29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

KOMENTÁŘ: Mír a spravedlnost

Petice požaduje, aby Západ usiloval o spravedlivý mír. Jak? Inu, „dlouhým bolestivým vyjednáváním“, k němuž volky nevolky prý musí jednou dojít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rudolf 17.1.2023 9:57

Nemá smysl stahovat kalhoty, dokud je brod daleko. Ukrajina může s efektivními západními zbraněmi vybojovat podstatnou část svého území zpět. Ti ruští magoři (omlouvám se za ten výraz, ale masové vraždy z fanatismu se mi hnusí) se s tím budou velmi těžko smiřovat a zřejmě to budou považovat za svou porážku. Myslím si, že válka na Ukrajině teď vstupuje do své rozhodující fáze. A že všichni zúčastnění jsou si toho až příliš dobře vědomi. Rusko přitvrzuje v bojích a Západ konečně začíná Ukrajincům dodávat účinné zbraně. Doufejme, že do půl roku se začne vážně jednat o míru. Do té doby je potřeba, aby země NATO Ukrajinu co nejvíc podporovaly a to zejména dostatečnými dodávkami efektivních zbraní.

V. Povolný 17.1.2023 11:34

Ano, Ukrajina může ještě něco vybojovat zpět. Nebo taky ještě něco ztratit. Do říše pohádek patří dobytí Krymu zpět. Ale na jednu podstatnou věc se zapomíná - ukončení konfliktu, ať už bude jakékoliv, musí být stabilní a udržitelné, má-li mít smysl. A takové řešení se zatím nenabízí. Zatím to vypadá spíš na zamrzlý konflikt s trvalou přítomností OSN.

B. Rudolf 17.1.2023 15:10

Tady nejde o nějakou občanskou válku. Tady jde o zločinnou agresi. Proto musí být Rusko poraženo.

F. Navrátil 17.1.2023 8:46

Představa o tom, že válka skončí ruskou kapitulací, rozpadem státu, reparacemi a odevzdáním surovinového bohatství, je iluzí papírových válečníků. Válka USA a Ruska na Ukrajině bude vleklá a skončí jednáním. Čím více se bude diplomatické řešení oddalovat, tím více bude mrtvých a tím větší bude devastace Ukrajiny, ekonomické ztráty Ruska, degradace Evropy a posilování čínské moci. S peticí Mír a spravedlnost lze v mnohém polemizovat. Ale představuje jistý racionální prvek, kterého se autorovi a jemu podobným nedostává.

O. Kožušník 17.1.2023 9:31

Hi, to jsou moudrá a realistická slova, díky

M. Vinkler 17.1.2023 8:38

První světová válka trvala 4 roky, II. světová 6 roků,

, Balkán (Jugoslávie) 5 roků.

Vždy však byly války ukončeny stavem vítěz - poražený , a teprve tehdy se začalo jednat o podmínkách míru.

Obávám se, že zde se schyluje ke kyperskému scénáři, který trvá od r. 1974 - invaze Turecka - do současnosti, byť se už nestřílí. To znamená ruská anexe části Ukrajiny a umístění kostlivce do skříně pro zbytek světa.

Představa, že RF vykrvácí nebo dojde k puči proti Putinovi je nedůvěryhodná a pro světový mír by dezintegrace Ruska byla daleko horší zprávou.

J. Vintr 17.1.2023 9:39

Nenávistný postoj Západu k Rusku, kdy se ze všech sil snaží spálit všechny mosty k normální existenci s tímto státem, je tragédie. Ti, kdo evropské politiky k tomuto nahnali, snad ani nepočítají s další budoucností našeho světa.

J. Vintr 17.1.2023 12:08

Ta vlna obludné nenávisti vůči Rusku, rozpoutaná ve všech západních zemích, prakticky vylučuje navázání normálních vztahů s Ruskem, až skončí ta nešťastná záležitost s Ukrajinou. To se dá vysvětlit tak, že někdo počítá s válkou s Ruskem a jeho likvidací v současné podobě. To by ovšem nejspíš nemohlo vést k ničemu jinému, než k jaderném konfliktu. Nějací totální psychopati si zahrávají s osudem našeho světa.

P. Kazo 17.1.2023 7:51

Autore, neoháňajte sa tu "mnichovanstvím". S Hitlerom spojenci naozaj bojovali, obetovali vlastné životy. Zatiaľčo na Ukrajine stačí "spojencom" financovať umieranie miestnych. Takže buď tá vaša analógia s Mníchovom nejak nesedí (ozaj, kedy vlastne vrcholoví západní politici Putinovi formálne odsúhlasili ukrajinské anšlusy?), alebo ste naozaj ísť sa napr. aj sám obetovať za územnú celistvosť Ukrajiny. V tom prípade dúfam že už máte zbalený mundúr a kúpený lístok smer Kyjev.

P. Kazo 17.1.2023 7:52

*ste naozaj ochotný

P. Beneš 17.1.2023 7:32

Článek pana Tomského jako vždy kvalitní. Diskuze jako vždy v dezolátním stavu. EU[>-][UA]

V. Mokrý 17.1.2023 8:35

;-(;-(

L. Žaloudek 17.1.2023 7:16

Ach jo, opravdu autore, myslíte, že Ukrajinci Rusko utahají? A pak tedy bude moci nastoupit Stropnický a vyjednávat? Připadá mi to obojí stejné - co vlastně kritizujete?

