15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Americký radar

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Cruton 21.2.2007 6:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Měli by to zvážit občané, ne politici.

Náš spor rozsoudí až budoucnost. Vy můžete uvést z historie desítky příkladů na podporu svých tvrzení a totéž mohu udělat i já. Trvám však na tom, aby se o fundamentálních otázkách dalšího směrování vývoje ČR (např.o tom zda se orientovat na spolupráci v rámci Evropy nebo na "spolupráci" s USA) rozhodovalo podle kritéria jasného VĚTŠINOVÉHO rozhodnutí občanů ČR. Nikoliv podle pochybných a neprůkazných politických čachrů zavánějících korupcí.

Ludva 21.2.2007 13:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Měli by to zvážit občané, ne politici.

Totéž jsem napsal já. Pokud se většina občanů rozhodne pro americkou základnu, tak ať ji tady máme. Ale ať se později nediví, že s námi Rusové a možná i další evropské i jiné státy nebudou zrovna kamarádit. Jenom ať nerozhodují lidí, kteří jsou jednou nohou mimo náš stát (např. Havel + ministr zahraničí).

REALISTA 20.2.2007 15:52

Je potřeba, aby ...

se každý dobře rozhlédl, kde má náš velký bratr otvor a zavčas mu tam zatepla vlezl !!

cca1 20.2.2007 19:38

Re: Je potřeba, aby ...

kterého velkého bratra máte na mysli  ? ;-)

Hledajíci 20.2.2007 13:36

Obranná raketová základna

Hlavním požadavkem obranného systému proti raketám protivníka je jeho 100% učinnost za každých podmínek, způsobených jak přirodou tak protivníkem. Tento obranný system musí za každých podmínek včas zjistit všechny rakety protivníka a zneškodnit je tak, aby nevznikla žádná i sebemenši škoda. Ona totiž stači pouze a pouze  jedna nezneškodněná raketa protivníka, vybavená atomovou bombou o síle několika megatun TNT,  ke zničení obrovského území. A může se klidně stát, že ta jediná nezneškodněna raketa způsobí, že už nebude nikdo kdo by účinnost obranného raketového systému vyhodnotil.

 

Tento požadavek 100% účinnosti může být ale reálně otestován až přiletí těch prvních x-raket od protivníka. Proto je velmi nutné postavit mnoho raketových obranných základen co nejdále od vlastního území. To co  nezachytí jedna základna zachytí jiná základna. Také je nutné vybudovat více základen než může protivník protiúderem zničit, a to opět co nejdaĺe od vlastního území. 

Jirka 20.2.2007 14:59

Re: Obranná raketová základna

Máš pravdu. Nehledě na to, že toto je protiraketový deštník USA a to ještě se spornou účinností. Ony ty rakety dnes vypadají úplně jinak než před 20ti lety kdy to amíci vymysleli. Teď je to již jedna raketa s několika hlavicemi o síle několika megatun a ty hlavice jsou tak malé, že je velice sporné že je něco zasáhne přímo - tedy mechanicky. Do té protirakety by se musela dát také nějaká pořádná nálož a to nejlépe tak o síle nějaké kilotuny. Asi by se divili příznivci tohodle deštníku kdyby jim to začalo bouchat nad hlavou a kde jinde by to bouchalo. Těm raketám totiž nejde "jít naproti" na to není ani čas, ani prostředky.

Alv 20.2.2007 15:53

Re: Obranná raketová základna

Radarová základna je jen jednou částí systému včasného varování. Nepracuje stále, zapíná se až při poplachu, který vydá družicový sledovací systém, že byla někde odpálena raketa. Radarová stanice se nehodí pro trvalé sledování území protivníka. Protože družice se naopak  nehodí k zaměření letící rakety, předá informaci radaru a ten udá příslušné koordináty pro antiraketu.

pepan 20.2.2007 13:28

Skutečný problém politici nevidí

Politika sezabývá pouze vzájemnou nenávistí, ale pro okolí radaru je důležitější jeho výkon, vliv na zdraví a životní prostředí. Nebude třeba nový jaderný reaktor, aby ho zásoboval energií. Dosah 7.000km a více bude jeho záření negativně ovlivňovat zdraví a životní prostředí a to nejenom hned po jeho spuštění. Politici by neměli se zabývat jenom kdo z koho, ale také jaké důsledky to bude mít na nás. Překvapuje mě Strany zelených, že dává přednost politikaření před diskuzí o těchto problémech.  

