2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

OSOBNOST: Benešův odkaz

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pišta 29.5.2007 10:43

Dr.Beneš Paměti

Na rozdíl od vás se nedomnívám, že Benešovy publikace jsou nezáživné spisky. Například jeho Paměti vydané Orbisem r.1947 jsou čtení velice napínavé.Například strana 312 Odsun Němců z Československa. Celá jedna kapitola je věnována tomuto tématu! Je přinejmenším podivné, že vám to připadá nezáživné. Velkou přílohu originálních pramenů marně hledám a přitom mám knihu před sebou. Jeho Demokracie dnes a zítra, je rovněž velice poučná hlavně pro  jeho představy jak bude vypadat Evropa po válce (druhé světové)."vellká příloha originálních pramenů" rovněž chybí. Šest let exilu a druhé světové války je něco podobného v modrém. Já naopak vřele doporučuji každému, kdo chce vědět ,jak jak se věci odehrály doopravdy a ne jak by to bylo politicky přijatelné, aby si jeho práce důkladně přečetl. Přinejmenším přestane věřit různým blábolům "pokrokových historiků "a samozvaných obhájců.

Plch 29.5.2007 15:31

Re: Dr.Beneš Paměti

Myslel jsem třeba Světovou válku a naši revoluci, kde ze 3 dílů je jeden složen z původních dokumentů a Mnichovské dny (asi 1/3 knihy). Myslím, že i z mého příspěvku jasně vyplývalo, že je třeba o věci co nejvíce přečíst a Benešův styl mi připadá sucharský. Tím jsem nechtěl nikoho odrazovat od čtení. Naopak. Jen mne mne v diskusi unavují silné názory podložené slabou znalostí.

oakman 29.5.2007 10:08

Pane Zahradil , ona každá medaile má dvě strany

Pan Beneš těžko myslel na republiku, když v roce 35 rozdělil českou politickou scénu tak, že i komunisté mu nakonec byli dobří ke zvolení presidentem (což mi připomíná vašeho guru). Nemyslel na ni ani po celou dobu, kdy v 30. letech socialistické koalice pod jeho vedením vyostřovaly politiku vůči Sudeťákům tak, že je nahnali do rukou Henleina. Pan Beneš rozhodně nemyslel na republiku, když si po Mnichově balil kufry. Politici utíkají, státníci zůstávají. Určitě myslel jen na svou malou dušičku, když se v Košickém Vládním Programu spolu s ostatní socialistickou chátrou pomstil poslední autentické pravici u nás tím, že všechny agrárníky a republikány skupinově bez soudu oznažil za kolaboranty. Partaje byly za trest (nechtěli mne volit, nebudou tedy volit nikoho) rozpuštěny a tím se otevřela stavidla k bolševizaci.

Pan Beneš je viníkem nástupu komunismu. Pan Beneš je vlastizrádce. Pan Beneš se o republiku zasloužil jen jako příručí TGM, bez jeho vedení úspěšně pohřbil vše, co spolu dříve vykonali. Byl to člověk, který byl vždy více politikem než státníkem.

Chápu, že ho adorujete. Vaše politika je stejně ješitná, prázdná a nekonzistentní, jako ta jeho.

Jste výsměch pravici!! Z pohledu potomka agrárníků jste (ODS) jen trapná karikatura státnického umu a hospodářského rozumu, který byl Benešem obětován pro stavbu jeho socialistických mostů které odnikud nikam nevedly.

Břídil!!!

oakman 29.5.2007 10:12

Re: Pane Zahradil , ona každá medaile má dvě strany

P.S. volil jsem vás z nouze - jste ta nejlepší ze všech příšerných domácích alternativ. Moje očekávání, že budete "pravicově" mluvit a socialisticky konat, se při pohledu na vaší "reformu" jen potvrzuje.

Takže konejte, ať neskončíte jako Beneš - ten vždy také hezky mluvil, jen to potom vždy dopadlo úplně jinak, než říkal....

Lea 29.5.2007 10:52

Re: Re: Pane Zahradil , ona každá medaile má dvě strany

slovy Beneše -po první svět.válce u nás ,jako i v jiných státech Evropy se vyměnily vládnoucí třídy.Ustoupila liberální buržoasie masám dělnickým a rolnickýmPrakticky to znamenala,že národní demokracie a Kramář ustoupili sociální demokracii a straně republikánské,vedeným Tusarem a Švehlou.Proti těmto stranám se v Evropě i u nás vytvořila konzervativní opozice,u nás opět Kramář,později republikáni.Na Kramáře se nabalily všechny tendence fašistické.Kramář nestavěl pouze na prozápadní orientaci,ale především na slovanské politice nacionálního Ruska.Toť Beneš.

