15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Americký radar

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
franta 20.2.2007 9:39

Vždycky se snažte představit si pravý opak

Co kdyby např. Framcie a Německo začaly budovat něco podobného bez spolupráce s NATO a za své penize. To by bylo kdákání v modrém kurníku !

Karel 22 20.2.2007 9:44

Re: Vždycky se snažte představit si pravý opak

Framcie a Německo něco takového samozřejmě budovat nebudou, i kdyby to tam všichni chtěli - technologicky (možná i ekonomicky) na to nemají. Jinak by to dávno vybudovali. Bez kdákání u nás - jen bolševici by přímo kokrhali. Hlavně na východě a pak samozřejmě i u nás.

franta 20.2.2007 9:59

Pane Karle

zcela zřejmě docházíme k různým závěrům i když vycházíme ze stejných předpokladů. Má zkušenost je taková, že kdákání ODS následuje vždy když si EU nebo některý její člen dovolí udělat COKOLIV bez požehnání z Washingtonu, Tak proč ne zrovna radary?

walter 20.2.2007 9:18

alespoň jednou mohu souhlasit se zelenými...

předsunutou obranu je dobré mít HODNĚ daleko od svého území, aby sestřelené sra.ky padaly na jiné. Teoreticky by jim stačilo mít radary i antirakety na svém území, ale to by jim to mohlo padat k nim...

Říkat, že jde o systém namířený proti Iránu a spol. je jen půl pravdy. Argumentace o velkém počtu ruských raket je pravdivá, pokud budou ruusové útočit. Po provedení prvního úderu američany by jejich zbylý počet raket mohl být proti raketovou obranou eliminován. Sice se hovoří o poloviční úspěšnosti antiraket, ale to platí při použití konvenční hlavice. S A hlavicí by to bylo více (a proto to chtějí dále od sebe).

Ladislav 20.2.2007 9:28

kdyz najdou blbce

Kdyz najdou blbce jako je CR ktery se dobrovolne stane bojistem tak proc toho nevyuzit?

MILAN007 20.2.2007 11:15

Re: kdyz najdou blbce

Kdyby opravdu hledali blbce, jistě by se obrátili na Vás :-)

Realista 20.2.2007 15:59

Re: Re: kdyz najdou blbce

Omyl - pošli bychom oba - já i Vy !

Americká raketa 20.2.2007 12:14

Re: alespoň jednou mohu souhlasit se zelenými...

Sestřelené (= trosky rozbité) hlavice shoří v atmosféře přibližně v místě, kde měly podle původní trasy letu do atmosféry vstoupit. Rozhodně nebudou do atmosféry vstupovat v místě kde budou zničeny (řekněme někde nad Rumunskem v případě antirakety vystřelné z Polska), ani nějak výrazně dříve po zničení (tedy nad Polskem či ČR). Hlavní důvod proč se USA nechtějí spokoji s antiraketami na svém území je ten, že se tak zvýší spolehlivost a Irán nebude moci ohrožovat jejich základny v Evropě a vydírat evropské spojence Ameriky.

Systém je určen proti odpálení několika málo technicky podprůměrných raket z oblasti především Blízkého Východu. Proti Iránu, nebo proti jinémů státu v oblasti, kterému by Irán rakety dodal (Libanon). nebo proti státu, který by po převratu otočil svůj postoj k USA ( Pákistán).

Teze, že by Rusům po překvapivém americkém úderu zbylo tak málo raket, že by to dokázal zadržet americký systém MD je BLBOST. Byla to blbost i v době, kdy to někdo v době největšího ekonomicko-vojensko-politického rozvratu vymyslel - ruské strategické raketové síly trpěly v 90. letech ze všech vojenských složek nejméně a zachovaly si vysoký stupeň bojeschopnosti. A ještě mnohem větší blbost je to dneska, když se Rusko ve všech ohledech stabilizovalo. Rusové dokáží překonat MD nejenom kvantitou, ale i kvalitou. Snad všechny ruské rakety nesou více hlavic a ty moderní dokáží ve střední části letu nepředvídaelně měnit dráhu.

