto způsobem mohou dát volby důvěryhodnou reprezentaci státu, volby, kdy budou zástupci občanů zvoleni většinově. Menšina bude mít sice připomínky vždy, ale to už je o té demokracii, kde se menšina musí vždy podřídit většině. V současném volebním systému je tomu právě naopak a tři, nebo sto a nebo dvě stě stran nikdy problém nevyřeší. Problém může vyřešit pouze zásadní změna volebního systému a s tím související změna ústavy. Jako další institut ke zjištění většinové vůle občanů je nezbytné zavést zákon o všeobecném referendu. Jako příklad uvádím současný problém kolem veřejnoprávní televize. Nikdo nemá právo a zejména ne politické strany občanům diktovat zda taková televize ano či ne. Referendum v této věci by rozhodlo jednou provždy a jeho výsledkům by se museli podřídit všichni, včetně odborů, které jsou zde žábou na prameni. Nic není až tak složité, chce to jen chtít a následně konat.

jumbo 6.11.2009 9:23

pán si myslí, že za nic nemůže

proč tohle neřeknete svejm soudruhům z ODS? o politickou bídu se ODS postarala během své zlodějské vády opravdu dostatečně, tak co nám to tu věšíte na nos?

lucinapes 6.11.2009 10:26

Re: pán si myslí, že za nic nemůže

zatímco soudruh Roko Šuplík nás z té bídy tahá ze všech sil, nehledě na bahno, do kterého kvůli tomu musí vstoupit. Už jste křtili Margaritu nebo ještě nepřivezli ten bezpečnostní rám, aby náhodou někdo netrefil za nic nemohoucí mimino? Slovy klasika: Jděte k šípku, harlekýne!

Jiří Heincl 6.11.2009 8:54

Hochštapleři

Jsem přesvědčený, že ve vedení a mezi poslanci současných parlamentních stran je daleko více hochštaplerů než v menších neparlamentních stranách. Veřejné používání pejorativních výrazů (jinak řečeno nadávek) na adresu politických protivníků svědčí cosi o  charakteru autora. Pokud si to autor a tuším bohužel i učitel nepamatuje, tak do roku 1989 to byla běžná praxe KSČ.

autor 6.11.2009 12:13

Omluva autorova

Máte naprostou pravdu, pejorativní výrazy do veřejné debaty nepatří. Čtenářům NP se upřímně omlouvám, a Vy mi jistě dovolíte, abych se zastyděl.

Slušněji řečeno: mezi těmi stovkami (ba tisíci) uchazečů o 200 mandátů je drtivá většina kandidátů, jejichž ambice o mnoho přesahují jejich schopnosti, a jejichž zodpovědnost za stát není nijak příkladná.

Opravdové změny se nedočkáme, když budeme své hlasy drobit volbou stále více stran, ale když se v politických stranách - tedy při výběru kandidátů - bude angažovat mnohem více lidí. Je to v zájmu nejen těch stran, ale hlavně samotného státu.

MV

Jiří Heincl 6.11.2009 19:47

Re: Omluva autorova

Pane Vrbo, děkuji za reakci a omluvu. Upřímně řečeno jste mě mile překvapil. Podle Vašich dosavadních příspěvků jsem Vás považoval za novodobého arogantního aparátčíka. Tuším, že jste učitel. Nezlobte se na mě, ale většina učitelů žije hodně odtrženě od praktického života a podle toho vypadají i jejich názory. Vím, o čem mluvím, mezi nejbližšími příbuznými mám čtyři učitele.

Zpět k politice. ODS jsem jako pravicový volič volil od jejího vzniku až do posledních krajských voleb. Po nich jsem už volil a zatím budu volit neparlamentní pravicovou stranu. Současná ODS s pravicovou politikou podle mého názoru mnoho společného nemá. Já ji považuji za jasně klientelistickou stranu, jejímž šéfům se jedná hlavně o vlastní kapsu. Navíc ji vede nevychovaný hulvát bez úrovně. Takovou stranu jako pravicový volič zkrátka volit nemohu.

autor 6.11.2009 21:43

Re: Omluva autorova

Já děkuji za Vaše upřímná slova, pane Heincle, a rozhodně se nezlobím kvůli Vašemu názoru na učitelský stav; sám znám jeho přednosti a meze, a s určitou nepraktičností se tu nejspíš setkáte častěji než jinde.

Pokud jde o politiku: rozumím každému, komu již poslední dobou dochází trpělivost. Přesto musím pokaždé zdůraznit, že za stav, v jakém jsou zdejší politické strany, jsme zodpovědní všichni, neboť všichni máme možnost nespokojit se s tříminutovým aktem ve volební místnosti, ale účastnit se přímo výběru kandidátů a diskusí, které tento výběr nutně provázejí. Naše stany jsou spíše kluby sloužící svému vedení jako hlasovací stroj – ale je to vina jen a pouze toho vedení? Chápu sny o „pravicové politice“, pravdou však je, že se stále vzpamatováváme ze všech ran dvacátého století.