Plch 29.5.2007 10:22

Re: Pane Zahradil , ona každá medaile má dvě strany

Proč si dáváte za podpis 3 vykřičníky?

Již pouhá zmínka "agrárníky a republikány" ukazuje,  kolik toho víte (v prvorepublikovém pojetí jest to jedno a totéž - Republikánská strana zemědělského a malorolnického lidu = agrárníci). Kdyby se to tady vyvíjelo dle představ této strany, tak jsme tu měli polofašounskou třičtvrtědiktaturu už od 20. let jako Polsko, Maďarsko, Itálie apod. Zaplať Pán Bůh za levičácké vlastizrádce Beneše a Masaryka.

oakman 29.5.2007 10:41

Re: Re: Pane Zahradil , ona každá medaile má dvě strany

To je klasická lež levičáka!! Přestože Agrární partaj (to byli republikáni a statkáři - víš, joudo bezzemku, on ne každý v Agrární partaji byl kulak a nácek) dokázala ve 20. letech vládnout bez kolize, zvládat německou otázku rozmělněním hlasů do různých partají a hlavně ekonomický m prostředím udržet stabilitu.

Socialistické vládnutí od počátku 30. let bylo národní katastrofou, která po protentokrátní přestávce pokračovala až do Úmora.  Politikaření, rvačka o konfiskáty a podlézání Gottwaldovi - to byla politika našeho největšího (občas jediného) člena Národně Socialistické strany.

Druhá věc je to, že neumíte číst!! TGM byl bezesporu levičák, při jeho původu by bylo podivné, kdyby nebyl, ale byl to moráln muž, který sice používal prostředky, které byly posvěceny cíly, ale vždy to byl nejdříve státník, poté až někde partajník. U Beneše tomu bylo naopak. Takže mi nepodsouvejte, co jsem neřekl!!

Vy levičáci máte v hlavách hnůj, který vám tam pěčlivě komouš skladoval  - hnůj o jiných - je to česká levice, která tu spustila diktaturu, trouba Eda si dokonce myslel, že to režíruje. Tak opatrně se slovy. Protože lágry jste stavěli vy, my jsme v nich seděli, jak říkal náš dědek. 

zdeněk 29.5.2007 12:53

Re: Re: Re: Pane Zahradil , ona každá medaile má dvě strany

nebyli to právě agrárníci co prosazovali výkup koní armádou aby si udrželi voliče? Právě takovéto akce brzdili rozvoj naší armády a její motorizaci...

Jenda 29.5.2007 17:53

Re: Pane Zahradil , ona každá medaile má dvě strany

A jakpak byste si tu vyostrenou politiku predstavoval? Ve state kde mela nemecky mluvici mensina kompletni skolstvi od zakladniho po univerzity (ukazte mi jiny stat v te dobe ktery tohle muze rict!), kde v nekterych oblastech urady fungovaly ciste v nemcine ("Chcete stavet? Fajn, prijdte na stavebni urad a prineste podklady. V nemcine.") a podobne. Uuuuuutlak!

doktor 29.5.2007 9:46

Ing. Jan Zahradil

mne překvapil. Na rozdíl od fantastů, kteří presidenta Beneše odsuzují za to, že odmítl vrhnout naši zem (o jejíž existenci se zasloužil) do sebezáhubné války s Německem, a v únoru 1948 do občanské války, kterou by rozhodla Stalinem vyslaná armáda, má na profesora sociologie Edvarda Beneše střízlivý názor. Dr.Edvard Beneš o nás nerozhodoval: byly to pokaždé velmoci. Jim přičtěte jeho domnělé chyby.

Lea 29.5.2007 11:04

Re: Ing. Jan Zahradil

tady přece nejde o to,že nás neuhvhl do války. Byl v hrozné situaci a bál se,aby se nakonec k Německu nepřidala Anglie / v případě,kdybychom přijali nabízenou vojenskou pomoc Stalina-rozvědka navíc hlásila,že Rusko není vyzbrojeno/ ,že si na našem území budou státy Evropy vyřizovat své účty.Tady jde o to,že národobijec Zahradil používá Beneše k čisté manipulaci.

