14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

LEVICE: Mír. Ale jak a jaký?

Vsadili byste na to, že Ukrajina vyhraje válku? Raději ne, že. Ale řekli byste nahlas, že se má Ukrajina vzdát? To už je ošemetné. Myslí si to asi dost Evropanů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Moravec 9.8.2022 5:03

Ano pochopil jsem, že ti co mluví o míru, ví, že mluví o Mnichově. Proto jenom mluví a mluví.

E. Tocháček 9.8.2022 6:38

Vyztužovat si svůj názor historickými paralelami (které vždy kulhají) potřebují ti, co si nejsou svým postojem příliš jisti. Opravdu si myslíte, že národ se 145 miliony obyvatel vyrazí dobývat zbytek kontinentu, kde žije 750 milionů obyvatel? Kde je většina zemí v NATO, které je vojensky považováno za 6-10x silnější a vydává 18x víc prostředků na zbrojení a výdaje prudce navyšuje. Jak velká je vlastně vaše víra v NATO?

P. Diviš 9.8.2022 8:44

Nezáleží na našem myšlení. Problém je, že si to myslí Rusáci.

E. Tocháček 9.8.2022 9:06

No jo, američani si taky myslí, že jsou ředitelé zeměkoule. A přitom prd.

Z. Lapil 9.8.2022 8:48

Osobně si vzpomínám, že součástí RVHP a Varšavská smlouvy byla mj. část Německa. Od té doby je tu nechci a upřímně chápu každého, kdo pod vliv Ruska spadat taky nechce.

E. Tocháček 9.8.2022 9:01

Tak němce tu nechcete, rusy tu nechcete. Co vlastně chcete?

Z. Lapil 9.8.2022 21:09

Především nechci nevyžádané rady.

F. Žůrek 9.8.2022 2:16

Každý sportovec ví, že se vyhraje, že se možná i prohraje. A pohra není konec světa.

Jsem nejstarší z pěti sourozenců. A víte, kolikrát jsem musel těm mladší ustupovat? Mnohokrát! "Moudřejší ustoupí" jsem slyšel velice často.

Pouze sobec chce všechno mít, vlastnit. Ale člověk ve svém životě nemůže mít všechno. Svět nikomu nepatří, anebo patří všem lidem. A především těm budoucím... Zdař Bůh!

B. Rudolf 9.8.2022 6:23

Válka není sport!

J. Cervenka 9.8.2022 1:57

ve Španělsku, pred lety muslimové zabili 300 studentu a delniku co jeli ve vlaku do prace. Milion Spanelu visli do ulic s transparenty halsajici "chceme mir" - místo chceme se zbavit islamistu, chceme zabránit dalšímuterorismu. To je o MIRU za každou cenu.

P. Hák 9.8.2022 1:17

"Ale jaký význam pak má samotné slovo mír? Vyznívá přece jinak v narativu ruském (...) a v narativu ukrajinském (...). Mluví-li někdo o míru, aniž toto zdůrazní, aniž naznačí, jak ke skutečnému míru dospět, je v jádru defétista uznávající sílu Moskvy."

Tomu nerozumím. Když někdo neřekne, jak to myslí, tak to neřekl a hotovo. Obviňovat ho, že když to neřekl správně, tak to určitě myslí špatně, je klasická manýra totalitářů. "Kdo není s námi, je proti nám" - kdopak to řekl?

P. Hák 9.8.2022 1:19

P. S. Je možné, že Corbyn to myslel zrovna takhle, ale zobecňovat to je blbě a smrdí to komoušstvím.

B. Rudolf 9.8.2022 6:36

Psát přesně, srozumitelně a čtivě dohromady je hodně obtížné. Toto nebyl vědecký článek, ale úvaha.

Z kontextu mi připadá, že své tvrzení autor vztahoval na válku na Ukrajině a nemyslel ho obecně.

P. Hák 9.8.2022 9:34

Mně to nevyplývá. Stačila dvě tři slova a bylo by jasné, jak to myslí.

B. Rudolf 9.8.2022 9:46

Bylo by dobré uvést příklad těch "dvou tří slov". Úvaha je sled myšlenek.

Mám docela zkušenosti s psaním, při němž beru ohled na to, co všechno by někdo mohl pochopit jinak. Jednak je to "dřina, kterou nikdo neocení" a jednak je obtížné to napsat tak, aby se to pak dobře četlo (aby to bylo čtivé). A navíc se mi občas stává, že se lidé stejně začnou "točit" na věcech, které byly napsány jasně, srozumitelně a jednoznačně.

P. Hák 9.8.2022 10:10

Příklad:

Ale jaký význam pak má samotné slovo mír? Vyznívá přece jinak v narativu ruském (...) a v narativu ukrajinském (...). Mluví-li někdo o míru, aniž toto zdůrazní, aniž naznačí, jak ke skutečnému míru dospět, "tedy vyhladit Rusy", je v jádru defétista uznávající sílu Moskvy.

V uvozovkách je přílad toho, jak by to někdo MOHL myslet. Lidé mávající "defétismem" občas mají tendenci vyhlazovat jiné národy ;-) Tím samozřejmě netvrdím, že to pan Petráček tak SKUTEČNĚ myslel, proboha. Jen říkám, že to zobecnění je hloupé. Někomu to pochopitelně hloupé nepřipadá, protože s autorem souhlasí.

Jinak termín "defétista uznávající sílu Moskvy" je také pozoruhodný. Uznávat něčí sílu nesouvisí s defétismem, to je prostě znalost reality. Kdyby napsal "přeceňující", je to něco jiného. Takhle to vyznívá, že kdo uzná realitu, je automaticky "defétista".

