2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

OSOBNOST: Benešův odkaz

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Buvol 29.5.2007 13:49

Re: Re: Obávám se, že Beneš byl nejčernější postavou našich novodobých dějin.

 .... kam se asi měl Beneš obracet než k Rusku, vy hňupe, když nás chtěl germán vyhladit ? Nepřítel mého nepřítele je můj přítel ...

franta 29.5.2007 0:54

Beneš s Masarykem ale ve svých "fantastických" plánech uspěli

Opravdu ?

NevericiTomas 29.5.2007 1:13

Re: Beneš s Masarykem ale ve svých "fantastických" plánech uspěli

Jo tak oni neuspeli? 89 let po vzniku CSR maji Cesi samostatny svobodny a demokraticky stat, svou kulturu a vlastni svobodne zvolenou politickou representaci(jo ty voly si volime sami). O tom, ze je "vyresen" i stalety narodnostni spor s Nemci ani nehovorit. Maloktery narod v Ecrope ziskal behem teto doby tolik. Vetsina jenom ztracela. Podivejte se kde byla Francie, Velka Britanie, Belgie, Holandsko. Jenoze to musite hodnoti vyvoj za CELE to stoleti a ne jednotlivosti vytrzene z kontextu. To byste musel rict, ze takova Francie prosla behem toho stoleti narodni a politickou katastrofou...

Hnyk 29.5.2007 7:46

Re: Re: Beneš s Masarykem ale ve svých "fantastických" plánech uspěli

Československo, Česko-Slovensko, Česko.. národ československý, český nebo jak??? A k tomu závistivé remcání, že Češi nesmějí jezdit za prací do nenáviděného německy hovořícího Rakouska nebo Německa.

zdeněk 29.5.2007 10:16

Re: Re: Re: Beneš s Masarykem ale ve svých "fantastických" plánech uspěli

Srovnejte s postavením českého národa v R-U a myslím že to dopadne jednoznačně s náš porspěch. Jediná chyba současnosti byl vstup do EU. To byla chyba.

Jiří S. 29.5.2007 0:30

Hurá!

Oslavuji, že se Jan Zahradil otevřeně přihlásil ke svému národně socialistickému vzoru.

zdeněk 29.5.2007 1:06

Re: Hurá!

neplácejte nesmysly, beneš se zasadil o zrušení mnichovské dohody a vyhnání němců. Může být kontroverzní postavou, ale vy byste na jeho místě těžko konal lépe!

Jiří S. 29.5.2007 1:58

Re: Re: Hurá!

No, já bych na jeho místě nebyl. Nemám na to být ministrem, natož prezidentem, ale to neznamená, že ho nemůžu kritizovat.

E. Beneš se ohromně zasloužil o vznik Československa a jeho dobré mezinárodní postavení začátkem 20. let. Kromě toho byl představitel demokratické, antikomunistické levice (stejně jako TGM). Beneš si bohužel osoboval monopol na zahraniční politiku, byl nepřetržitě ministrem zahraničí a měl na ni rozhodující vliv i jako prezident. Byl přesvědčený o tom, že dokonale rozumí mezinárodní politice a že ji umí dokonale předvídat, přeceňoval svůj osobní vliv na zahraniční politické vůdce. Důsledkem bylo jeho výhardní upnutí se na Francii až k prosazování fr. zájmů ve středovýchodní Evropě (Británie nebyla zrovna nadšená), nevůle pracovat na zlepšení vztahů se sousedy (včetně Německa před Hitlerem), kteří nebyli dokonalí, ale nebyli tak černočerní, jak líčil komunistický dějepis (odlišného mínění byl např. agrárník = pravičák Milan Hodža, náš poslední demokratický premiér až do roku 1990). Smlouvou se Stalinovým Ruskem v roce 1935 velmi rozzlobil Polsko, ačkoli ČSR z toho vlastně nic moc nemělo (slib pomoci, tu jsme poznali později). Za války se domníval, že přechytračí komunisty v čele se Stalinem. Na konci války a po ní svými dekrety zakázal nelevicové politické strany (naprostá změna ústavního systému z rozhodnutí jednoho člověka), 28.10.45, předvečer první schůze parlamentu, vydal dekrety vyvlastňující velké továrny, doly a banky (do roku 1989 se do oslavovalo jako Den znárodnění).