Jirka 20.2.2007 15:32

Re: Skutečný problém politici nevidí

Překvapuje mně hlavně to že zelení si dali do čela strany Bursíka, tomu jde jen o to aby na politice vydělal a paní učitelku Kuchtovou která za rakouské peníze dělá v česku dusno.

vládík 20.2.2007 12:34

Pořád stejná otázka

Podle politiků, základny prosazujících je jejich umístění v Evropě snahou USA ochránit Evropu (sic). Proč tedy nemůže být ta část deštníku, chránící Evropu v systému NATO? A především: čím to, že jsou USA tak štědré a při svých obrovských deficitech vynakládají veškeré úsilí, aby mohly vložit peníze do Evropské bezpečnosti.

Jinak: Není to tím, že (jak bylo v USA zveřejněno před cca 3 lety) systém neochrání své nejbližší okolí?   Není to tím, že zase máme být kanonenfutr?

Eva D. 20.2.2007 12:50

Re: Pořád stejná otázka

Už dvě světové války začaly v Evropě. Evropa sama z politických důvodů nezvládne pořádně ani sama sebe. Jugoslávie a následné války, to taky není dávno. Německý exkancléř dělá v politickém důchodu pro Rusy pana Putina ( to fakt není žádná extra demokracie). Francouzi nám nedávno dali vědět, že máme držet ústa.. Britové nám nic takového nevzkazují, to je fakt, ale sami si pečlivě drží vazbu s USA. Vědí proč. A Rusko - stačí jejich harašení sem tam, abychom nezapomněli, že jsme jejich sféra vlivu.

Tak mi z toho vychází, ano pro USA radar bez podmínek.

Mimochodem, ani ten Airbus se  slavné jednotné Evropě nějak nevede, a to je mnohem jednodušší problém.

Roman 20.2.2007 13:23

Re: Re: Pořád stejná otázka

Po přečtení takového argumentu jsem pro základnu. Ještě ho sdělím známým, aby jim to bylo taky jasné

Americká raketa 20.2.2007 12:58

Re: Pořád stejná otázka

Američané stavbou základen v Evropě získají svě věci:

- druhý pokus pro případ, že by první salva antiraket neuspěla

- ochranu svých vojáků v západní Evropě (když nedostřelím na Američany v USA, tak alespoň na Američany v Německu či VB).

A jako bonus získají fakt, že pokud začne Irán svým balistickým potenciálem někoho vydírat, tak to nebude nejenom USA, ale klíčový americký spojenec - VB, ani většina ostatních států NATO, takže jakékoliv kroky (politické, ekonomické i vojenské) vůči Iránu mají podstatně větší šanci na podporu u těchto států.

Systém ochrání své okolí a i nějakou oblast ve směru útočníka - celé to stojí na tom, aby byla nepřátelská raketa vypálena v dostatečné vzdálenosti, aby na svém dlouhém letu vystoupala nad atmosféru a ta dostatečná vzdálenost je potřebná i proto aby se stihlo zareagovat a aby antiraketa stihla vyletět útočící raketě dostatečně vstříc. Základny na území USA dokáží území USA ochránit zcela nepochybně.

Bimbác 20.2.2007 13:29

Proč by Írán útočil na ČR ?

Vzhledem k k tlaku Izrele na vojenské řešení íránského jaderného programu (a podle určitých plánů případně vlastními silami) je celkem jasné, že Írán se cítí ohrožen a vytváří takový systém, který mu umožní okamžitou odplatu v Izraeli, tj rakety s dostatečně dlouhou dráhou letu a s nosností. Protože jedině pak má naději na odstrašující efekt. Současně mu možnost zasáhnout Izrael umožňuje tyto rakety použít jako hrozbu a Izrael jako rukojmí v případě amerického útoku.

Není mi ale jasné, jakou hrozbu pro něj představuje ČR, to je stejně daleko a stejně důležité  jako by obranu proti Íránu budovali na Nové Guineji .Tak proč by plýtvali drahé rakety na bezvýznamnou zemičku, která má méně obyvatel než Teherán?

