18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Americké základny

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kantor 22.8.2006 8:34

Tak už i Rusko, pane Neumanne?

Tak to je velmi dobré, vzhledem k jeho rozloze by se některé ruské antirakety mohly také rozmístit na našem území, co tomu říkáte, jedna základna americká, druhá základna ruská.

Em 22.8.2006 8:48

Re: Tak už i Rusko, pane Neumanne?

Tohle by neprošlo, to je moc dobrý.:-)

MLOK1 22.8.2006 8:51

Re: Tak už i Rusko, pane Neumanne?

Kantore, ruské raketové základny (tuším i s atomovými hlavicemi) tady už jednou byly a soudruzi z Mockby se ani neobtěžovali nějakým vyptáváním, jestli s tím souhlasíme. Takže - SOVĚTSKÉ RAKETY raději NE!

Skepticus Maximus 22.8.2006 9:25

Omyl MLOKu1

soudruzi se tenkrát, zrovna jako nyní, zeptali pouze soudruhů ve vládě a ne obyčejných lidí :-/

Brundibár 22.8.2006 10:05

Re: Omyl MLOKu1

Tenkrát se umístění raket s jadernými hlavicemi projednávalo v režimu (tuším) Tajné. Nepamatuji se, že by se před rozhodnutím na stránkách tehdejšího tisku probíraly jakékoliv aspekty dané operace. Jinak řečeno, obyčejní lidé neměli o raketách ze strany československých úřadů a sdělovacích prostředků jedinou informaci.

Dnes si každý může zjistit, o jaké zařízení se může jednat. Zatím jsem ale nečetl jediný racionální důvod proti plánované základně americké armády (s radarem nebo protiraketovými střelami).

Hans 22.8.2006 10:23

Re: Re: Omyl MLOKu1

Jaký je v tom rozdíl?

Stejně, jako tehdy, o tom chtějí rozhodnout pouze soudruzi ve vládě.  

Paradoxne jsou dneska nejdemokratičtější stranou komunisté. Tzv. "demokratické" strany by stejně jako kdysi soudruzi pouze poslušně splnili "přání" spojenců.

A argument, že JůEsEj jsou spojenci a proto bychom měli souhlasit je pitomost. CCCP byl tehdy také spojenec. A "západní" rakety byly na nás stejně namířeny, jedno zda-li jsme  tady měli nebo neměli "východní" rakety.

Brundibár 22.8.2006 10:43

Re: Re: Re: Omyl MLOKu1

Je v tom zcela zásadní rozdíl - tehdy za dotaz na SS20 do listárny RP mohla hrozit vlastizrada a pokus o vyzrazení státního tajemství. A jestli nevidíte rozdíl mezi tajným odsouhlasením přípisu z Moskvy (o rozmístění SS20) a hlasováním vlády, kdy jeden každý člen vlády může být (a také bude) dotazován na důvody, které ho k jeho rozhodnutí vedly, tak je mi líto, s tím vám nepomůžu. Stejně tak ve vnímání rozdílů mezi NATO a Varšavskou smlouvou.

KSČM jako demokratická strana - projděte si dokumenty na www.kscm.cz a po jejich prostudování myslím pochopíte svůj omyl. Je až zarážející, jak chování KSČM zapadá do textu Karla Čapka z roku 1924 ("Proč nejsem komunistou").

Medvěd 22.8.2006 16:38

SS20

Brundibáre já dost pochybuji že by Moskva žádala o souhlas s rozmístěním SS20 Čs vládu. Dopustil jste se známého novinářského hříchu.

Novináři se snaží používat konkrétní údaje. Článek pak je psobivější. A o to jde až v první řade. Drobná vada na kráse tohoto postupu je to, že konkrétní údaje lze mnohem časteji ověřit.

miron 22.8.2006 10:34

Re: Omyl MLOKu1

ovšem ty soudruhy si předtím pečlivě vybrali. Ovšem vaše poznámky jsou tak hloupé, že vás začínám podezírat z provozování pokusu o humor.

Válečný štváč 22.8.2006 9:28

Re: Tak už i Rusko, pane Neumanne?