Pišta 29.5.2007 11:55

Re: Re: Ing. Jan Zahradil

Povídačky o Stalinově případné pomoci proti Hitlerovi se dobře posluchají, ale stačí se podívat na předválečnou mapu a všechno je jinak. I když k nám ještě patřila Podkarpatská Rus, ze SSSR jsme hranici neměli. Případná Stalinova pomoc by musela jít přes Polsko nebo Rumunsko. Což asi nebylo tak jednoduché. O upřímnosti Stalinových úmyslu nejlépe svědčí fakt, že po rozpadu Československa a vzniku Slovenského štátu nařídil okamžité předání budovy našeho vyslanectví v Moskvě zástupcům Slováků.

Jenda 29.5.2007 17:39

Re: Re: Re: Ing. Jan Zahradil

Souhlas. Polaci by Sovety prez sve uzemi nepustili (ne ze bych se jim divil) a v Rumunsku nebylo jak je prepravit.

Marat 29.5.2007 12:03

Re: Ing. Jan Zahradil

Jistě že o ČSR rozhodovali velmoci.Rozhodli i o vzniku ČSR,rozhodli o jeho hranicích a stejné velmoci rozhodli v roce 1938 o změně hranic státu,který vytvořili. Když se tak dovoláváte v případě vyhnání nenáviděných sudeťáku na velmoce,tak se na velmoce odvolávejte i v případech rozhodnutí nevýhodných pro ČSR.Neřvete pořád o zradě jných,když by ste už mohli vědět,že s návrhem na tu Mnichovskou dohodu,poslal Beneš k Daladierovi toho Nečase.To že si v Mnichově vynutil Hitler víc,nežli navrhl Beneš,to je už jiná záležitost.Neodsuzuji Beneše za tu věc.Možná že to bylo dobré,možná špatné.Ale nespílejte pořád jiným za chyby a i zločiny svých taťuldu vlasti i za chyby a zločiny své.Kdyby ste byli vlastenci,budete usilovat o lepší budoucnost svého národa a nebudete pořád natírat kde jaké české hovínko pozlátkem.

NevericiTomas 29.5.2007 17:52

Re: Re: Ing. Jan Zahradil

A vas nejvic S*RE ze uz zadny sudety nejsou ;-P

vajan 29.5.2007 8:55

To je úroveň!

Je nepochopitelné, že politik dokáže se svým tak invalidním názorem jít na veřejnost. Copak neumí číst a nemá přístup do knihoven? Role Beneše v naší historii je bohužel převážně negativní a to již od doby spolpráce s TGM (zejména v Ženevě). To, že se posuzují některé jeho kroky jako nutná krizová řešení, je nutno zdůraznit, že nebýt jeho, nebylo by ke krizové situaci došlo. Smutné je, že tento politik se schovává pod pravicovou rétoriku.

Jindra 29.5.2007 9:26

Re: To je úroveň!

Souhlasím!!.  Beneš je nesporně negativním politikem českých dějin a Zahradil svým "nenasloucháním" názorům ostatních členů EU jen dokazuje, jak je omezený a skutečně hloupý člověk. Politik k ničemu.

Lea 29.5.2007 8:24

doporučuji

Úvahy o slovanství,které Beneš vydal za války v Anglii a v r.47 u nás.Vznik našeho státu vnímal jako osvobozeneckou války slovanských národů. Svoji politiku opíral o dododu /více Francii/,ale i východ-Rusko.Docela dobře popsal zájmy jednotlivých nově vznikajících států.A první problémy,které zadělaly na další.Mimo jiné poukazoval na to,že k"tehdy" společnému boji za samostatnost sl.států se přihlásilo také Polsko.Jakmile dosáhlo svého,při rozhovoru z očka do očka vyvedl Dnowski Beneše z omylu. lehce se vzdali myšlenky slovanské a začali na západě těžit z toho,že se prohlásili jako stát tvořící bariéru proti bolševickému Rusku.Beneš byl před Polskem ostražitý,varoval před jeho mocenskými ambicemi a nacionalismem. Pak,že se historie neopakuje.Pane Zahradile,vy postavy presidenta Beneševyužívát akorát k manipulaci.Vám přece jde o hájení našich vámi blíže neupřesněných národních zájmů.Co se začíná rýsovat,to je vaše averze vůči Německu a / už dávno / EU.Z Německa měl Beneš sice taky vítr,nacházíme se snad

Lea 29.5.2007 8:30

Re: doporučuji

přece jen v trochu jiné době.Omlouvám se za prav.chyby,jdu si protřít skla.

