3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Americké základny

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kolemjdouci 22.8.2006 21:29

Rakety nejsou jiste, nemusite omdlevat !

Jak pan Neuman upozornuje na uvolneni penez bude US-Congres teprve hlasovat a co jsem vycetl, tak jednat o umisteni raketove obrany v EU se bude jednat na podzimnim  zasedani NATO v Rize. I v USA se ozyvaji hlasy, ze po temer sto letech ochrany ze strany USA, Evropa by se mela zacit starat o svoji obranu trochu vice sama! Program neni levny a jedna zakladna v CR by prinesla oblasti odhadem 24 milionu $$.

The base also brought a much more tangible benefit to the town: more than $24 million (532.6 million Kč) to improve schools and the quality of life for the soldiers stationed nearby.

Petr Boletický 23.8.2006 9:48

Re: Rakety nejsou jiste, nemusite omdlevat !

Kolego, jestli umíte anglicky, tak svůj anglický příspěvek ještě několikrát po sobě přečtěte.

Auiam 22.8.2006 20:53

PETICE PRO ZAKLADNU

PETICE PRO ZAKLADNU

čtenář 22.8.2006 19:47

Bóže, to je ale podnik !

Jéžišmarjá lidi !! Teď jsem mluvil s panem Neumannem a on mi řekl, že to je nedorozumění. Ten článek se měl jmenovat  Americké pokladny ! A článek měl být o nich.

 Teda tenhle Pes !! To už je příliš !!!

Psí vrah Čumil 22.8.2006 20:42

Re: Bóže, to je ale podnik !

Ahá! No to je jiná!;-D

Jana 22.8.2006 19:32

v roce 1947 Marshalův plán , dnes americká základna

Podobnost čistě náhodná, přirovnání možná trochu skřípe, důsledky prvého odmítnutí známe,

odmítnutí dnešní může mít důsledky v budoucnu pro nás obdobné. Proč  křičí již dopředu  o referendech Parobkové, Filipové a jim podobní  když v momentě, kdy rozhodnou lidé (viz volby), se jejich hlasováním, vůlí a rozhodnutím nedrží  "melou si stejně svou" a drží se u moci za každou cenu.  Takovýmto pánům se americká základna v dosahu jejich působnosti nemůže líbit, zato Ruské kontigenty jim nevadily, když je mohli použít kdykoliv pro podporu svých zájmů. Jsme malá země na strategicky důležitém místě, je proto potřeba mít silného spojence =partnera ale ne usurpárora.     

fakír 22.8.2006 20:04

Re: v roce 1947 Marshalův plán , dnes americká základna

Jsme malá země a proto je potřeba mít svého okupanta. ;-P

Cruton 22.8.2006 20:42

Re: Re: v roce 1947 Marshalův plán , dnes americká základna

R^

čtenář 23.8.2006 0:01

Re: Re: v roce 1947 Marshalův plán , dnes americká základna

Aspoň bude po hospodách proti čemu remcat. Dodržovat tradice hoši, dodržovat tradice. ;-D

mat 22.8.2006 19:17

Nové fórum Britských listů

Fórum o všem, o čem se na Britských listech nemůže diskutovat. 

http://www.blistyforum.nazory.cz/

Ivan 23.8.2006 14:10

Re: Nové fórum Britských listů

Britské listy (žijící z příspěvků svých čtenářů, což je jedna z nejlepších záruk objektivity) zřejmě někomu mocnému vadí už natolik, že se rozhodl zaplatit propagandisty za útoky proti Britským listům. Je to pro Čulíka vysoké ocenění jeho kvalitní novinářské práce.

Alois 23.8.2006 17:45

Re: Re: Nové fórum Britských listů

Výhradně z příspevků svých čtenářů žijí u nás v Čechách jediné noviny, totiž Haló noviny, list KSČM. Nikdo jiný by si je totiž nekoupil. Myslíte, vzhledem k vaší železné logice, že jsou pramenem objektivity?

Brainmind 22.8.2006 18:53

Dobrá informace

Výborný článek!Kolik voličů by mohlo volit,kdyby se mohlo jít k urně se znalostí věci?Výsledky vidíme denně!

Alex Juchelka 22.8.2006 20:57

Re: Dobrá informace

Naučte se jazyky a můžete mít k disposici stejné informace jako Neumann, mínus agitační dodatky, které většinou charakterisují tvorbu tohoto 'nezávislého novináře'... Takto bohužel podléháte propagandě. :-/

brainmind 23.8.2006 0:05

Re: Re: Dobrá informace

Vážený pane!

Nežli se já naučím cizí jazyk,tak to bude dřív konec světa právě z důvodu chybějících obranných raket produkce USA. Zdravá mysl má přednost před propagandou.

Jara London 22.8.2006 18:52

Co je důležité vědět

není to, proti jakému typu raket má základna chránit, ale kdo vlastní pozemky v místě její očekávané výstavby: Tvrdík, Liška, Dzvoník, Gross, ....... Pak snad bude i jasnější snaha o její prosazení v ČR "za každou cenu".