Zajímavé je, že o ruské balistické protiraketové obraně se zde prakticky nemluví. Přitom existuje a má (podle již zrušené smlouvy o protiraketové obraně USA-SSSR z roku 1972) chránit Moskvu. Nikomu zdá se nevadí, že ruské antirakety mají jaderné hlavice (Američany uplatněný princip likvidace nepřátelské rakety kinetickou energií "hit to kill" byl zcela mimo možnosti technologií 70tých let). Rusové mají přitom problémy udržet pokrytí zemského povrchu satelitními infračervenými senzory (nemají prostě dost funkčních družic) a občas je dost svrbí prst na spoušti. V průběhu posledních dvaceti let došlo díky uvedené nedostatečné kontrole k aktivaci systému a téměř k odpálení antiraket minimálně dvakrát. Co by znamenal jaderný výbuch vysoko v atmosféře pro naše mírové aktivisty?

Skepticus Maximus 22.8.2006 9:37

Válečný štváči

mohl byste to svrbění blíže specifikovat na ruské straně a pak nám ještě přiblížit to svrbění a otevřené vyhrožování jadernou válkou ze strany USA? ;-D

Také by mě zajímalo, kdo jsou ti "Nikomu zdá se nevadí" 8-o

Alias 22.8.2006 10:05

Re: Re: Tak už i Rusko, pane Neumanne?

A proč by se mělo mluvit. Pokud vím, tak Rusové bohudík neplánují vybudovat žádnou základnu na území ČR.

rejpal tady & tam 22.8.2006 8:28

Upřesnění některých údajů

Aegis, elektronický systém k detekci a navádění vzdušných cílů je vybavením povrchových plavidel amerického námořnictva.  Byl původně instalován na novější křižníky třídy Ticonderoga  (CG 47) a s nástupem  třídy  víceúčelových torpédoborců Arleigh Burke (DDG 51) jsou standartně instalovány  do nich.  Základem Aegis systému je radar s povelovým systémem SPY 1 vyráběný koncernem Lockheed Martin a vertikální odpalovací systém firmy Martin Marrietta.

Torpedoborce třídy Arleigh Burke jsou někdy nesprávně nazývány třídou Aegis, hlavně proto, že byly více-míně účelově navrženy k akomodaci právě tohoto systému, prvně zavedeného na křižnících řady Ticonderoga. Tyto válečné lodě  (Ticonderoga) byly zkonstruovány s použitím  trupu torpédoborců třídy Spruance, první válečné lodi s pohonem plynovými turbinami leteckého typu. Vysoká a neforemná nástavba obsahující radarový systém a elektroniku ale snížily stabilitu trupu, původně  určeného pro mnohem niýšší a ladnější torpedoborce třídy Spruance, takže křižníky řady Ticonderoga jsou nahrazovány torpedoborci Arleigh Burke, kterých je dnes ve službě kolem padesátky. S palebnou sílou a obranyschopností, jakož i plavebními vlastnostmi předčícími  nejenom starší křižníky, ale i bitevní lodi s pořizovací cenou  mnohonásobně vyšší, torpedoborce třídy Arleigh Burke tvoří jádro obrany amerického námořnictva proti vzdušným, povrchovým i ponořeným cílům.

L 22.8.2006 8:07

Navnada

Do hlavice rakety se k te atomofce prida jeste nekolik nafukovacich balonku. Zadny radar nepozna, co je balonek a co ta atomofka. Nepozna to ani raketa Patriot, ani Super Patriot, ani Patriot super deluxe. Chape to autor? Je autor schopen to pochopit?

Haui1 22.8.2006 8:29

Re: Navnada

Zamyslete se nad tím, co píšete. Do hlavice nikdo nebude cpát balónky, protože tam není tolik místa a musela by se změnit aerodynamika, chtělo by to silnější motory, atd. atd. A se sestřelem se počítá v první polovině letu, to i raketa s vícečetnými hlavicemi letí ještě v jednom kusu, chápete?

Jura Jurax 22.8.2006 10:24

Re: Navnada

No, napadlo Vás (eventuelně jste schopen pochopit), že kdyby se zasahovalo proti střele v sestupné fázi letu, kdy se vypouští klamné cíle, pak by Vaše hypotetické nafukovací balónky měly jinou dráhu (protože i jinou hmotnost). A četl-li jste článek pozorně, pak víte, že se u nás nemluví o patriotech.

jeff 22.8.2006 13:19

Re: Navnada

tak takovou blbinu co píšeš nepochopí nikdo.

Em 22.8.2006 7:47

Pane Neumane, pakliže píšete z ameriky, tak si hleďte svých starostí a nám do toho nepindejte. Jste tu denně a nechápu proč.

