2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

OSOBNOST: Benešův odkaz

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
NevericiTomas 29.5.2007 17:34

Re: Re: Re: hmm, beneš? dobrý a pracovitý taktik,

Tak z tohohle pohledu je Francie a VB zcela v haji. O takovych Svedech ani nemluvim ;-D

Kubeš 29.5.2007 16:21

Re: Racku

Gottwald že byl skvělý statég? Co se to o té loutce voděné z Kremlu ještě nedovím. Prachsprostý vrah skvělé ženy, dodnes nedoceněné.

www racek 29.5.2007 17:04

Re: Re: Racku

to že byl zločinec ještě neznamená, že nebyl stratég. únor provedl mistrovsky a bez rusů

Kubeš 29.5.2007 18:30

Re: Re: Re: Racku

I kdyby místo Gottwalda fungoval vycpaný panák, tak by se únor povedl tak, jak byl naplánován (musel proběhnout před volbami).Všechna klíčová místa, ministerstvo vnitra, policie (připravené milice) a jistě dobře fungující KGB, byla obsazena komunisty.

janoryna 29.5.2007 14:44

pan poslanec dopisovatelem

rudého práva. to se mi snad zdá. to to jiné noviny neotiskly ?

sociolog 29.5.2007 13:43

uz se narod probira ze sveho bez-vedomi,

a zacina si mily Zahradile uvedomovat, ze Benes byl stejny podrazak jako Vy vuci EU. Proto take nutne skoncil v Moskve, tak jako Vy jednou skoncite u Putina, tak jako nas pan prezident, ktery mezi bratry odmitl tlumocnika. Asi mu to po rusku jde lepe nez v nemcine, ktera je strasna, ci v anglictine, kde je na tom obdobne.

Maratovi a Oekmanovi a dalsim dekuji za zajimave podrobnosti Benesovy moskevske pripravy Vitezneho Unora pres vyhnani tretiny naseho obyvatelstva. Misto, abychom se zanmyslili nad nasim uletem v polivine minuleho stoleti, tak stavime pomnik hrobari tradice Masaryka, jeho ucitele.

Buvol 29.5.2007 13:50

Re: uz se narod probira ze sveho bez-vedomi,

Koukám, že prášky na chvíli zabraly ....

zdeněk 29.5.2007 13:51

Re: uz se narod probira ze sveho bez-vedomi,

další důkaz že sociologové jsou nebezpeční pro jakýkoli národ či stát co je vzdělal!

sociolog 29.5.2007 13:57

Re: Re: uz se narod probira ze sveho bez-vedomi,

Odkud vis, ze mne tento stat vzdelal

zdeněk 29.5.2007 14:05

Re: Re: Re: uz se narod probira ze sveho bez-vedomi,

No to nevím. Zastávám ale ,že vědomosti sociologů jsou příliš nebezpečné než aby je mohl znát každý. Ti co se dnes prohlašují za sociology, jimi většinou nejsou a neovládají svůj obor. To je jediné štěstí.

zdeněk 29.5.2007 12:47

Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

jaká byla alternativa k roku 1938? Bránit se zemřít? To by ovšem znamenalo že mnozí diskutéři by zde nebyli, neboť by zemřeli jejich rodiče... Dokázali byste udělat rozhodnutí které by znamenalo smrt třeba miliónu lidí? Pevnosti nebyli dostavěny , počítalo se s dostavěním až v roce 1941, výhledově ještě déle. Byl jsem na přednášce jednoho prvorepublikového důstojníka a také bydlím v pohraničí. Nebyly instalovány houfnice, pevnosti nebyly vyzbrojeny. V poslední chvíli se zkoušelo místo houfnic ráže 10cm instalovat kanón 7,5cm, ale po jednom výstřelu se střelnice zaplnila kouřem a nebylo možno střílet... Co by dělali sudeťáci? Přihlíželi by, nebo by se za nás bili, nebo by povstali za Hitlera? Jediné plus bylo že jsme mobilizovali, ale otázka je jak dlouho bychom se drželi... NIKDO by nám nepomohl. Maximálně SSSR, ale to byste chtěli?

V roce 1945 bylo vyhnání němců JEDINOU alternativou. Chtěli do říše, byli tam. Neměli volit Henlaina.

V roce 1948 už bylo vše prohrané, byli jsme v ruské části vlivu. Pokud by si Stalin nebyl jist že komunisti vyhrají, nikdy by nás vojska SSSR neopustila. Nekomunistická strany byli též strašně naivní a neměli své lidové milice, neměli se o co opřít. V jejich řadách byli tajní komunisté.