Loki_F 22.8.2006 18:39

Ano Parvez Mušarraf prezident Pákistánu je dobrý příklad!

Již přežil 14 atentárů a je jen otázkou času, kdy se fanatikům Talibánu (Pákistán je jeho hlavní základnou) povede naplánovat a provést úspěšný pokus. Armáda, která je prezidentovou jedinou oporou, je - přes dosti tvrdé čistky - infiltrována fundamentalisty, kterým se podařilo dostatečně "přikrýt" své kontakty s Talibánci.

Veškeré pokusy vyčistit vojenskými operacemi pohoří na západě Pákistánu (především Wáziristán, kde Al Kajdá a Talibán operuje vcelku nerušeně), konči nezdarem, protože jsou vyzrazeny ještě před zahájením...! Občas se podaří zabavit nějaké zbraně, trhaviny nebo počítače, CDROMy a DVD s propagandou.

Státní školství drtivě prohrává souboj s medresami, protože nemé takové páky, jako je hrozba smrti na úrovni rodiny či klanu. Takže nepochybně je Pákistán potenciálním zdrojem vojenské jaderné technologie, v oblasti úniku know how to již je dávno neutěsnitelný cedník: via Afghánistán - Irán - Irák - Sýrie.

JJ zdravím!

Loki_F 22.8.2006 18:44

Oprava

Již přežil 14 atentátů...

JJ 22.8.2006 22:16

Re: Ano Parvez Mušarraf prezident Pákistánu je dobrý příklad!

Take zdravim, mam to jenom na skok, trochu me ta soucasna politicka scena unavuje a nechci si kazit leto.

JJ 22.8.2006 17:31

Co se tyce tech potencialnich ohrozeni,

pripomnel bych Pakistan, ktery ma raketovou i jadernou technologii, vlada zalozena na diktature generala = na jedine osobe, ktera nemusi zit vecne. A pritom ani nema plne pod kontrolou vlastni uzemi. Nemluvi se o tom, protoze jde o spojence (alespon, co se tyce toho generala), ale situace se muze zmenit behem jedineho dne.

Proste svet se meni.

Petr Boletický 23.8.2006 9:52

Re: Co se tyce tech potencialnich ohrozeni,

Taky je dobré si vzpomenout, kdo Pákistán a podobné státy vyzbrojuje. Nejsou to náhodou USA?

vita 22.8.2006 16:37

Takže jak jsem čekal.

Předhozenou informaci si nikdo nepřečte, s reálnými argumenty nikdo polemizovat nehodlá... Jen se bude stále hlasitěji (a stále sprostěji) vykřikovat "Základny ANO! Základny NE!"

Jděte se vycpat...

Chris Kelvin 22.8.2006 16:47

Re: Takže jak jsem čekal.

Ééééééé..... a kde máte tu informaci, Vito......? :-)

Psí vrah Čumil 22.8.2006 16:57

Tady, Kelvine:

Pane Neumanne, pokud o propagované technologii nic nevíte,:

Autor: vita IP: 193.179.225.xxx Datum: 22.08.2006 11:05

doporučuji obrátit se např. na adresu http://www.missilethreat.com/systems/gbi_usa.html a stránky související - a dovíte se víc než dost - a možná víc než vám bude milé.

Zejména údaje o úspěšnosti jsou poněkud tristní.

Pochybuji o tom, že by vlády zainteresovaných zemí měly méně údajů než je dostupné na veřejném netu...

David 22.8.2006 17:30

Re: Tady, Kelvine:

Za prvé a hlavně - nikdo kromě oponentů toho systému netvrdí, že je to hotové a funkční. Funkční jsou některé dílčí komponenty, řada věcí se vyvíjí. Ale celý systém je tak rozsáhlý a komplikovaný (nejen technicky, ale logisticky, politicky atd.) že se na něm pracuje paralelně. Než se postaví zcela nová pozemní základna tak technologie budou o kousek dál.

Když Američani přišli se střelami s plochou dráhou letu, tak ze začátku se taky moc netrefovali. Dnes si z těch zbraní nedovolí dělat srandu nikdo, naopak řada antiami zpochybňuje obranyschopnost USA či Izraele tím, že Rusové a jejich zákazníci mají nyní též střely s plochou dráhou letu. (t.j. jako s atomovkou, počítačem  a řadou dalších technologií - prostě okopírovali myšlenku či prostě okopírovali úplně všechno - pokud to pro výrobní neschopnost rovnou po částech nekradou a nepašujou). 

Což takhle jít ke zdroji - www.mda.mil. Protože ta úspěšnost se postupěn zlepšuje. Což lze očekávat. Ale jde to postupně. Atomovku nebo misi na Měsíc Američani nesfoukli za 1/4 roku. Oni jsou mistři v dlouhodobém a cíleném výzkumu. Mimo Izrealeců a několika (!!!) vyjímečných pracovišť v EU, Japonsku, trošičku v Rusku, Čině a Indii nemá nikdo onu údernost a účinost amerického výzkumu. Takže to možná nebudou v termínech, které si armáda maluje, ale jednotlivé komponenty systému budou lítat a zasahovat tak, jak mají.

