2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Bezmoc pravicového voliče

Jsem příznivcem tržního hospodářství a regulace či přerozdělování v jakékoli podobě mi není po chuti. Samozřejmě nejsem proti pomoci potřebným či sociálním dávkám, ale nevěřím v sociální stát v podobě, v níž nám zde nyní vzniká.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
huhu 8.2.2006 14:27

Re: Re: dobrý den

proč nepoužívá čssd stará socialistická hesla - Kdo nepracuje ať nejí ! či Bez práce nejsou koláče ! - ?
aida 8.2.2006 14:34

Já je nevolím

a nikdy jsem nevolila, Bůh chrań.
Ale myslíte si, že zrovna tímhle Vaším přístupem (kdo nás nevolí, je blbec) něco získají?
jura-p 8.2.2006 13:19

Kájo, nedělejte si srandu.

V té době tady žádný bilion nebyl. A jestli myslíte ty zastaralé fabriky, co vyráběly na sklad, protože jejich zboží nechtěl nikdo zaplatit, a po rozpadu RVHP ani převzít, tak si nedělejte srandu podruhé. Myslíte tu štastnou dobu, kdy skladové zásoby přesáhly hodnotu ročního HDP a ve skladech bylo zaměstnáno milion lidí? Dobu, kdy se vyráběla tuna železa na hlavu a na hajzlpapír stály fronty? Vy ještě věříte na hodnotu vložené práce? Vy si vážně myslíte, že když dva chlapi si vzájemně hážou pisek mezi dvěma hromadama, tak cena písku roste?
Kája 8.2.2006 13:08

ODS

V první polovině devadesátých let došlo při divoké privatizaci bez přívlastku k rozkradení majetku za jeden bilion korun (to je tisíc miliard).Nemohu si vzpomenout,která strana tehdy vládla-pomůžete mi?
jura-p 8.2.2006 13:20

Re: ODS

Ne, Kájo, vám pomáhat nechci. Vám není pomoci.
Ivan Nový 8.2.2006 13:30

Kájo,

kdyby majetek prodali za symbolickou cenu cizím firmám, nebyl by tím rozkraden? Byl. Pokud máte na mysli státní dluh, tak za 600 miliard odpovídají socialisté a dluh neustále roste a socialisti nejeví snahu jeho růst zastavit. No a co 150 miliard dluhů po komunistech?
Karel 8.2.2006 13:59

Re: ODS

Uvědomte si následující kupecké počty: cca 7,5 mil obyvatel se zůčastnilo privatizace, cca 50 000 Kč z toho je užitek průměrného privatizanta, tzn. na území dnešní ČR šel do privatizace majetek v hodnotě pouhých 375 mil.Kč, anebo druhá možnost: zbytek někdo rozkradl.
loulo, 8.2.2006 14:06

Karle,

kolik stojí TV, které jste si právě koupil? Tolik kolik v obchodě? Udělejte ten pokus, kupte něco a vzápěti to zkuste prodat.
Karel 8.2.2006 14:16

Re: Karle,

Výrobní podniky ztrácejí na hodnotě stejně jako spotřebiče?
Aby bylo jasno: vložil jsem kupóny do Aera, Škodovky, Barumu, ČZ, Koh-I-nooru, Vagónky.
Ivan Nový 8.2.2006 14:27

Karle, cena akcie

nemá vztah k účetní hodnotě firmy, nebo k jejím nákladům, má ale vztah k důvěře, že akcii prodáte dráže než ji koupíte. No a některé ty podniky tu důvěru promarnily. Většinou to bylo dáno jejich podnikovou kulturou a kulturou majitelů akcií, kteří umožnili jejich ovládnutí a včas se akcií nezbavili.
Karel 8.2.2006 14:38

