29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

KOMENTÁŘ: Mír a spravedlnost

Petice požaduje, aby Západ usiloval o spravedlivý mír. Jak? Inu, „dlouhým bolestivým vyjednáváním“, k němuž volky nevolky prý musí jednou dojít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kostelanský 17.1.2023 0:56

Pořád se mluví o penězích a zbraních pro Ukrajinu, které prý mají "utahat" Rusko. Ale nikdy a nikde se v takových úvahách neobjevuje taková "drobnost" jako jak dlouho Ukrajině vydrží bojeschopní vojáci. Jako kdyby ukrajinští vojáci na bojištích neumírali a nebyli mrzačeni. Jako kdyby se to týkalo jen vojáků ruských.

V médích se dlouho-předlouho mluvilo s posměchem, jak vypadá mobilizace v Rusku. Ale nikdy ani slůvkem, jak taková mobilizace vypadá na Ukrajině. Podle všeho asi mladí Ukrajinci s nadšením vstupují do armády... Jaký je jiný pohled, který je samozřejmě produkt ruské propagandy?

Který bojeschopný ukrajinský muž měl peníze, tak utekl z Ukrajiny hned na začátku války. "Propustka" přes hranici (po našem úplatek pohraničníkům) stála 5000 eur. Což je v zemi, kde byl průměrný plat několik málo stovek eur, hodně peněz. Je to jako by se Češi mohli vyhnout vojenské povinnosti za milion korun.

Zůstali tedy jen ti chudí. Díky korupci se mobilizace se nedotkla dětí těch "horních desetitisíců" Ukrajinců, na rozdíl od Rusů. Není se tedy čemu divit, že shánět nové a nové "dobrovolníky" není na Ukrajině nic snadného.

Již v předchozích měsících se mobilizace dělala v městech zajímavým způsobem. Stačilo si zajít nakoupit do obchodu nebo si jen tak vyjít ven a mít smůlu, a už vás odvodoví komisaři hnali do armády. Nebo ztratit prácu a být nezaměstnaný. Často jediný způsob pro muže na Ukrajině, jak vydělat teď peníze, je jít bojovat.

Nedávno ukrajinský parlament odhlasoval zákon, podle kterého se branní povinnost vztahuje i na Ukrajince žijící v zahraničí. Ukrajinské ambasády mají povinnost vést seznam Ukrajinců bydlících v dané zemi, aby v případě potřeby bylo možné těmto lidem doručit "pozvánku" do armády.

Kolik vojáků může Ukrajina ještě poslat na frontu? Podle mně i milion je moc. Kdo pak ty kvanty zbraní, co jsou dodávány na Ukrajinu, bude obsluhovat? Možná Poláci, Češi, Slováci...

F. Žůrek 17.1.2023 0:34

Zmatený Tomský. O té spravedlnosti pomlčím, ale přece mír má větší cenu než válka! A raději končím, hádat se s chytrým člověkem nebudu, ale papež František nechce válku a má pravdu...

T. Novy 17.1.2023 0:51

Tedy pro vás je lepší otroctví než boj za svobodu?

Chudáku.

J. Kostelanský 17.1.2023 1:03

A ta svoboda na ukrajinský způsob vypadá jak? Žít jako žebrák, zatímco oligarchové se utápí v penězích? Bojovat na život a na smrt, zatímco co oligarchové a jejich děti si užívají život někde na Západě?

Ukrajina byla před válkou spolehlivě nejzkorumpovanější země v Evropě. A teď na tom zcela jistě lépe není. Mluví se milenkách ukrajinských generálů, co se vozí v luxusních autech a ve velkém utrácejí za luxusní zboží v Paříží. Kdo má trochu pod čepicí, dovtípí se, odkud se berou peníze na tyto rozmary...

A jen tak mimochodem, podle různých zdrojů je teď ukrajinská mafie nejlépe vyzbrojenou mafii na světě.

T. Novy 17.1.2023 2:33

Mluví se ...

to jste napsal pěkně

R. Langer 17.1.2023 5:43

No, tak hlavně si nepřejte v praxi poznat něco reálnějšího, než to mluvení. Jako že vám říkám, že na to brzy dojde. :-P

I. Samson 17.1.2023 4:13

Iste, ani istý Adolf Hitler predsa nechcel vojnu. Chcel mier, ale až potom, keď vyhrá vojnu a ukradne územie.

Ale takých Adolfíkov tu v dejinách bolo.