Pišta 29.5.2007 12:12

Dr.Beneš a Polsko

Během druhé světové války vedl E.Beneš jednání s Poláky s představou vytvoření společné konfedrace obou států. Jednání ztroskotala na "velmocenských ambicích" Poláků, kteří chtěli Polský stát se statutem národnostní menšiny pro Čechy i Slováky a ostatní národnosti.

hroch 29.5.2007 8:00

Jen dva

lidé zradili český národ 2x:

Svoboda - 1948, 1968

Beneš - 1938.1948

šašek 29.5.2007 8:35

Re: Jen dva

Jistě hrochu.

V roce 38 nás spojenci hodili přes palubu, se sudeťáky v zádech byl jakýkoliv odpor ztracený a může za to Beneš.

V roce 48 zpackali pravicoví ministři demisi (Masaryk ji nepodal) a můža za to Beneš.

Ještě jste zapomněl na rok 46. Lidé volili komunisty a můža za to Beneš.

Karel 29.5.2007 7:36

Churchill, W.C.: Druhá světová válka. V. díl - Kruh se uzavírá, str. 445-446. Praha, 1995.

...

Poněvadž to byla poslední příležitost, kdy jsem se setkal s presidentem Benešem, vzdám zde poctu jeho osobě. Ve všech svých úvahách a úmyslech vytrvale prosazoval hlavní zásady, na nichž je založena západní civilizace, a byl vždy věrný věci své vlasti, jejímž byl předním politikem po více než dvacet let. Byl mistrem praktické každodenní politiky a diplomacie. Dokázal s trpělivostí a vytrvalostí překonávat dlouhá období, kdy se k němu osud otočil zády. Zklamal však v tom, - a on sám i jeho vlast za to draze zaplatili -, že se ve vrcholném okamžiku nerozhodl pro násilí. Byl příliš zkušeným diplomatem a příliš prohnaným praktickým politikem, aby si uvědomil, že přišel okamžik, kdy je třeba vsadit vše na jednu kartu, jež znamená buď vítězství, nebo smrt. Kdyby byl ve dnech Mnichova nařídil svým dělům, aby zahájila palbu, druhá světová válka by začala za podmínek, jež by byly pro Hitlera, který potřeboval na zorganizování své armády a svých tankových jednotek ještě řadu měsíců, mnohem méně příznivé.

Hnyk 29.5.2007 7:56

Churchill, Sinews of Peace

...I have a strong admiration and regard for the valiant Russian people and for my wartime comrade, Marshall Stalin. There is deep sympathy and goodwill in Britain -- and I doubt not here also -- towards the peoples of all the Russias and a resolve to persevere through many differences and rebuffs in establishing lasting friendships....

....We welcome Russia to her rightful place among the leading nations of the world. We welcome her flag upon the seas. Above all, we welcome, or should welcome, constant, frequent and growing contacts between the Russian people and our own people on both sides of the Atlantic....

I takový politik jako W. Churchill se může někdy krutě mýlit.

Jenda 29.5.2007 17:35

Re: Churchill, W.C.: Druhá světová válka. V. díl - Kruh se uzavírá, str. 445-446. Praha, 1995.

V pripade ze by se Frantici nebo Anglani nepredpos.ali tak by opravdu 2 svetova nejspis nebyla. Protoze tomu co by nasledovalo by se rozhodne nedalo rikat svetova valka. Ovsem za situace kdy jediny soused bez uzemnich pozadavku bylo Rumunsko kdesi na dalnem vychode (mam pocit, ze asi 60km spolecne hranice), kdy "spojenci" prohlasili, ze mame ustoupit jinak pujdou PROTI nam ... no nic. Skoda, ze uz v tom 38 nevedl Britanii Churchil.

Karel 29.5.2007 7:36

Churchill, W.C.: Druhá světová válka. V. díl - Kruh se uzavírá, str. 445-446. Praha, 1995.

... Jeho hluboké znalosti východoevropské oblasti dodávaly jeho názorům na Polsko i na to, co Rusové pro Polsko udělají, velikého významu. Beneš byl jakožto ministr zahraničí či československý president po více než dvacet let věrným spojencem Francie a přítelem západních mocností, ale zároveň udržoval mimořádné svazky se Stalinem. Když později Francie a Británie Československo obětovaly a když později Ribbentrop v předvečer války uzavřel dohodu s Molotovem, Beneš zůstal sám. Když ale později po delší přestávce zaútočil Hitler na Rusko, přišlo vše, co měl Beneš se Sověty společného, ke slovu. Rusko přece mohlo v roce 1938 kvůli Československu bojovat s Německem! Teď byly obě země v každém případě vystaveny stejně krutým ranám.