Z. Lapil 17.1.2023 8:13

Kritizuje možnost, že by napadení sousedního státu mohlo skončit úspěchem.

I. Koubová 17.1.2023 6:14

Další, co chce bojovat proti Rusku do posledního Ukrajince. A za co vlastně Ukrajinci bojují ? Za starý oligarchický stát, ze kterého v posledních letech uteklo miliony Ukrajinců ? Těžko, to už se nevrátí. Za stát, kde sice koupí vše, co si budou přát, ale nebudou na to mít peníze, nic jim už na Ukrajině nebude patřit ? Budou západní kolonií, tak jako my. Chvíli to bude dobré, ale pak za vlastní produkty budou platit víc, než lidé na Západě, kteří navíc mají několikanásobné platy. Za to bojují Ukrajinci ? Myslím, že kdyby si každý jeden voják a jeho rodina mohli vybrat, tak by chtěl hlavně ŽÍT. A pokud je Ukrajina tak rozdělená - jazykově, kulturně i názorově, tak to nikdy nemůže skončit "dobře".

V. Mokrý 17.1.2023 6:53

:-)R^

J. Lukavsky 17.1.2023 7:41

"Za starý oligarchický stát, ze kterého v posledních letech uteklo miliony Ukrajinců ?" což je v obrovském kontrastu se sousedním Ruskem, kde o oligarchu nezavadíš a ze kterého neutekl dosud ani jediný Rus.... nu Ukrajina těžko mohla být najednou zcela jiná nežli bývalá Matička Rus, SSSR. I my sebou vlečeme geny Evropanství a Rakouska-Uherska. J.L. end

Z. Lapil 17.1.2023 8:19

Do posledního Ukrajince chce bojovat především Putin, respektive Rusko. Proč si to myslím? Protože válčit začalo Rusko.

V. Mokrý 17.1.2023 8:37

A proto tam Západ lifruje zbraně ve velkém, co !

Z. Lapil 17.1.2023 10:20

Do Ruska 8-o ???

V. Kučer 17.1.2023 9:18

Ukrajinci bojují protože byli napadeni. Dulce et decorum est pro patria mori.

J. Franke 17.1.2023 5:23

Děkuji a souhlasím.

I. Samson 17.1.2023 3:59

No tak to sú od autora rázne slová, plné nedôvery v drísty zvané prímerie ("dohodnime sa, ukľudnime sa" veď sa to nejako utrasie, hlavne sa nezabíjať...").

Nuž, v krajine, v ktorej žijem už väčšinu života, sa nateraz hovorí pomaly viac po východoslovansky ako po slovensky. Pociťujem výrazný odpor k rusky "govorjaščim" Bratislavčanom, hoci po ukrajinsky viem niečo ako nič.

Ak v električke stretnem mladého Ukrajinca, radšej mlčím, inak by som mu musel povedať "Idi domoj oboroňjať svoju ródinu". Rusi sa postarali o nárast slovenského obyvateľstva o zhruba 5 až 10%. Nie je to málo, po rusko alebo po ukrajinsko hovoriaci občania zatiaľ stále ešte existujúcej Ukrajinskej republiky predstavujú pre Slovákov cenný genofond, väčšina z nich tu asi ostane, niektorí iste vyrazia za lepším.

Ale to už je dohad. S autorom príspevku mám spoločnú jednu základnú ideu: Skorumpované Rusko prepadlo jeden viac alebo menejviac skorumpovaný suverénny štát a musí za to zaplatiť. Vlastne sa čaká na ruského von Staufenberga, ale aj to bude neskoro. Posledná koloniálna veľmoc sa nám rozpadá (srandu o podpore masívnej Čečenov Rusku nemôže hádam nikto brať za bernú mincu) a ten rozklad impéria si môže priať iba ozajstný dobrodruh.

ivo samson

T. Novy 17.1.2023 2:34

Pro podobnou zbabělost známe v Česku typicky naše slovo. Mnichovanství.

S. San 17.1.2023 1:23

Články od pana Tomského jsem četl rád. Ne že bych s ním vždy souhlasil, ale bral jsem ho jako chytrého človeka a dobrého novináře. Tímhletím výplodem se ovšem bohužel zařadil mezi medialní presstitutky typu Neffa, Zieglera nebo Vodvářky:-(

P. Smetana 17.1.2023 1:50

Pan Tomský je chytrý člověk a dobrý novinář. To, že nerad čtěte jiné názory než jsou ty vaše, není jeho problém ale váš.

T. Novy 17.1.2023 2:31

Hezky řečeno.

K. Káš 17.1.2023 5:31

R^

K. Filip 17.1.2023 6:40

No tak tento článek se Tomskemu hrubě nepoved.

S. Kubů 17.1.2023 1:06

Dvě jednoduché otázky:

I pokud bychom připustili, že je možno válku dovést až k bezpodmínečné kapitulaci Ruska, kde se bere jistota, že v takovém případě by nedošlo na použití jaderných zbraní ?

Kde se bere jistota, že po Putinovi přijde někdo lepší ?