26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

POLEMIKA: Průhledný pes?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pamětník I. 31.7.2008 0:49

Bem nikdy nelže

Zlovolně lže Wagner, protože si vymýšlí nepravdy o Bémovi. Kdežto pravdy, které napsal Bém v předmluvě k publikaci Oko nad Prahou on sám ve svém příspěvku nepopírá a tudíž zůstávají platnými pravdami. " Zajíc nikdy nekecá, on tě liško ....."

Jenda 31.7.2008 0:27

Myslim, ze tohle Bem neustal. Ten clanek byl blby, ale ta reakce je prehnana

Olin 31.7.2008 0:26

Pan primátor se roščiluje.

Jeho vyjadřování překonává všechny vrcholy, zde dosažené nejen neúnavnými publicisty, ale i vodvázanými diskutéry. Roščiluje se, protože o něm zveřejňují nepravdivé informace. Pokud mohu posuzovat - je to spíš pravidlem, že se o politicích zveřejňují nepravdivé informace. Novináři a publicisti dávno vypozorovali, že ty pravdivé málokoho zajímají, tak se přizpůsobili.

Jenže: jedna věc je nepravdivá informace, druhá věc je, když si jejich smršť politici vyslouží. Pavel Bém se zasloužil o to, že v Praze nebude stát Kaplického knihovna. To si budeme pamatovat dlouho. Kdo byl primátorem jak se zasloužil o stavbu Národního Musea, to nevíme. Kdyby však Schulzovi tu stavbu zatrhli, učili bychom se to snad v dějepise a někdo by o tom napsal divadelní hru. Jako třeba o tom, jak Hynais namaloval oponu pro Národní divadlo a zodpovědné komisi - vedené některým z Bémových (duchovních) předků - se nepodařilo dostat ji z divadla pryč a tak mu ji alespoň najust nezaplatili.

Vítejte ve světě informací, pane primátore. Kdybyste nebyl houska  a udělal něco pořádného pro to, aby byl ten projekt uskutečněn, sice by se to za dvacet let bralo za samozřejmé a nikdo by si na vaše zásluhy nevzpoměl, ale zato byste DNES nesklízel takové pohrdání.

Olin

Jenda 31.7.2008 0:30

Re: Pan primátor se roščiluje.

Pokud by to jedne co Bem udelal bylo zabraneni postaveni Knihovna, pak rad prispeju na pomnik. Aby se na nej nezapomelo. Navrhoval bych sochu Bema v zivotni velikosti jak rozslapava maketu blobu. Jen se obavam, ze potomci uz by nepoznali jestli uz je ten blob rozslapnuty nebo jeste ne.

Olin 31.7.2008 0:41

Re: Re: Pan primátor se roščiluje.

Právětak jsem to myslel, Jendo. Ty ho budeš vynášet za to, co já mu neodpustím.  Tak jako nikdy nezapomenu panu Medkovi, že se "zasloužil" za vyštvání pana Albrechta z České filharmonie.

A tak zůstane jeden pražský primátor v lidské paměti jako ten, který "dokázal" zabránit neobyčejnému architektonickému  projektu. To je to nejhorší, co se politikovi může stát. Víš, že se dodnes připomíná výrok jedné velké dámy, která prohlásila o Mozartově opeře, že je to "německé sviňstvo"? Ta dáma si to snad ani nezaslouží, vzhledem k jejím zásluhám - ale "zaslouží". Akdyby tohoto neuváženého odsudku nebylo, málokdo by dnes věděl, že žila.

dvd 31.7.2008 6:06

Asi jste nepochopil

že Gerd Albrecht se o svůj odchod z ČF zasloužil sám svým debilním žvaněním.

Olin 31.7.2008 10:42

Re: Asi jste nepochopil

Pochopil. Poslouchal jsem ho, jak mluví. Kromě tedy toho, jak hraje. Líbilo se mi to i to.  NIKDY jsem nezaregistroval, že by žvanil.

...a o tom je řeč: jestli se to někomu nelíbí, ať si sedne kus dál. Servilních a oportunistických umělců jsme měli vždycky přehršle. Osobností s vlastními názory, které dovedou uplatnit, je ale všude, nejen v Čechách, nedostatek. Zato je v Praze dostatek lidí, kterým takoví lidé lezou krkem! Maj se přece zařadit jako ostatní.

A to je souvislost s Kaplického knihovnou. Myslíš, že by u nás někdo povolil postavit do Louvru pyramidu? Přitom proti jedinečné architektuře se řve všude na světě, a taky se někdy intriky prosadí, nejsme tak vyjímečně blbej národ.

nobody 31.7.2008 12:00

Re: Re: Asi jste nepochopil

Hm, a jak se podle vás ta stavbička na dvoře Louvru podepisuje na celkovym panoramatu a urbanismu Paříže?