Všechnu ty proamerické hlasy jsou jen projevem české zbabělosti a potřeby opírat se zase o nějakého "bratra". Základnu nepotřebujete ani vy natož my. Je to jen velký kšeft, podporovaný placenýma novinářema , kteří nás straší islámem. Nedchte si svý rozumy pro sebe a nás neotravujte.

jasan 22.8.2006 7:56

Re: Pane Neumane, pakliže píšete z ameriky, tak si hleďte svých starostí a nám do toho nepindejte. Jste tu denně a nechápu proč.

pane EM, mluvte prosim za sebe......   ja tady tu zakladnu potrebuji.

Nedchte si svý rozumy pro sebe a  neotravujte.

D.P. 22.8.2006 8:11

Re: Re: Pane Neumane, pakliže píšete z ameriky, tak si hleďte svých starostí a nám do toho nepindejte. Jste tu denně a nechápu proč.

R^

Em 22.8.2006 8:12

Re: Re: Pane Neumane, pakliže píšete z ameriky, tak si hleďte svých starostí a nám do toho nepindejte. Jste tu denně a nechápu proč.

Jasánku, zatím otravuješ ty se základnou.:-) Ze který tramtárie píšeš?8-o

Alias 22.8.2006 10:16

Re: Re: Pane Neumane, pakliže píšete z ameriky, tak si hleďte svých starostí a nám do toho nepindejte. Jste tu denně a nechápu proč.

A k čemu ji tady potřebujete? Vás ani váš majetek chránit nebude. To by musela být jiná základna. Tahle bude chránit jen americký zadky bez ohledu na zadky těch ostatních ve světě.

Josífek 22.8.2006 8:10

Re: Pane Neumane, pakliže píšete z ameriky, tak si hleďte svých starostí a nám do toho nepindejte. Jste tu denně a nechápu proč.

!!Em = blb k pohledání.!!

Em 22.8.2006 8:13

Re: Re: Pane Neumane, pakliže píšete z ameriky, tak si hleďte svých starostí a nám do toho nepindejte. Jste tu denně a nechápu proč.

Dám ti radu : Když ti dojdou argumenty, můžeš ještě zkusit nadávat.;-D

Petr 22.8.2006 9:18

Re: Re: Re: Pane Neumane, pakliže píšete z ameriky, tak si hleďte svých starostí a nám do toho nepindejte. Jste tu denně a nechápu proč.

Zato vy těch argumentů uvádíte.:-D

Em 22.8.2006 9:21

Re: Re: Re: Re: Pane Neumane, pakliže píšete z ameriky, tak si hleďte svých starostí a nám do toho nepindejte. Jste tu denně a nechápu proč.

Už byly, synky, není třeba stále opakovat. Ale mohu dodat odkazy. I na stránky PRO.

pisatel 22.8.2006 9:27

Re: Re: Re: Pane Neumane, pakliže píšete z ameriky, tak si hleďte svých starostí a nám do toho nepindejte. Jste tu denně a nechápu proč.

To Em:Vy jste těch argumentů taky moc nepředvedl,jen fráze.

Em 22.8.2006 9:33

Re: Re: Re: Re: Pane Neumane, pakliže píšete z ameriky, tak si hleďte svých starostí a nám do toho nepindejte. Jste tu denně a nechápu proč.

Ale předved, ale nebudu je opakovat každý den. Stačí nalistovat. Vždyť tahle propaganda už tu probíhá pěkně dlouho.

MLOK1 22.8.2006 8:57

Re: Pane Neumane, pakliže píšete z ameriky, tak si hleďte svých starostí a nám do toho nepindejte. Jste tu denně a nechápu proč.

Em - další politruk na netu, který jasně nedefinoval, koho myslí tím "MY". Domnívám se, že většina lidí nestojí o to, aby o ní nějací Em-ové rozhodovali a mluvili jejich jménem. To už tady jednou bylo. Prosím Em-a, aby pro příště Mě ze své množiny MYů vynechal!;-O

Em 22.8.2006 9:01

Re: Re: Pane Neumane, pakliže píšete z ameriky, tak si hleďte svých starostí a nám do toho nepindejte. Jste tu denně a nechápu proč.

Asi jste zapoměl číst, tak znova : On nám píše z nějaké ciziny a tady je 60-80% proti - to je to on a MY.