Klientelismus, o němž píšete, není nešvarem posledních několika let. Existoval zde před listopadem a hravě přežil i po listopadu. Jako náš dosavadní volič jistě víte, že v devadesátých letech dala ODS státu premiéra, jehož blízký příbuzný byl v dozorčí radě ČEZ a České spořitelny. Stále však platí, že odpovědnost padá v té či oné míře na každého.

Atomizované obyvatelstvo přece nemůže nikdy vytvořit slušnou a sebevědomou politickou reprezentaci, a je opravdu fatální, jak se každý děláme pro sebe, stále se něco zakládá a po chvíli to zas zaniká, spousta času a energie přichází nazmar, vztahy se stále trhají a znovu pracně navazují, zatímco lobbisté a příslušníci podsvětí svoji síť kontaktů systematicky rozšiřují a zpevňují.

Omlouvám se, že se opakuji, ale po mém soudu to nezměníme, když budeme své hlasy drobit volbou stále více stran, ale když se v politických stranách bude angažovat mnohem více lidí.

Vilda 6.11.2009 8:34

Strach "velkých" stran?

Hmm, každá velká strany byla kdysi malá. A strana, která chce být velkou, nemůže mít ve svých řadách lžidoktory jako Benda či Řápková. To z vás mluví strach co se ještě provalí?

Opravdu chcete takový výprask, jaký by jakákoliv strana na západ od ČR dostala, pokud by se okamžitě nezbavila takovýchto individuí?!!

Vilda 6.11.2009 8:39

Re: Strach "velkých" stran?

A smutné na tom je, že gauneři u socanů si teď mnou ruce a smějí se tomu, co mají modří mezi sebou za trouby:-(!!

lucinapes 6.11.2009 10:27

Re: Strach "velkých" stran?

protože u socanů je vzdělání poklesek.

Didi 6.11.2009 8:21

Horší to být nebude

V jednom máte pravdu. Horší než stávající situace to nebude. Takže proč bych se měl bát zvolit stranu, která mi svým programem vyhovuje nejlépe.

Klička 6.11.2009 10:24

Re: Horší to být nebude

Máte pravdu jedině v tom, že horší to již být nemůže. Může to být jedině stejné, pokud budeme volit v současném volebním systému. Bát se volit stranu, která Vám svým programem vyhovuje nemusíte. Musíte ale v tom případě přijmout předem daný výsledek. Bude to stejné. Vaše strana, kterou budete volit (ať je to kterákoliv), pokud se dostane do parlamentu a bude chtít být stranou vládní, musí na svůj program, pro který jste ji volil zcela rezignovat a přijmout program jiný, koaliční, který Vám dozajista vyhovovat nebude. Bát se nemusíte ničeho, ale Vámi popsaným přístupem nic nevyřešíte a nic nezměníte.

lucinapes 6.11.2009 10:30

Re: Horší to být nebude

naopak, uberete hlas směru, kterým zhruba byste chtěl, aby se budoucnost ubírala, protože se ve skutečnosti počítají jen hlasy dvou nejsilnějších, kteří si pak vezmou někoho do počtu (ČSSD jen virtuálně, protože má jistotu podpory KSČ).

Klička 6.11.2009 10:46

Re: Horší to být nebude

Používáte zde politický, avšak terminologický nesmysl. Nejsilnější může z několika být jen jeden. V demokracii ovšem, nejsilnější, aby mohl zastupovat všechny občany, musí být nejen nejsilnější, ale musí disponovat nadpoloviční většinou.Jinak se celý systém kácí jako domeček z karet. Demokracie totiž, ať je jakákoliv, stojí na většinové vůli, jinak se nejedná o demokracii.

ranbow 6.11.2009 7:36

a nebo i jinak

Ono to lze chápat ze dvou stran, proč se lidé ženou ze dvou stran do nově vzniklých politických stran s nadějí, zrovna před volbama. Ta první naděje je pozitivní, že strana chce opravdu něco změnit a udělat něco pro lidi. Čím víc lidí v takové straně tím líp, i oni pak můžou šířit její myšlenky a podporu mezi ostatními voliči (a o to před vobami přece jde)A pak je ta druhá naděje, ta už tak pozitivní není - otevřel se další zdroj pro potenciální fleky poslanců či dokonce ministrů, v každém případě mnohých koryt a trafik ve státní i místní správě,možná i evropské. Plus mnohé další možnosti, o kterých referoval nedávný úplatkářský test IDNES. Kdo by odolal...

lucinapes 6.11.2009 10:43

Re: a nebo i jinak

Jedïná reálná šance něco změnit je zakládání platforem a křídel v rámci dosavadních dvou největších stran, ostatní strany jsou folklor a další koryta (i kdyby proklamovaly jakkoli vznešenou ideu - viz zelení). Naštěstí je u nás převládající socialistický tábor pevně rozdělený na dvě silné strany, které spolupracují jen v soukromí a neodváží se (zatím) jít do voleb spolu. Pravice je permanentně oslabována štěpením, při čemž ta nově vzniklá strana se po volbách ukáže ještě horší než ta původní, ale zlo již napravit nejde a mandát případné vlády je slabý až k nicotnosti. Viz US, DEU, SNDK-EU, a nyní TOP.