15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Americký radar

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Rys 21.2.2007 15:04

Re: Německý ministr zahraničí

Nejenom Francie chce nezavislou politiku ktera je v clanku oznacena jako "protiamericka". Jako "protiamericky" byl pred nedavnem oznacen postoj Francie k iracke agresi. Byl "protiamericky" anebo "proamericky" kdyz se podivame s odstupem casu?

Rys 21.2.2007 14:59

Německý ministr zahraničí

 si v deníku Handelsblatt postěžoval, že

Američané „nepředjednali otázku umístění svých základen v Evropě s

Ruskem“, a vyjádřil pochopení pro ruské obavy. Podobně se vyjadřuje

Francie, věrna své „nezávislé“, rozuměj protiamerické politice.

Ludva 21.2.2007 13:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Měli by to zvážit občané, ne politici.

Totéž jsem napsal já. Pokud se většina občanů rozhodne pro americkou základnu, tak ať ji tady máme. Ale ať se později nediví, že s námi Rusové a možná i další evropské i jiné státy nebudou zrovna kamarádit. Jenom ať nerozhodují lidí, kteří jsou jednou nohou mimo náš stát (např. Havel + ministr zahraničí).

Rys 21.2.2007 13:15

Re: Re: NEJSEM PRO RADAR

A JE TADY CENZURA ! FUJ!!!

Rys 21.2.2007 13:14

Re: JSEM PRO RADAR

Ty dve velke zeme maji zkratku F a N . A jsou proti integraci zakladen do NATO.

Tom 21.2.2007 13:13

JSEM PRO RADAR

Ale vlastne nejsem protoze dve velke zeme zapadni evropy jejichz jmena nepusti dozor na tehle "diskusi" jsou proti. Je uz to jako za komunistu. 

Cruton 21.2.2007 6:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Měli by to zvážit občané, ne politici.

Náš spor rozsoudí až budoucnost. Vy můžete uvést z historie desítky příkladů na podporu svých tvrzení a totéž mohu udělat i já. Trvám však na tom, aby se o fundamentálních otázkách dalšího směrování vývoje ČR (např.o tom zda se orientovat na spolupráci v rámci Evropy nebo na "spolupráci" s USA) rozhodovalo podle kritéria jasného VĚTŠINOVÉHO rozhodnutí občanů ČR. Nikoliv podle pochybných a neprůkazných politických čachrů zavánějících korupcí.

Cruton 21.2.2007 6:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

ad 1) Lžete si do kapsy. Naše diskuse začala tím, že jsem zpochybnil Vaše tvrzení "Nebohý Irán vyhrožuje Izraeli zničením ...". Takže nakonec jsme se dopracovali ke správnějším znění "Nebohý Írán zpochybňuje existenci Izraele ...". Ale to už není tak úderné, co?

ad 2) Ten člověk nebude MOŽNÁ zničen nebo zastrašen, ale bude zničen nebo zastrašen URČITĚ - korporace by přišly o své zisky. On je dosti podstatný rozdíl mezi teoretickým právem a mezi jeho praktickou realizací.

Cruton 21.2.2007 1:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

No, přesnější analogie by byla, že když moje dítě (Židé) si bude dělat ve Vaší zahradě (Jeruzalému) co chce, tak mi nebudete vyhrožovat jeho zabitím, ale budete upozorňovat na to, že to nemá dělat.

Americká raketa 21.2.2007 1:02

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Měli by to zvážit občané, ne politici.

Skupiny lidí, kteří spolupracují jsou obvykle lidé, kteří se vzájemně vybrali (tedy jako když některé státy s podobnými zájmy sdružíte v alianci), nebo lidé, kteří byli dáni dohromady nedobrovolně za nějakých všeobecně nepříznivých okolností (například proti společnému nepříteli postupují stejně i státy, které si jinak dělají naschvály).

Nedobrovolná skupina za normnálních okolností spolupracovat nebude (asi tak jako za normálních okolností nebude spolupracovat celá Evropa - na to jsou prostě zájmy EU a Ruska příliš rozdílné).

Co si proboha představujete pod tím, že se POKUSÍME o první variantu? Jako, že začneme předstírat, že tady žádní podrazáci a bezdůvodní násilnící nejsou? To by, pravda, bylo v jistém smyslu velmi Evropské.

Americká raketa 21.2.2007 0:55

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

ad 1) Já jsem říkal, že Irán dlouhodobě označuje Izrael za svého hlavního nepřítele. Tyto výroky to dokládají. Explicitní výhrůžky požadujete vy. Ale s tímto posunem diskuze nemám problém - už jsem na to reagoval předtím, o něco výše. Ne všechny výhrůžky jsou explicitní. Pokud někoho označím za parazita, tak to prostě nepřímo říká, že by měl být jako parazit odstraněn.

ad 2) Takový člověk možná bude zničen nebo zastrašen. Nebo taky nebude. Zastrašení nebo zničení taky nemusí vyjít. V principu je prostě možné, aby byl zvolen. A to je rozdíl proti situaci, když ten člověk do voleb ani nejde a jeho zvolení je už z principu vyloučeno.