Americké důvody jsou celkem jasné a logické ale české mi opravdu chybí. Celé to strašení je nic víc než humbuk na oblbnutí lidí u nás a prosazení parciálních zájmů pár druhořadých politiků..

Americká raketa 20.2.2007 13:53

Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

Nebohý Irán vyhrožuje Izraeli zničením a vyvíjí jadernou zbraň a rakety s větším a větším dosahem a přitom se cítí od Izraele ohrožen. No to je teda překvápko.

Nebo to chcete použít jako důkaz kruhem, že Irán musí zbrojit, protože jenom tak se ochrání před rizikem izraelského útoku, které existuje kvůli tomu, že Irán zbrojí?

ČR nepředstavuje pro Irán hrozbu, ale to bohužel neznamená, že ČR nemůže být Iránským cílem. ČR je spojencem USA, poslala vojáky do Iráku i Afgánistánu - cokoliv z toho může posloužit jako záminka pro útok, který za 10 let nějaký šílený ajatoláh provede. Třeba jenom proto, že islamisté budou prohrávat boj s kontrarevolucí a všichni budou vědět, že budou za pár dnů rozvěšeni na lucernách a útok na západ bude to poslední čím poslouží Alláhu a čím se zapíší do historie.

Cruton 20.2.2007 19:11

Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

1) Írán nikomu nevyhrožuje. Nevyhrožuje ani Izraeli. Známý výrok o "vymazání Izraele" vznikl nesprávným překladem projevu íránského prezidenta. Írán na rozdíl od USA nebo Izraele za posledních 100 let nikoho nepřepadl. Írán také na rozdíl od USA nebo Izraele nevlastní jaderné zbraně. USA však nezůstaly jen u vyhrožování a přistoupily k praktickým činům - celý Írán je obklíčen. Američtí vojáci jsou v sousedním Íráku, Afghánistánu i Pákistánu. Mohutné námořní síly se shromažďují v Perském zálivu na jihu Íránu. Takovýto stav musí Írán zcela jednoznačně vnímat jako své ohrožení a tak se zcela přirozeně snaží zajistit vlastní bezpečnost.

2) Šílený ajatolláh je pro mne stejně pravděpodobný jako šílený prezident USA. Zcela anologicky Vašemu scénáři mohu postavit scénář, kdy věřitelé USA začnou vyžadovat splácení dluhů a Američané tak nebudou mít co "žrát". Občané vyrazí do ulic, aby si to vyřídili s exekutivou a Bush se po "rozmluvě s Bohem" rozhodne způsobit soudný den.

Jiri 20.2.2007 19:39

Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

ty spory o tom, zda preklad byl spravny ci ne, jsou az dojemne. I po precteni vaseho odkazu zustavaji i nadale dojemne. Ta alternativa prekladu, ze by pouze chtel vymazat "rezim" je uzasna - a to zejmena proto, ze vsichni dobre vedi, ze Iranu nejde o to, ktera politicka strana vede Izrael. Kazdy  izraelsky "rezim", ktery trva na statnosti Izraele musi byt vymazan - konecne, Iran dodnes Izrael neuznal, je proti jakemukoliv uznani a to bez ohledu na to, ktera strana je v Izraeli prave ve vlade. Jenom by me zajimalo, jestli vas argument bylo pokracovani iranskeho politickeho klickovani nebo jestli jste si delal legraci.

Cruton 20.2.2007 20:53

Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

O správnosti překladu se můžeme dohadovat donekonečna - předpokládám, že ani Vy nejste Peršan. Moje tvrzení je však pravděpodobnější, protože inkriminovaný výrok zazněl v říjnu 2005 a od té doby íránský prezident tento výrok ani nezopakoval, ani nevyslovil nějakou další výhrůžku. Diskutovaný výrok tak vůbec nevyhlíží jako jeden článek z celého řetězu výhrůžek, ale jako ojedinělé nedorozumění.

Jiri 20.2.2007 23:50

Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

Ale bohuzel jste nepochopil co jsem se vam snazil rict. Ta verze, kterou jejich pan ministr pripustil je ve sve podstate uplne stejna - jediny "rezim", ktery by byl pro Iran pripustny a nemusi byt vymazan by byl rezim, ktery popira statnost Izraele - proste nesmysl. A co se tyce toho, ze vyrok nezopakoval - inu, ne temi samymi slovy, ale jeho utocne vyroky vuci Izraeli pokracuji i nadale  a i nadale popira Izraeli pravo na existenci.