Pokud chcete kritizovat jeho jednotlivé kroky, řekněte co byste dělali jinak a jaký by to mělo reálný dopad!

Buvol 29.5.2007 13:08

Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

Přesně tak! Sudeťákům to ale nevysvětlíte .... Když si představím naše předky, před čím stáli v roce 1938 a jak rozumně to vyřešili, tak mám na ně určitý pocit hrdosti! Dovede si někdo představit, jak by nás celý svět nenáviděl, jak by na nás dodnes řvali, kdybychom tehdy nedorželi výsledky Mnichova?! Jak by nás obviňovali, že jsme zavinili II. svět. válku?! Kromě jiného bychom z Hitlera rázem udělali ochránce národnostních menšin! Jaký by mu to dalo morální kredit! Však se taky tehdy mohl zcvoknout! A po válce se nedalo nic jiného dělat, než se zbavit cizích státních příslušníků, kterými se od roky 1938 stali sudetští Němci .... Jak prozřetelné to všechno bylo, jsme mohli vidět v roce 1993, kdy po oddělení Slovenska by se s německou menšinou na našem území nejspíš všechno opakovalo možná jako občanská válka s Havlovým humanitárním bombardováním... Nejspíš by z nás ten pošuk potom udělal druhý protektorát ... A to všechno by bylo nebýt presidenta Edvarda Beneše! Čest jeho památce!

zdeněk 29.5.2007 13:13

Re: Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

kdysi jsem byl také pro to abychom se v roce 1938 bránili, když jsem se ale mírně historicky vdělal, musím uznat že to nešlo. Daloko více se mi jeví paralela s rokem 1618 kdy jsme byli v podstatě ti kdo začali třicetiletou válku, prohráli jsme ji a čekalo nás několik  století rakouského područí!

zdeněk 29.5.2007 13:15

Re: Re: Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

"vzdělal", blbne mi už klávesnice

Štváč 29.5.2007 13:16

Re: Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

Co Poláci, mladý komunisto ? Taky se na ně vrhli zlí kapitalisti ? Co se vám svazáku líbilo na režimu komunisty Miloševiče ? Co totalitně ničení lidi v Iráku od Sadámova režimu, jak by si měli sami poradit ? Jistě milujete Klause, neb je to samé co Beneš, jen o něco více lže a proto i on miluje E.B. Neví-li kudy kam, byli jim vždy komunisti dobří. Jste bohužel v zajetí toho, co vám vyprávěli lidé nerozumní, možná i ve škole.

Buvol 29.5.2007 13:27

Re: Re: Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

Už jsem Ti kolikrát říkal, že Poláci byli  n a p a d e n i!  Nám to dohodli v Mnichově na mezinárodní konferenci velmocí rok před tím! Kdybychom byli napadeni, tak bychom se také b r á n i l i! A nejsem (bohužel) ani mladý, ani komunista!

Buvol 29.5.2007 13:34

Re: Re: Re: Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

A k tomu Miloševičovi, byl to president nejprve Jugoslávie, potom Srbské republiky a jako takový byl vázán Ústavou, která každému presidentovi předepisuje v první řadě, že musí bránit celistvost státu, jehož je presidentem .... 

zdeněk 29.5.2007 13:39

Re: Re: Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

na kosovských albáncích bylo pikantní že se tam dostali hlavně za druhé světové války kdy vytvořili oddíly SS. Po válce potom získali převahu emigrací ze své domoviny. Kdyby je za spolupráci s němci srbové odsunuli již po II světové válce, nemuselo dojít k vyvražďování srbů albáci a bombardování jugoslávie. Posléze ke vzniku islámského státu v evropě.

Mimochodem, poslední "mírová" smlouva z paříže předpokládala volný pohyb vojáků NATO po celém území jugoslávie. Takže druhý Mnichov.

sociolog 29.5.2007 14:01

Re: Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

Pro Tebe Buvole mozna. Pro mne urcite ne. Podivej se kolem a srovnej to s 1. republikou. To je dilo, ktere zapocalo Bennesem a konci, doufam defintivne, Zahradilem a Klausem, jehoz manzelka se tak rada srovnava s "pani Hanou"!

zdeněk 29.5.2007 14:08

Re: Re: Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

Ačkoli nevolím ODS, musím uznat že Klaus je velmi výrazná osobnost(v mnohém s ním ale nesouhlasím). Má mou plnou podporu pro další volební období, čeští prezidenti byli vždy výrazné osobnosti a nějaká figurka by byla nedůstojná úřadu prezidenta.