Cruton 21.2.2007 0:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Měli by to zvážit občané, ne politici.

Skupiny států se chovají podobně jako skupiny lidí. Jsou tam silní i slabí, chytří i hloupí apod. A představte si, že existují skupiny lidí, kde i přes tyto rozdíly panuje duch spolupráce. Samozřejmě existují skupiny lidí, kde panují podrazy a kde ti silní bezdůvodně bijí slabší. Proč se však v evropských vztazích nepokusit o tu první variantu?

Americká raketa 21.2.2007 0:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

Necítím se jako někdo kdo si zaslouží díky. Spíše jako někdo kdo pro sebe ukradl nahrávku na smeč. Na druhou stranu - Cruton nahrává často, možností bude ještě spousta, takže se provinile necítím :-)

Cruton 21.2.2007 0:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

ad 1) První "výhrůžka" je přání íránského duchovního (přesné znění není s "must", ale s "should" - viz např. CNN) a druhá "výhrůžka" je hodnocení. Jestliže o mne prohlásíte, že bych měl být odstraněn nebo, že jsem parazit, tak to od Vás NENÍ výhrůžka. Výhrůžka by byla, kdyby jste prohlásil "Já Vás zabiju!" apod. Ale Vy jste říkal, že výhrůžek je tam spousta, tak nám snad nakonec nějakou skutečnou "výhrůžku" uvedete.

ad 2) Američané občana XY nezvolí - takovýto "nebezpečný" člověk bude včas zničen nebo zastrašen.

Jiri 21.2.2007 0:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

A opet nezbyva nez podekovat - az je mi to trapne, jak se vozim na zadech vasich argumentu

Jiri 21.2.2007 0:36

Re: Sice jsem sjezd melounů komentovat nechtěl

Nevim do jake miry vam to opraseni Rustiny pomohlo, ale asi moc ne. Rekl bych, ze ten PUtinuv projev  byl temer Brezhnevovsky, plny demagogii, polopravd a pak jeste lzi. A v tom mate pravdu, z tohoto hlediska bezobsazny. Ale jinak to byl projev, ktery jako by vypadl z oka komouskum z obdobi studene valky. Mimochodem, nejak mu chlapci , opet zcela v duchu komunistickych recniku z doby studene valky, vypadla z hlavy napriklad Chechnya, kdyz se tak do tech Americanu poustel a pleskal se po ramenou, jaci, ze jsou ti Rusove dobraci od kosti. 

Americká raketa 21.2.2007 0:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Měli by to zvážit občané, ne politici.

Není na zemi člověk ten, co by se zalíbil lidem všem. Opravdu těžko můžete spolupracovat se všemy státy (v oblasti) a snažit se o kolektivní bezpečnost se všemi, když se zájmy těch států diametrálně odlišují. To co chcete znamená být trochu kamarád s každým, ale až přijde krize, tak s nikým dost velký, aby kvůli nám šel do války, nebo aby bylo - ještě lépe - každému nepochybně jasno, že kvůli nám do té války půjde.

Americká raketa 21.2.2007 0:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

Jasně to je rozdíl. Proto vám nevyhrožuji, že vám zabiji dítě, jenom říkám, že vaše dítě se možná nevrátí ze školy. To první je odporná výhružka, to druhé je pouhé zpochybění bezpečného návratu. Prostě zásadní rozdíl.

Cruton 21.2.2007 0:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Měli by to zvážit občané, ne politici.

Naší nejlepší pojistkou je vzájemně výhodná spolupráce se všemi státy a úsilí o kolektivní bezpečnost.

ivan 21.2.2007 0:10

Re: Otázka

Tisíckrát raději budu pod "americkou nadvládou" (co to proboha je - to je to co je teď anebo něco jiného?) než pod nadvládou Ruska (tu Evropu jsi tam připsal snad jen ze srandy), pod kterou jsme byli už od roku 48 do roku 89!!

Cruton 21.2.2007 0:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

Nechápu, proč jste tedy na můj příspěvek reagoval. Já jsem v příspěvku argumentoval, že Írán Izraeli nevyhrožuje a Vy kontrujete, že Írán Izrael zpochybňuje. Vyhrožování zničením a zpochybňování existence je dost velký rozdíl.

Americká raketa 21.2.2007 0:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

ad 1) This cancerous tumor of a state n;Israel] must be removed from the region.

Khatami's election did not seem to change anything—he called Israel an "illegal state" and a "parasite

ad 2) Tak pro mateřskou školku. Američané budou zásadně nespokojeni s politickou situací. Objeví se občan XY, který si podá kandidaturu na prezidenta a kampaň povede postaru. A Američané ho zvolí, protože už budou mít dost těch panáků, co jim podstrkují TV a korporace.