Re: Karle, cena akcie

Počkejte, já vyrostl za komunismu. V šupleti po dědečkovi z 1. republiky jsme měli nějaké staré akcie, co pozbyly za komunistů smyslu, a tak jsem nabyl dojmu, že akcie se schová a žije se z dividend. Přiznávám, že žádnou kulturu akcií nemám.
Ale jestli akcie jsou krátkodobá investice, tak se Vám podařilo zbořit mi část mýtu o starých dobrých časech. Asi jsem ještě trochu naivní.
Ivan Nový 8.2.2006 14:58

no Karle,

vidíte, že ty akcie pozbyly za komunistů smyslu, kdybyste je prodali v roce 1945 a odešli jinam, něco byste z nich měli.
JiriF 8.2.2006 14:27

Re: Re: ODS

Pokud píšete o kupeckých počtech, 50 000 krát 7 500 000 není 375 mil., ale 375 MILIARD. Odhad hodnoty privatizovaného majetku ve výši 1 000 mld. (pokud je to správný údaj), byl založen na účetní hodnotě, a co znamenala účetní hodnota na začátku 90. let Vám jistě netřeba objasňovat.
Dost dobře nechápu, proč se pořád o kuponové privatizaci mluví jako o podvodu, když většina z těch investorů, kteří použili mozek, na tom vydělala. Privatizace Škodovky mi nepřinesla žádný přímý výnos, v kuponové privatizaci jsem si vydělal pomalu 90 000. Jistě, nevyužil jsem jistotu desetinásobku :-))
Karel 8.2.2006 14:34

Re: Re: Re: ODS

Sakra, s těma mld. máte pravdu.
Ivan 8.2.2006 16:47

Re: Re: Re: ODS

S tím účetním odhadem je to trochu jinak.
Účetní odhad za Královopolskou strojírnu byl asi 3,5 miliardy. Jen materiál jednoho skladu měl větší cenu. Kdyby ten odhad byl v librách nebo dolarech, tak bych ho bral.  Takže v tomto konkrétním případě byla účetní hodnota asi 30x menší než hodnota tržní!!  A to zcela prokazatelně. 
Zahraničí taky psalo o Klausovi a kuponové privatizaci svoje posouzení a to bylo diametrálně jiné, než oslavné ódy voličů ODS.  Mluvilo se o rozdávání milionových majetků "za hubičku", o likvidaci konkurenceschopných podniků jejich zahraniční konkurencí atd.
Např. ASEA Brown Bowery měla největší zájem o výsledky vývojového oddělení v elektrotechnických závodech v Brně. To bylo prvé, co ukradli. Když podnikoví právníci proti takové privatizaci protestovali, tak byli postaveni ministrem do pozoru a museli okamžitě všechno předat.  Ony ty podniky tzv. neschopné kupodivu vyvážely a vítězily v mezinárodních tendrech právě třeba i nad ASEA Brown Bowery.
JiriF 8.2.2006 18:44

Re: Re: Re: Re: ODS

Tak to musíte být v balíku, když jste nepochybně, vědom si těchto souvislostí, všechny body své i svých blízkých a známých vrazil do tak lukrativního podniku. Nač si potom stěžujete ?
huhu 8.2.2006 14:31

Re: ODS

o jaké divoké privatizaci mluvíte ? V malé privatizaci byly dražby a v kuponové stát rozdal majetek občanům (mám několik desítek tisíc). Diskutabilní jsou přímé prodeje které měla v režii ODA (Ježek, Češka, Skalický) a v zemědělství KDU (Lux). A nejspornější je privatizace těch největších podniků za stamiliardy socany po r. 1998 - kde jsou tyhle stamiliardy ? Proč ze socanské privatizace nemám nic a naopak jako občan 60.000 dluh ?
Fantom 8.2.2006 13:08

Všem věrozvěstům,

kteří přesně vědí, kdo vyhraje volby: abyste nedopadli jako Kremlička, když měl baštit potemníka. Současná situace nahrává malým stranám - máme tu stranu zelených, pravý blok, atd. Abychom se ještě nedivili. O překvapení nebývá nouze. Dva tahouni politiky, ODS a ČSSD nemusí vůbec vyhrát. (O komouších a hadech už vůbec nemluvím).  Obě strany místo aby svůj čas věnovaly budováním solidníhoprostředí pro občany, pro podnikatele, úspěšně zvládly jen to, že jeden průšvih stíhal druhý. Jedna aféra neodezněla a zrodila se další. Abychom se nedivili...
janabok 8.2.2006 13:40