Člověk, který jehož zásluhy z 10. a 20. let jsou ohromné skončil jako hrobař vlastního díla -  ze samostatného státu se stala gubernie. Proto má být oslavován za své kladné činy a kritizován za chyby.

gogo 29.5.2007 7:18

pane kolego,

nebuďte malomyslný..ministrem může být každý blb,jen se podívejte okolo...

Vanguard 29.5.2007 9:49

Re: Re: Re: Hurá!

To je pohled, se kterým já osobně víceméně souhlasím...

zdeněk 29.5.2007 10:08

Re: Re: Re: Hurá!

To že jsme neměli spojence mezi sousedy šlo asi těžko změnit. Polsko by bylo našim spojencem asi pouze v případě že bychom mu dali celé těšínsko(jaká parodie, bylo k nám nepřátelské kvůli tak malému území a nakonec přišlo o mnohem více). Po mnichovu si poláci ten "svůj" díl těšínska vzali, jak předvídavá zahraniční politika!

Maďaři a rakušané nemohli být naši spojenci už z principu, ti chtěli vládnout jako v R-U. Německo za hitlera to by byl asi vtip, to bychom byla po válce mezi poraženými státy. Takže zbývá jen rumunsko, se kterým jsme měli dobré vztahy. Otázka roku 1938 je složitá, mělo se začít zbrojit dříve(a agrárníci a lidovci tomu bránili, nezapomínejte) a plná obrana měla být podle plánu hotová až v roce 1941....

kdybychom bojovali, tak je možné že by hitlera nahradil jiný politik, který by nechtěl další války a my bychom zůstali v područí německa zas na 300 let. Británie a Francie by nás označili za agresory. Možná by bojovali po boku německých vojsk :-/ a humanitárně nás bombardovali, jako v nedávné době jugoslávii. Ze středoevropských zemí mi připadaná že jsme dopadli nejlépe( po roce 1945).

Pavel MB 29.5.2007 11:51

Re: Re: Re: Hurá!

MÁTE ÚPLNOU PRAVDU

Chlaďas 29.5.2007 7:02

Re: Re: Hurá!

Pokud máte na mysli vyhnání Němců za to ,že rozbili republiku měl taky vyhnat Slováky, protože ti to udělali uplně stejně, ostatně rozdávání republiky(viz Zakarpatská Rus) to byl zas jeho královský trik - asi pro udobření ruského medvěda? Co se týče mírových jednání po 1. sv. válce, použitím zfalšovaných demografických údajů a mapy (Beneš) a vytvořením neexistujícího československého národa(celý odboj vč TGM) dokonale 1. republiku podminovali. Výzva pana zahradila abychom jednali proti proudu - tu je nutno číst proti EU a to rovná cesta do náruče rudého brtníka. Ten pán tu zřejmě nebyl poslední měsíce(Rusko a dodávky plynu) - nebyl náhodou s p. Bémem na everestu? Pokud ano měl tam zůstat.

zdeněk 29.5.2007 10:11

Re: Re: Re: Hurá!

vy byste sudety připojil k říši( v roce 1918)? A jak byste ji pak bránil? Podívejte se že druhá republika nebyla akceschopná.

Podkarpatská rus, komu by patřila po rozdělení československa? Podle mě jediný důvod proč ji stalin chtěl, je aby měl přímou hranici s Maďarskem...

Jenda 29.5.2007 17:27

Re: Re: Re: Hurá!

No co se tyce hranic tak bych jim vycital tak maximalne ty ciste madarske oblasti co jsme zajistili Slovensku. Pro coz krome "reka je dobra hranice, dobre se to brani" nebyl zadny ani historicky ani demograficky duvod. I kdyz obavam se, ze by to nic nezmenilo. Madari by ztratu Hornich Uher stejne nezkousli, anii pokud by prisli jen o ty oblasti kde moc madaru nezilo.

Co se tyce ceskoslovenskeho naroda ... precenili dulezitost podobneho jazyk a podcenili silu nabozenstvi a rozdilne historie. Proste prumyslove Cechy a Morava s ciste agrarnim zaostalym Slovenskem nebyly dostatecne kompatibilni. A prostym slovakum jaksi nedoslo, ze duvod proc je ve skole uci ceska ucitelka neni ten, ze by je cesi chteli kolonizovat a preucit na cestinu, ale to, ze slovenske ucitelky jaksi nejsou na sklade.

Pišta 29.5.2007 7:19

Re: Re: Hurá!

Ač je to k nevíře o zrušení Mnichovské dohody se "zasadil" hlavně Adolf Hitler, tím že obsazením zbytku Čech a Moravy jí porušil.