Jaderná hlavice pro systém GMD je pitomost. Jaderná hlavice měla a snad i má smysl pro systém ničící hlavice v terminální fázi letu - v atmosféře. V oblasti střední části letu hlavice - ve vesmíru není atmosféra a tlaková vlna výbuchu (i tak silného jako je jaderný) je velmi slabá. Zbývá EM puls, ale proti tomu jsou moderní ruské hlavice dobře stíněny a výbuch by musel být velmi blízko hlavice, aby uspěl. A hlavice letí od sebe v dostatečné vzdálenosti i kvůli tomuto riziku. Problém by byl načasovat jaderný výbuch , aby vyřadil alespoň dvě ty hlavice.

Jirka 20.2.2007 15:19

Re: Re: alespoň jednou mohu souhlasit se zelenými...

Dobrá úvaha, alespoň někdo kdo ctí fyzikální zákony. Jen mám ten dojem, že když někdo zničí hlavici o několika megatunách a přivede ji k výbuchu nad střední evropou tak nám bude dole pořádně horko. Tak zbývá jediná naděje - že se netrefí.

Americká raketa 20.2.2007 16:08

Re: Re: Re: alespoň jednou mohu souhlasit se zelenými...

Váš dojem je zcela mylný.

třetí 20.2.2007 7:43

Usnesení zelených je blbost

Myš která zařvala je usnesení Zelených k radaru.Bursík postaví Bushe hapták a nařídí mu aby koukal ten radar nechat řídit od Nato. Vojenská úroveň sjezdu Zelených je obdivuhodná. Všichni alespoň trochu uvažující vědí, že to usnesení je předem mrtvé.

Derik 20.2.2007 4:32

Ale Zeleni maji rozumnou pripominku.

Pokud to ma byt ochrana Evropy tak proc se to nekoordinuje v NATO a proc by naklady mely nest jen tri staty? Zejmena Rakousko by melo prispet kdyz se buduje protiraketova obrana proti moznemu padani "atomu".

Derik 20.2.2007 4:35

Re: Ale Zeleni maji rozumnou pripominku.

A kdyz je to obrana jen tri statu, tak ostatnim muzou vadit sestrelene rakety. Kdyz USA maji protiraketovou obranu na svych hranicich, proc ji ma mit Evropa ve svem stredu?

Derik 20.2.2007 4:54

Re: Ale Zeleni maji rozumnou pripominku.

To neni proti. Jen by se melo lepe argumentovat a nedelat z toho otazku viry.

Derik 20.2.2007 6:03

Re: Ale Zeleni maji rozumnou pripominku.

Prispevek jsem poslal po castech abych

zjistil pricinu trojnasobneho odmitnuti. Nakonec jsem napsal jen "To neni proti" bez slova

"zak*ad*am" aby to proslo. Obavam se ze na podobne pokusy prekonat

podivny pristup a neumetelstvi *ed*kce nebudu mit cas (davam hvezdicky aby proslo me vysvetleni).

historik 20.2.2007 9:22

Re: Ale Zeleni maji rozumnou pripominku.

Které tři státy budou nést náklady? Jinak, všechny názory na této straně se dají rozdělit na dvě hromádky. Na ty, co souhlasí - tedy jsou pro kapitalismus a proti jakémukoliv podřízení Rusku. A druhá skupina se stydí říct, že je jí návrat do lůna Ruska milejší. Jenom holt nemá tu odvahu to říct naplno a tak to prostě různě okecává. USA a NATO jedno jsou.

Stachanov 20.2.2007 2:27

jsem rád, že zde někdo alespoň okrajově nakousl sjezd zelenáčů

pes se tomu nějak vyhýbá. Nicméně, to usnesení zelených může taky znamenat velmi zaobalené ne

honzak 20.2.2007 6:40

Re: jsem rád, že zde někdo alespoň okrajově nakousl sjezd zelenáčů

proč zaobalené??? Stanovili si nesplnitelnou podmínku, pak s "čistým" svědomím řeknou NE a připojí se ke svým rudým a oranžovým bratrům.

Karel 22 20.2.2007 9:38

....pak s "čistým" svědomím řeknou NE a připojí se ke svým rudým a oranžovým bratrům

To je přece logické, že to tak udělají. Divím se jen tomu, že jim to všichni žerou - nejen média, ale i politici, kteří něco blekotají o vstřícném postoji zelených. Jako úplný dement mi pak připadá soudruh Zaorálek, který prohlašuje něco o "modrání" zelených.

honzak 20.2.2007 11:50

Re: ....pak s "čistým" svědomím řeknou NE a připojí se ke svým rudým a oranžovým bratrům

soudruh Zaorálek nemůže nikomu připadat JAKO dement.