Re: fantome,

já nechci, aby pro mne něco budovali...
já si naopak přeji, aby si mě co nejméně všímali...
o svém životě si chci rozhodovat sama...
pochopil? ...
jura-p 8.2.2006 13:05

Kolikrát zde pravičáci už napsali tzv. Brechtův vtip (Bertold Brecht- komunistický spisovatel)

O tom, že se budou muset vyměnit voliči. Ale vážně, strany jsou takové, jaké mohou být s danými voliči a ne naopak. Důsledná, ostře pravicová, zásadová ODS by získala tak ... (doplňte si sami, moc by to nebylo). Takže strany jsou fakt takové, jací jsou k mání voliči. Pokud se komentující budou bavit o tom, co má udělat ODS, nestane se nic, protože komentující mají názory tak různé, že vždycky, ať udělá cokoli, bude existovat skoro stejně velká skupina, co bude říkat - ale tohle ne, tak to já nemohu volit, protože ten a to. Pojďte chvilku, cvičně říkat, komu vážně dáte hlas, aby se tato společnost vyvíjela alespoň směrem kterým si přejete. Co pro to uděláte ve světě, kdy vám tu vysněnou, správnou stranu, nikdo nenabídne. Ano, každý z nás ví, že tady je Rhodos, tady musíme skákat. A večer, u skleničky se klidně můžeme oddávat snům o světě, kde budou chytří, féroví, rozhodní, výmluvní a sprání představitelé těch nejlepších politických stran. Tenhle bordel kolem nás, tito novináři, tito politici, tihle sousedi i tihle Češi a tyhle poměry jsou náším světem a náhradní (lepší) nedostaneme. A už vůbec ne do června. Tak co s tím budeme dělat každý jednotlivě? Nadávat na ODS? Fakt je to cesta? Fakt řídíte své počinání v životě, tedy i ve volbách podle toho, kdo je ve vedení strany? Opravdu na křižovatce, když chcete někam dojet, posloucháte kdo co povídá o kterém směru? Doopravdy dojedete do Bratislavy místo do Vídně, protože v Bratislavě mají levnější pivo, jak říkal ten chlap v hospodě u Jihlavy? Nedívíte se, že se pak v té Bratislavě nedá vyřídit to, co jste jeli dělat do Vídně? A to měl ten chlap pravdu, v Bratislavě je levnější pivo.
loula 8.2.2006 13:33

Re: Kolikrát zde pravičáci už napsali tzv. Brechtův vtip (Bertold Brecht- komunistický spisovatel)

Víte, mám pocit, že těsně po sametu tady byla většina voličů, kteří měli po krk komunismu a svým způsobem byli jako nepopsaný list papíru. Byli ochotní utáhnout opasek, byli ochotni akceptovat nepříjemný program (slibuji vám krev, pot a slzy - s tím přeci Angličani vyhráli válku). Jak se stalo, že po 16 letech tady máme apatickou masu, hledící sï pouze vlastního prospěchu? Kde se stala chyba. Já si myslím, že problémem nejsou zašantročené miliardy, státní dluh a podobné nepříjemnosti. Problémem jsou zklamané naděje a ztracený etos, který je svým způsobem neopakovatelný. A na tom se podepsali v první řadě politici, bez ohledu, zda z ODS nebo z ČSSD.
loulo, 8.2.2006 13:51

to je omyl,

nikdo nebyl ochoten utahovat opasek, když k tomu konečně mělo dojít - balíčky - tak lidi zvolili socialisty. Žádné nepopsané listy tu nebyly. Někdo svou příležitost využil, jiný ji promarnil. Ale příležitosti se pořád objevují nové a nové. A loulo, odkud by se tu tehdy ten étos vzal? Víte jaký ten étos byl - podnikatelům je hej, dají si to do nákladů :-))) Duch, který tu takový ještě bloudí je Fantom :-))) Myslíte, že je poslední ?
Hrozd 8.2.2006 14:20