Štváč 29.5.2007 14:42

Re: Re: Re: Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

Nejsem si jist, že váš názor na české prezidenty čtu správně. Celé je to nějak zmatené, jako kdyby jste byl pod vlivem alkoholu.

Buvol 29.5.2007 15:11

Re: Re: Re: Re: Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

Vy jste zase pod vlivem svého IQ, takže to vyjde na stejno .... 

PROKOP BUBEN 29.5.2007 15:13

Re: Re: Re: Re: Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

 Pokud někdo považuje herecké výkony za důstojnost, pak potěš pánbůh......Činy musí být důstojné a šlechetné - jinak je to pouhá klauniáda pro nevidící a neslyšící....

Pavel MB 29.5.2007 15:45

Re: Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

Nám by to ale také nikdo nevysvětlil, kdyby Němci tenkrát vyhnali nás.

sociolog 29.5.2007 13:57

Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

Souhlasim, ze se 1938 asi nedalo delat nic, kdyz Benesovi sdelili v predsiuni, kde cekal na pany Daladiera a Chamberleina, ze rozhodli a s nim se o tom bavit nebudou. Proc ale pak lezl do riti Stalinovi, kdyz ho Pika svedomite informoval o realite Moskvy? Jeho cinnost po 2. svetove valce se neda zredukovat na par omylu, jeho strategie byla ve sve podstate vlastizradou, alespon zradou na demokratickych idealech, a mimo jine tez zradou na jeho nejblizsich spoencich , jako byl napr. general Pika, ktereho podridil Svobodovi, ktery pak jezdil s jeho autem, kdyz toleroval jeho popravu. Dcera Zoe se mi jednou priznala, ze tomu tak bylo, aby pak zakazala dalsi hovory, nebot i Svoboda preci patri k nasim svatym. Jak lze s temito vzory budvat demokracii a s takovou otevrenosti vuci minulosti, je mi velkou otazkou.

Mimochodem,. I Rakousko bylo v ruske sfere, a to dokonce jako porazeny stat. Presto se tam delnici dokazali zorganizovat na milice, aby pak v rozhodujicim okamziku vyhnali komunisty z fabrik, kde se pripravoval stejny prevrat jako u nas.

Proc? Nebot jejich socialisty nevedl nejaky zapskly Benes k rabovani spoluobcanu, nybrz zodpovedni predaci k obrane pravniho statu. TO, ze se po roce 1945 nedaalo nic delat je neuveritelna lez, kterou si "vysvetlime" i veskere chyby soucanosti, ktere primo zosobnuje arogant Zahradil.

zdeněk 29.5.2007 14:02

Re: Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

měl byste pravdu v jednom případě - teoreticky jsme mohli být neutrální a nebýt v ruském vlivu, nesmělo by být ale obnoveno československo, ale jen česká republika. Slovensko by potom bylo v ruském vlivu. Důvody jsou spíše dané polohou našeho státu.

Buvol 29.5.2007 14:05

Re: Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

"Benesovi sdelili v predsiuni, kde cekal na pany Daladiera a Chamberleina, ze rozhodli a s nim se o tom bavit nebudou." Beneš osobně v Mnichově nebyl .....

"Proc ale pak lezl do riti Stalinovi", protože nepřítel mého nepřítele je můj přítel ..... 

"Rakousko bylo v ruske sfere...." Rakousko je německy mluvící stát, který nejenže neměl strach před Německem, ale úzce s ním spolupracoval a to že ho Rusko pustilo po válce ze své sféry, byla dohoda velmocí ...  

zdeněk 29.5.2007 14:11

Re: Re: Re: Myslím že dějiny pro nás dopadli dobře

napadá mě, že pokud by nebyla dohoda Baneš - stalin, zřejmě by si stalin vytvořil svou loutkovou vládu, podobně jako v polsku. Volby v roce 1946 by pak zřejmě vůbec neexistovali...

oakman 29.5.2007 11:37

Hele, všimněte si, že ten geront, co si říká inža, nezná nic než hrdiny té "jejich" doby

takže - seznam gerontových nácků: Pokud Beneš, tak také Kramář, Švehla, Feierabend, Syrový, plk. Moravec, gen. Klapálek........ no byli bychom tu dlouho, abychom sepsali seznam těch "nácků", kteří dali v roce 1918 chátře právo nadávat jim česky. Bez nich by tu geront dštil síru v plynulé honeckerštině.... Komunistickej smrade, zavři už tu pec... 

Lea 29.5.2007 11:38

Re: Hele, všimněte si, že ten geront, co si říká inža, nezná nic než hrdiny té "jejich" doby

Klapálkovi dělal můj strýc řidiče. Byl to prej férovej chlap,ale pruďas.