Olin 31.7.2008 19:27

Re: Re: Re: Asi jste nepochopil

To je fakt že nepodepisuje. Umíš si ji tedy představit někde ve vnitřní Praze? Informuj se, prosím, co za potíže měla paní Mládková - na Kampě. S městem Praha, prosím. A kdyby to, co dělala, nedávala zadarmo, nikdo by se s ní nebavil ani tak, jak Praha jednala s Kaplickým.

:-) Ale zato se fest podepisuje na panoramatu Paříže Eifelovka, nicht wahr! Kaplického knihovna - to je taková Eifelka XXI. stol. pro Prahu. Nechci tvrdit, že jsem v životě neviděl hezčí barák, ale na tu Letnou takto nepravidelná stavba patří. Podle mě je "tamvocať". Já nejsem ani nepřítelem mrakodrapů na Pankráci, ale to není ono. Je to tuctový. Praha si zaslouží jako živý město skutečnou dominantu vzniklou v tomto století. Pochopitelně v centru. A pochopitelně s reprezentativním, národním obsahem. Ne třeba hotel.

horalka 31.7.2008 8:52

Re: Re: Re: Pan primátor se roščiluje.

Oline, pokud do sebe zamotáte blob, Národní divadlo, Hynaise a Mozarta, tak se na váš příspěvek dá jen velmi těžko reagovat. 

Jak tu i jinde bylo napsáno už milionkrát, u blobu nejde ani tak o posouzení architektury (pro někoho něco třeskutě moderního a nadčasového, pro jiného spíše invence vycházející z umprumáckých tradic minulého století a pro dalšího třeba nápad, hledající inspiraci třeba v seriálu Futurama (http://synoptical.blogspot.com/2007/05/kde-architekt-jan-kaplick-opisoval.html). To vše je subjektivní.

Objektivní je ale podivnost oné soutěže- vše si lze dohledat na internetu, zkuste třeba archiweb z doby počátku soutěže dodnes. Faktem je také to, že není ( a nikdy nebyla) povinnost vítězný návrh realizovat, pokud investor tak rozhodne. Zvláště, pokud by realizace onoho návrhu měla násobně překročit zamýšlený rozpočet... a to platí jak pro stát, tak i pro jednotlivce. Tedy mělo by platit. A to i v případě, že by to byl jeden jediný důvod, což není.

Je ale pravda, že Kaplický předvádí opravdu dech beroucí divadlo- ještě nikdy nerealizovaný vítěz arch. soutěže takhle mediálně nevyváděl- jestli je tohle to, co se naučil ve světě (musel přece podobnou situaci už za svůj dlouhý život zažít několkrát, tolik realizací přece jenom nemá), pak je to dost tristní...

Hynaise ani Mozarta v tom prosím nehledejte ...;-P

Olin 31.7.2008 10:52

Re: Re: Re: Re: Pan primátor se roščiluje.

Myslím, že nemáte pravdu, horalko. O podivnosti soutěže se měl Bém vyjádřit během soutěže. Je primátorem, je to jeho podivnost. Ne vítěze soutěže. Všechno, co se kolem této stavby náhle vyrojilo - zejména cena, kterou přece nikdo nezná - je mediální mlžení odpůrců. A proč jsou odpůrci? Přece JEDINĚ proto, co marginalizujete: jak ten návrh vypadá. A že má stát na Letné kousek od národních ikon.

Mě prostě VADÍ, že další dobrý projekt, vyjímečný projekt vzhledem k účelu stavby, jde do kytiček pro odpor tisíců trpaslíků. A Pavel Bém je jejich králem a to si budeme dlouho pamatovat! A největší ostuda Praze teprve hrozí: časem bude nová soutěž, a existuje reálné nebezpečí, že tentokrát zvítězí něco hodně konformního. Doufám, že se to nestane, ale pokud ano, budeme světu pro humor.

horalka 31.7.2008 13:17

Re: Re: Re: Re: Re: Pan primátor se roščiluje.

Ano, Magistrát se měl vyjádřit již dříve. Dokonce mám pocit, že se měl vyjádřit už před soutěží, v době, kdy si Ježek najmenoval komisi jako z Kaplického narozeninového večírku a v médiích se jasně vyjadřoval, kdo by měl podle něho být onen kýžený vítěz. Již tehdy informovaní lidé, kteří jméno Kaplického znali z dřívější doby (ano, i tací tu byli), nepochybovali, kdo vyhraje. V té době měl Magistrát zasáhnout. V tom vidím jeho pochybení a zpackanou soutěž (abych použila slova primátora Béma). Ovšem zpackanou ze strany Magistrátu- ze strany Ježka a spol to bylo naopak zrežírováno dokonale, včetně té mediální a posléze politické masáže, která trvá dodnes!  No dobrá, daňové poplatníky to stálo zatím pakatel (jenom odměna za 1. místo činila 160 000,- Euro, o dalších  odměnách nemluvě... ) Že ta stavba by byla ukrutně drahá, to je přece jasné už z návrhu- použité technologie, atypické materiály, a potom následná údržba... Že je arogantní k exkluzivnímu okolí (nazývejte jej klidně národní ikonou, ona to totiž národní ikona opravdu je), které je vzdáleno cca 1km (Belveder míň), to je snad také mimo debatu- ta roztomilá chobotnička barvy "právě otevřeného šampáňa" by ve skutečnosti byla 48m vysokej barák (spočítejte si, kolika patrovej to je panelák), Petřínská rozhledna má těch metrů 60. A vzhled NK? Nemarginalizuju- jenom se domnívám, že tato část je nejvíce diskutabilní, protože to, co jedni adorují jako přínos světové architektuře, pro jiné je prvoplánově šokující nepraktická snobárna (spíše atrakce pro turisty, než badatelna pro vědce), která nijak nezapře svého tvůrce. Ale nemyslím, že jedni nebo druzí mají být šmahem odsuzováni- toť prostě věc názoru, takže si ty trpaslíky odpusťte.