Re: to je omyl,

Ale to přeci vůbe není pravda. Jsem sakramentský pamětník. Chybou je, že jsme se velmi brzy po převratu zaměřili pouze na ekonomickou stránku věci. Stranou šla morálka, etika, právo ... Lidi si velmi dobře všimli, že to zase je jen "o někom". Viděli, že ten do včerejška vekslák a nebo práskaný zelinář a nebo předseda CZV KSČ je najednou "úspěšným" podnikatelem a přitom používá stejné metody, jako dříve - tj. podvod, lež, korupci, kamarádíčkování .... Nikdo se proti tomu nedokázal dostatečně silně postavit, nikdo nedokázal dostatečně nahlas říkat, že t.zv. kapitalizmus nejsou jen prachy, že to není jednorozměrná záležitost. A důsledky nesem dodnes.
loula 8.2.2006 14:46

Re: to je omyl,

Nezlobte se, ale vidím to jinak. Už jenom to, že opasky se měly utahovat po sedmi letech  je jednoznačný signál o tom, že těch 7 let se stát neřídil dobře. Ano, hospodářství bylo zdevastováno, ale to bylo už v roce 1990, a zde měla začít jeho obnova utahováním opasků, nikoli rozdáváním kuponových knížek ( ano, je to populární, ale odpovědní vlastníci tím nevznikli)
Začít utahovat opasky v době, kdy symbol kuponovky utekl do Irska a začaly padat podniky typu Poldovka, kdy se šušká o miliardových podvodech a daňových unicích na LTO, to věru není vhodná doba. Nemusíme se shodnout, zda lidi byli nebo nebyli ochotni utahovat opasky, ale jedno je jisté, jestliže v roce 1990 byli ochotni k osobním obětem a měli nějakou iluzi, tak v roce 1997 jich bylo podstatně méně.  Možná proto spíše věřili ČSSD, ale musím konstatovat, že ČSSD tyto naděje také nesplnila.
OBČAN X Y 8.2.2006 12:57

KLAUSLÁNEK

 Nemůže pravicového voliče oslovit a kdo by nakonec rád viděl STÍNY  ODS ve vládě......Pokud nedojde k sebereflexi a odstranění KLAUSISMU,NEMŮŽE SE O PRAVICOVÉ POLITICE  ods HOVOŘIT......
Mysch 8.2.2006 12:56

vy se rozhodujete podle volební kampaně? Já ne, já podle svých zájmů.

jo ivane, to uz zname z roku 1933.
Ivan Nový 8.2.2006 12:59

Myschi,

Němci nacisty volili proto, že uvěřili jejich altruistické ideologii, nedělali to pro sebe, ale pro národ.
jura-p 8.2.2006 13:12

Re: vy se rozhodujete podle volební kampaně? Já ne, já podle svých zájmů.

Myschi, takže Němci zvolili Hitlera ve svém zájmu, protože chtěli válku, protože chtěli vyvraždit Židy, protože se cítili herenfolkem. Tak to bylo podle vás, Němci nenaletěli na propagandu. To myslíte vážně?
jam 8.2.2006 12:42

Bezmoc pravicového voliče.

Já mám jasno!  Od počátku ODS, volím ODS a opravdu nevidím jediný důvod, proč to měnit. "nějaké " články si se zájmem přečtu a to je asi tak všechno. Důležité je prostě mít jasno, bez ohledu na nějaké kampaně a podobné zbytečnosti.
hodne neRath 8.2.2006 12:53

Re: Bezmoc pravicového voliče.

jiste jame, ja treba mam jasno ale jinak....
 
mam celkem nemene priority -
nizke dane
mensi stat
obhajoba mych zajmu v EU
 
a podle blizkosti stran k nim volim.....