Iránci budou zásadně nespokojení s politickou situací. Objeví se občan XY, který si podá kandidaturu na prezidenta. Ale v Iránu neexistuje žádný právní nárok na prezidentskou kandidaturu. Kandidovat může jenom ten koho klerici uznají vhodným a občana XY neuznají a neschválí, protože se jim nehodí do krámu. Občan XY v prezidentských volbách kandidovat nemůže a nemůže být zvolen.

4) A já jsem rád, že jste nerozporoval fakt, že mě může trefit meteorit. Taky jsem rád, že se shodneme.

Jiri 21.2.2007 0:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

Mne nezbyva nez vam podekovat - chtel jsem puvodne dodat nejake citaty tech pohruzek, ale ono by to nemelo smysl soude podle reakci na vase velmi dobre formulovane a promyslene uvahy. Takze vam dekuji a za sebe musim rict, ze se dalsi besedy s tim panem "Crutonem", jestli se nemylim, vzdavam.

Americká raketa 20.2.2007 23:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Měli by to zvážit občané, ne politici.

Ovšem ty zájmy mohou být z velké části shodné. Ale chápu vás - raději se pokoušet čelit živlům sám, než se pojistit u spolehlivé pojišťovny, protože stejně žádná spolehlivá neexistuje - každé jde jenom o vlastní zisk. Předpokládám, že žádný váš majetek pojištěn nemáte :-)

Jiri 20.2.2007 23:50

Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

Ale bohuzel jste nepochopil co jsem se vam snazil rict. Ta verze, kterou jejich pan ministr pripustil je ve sve podstate uplne stejna - jediny "rezim", ktery by byl pro Iran pripustny a nemusi byt vymazan by byl rezim, ktery popira statnost Izraele - proste nesmysl. A co se tyce toho, ze vyrok nezopakoval - inu, ne temi samymi slovy, ale jeho utocne vyroky vuci Izraeli pokracuji i nadale  a i nadale popira Izraeli pravo na existenci.

Cruton 20.2.2007 23:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Měli by to zvážit občané, ne politici.

Spolehliví spojenci neexistují - každý stát se řídí především svými zájmy.

Cruton 20.2.2007 23:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Proč by Írán útočil na ČR ?

ad 1) Skutečně tam nějaké další výhrůžky nedovedu najít. Můžete mi nějaké ocitovat?

ad 2) Ten rozdíl opravdu nechápu. Američané buď budou volit podle dosavadní "demokracie", tj. podle not velkých korporací nebo budou muset také udělat revoluci.

ad 4) Podstatné na tomto bodu bylo to, že násilná revoluce v USA je možná - jsem rád, že se tom shodneme.

Americká raketa 20.2.2007 23:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Měli by to zvážit občané, ne politici.

Pokud se po všech historických zkušenostech chcete pokoušet přežít ve středoevropském prostoru bez spolehlivých spojenců, tak jste eufemisticky řečeno velmi nemoudrý.

Americká raketa 20.2.2007 23:36

Re: Proč

Radar nedosáhne do Iránu. Dosáhne do vesmíru nad střední Evropou kudy případná raketa do USA či Evropy poletí.

To, že je SK vyhladovělá neznamená, že neudržuje v přepočtu na jakýkoliv ukazatel největší armádu na světě a že nevyvíjí mezikontinentální rakety a jadernou zbraň. SK přes svou vyhladovělost bude dříve či později schopna zasáhnout Evropu jadernou zbraní. Nicméně i tak se riziko korejského útoku považuje za malé. A SK se uvádí jako prototyp státu kvuli kterému se buduje MD jako taková - nikoliv speciálně evropské základny.

Evropské základny ve spojitosti se SK jsou nejčastěji zmiňovány odpůrci základen, aby ukázali, že korejská raketa do USA přes Evropu nepoletí a základna je tedy nepochybně k ničemu.

Ano v principu je možné, že americké zbrojní koncerny podporují Irán v získávání lepších a lepších raket a jaderné zbraně a to jenom proto, aby mohli získat zbrojní zakázky na systém proti nim. A současně ztratit zakázky na projektech, které se pro nedostatek peněz ruší (jako například houfnice Crusader, vrtulník Comanche a málem stíhačka F-22). Ale možná je to taky akorát vaše totální fantasmagorie.

Cruton 20.2.2007 23:29

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Měli by to zvážit občané, ne politici.

Celá naše diskuse je o tom, co preferujeme a v co věříme. Já preferuji to, aby si Češi o své budoucnosti rozhodovali v co nejvyšší míře sami. A věřím, že je to možné. Podle mého soudu je lepší se o maximální samostatnost pokoušet, než to poraženecky předem vzdávat.