horalka 31.7.2008 13:22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pan primátor se roščiluje.

A dodatek, na mou duší poslední: 

U realizace takového rozsahu, která bude hrazena ze státní kasy, by mělo jít "taky" o tak přízemní věc, jako jsou peníze, o užitné vlastnosti stavby a o ekonomiku následujícího provozu.  Mimochodem, v tomto možná hledejme důvod, proč Kaplického větší realizace (to slovo podtrhuji) ve světě lze počítat na prstech 1 ruky. Myslíte si, že těm, kdo jeho projekty nakonec nerealizovali, se někde ve světě smějí? Nenechte se vysmát. Já z obavy, "aby se nám ve světě nevysmáli" cítím spíš tu českou malost, kterou tady tepete. To, že se vítězný návrh, vyšlý z architektonické soutěže, nakonec nerealizuje, je věc dost běžná, a pokud se necháte médii masírovat, že je to národní ostuda, tak skáčete komusi na špek. Howgh!

Jenda 31.7.2008 19:44

Re: Re: Re: Pan primátor se roščiluje.

Neobycejnemu? No nevim. Neobycejne blbe pasujicimu k okoli mozna. Jinak se nam ovsem pan Kaplicky zapomel nekde v sedesatych letech.

A nevim kdepak se to pripomina, ja to v zivote neslysel. Ovsem Google par odkazu nasel. "about 32" s tim, ze ovsem nektere jsou o uplne jinem nemeckem svinstvu. Takze to tak pripominany vyrok asi nebude.

Uhuhu 31.7.2008 6:39

Re: Re: Pan primátor se roščiluje.

Pokud bude sbírka na tento pomník, rád přispěju !

Bibabu 31.7.2008 7:21

Re: Pan primátor se roščiluje.

Jestliže se Pavel Bém zasloužil, nebo se o to zasloužil někdo jiný,že blob na Letné nebude, budeme si to pamatovat a DĚJUJEME, že tam blabol stát NEBUDE. Oline, nesrovnávejte nesrovnatelné. Oline, žádné pohrdání, obdiv za statečnost, postavit se lobistům, mezi které na př. patří houf pravdoláskových a jiných opozičních rozeštváčů, je podle mě statečnost. Jsou to VEŘEJNÉ peníze. Až někdo dá svoje INVESTOR, pak se bavme o blobu. A propo, proč senenašel nějaký mecenáš, který by do toho šel ?

Olin 31.7.2008 11:00

Re: Re: Pan primátor se roščiluje.

Cože???

Národní knihovnu má stavět MECENÁŠ?

Nepochybuji o tom, že vás trpaslíků, kteří jste tu stavbu nechtěli, je mnoho. Každý pořádný projekt způsobí, že se začnete rojit. Taková je už povaha architektury. V Praze obzvlášť. Působí tam například klub za starou prahu, jemuž vadí úplně všecko. Toho řevu kvůli hotelu Four Season!...a to je jen průměrnej barák. Neumím si představit jeho stavbu, kdyby za něco stál. Ani Wren to neměl v Londýně snadnější, ale něco přece postavil. Nevadíte mi tedy vy odpůrci, vadí mi, že primátor to pohřbil! 

Nevěřící vlastním očím 31.7.2008 0:22

:-o

Psychiatr na radnici případem pro psychiatra Chocholouška...

Bibabu 31.7.2008 7:35

Re: :-o

Je to tady banda kverulantů, nejde o věc, nejde o blob, ale  jedná se o Béma to musí mít  Vagner pravdu?, i kdyby my Prahu nedáme, raděj ji sbouráme. Jestliže si pan Vagner vymýšlí, jestli , fantasmagoruje, jedná se skutečně o pojem, který patří do anomalního chování, v psychiatrii se hovoří o kamufláži. Důležité jsou motivy takového chování. Jestliže cíleně používá lež, k ovlivněnmí lidí,  nejde, můžeme spekulovat,  za kolik komu a podobně. Pak se dívejme jaký je to člověk. Pan Bém mohl být trochu rezervovanější, ale dnes už je taková doba, že lhát, vymýšlet si je normální.  Děkuji všem kteří nepřipustili, že blob na letné stát nebude.