Cruton 21.2.2007 0:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

Nechápu, proč jste tedy na můj příspěvek reagoval. Já jsem v příspěvku argumentoval, že Írán Izraeli nevyhrožuje a Vy kontrujete, že Írán Izrael zpochybňuje. Vyhrožování zničením a zpochybňování existence je dost velký rozdíl.

Americká raketa 21.2.2007 0:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

Jasně to je rozdíl. Proto vám nevyhrožuji, že vám zabiji dítě, jenom říkám, že vaše dítě se možná nevrátí ze školy. To první je odporná výhružka, to druhé je pouhé zpochybění bezpečného návratu. Prostě zásadní rozdíl.

Jiri 21.2.2007 0:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

A opet nezbyva nez podekovat - az je mi to trapne, jak se vozim na zadech vasich argumentu

Americká raketa 21.2.2007 0:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

Necítím se jako někdo kdo si zaslouží díky. Spíše jako někdo kdo pro sebe ukradl nahrávku na smeč. Na druhou stranu - Cruton nahrává často, možností bude ještě spousta, takže se provinile necítím :-)

Cruton 21.2.2007 1:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

No, přesnější analogie by byla, že když moje dítě (Židé) si bude dělat ve Vaší zahradě (Jeruzalému) co chce, tak mi nebudete vyhrožovat jeho zabitím, ale budete upozorňovat na to, že to nemá dělat.

Americká raketa 20.2.2007 21:10

Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

ad 1) Jak už psal předřečník - otázka špatného překladu je směšná. Irán dlouhodobě považuje Izrael za svého hlavního nepřítele. Výrok, že okupační režim musí být eliminovám mi připadá dostatečně konfrontační, aby měl Izrael vážné obavy.

Opravdu dojemné, jak Irán za posledních 100 let nikoho nenapadl - Irán byl a je největším státním podporovatelem terorismu od vzniku toho slova. Já osobně chápu, že se Irán cítí ohrožen. Asi tak, jako když se gauner cítí ohrožen tím, že ostatní občané v jeho okolí začali nosit zbraně - nevidím ale žádný důvod gaunerovi tolerovat získání zbraně ultimátní.

ad 2) Jestli obě možnosti považujete za stejně pravděpodobné, tak musíte být blázen, nebo spíše demagog. USA je demokracie, občané si svobodně volí své představitele a pravděpodobnost, že se v demokracii dostane k moci šílenec je velmi malá. Taktéž je nepravděpodobné, že občané budou řešit svou nespokojenost s vládou revolucí.

Oproti tomu Irán je teokratický stát, jehož demokratické prvky stojí a padají na tom, co klérus povolí. Teď povoluje občanům volit si prezidenta z kandidátů, kteří musí být předem schválení a nikdo z nás neví, jaké typy schválí příště. Šílení mohou být jak všichni prezidenští kandidáti, tak hlavně ajatoláh na jehož volbu nemají lidé nejmenší vliv. Možnost, že se v takovém státě vyskytne násilná revoluce je dramaticky vyšší, než v demokracii.

Cruton 20.2.2007 21:52

Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

1) Abychom planě neteoretizovali - můžete mi kromě uvedeného výroku uvést nějaké další výhrůžky Íránu na adresu Izraele? Z toho bude zřejmé, zda diskutovaný výrok je součástí agresivní kampaně Íránu vůči Izraeli nebo zda se skutečně jedná jen o nedorozumění.

2) K Vašemu příměru o ohroženém gaunerovi lze říci, že situace okolo Íránu se dá také interpretovat jako situace, kdy se slušný občan (Írán) ozbrojuje na ochranu před gaunerem (USA), o kterém se všeobecně ví, že již jiné občany (Vietnam, Panama, Afghánistán, Írák) přepadl.

3) Nejsem demagog - jen nehodlám přihlížet sprostému vymývání mozků. Co se týká demokracie v USA, tak tam snad kdysi byla - ale už není. Tak jako klérus schvaluje kandidáty na prezidenta v Íránu, tak úplně stejně schvalují nejbohatší korporace kandidáty na presidenta v USA. Nebo si snad myslíte, že někdo v USA vyhraje volební kampaň bez bohatých sponzorů?