Kapacitně ten systém bude postačovat na to, co v horizontu 10-20 let země typu Sev. Korea či Irák dokáží vyrobit. Na Čínu a Rusko to kapacitně vskutko postačovat nebude a je otázka, budou-li mít Američani dost finanční na to, aby takovu věc ufinancovali. Proto také ostatně není Čína a RIsko zmiňována, že by to bylo účinná obrana před jejich raketami.

vita 22.8.2006 18:05

Re: Re: Tady, Kelvine:

Pokoušel jsem se ukázat, že Neumann ví o věci pendrek. Což jsem IMHO dokázal.

Půlku článku plácal o něčem, co s touto základnou nesouvisí. Pak plácal, že se o tom nic neví. I ví - stačí chvíli googlit.

Pak plácá o přibližování základen k místům startu a zasahování raket během startovní fáze. V uvedeném odkazu zjistíte (v tom svém nepochybně taky), že interceptory jsou určeny k zasahování raket během střední fáze letu - mimo atmosféru. Ostatně, stačí se na interceptor podívat a je to jasné. V atmosféře nemá šanci. Plácá o tom, kam zasažená raketa po zásahu spadne - a evidentně netuší nic o nebeské mechanice.

A teď ke spolehlivosti. V současné době je to děravé jak deštník po Katrině. Úspěšnost je 50:50 a po tom posledním vylepšení nebyla pro jistotu (také se to dočtete) uskutečněna ani jedna ostrá zkouška. Ani jednou se nepokusili zasáhnout cíl, o němž věděli předem odkud, jaký a kdy vystartuje.

Takže pokud se má u nás stavět základna, bude ne součástí nějakého štítu, ale bude to vývojová fáze. Proč si to nevyzkoušejí a nevyvinou nejdřív doma, je otázne...

Psí vrah Čumil 22.8.2006 18:16

Re: Re: Re: Tady, Kelvine:

No, Vito, když už jste tady, mně na tom poněkud smrdí jiné věci než jen malá účinnost - jen letmo dvě z nich: 1. jde to mimo NATO. 2. Nevím, jak je zajištěna reciprocita ochrany prostoru ČR před podobnými střelami, které zdaleka nemusejí přijít jen z islámských zemí.

David 22.8.2006 18:35

Re: Re: Re: Re: Tady, Kelvine:

1- "Jde to mimo NATO" se ukazuje být výhodu. Jde to totiž mimo francouzské kazišuky, levičácké váhavce (t.č. typicky Prodiho vláda a Zapatterova vláda), jde to mimo vlády a armády prosáklé kádry s vazbami na postsovětské Rusko.

2. Reciprocita je věcí dohody. Evropa se výrazně brání tomu systému,t.j. i části zaměřené na poslední část letu (systémy PAC-3), které jsou vlastně tou realizací požadované obrany našeho (a okolního) území.

Psí vrah Čumil 22.8.2006 18:55

Re: Re: Re: Re: Re: Tady, Kelvine:

Ad1. ČR je v Evropě, nikoli za oceánem, naše problémy budou vždy evropské, nikoli transatlantické. Z hlediska dosavadního uskupení jde o nesystémový krok, který bude v případě jakéhokoli konfliktu zdrojem podstatných potíží.

Ad2. Vychází z bodu 1. Neposkytne-li systém recipročně stejně hodnotné (nehodnotné) krytí ČR, nesouhlasím s jeho umístěním na území státu.  Viz bod 1.

David 22.8.2006 18:30

Re: Re: Re: Tady, Kelvine:

Nemyslím si, že Neumann kecal. Ale ať se brání sám.

Přibližování základen k místu startu je skutečnost. Rakety na střední dráhu letu (náš případ) jsem lepší řešení naž ta záverečná část obrany zaměřená na poslední část letu. A ještě lepší je jít po raketě ve startovací fázi. Ten systém je zaměřen na všechny fáze, u nás je jen jedna část.

I spolehlivost 10:90 je lepší než nic. Spolehlivost 50:50 je výrazně lepší než nic. 100% úspěšnost nemá ani RPG vystřelená z 50 metrů na stojící tank. Nebo jinak - proč má voják přilbu, když ho může zabít průstřel břicha?? (lze dálerozvinout o problematiku neprůstřelné vesty, pancéřování vozidla, ...)

Než se základna postaví, bude dost pravděpodobně tato část systému na výrazně vyšší funkčnosti než 50:50. A doma to zkouší a vyvíjí. Ale svět není instatní. To jenom polívku z pytlíku uvaříš zamíchím lžičky za pár desítek sekund. A jenom blbcem si myslí, že kráva se otelí za týden. Tak jako to krávě trvá nějakou dobu s její březostí, trvá nějakou dobu i ten výzkum a vývoj. Jako třeba s tou atomovkou, letem na Měsíc a dalším věcmi. Ale na rozdíl od té krávy a jejího telete, lze u těchto věci postupovat paralelně - dělat více věcí naráz.