Jo a jinak chápu, že pro Vás je asi podstatné, zda je článek ideově odpovídající, logiku v tom nehledáte. Já jsem prostě jiný.

Na závěr - myslím, že dřina redaktorů velkých novin je ceněna víc než dobře :-)

B. Rudolf 11.8.2022 9:56

Takže odpověď na moji otázku, jestli jsem vás správně pochopil, zní, že pan Petráček měl nahradit slovní spojení: "defétista uznávající sílu Moskvy" slovním spojením "přeceňující sílu Moskvy".

Nemyslím si, že by se tím článek byť jen o trochu vylepšil. Ale co byste čekal od člověka, který v něm na rozdíl od vás nehledá logiku?

Hodně štěstí!

P. Smetana 9.8.2022 1:02

Starý bolševik Corbyn se z historie své země moc nepoučil. Co kdyby si tenkrát v r. 1940 F. D. Roosevelt řekl nebudeme Británii podporovat proti Hitlerovi, vždyť to jen zbytečně prodlužuje válku?

J. Lukavsky 9.8.2022 7:05

A také si mohl říci. "nebudeme podporovat SSSR dodávkami zbraní a materiálu, vždyť to jen prodlouží zbytečnou válku". USA dodaly do SSSR a do Anglie spoustu zbraní a materiálu, bez toho by Vůdce možná tu válku vyhrál a všechno by bylo jinak. J.L. end

F. Navrátil 9.8.2022 8:22

USA dodávaly vojenský materiál a další zboží spojencům včetně Sovětského svazu proto, aby tyto státy bojovali proti Hitlerovi co nejdéle a nejúčinněji. Kdyby byla poražena Velká Britanie a Sovětský svaz, zůstaly by USA proti Německu a Japonsku osamoceny a válka by je stála mnohem více, než válečné dodávky spojencům. Ostatně USA se i v dodávkách chovali jako dobří obchodníci. Například za 40 torpédoborců z 1. světové války zaplatila V. Britanie odevzdáním základen v Atlantiku a Karibiku.

J. Lukavsky 9.8.2022 8:29

Ano, tzv. win-win obchod. Británie ztratila statut světové velmoci, ale přežila. No ale dodávky do SSSR zaplatil tento čím? J.L. end

P. Diviš 9.8.2022 8:46

Částečně zlatem, ale vše zdaleka nezaplatil.

J. Vintr 9.8.2022 0:40

Fakt je ten, že každým dnem, kdy se Ukrajina hrdinně brání, se zhoršuje její vyjednávací pozice v jednání o míru. A pokud se vydrží bránit dost dlouho a dotáhne to až do vítězného konce (druhé strany), tak ani o miru jednat nebude. Bude muset přijmout podmínky, které si nadiktuje ta druhá strana....

P. Smetana 9.8.2022 0:46

Přání otcem myšlenky. I když u vás bych si tím otcem nebyl tak jistý.

P. Labaj 9.8.2022 1:22

Není to veselé ani spravedlivé, ale je to tak. Svět prostě není veselý a spravedlivý.

Je to jako s klesajícími akciemi. Můžeme je stále držet a utěšovat se myšlenkou, jak zase jednou stoupnou. A nejhorší je, když nás v tom ještě ze všech stran ubezpečují ostatní, že to tak určitě bude, ať vydržíme. Ale ti ostatní tím nic neriskují, a slibem nezarmoutíš. A akcie dál klesají.

Je docela důležité vědět kdy už je dobré hodit ručník do ringu a zachránit co se ještě zachránit dá. Ano, svět není spravedlivé místo.

K. Machala 9.8.2022 2:32

Ta poslední věta platí u Putina vždy - muset přijmout jeho podmínky. Jediná výjimka z toho není se vzdát dřív, ale Putina maximálně oslabit. Jinak je to jedno, pokud se vzdají, Putin takjakotak půjde dál, jen ne hned. Ukrajina volbu kus území za mír nemá, nikdo negarantuje, že jen kus. Je to jako Sudety a Hitler přes kopírák. Daladier taky přivezl 'mír' a Hitler nakonec dostal i Paříž.

B. Rudolf 9.8.2022 6:34

Do toho, co se děje v Rusku, není zvenku (a možná ani zevnitř) pořádně vidět. Je dost dobře možné, že to Rusko vydrží ještě dlouho. Ale stejně tak je možné, že už drží jenom fasáda a zničehonic se Ruský systém začne hroutit.

J. Lukavsky 9.8.2022 7:07

Úspěšná obrana Ukrajiny zhoršuje její pozici... a když zvítězí tak bude muset přijmout podmínky Ruska, které prohraje... opravdu velmi originální myšlenka. Zkuste to nabídnout jako přednášku na Vojenské akademii, to tam ještě neslyšeli. J.L. end

J. Vintr 9.8.2022 8:17

Jak jste přišel na takovou hloupost, ze by Ukrajina mohla vyhrát? Vždyť kromě "odražení" klamného útoku na Kyjev nezaznamenala jediný úspěch.

J. Lukavsky 9.8.2022 8:26

No dobytí a debolševizace Moskvy se Ukrajině dosud nezdařila, možná to ani nemá v plánu... ale když neexistující, zhroucený, zkorumpovaný a naprosto neschopný státeček odolává 20x větší nepřekonatelné zářící supervelmoci, tak bych to docela jako úspěch považoval. A porovnání skutečné síly zbraní na obou stranách je úspěch nesporný. J.L. end