Bylo pro mne velice příjemné hovořit na slunci uprostřed spousty květin v mém marrákešském sídle s tímto starým politickým druhem a zralým evropským státníkem, s nímž jsem se poprvé setkal v roce 1918 ve společnosti velikého Masaryka, zakladatele jeho státu a otce syna, který za jeho věc položil oddaně život. V té době byl Beneš samozřejmě naladěn optimisticky.

Hnyk 29.5.2007 7:36

Podle nejlepšího vědomí a svědomí

Podle nejlepšího vědomí a svědomí a s jistotou, že jednají ve prospěch (dělného) lidu a státu konali i komunisti - a co z toho vylezlo:-/.

A to o denacifikační legislativě by měl pan Zahradil poněkud osvětlit. Události po r. 1945 a r. 1948 ukazují spíš, že jediné co vládám tehdy na německém nacizmu vadilo, bylo jen to, že byl německý.

Miron T 29.5.2007 1:12

Obávám se, že Beneš byl nejčernější postavou našich novodobých dějin.

Pokud mluvíme o zbabělosti Českého národa, je asi právě Beneš nejhorším příkladem. V roce 1938 "hrdinně odstoupil" a odjel do GB - fakt president k pohledání. V roce 1948 zradil podruhé. Pokud byl nemocný a nezvládal náročné období, měl včas odstoupit.

Upřímně řečeno, za velký úspěch Benešovy diplomacie bývají považována Versailleská jednání (proto se také Beneš vracel do ČSR později, že), kde se mu povedlo vyjednat pro ČSR vlastně podmínky mírně nad naše možnosti. V zemi bylo kromě 3 mil. Slováků 5 mil. Němců a zhruba 10 mil. Čechů (neznám přesný počet Rusínů a Maďarů), takže i sám název Československo byl přinejmenším zavádějící. Už tehdy jsme měli zaděláno na pěkný problémeček do budoucna, zdá se, že jsme v rámci Vesailleské protiněmecké nálady trošku "přehráli své možnosti".

Beneš asi během války velmi podcenil nebezpečí Ruska, ačkoli byl poblíž Churchilla, který tak blbý pro změnu nebyl. Když se po válce zapojil do fáze postupného zotročování naší země, rozhodně se mu za to asi nemůžeme klanět. Neměl se k tomu propůjčit. Možná nebyl v té době (a nejspíš už dříve) buď psychicky zdravý nebo aspoň rozumně politicky schopný, kdoví. Jistě to nebylo lehké, i Jan Masaryk se nechal napálit (a zaplatil životem) - při demisi ministrů chyběl jeden jediný hlas, možná jeho.

Ale Beneš v té době (a nejspíš už řadu let dříve) rozhodně NEBYL člověk na svém místě. A president země má být na svém místě, jinak je to prostě špatný president.

Svým způsobem byl v té době Beneš horší než Gottwald, tam bylo aspoň jasné, co chce.

NevericiTomas 29.5.2007 1:15

Re: Obávám se, že Beneš byl nejčernější postavou našich novodobých dějin.

Muzete nam rici, kdy a za jakych okolnosti odstopila Francie a Velka Britanie od Mnichovske dohody a jakym zpusebem se Polsko ubranilo vlivu bolsevismu po druhe svetove valce?

Marat 29.5.2007 12:17

Re: Obávám se, že Beneš byl nejčernější postavou našich novodobých dějin.

Ale ono to co se dělo po roce 45,volby v roce 46 i ten slavný únor v roce 48,to všechno byly následky Benešovi usílovné činosti už před válkou,za války i po ni.A ty jeho trapně pitomé agitace "slovanství" ! Žádný jiný národ nebyl a není tak praštěný "slovanstvím" a slovanismem jako češi.A žádný jiný národ se nedal nikdy tak snadno oblbnout.Ostatně,jací jsou češi slované? Nebo rusové?Jste namrzlí?Vždyť i v pěti člené rodině se navzájem  nemilují a téměř vždy byvá v rodině nekdo,i několik členu,kteří chtějí ovládat ostathní a poroučet jím.A mezi národy i těmi slovasnkými by to mělo být jiné? K smíchu!