4) Proč by nemohla v USA vzniknout násilná revoluce? USA jsou největším světovým dlužníkem a bezstarostně utrácejí dále. Jenže přijde čas a budou muset platit. A když lidé nemají co jíst (klidně to mohou být i Američané), tak použijí i násilí.

Americká raketa 20.2.2007 22:15

Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

ad 1) Tohle všechno je podle vás špatný překlad či nedorozumění?

http://en.wikipedia.org/wiki/Iran-Israel_relations

ad 2) Každý z nás si musí vybrat koho bude považovat za gaunera a koho za slušného - objektivní kritérium neexistuje - zvláště ne v mezinárodní politice, kde pořád ještě jedinným platným právem je to silnějšího. Já jsem si vybral, vy jste si zjevně taky vybral, další diskuze nemá smysl.

ad 3) Demagog jste. Zaprvé je rozdíl v tom, že někdo nemůže vyhrát bez souhlasu někoho a že se někdo nemůže zůčastnit voleb bez souhlasu někoho. Podstata ale je, že kdyby byli Američané skutečně nespokojeni s prezidentem a politickou situací, tak jim žádná reklamní masáž korporací nezabrání zvolit někoho koho chtějí.

ad 4) Opět demagogie - od toho, že jsou USA největší dlužník je hodně dlouhá cesta k tomu, aby tam lidé neměli co jíst. Nicméně netvrdím, že v demokratické Americe nemůže v principu revoluce nastat - jenom tvrdím, že je to nepravděpodobné - rozhodně výrazně nepravděpodobnější než, že se tak stane v nedemokratické zemi jako je Irán.

Cruton 20.2.2007 22:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

ad 1) Uvedenou stránku znám. To, že vztahy mezi Íránem a Izraelem nejsou idylické, je všeobecně známo. Ale já se ptal na DALŠÍ VÝHRŮŽKY Íránu. Kde jsou?

ad 2) Souhlasím.

ad 3) To, že se nemůžete zúčastnit a tedy i vyhrát bez souhlasu nebo to, že se můžete zúčastnit, ale stejně nevyhrajete bez souhlasu, se mi z hlediska konečného cíle (tj. vítězství) jeví úplně stejné. Jinak ještě píšete, že "kdyby byli Američané skutečně nespokojeni s prezidentem a politickou situací, tak jim žádná reklamní masáž korporací nezabrání zvolit někoho koho chtějí". Úplně to samé bude platit pro Íránce - pokud se i oni naštvou, tak jim nic nezabrání, aby si zvolili budoucnost, kterou chtějí.

ad 4) Nepravděpodobné neznamená nemožné. Koncem 80. let minulého století také nikdo nepředpokládal, že se SSSR rozpadne.

Americká raketa 20.2.2007 23:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

ad 1) Máte jich tam spoustu, nechápu proč se ptáte.

ad 3) Pokud budou Iránci opravdu naštvaní, tak musí provést revoluci, protože současný systém neumožňuje, aby kandidoval kdokoliv. Pokud budou Američani opravdu naštvaní, tak mohou zvolit někoho kdo nebude nejvíc v televizi a nemusí dělat revoluci. Chápete rozdíl?

4) Není to nemožné. Znova opakuji, že netvrdím, že je to nemožné. Není nemožné, že mě zítra zabije padající meteorit. Ale já se prostě víc bojím toho, že mě přejede auto. SSSR byl totalitní stát s neefektivním ekonomickým systémem, který v 80. letech už nedokázal zvyšovat náklady na zbrojení. Pád SSSR pochopitelně mnoho lidí v mnoha věcech překvapil - některé i tím, že se to vůbec stalo. Ale to neznamená, že nikdo nepředpokládal, že se to stane - to si prostě vymýšlíte. Koncem 80. let běžela glasnost a perestrojka a mnoho lidí prorokovalo, že reformy přinesou SSSR smrt.

Cruton 20.2.2007 23:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

ad 1) Skutečně tam nějaké další výhrůžky nedovedu najít. Můžete mi nějaké ocitovat?

ad 2) Ten rozdíl opravdu nechápu. Američané buď budou volit podle dosavadní "demokracie", tj. podle not velkých korporací nebo budou muset také udělat revoluci.

ad 4) Podstatné na tomto bodu bylo to, že násilná revoluce v USA je možná - jsem rád, že se tom shodneme.