29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

KOMENTÁŘ: Mír a spravedlnost

Petice požaduje, aby Západ usiloval o spravedlivý mír. Jak? Inu, „dlouhým bolestivým vyjednáváním“, k němuž volky nevolky prý musí jednou dojít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rudolf 17.1.2023 11:14

Samozřejmě, že mi dochází, že Rusko by zničilo i podstatnou část západního světa. A navíc, z představy, že by byla zničena všechna ruská civilizační centra, nemám ani kapku radosti. Tuším (alespoň zčásti), kolik by to obnášelo lidského utrpení.

Jenomže si myslím, že přesto všechno bychom se neměli nechat vydírat středověkými primitivy.

L. Beneš 17.1.2023 11:23

Kterýkoli bod si zvolíte, vždy se podívejte, co bylo před ním. Není náhoda, že když se blížil konec termínu ruského pronájmu základny v Sevastopolu, Ukrajina zahájila jednání o základně USA tamtéž. Tendr na vybudování základny byl v USA vypsán. Ostatně i dnes ukrajinské vedení pořád mele o tom, že se Ukrajina stane součástí NATO. On si Volodymyr dost často - jak se říká - nevidí do huby.

J. Rejzek 17.1.2023 10:12

Na vyřešení občanské války na Ukrajině, máme recept z nedávné i dávnější minulosti.

Národnostní konflikt na Kypru, kdy řečtí nacionalisté usilovali o připojení země k Řecku vyřešilo Turecko(člen NATO) obsazením severu ostrova s převážně Tureckým obyvatelstvem a vyhlášením státu Severní Kypr. Řecká část , Kyperská republika má asi 59% území, je od roku 2004 členem EU a také se připojila k eurozóně. Panuje klid a mír pod dohledem OSN.

Národnostní konflikt v Srbsku, kdy Kosovští nacionalisté usilovali o připojení Kosova k Albánii vyřešilo NATO (USA) a z Kosova s převážně Albánským obyvatelstvem vytvořilo nový stát Kosovo, pod dohledem USA.

Národnostní konflikt,-občanskou válku na Ukrajině, kdy ukrajinští nacionalisté usilují o připojení země k EU- a NATO, řeší Rusko obsazením oblastí s převážně ruským obyvatelstvem a připojení těchto oblastí k Rusku. Jakmile k tomu dojde o své se přihlásí i Maďarsko, Rumunsko, Moldávie a nakonec i Polsko kterému Stalin ukradl obrovské území a připojil ho k Ukrajině. Je přece jasné, že co bylo ukradeno, musí být vráceno. Všichni obyvatelé těchto území budou všemi deseti pro, při pomyšlení, že se vymaní z toho Ukrajinského marasmu.

B. Rudolf 17.1.2023 10:27

Naprosto mylný pohled. Ukrajinci až do zabrání Krymu a bojůvek na Donbase nebyli protiruští, alespoň ne nějak závažně. Ve skutečnosti tam nešlo o národnostní konflikt (podstatná část Ukrajinců mluvila rusky), ale o ruskou imperiální politiku prosazovanou rozeštváváním společnosti a posíláním "zelených mužíčků".

Ano, teď tam díky ruským zvěrstvům nenávist vůči Rusku a Rusům narostla. Díky zločinné válce začali Ukrajinci Rusy nenávidět. A plným právem.

K. Wágner 17.1.2023 10:40

U nás po srpnu 68 drtivá většina lidí Rusy také nenáviděla. Pak jich postupně hodně začalo kolaborovat a dnes....? :-(

B. Rudolf 17.1.2023 11:08

Nejde přece o to Rusy nenávidět. Je mi jich spíše líto. Mně osobně stačilo narodit se v komunistickém Československu k tomu, abych strašně dlouho pořádně nechápal, v čem žiji. Oni to mají ještě těžší. Každodenní zkušenost života ve lži a ve vzývání hrubé síly. Co to s nimi mělo udělat?

Není ve mně nenávist. Jenom velká lítost vůči běžným Rusům a také hněv vůči těm, kteří si hrají na další Petry Veliké a na Ivany Hrozné.

P. Nešvara 17.1.2023 10:43

Nesmysl. Na Ukrajině žili etničtí Rusové a etničtí Ukrajinci. Etničtí Ukrajinci hluboce nenáviděli etnické Rusy a to z dobrých historických důvodů, vzpomeňme jenom hladomor ve třicátých letech. Tato nenávist bouchla za války, kdy Ukrajinci vítali německou armádu jako osvoboditele od bolševického Ruska (stejně jako třeba Estonci). Vytvořili divizi SS a také Stěpan Bandera stoupal k moci. Co se dělo po roce 2014, zvěrstva etnických Ukrajinců proti Etnickým Rusům, kdy nejznámější je upálení desítek lidí zaživa v Oděse, to je jenom třešnička na dortu. Mimochodem vrahové z Oděsy jsou sice známi, ale nikdy nebyli vyšetřováni ani stíhání a to dává legitimitu Ruským prohlášením generalizujícím Ukrajinu jako stát z fašismu.

Dnešní snahy předstírat, že před rokem 2014 byly vztahy Rusů a Ukrajinců bukolické a přátelské a zkazil to ten zlý Putin invazí není nic jiného, než pokusy manipulovat nedávnou historií. Jenomže jsou ještě lidé, kteří si fakta stará pár let pamatují.

Jak to říkal Werich? Nepamatovat si - to je nejlépe placeno.;-D

B. Rudolf 17.1.2023 11:01

Samozřejmě, že tam nějaké napětí mezi Ukrajinci a Rusy bylo. Ale bez ruského vměšování by nesměřovalo k násilí. To je totiž ruská "mezinárodní politika". Každá země má nějaké vnitřní problémy, které musí řešit. Ale metodou Rusů je posilovat v té zemi vzájemnou nenávist a vyvolávat v ní násilné konflikty.

A o tom incidentu v Oděse byste si měl něco aspoň trochu seriózního přečíst, ať neplácáte úplné nesmysly.

J. Rejzek 17.1.2023 14:56

Pane B.Rudolfe, , stačí si vyhledat Oděský masakr 2014, a jen silné nátury to vydrží do konce. Různé články. které to okecávají nemohou s tímto dokumentem soupeřit. Tam to máte na vlastní oči a natočili to Ukrajinci. Když už se najde taková ohromná parta hovad , kteří se nechávají u té hrůzy natáčet a do dneška je nikdo nestíhá, padá vina na ty, kdo tak nečiní. Na současnou fašounskou vládu na Ukrajině, na ty různé dobrovolnické milice pochodující pod vlajkou se svastikou. Obyčejných Ukrajinců je mi líto, stejně jako etnických Rusů na Ukrajině.

B. Rudolf 17.1.2023 15:04

Jestli máte na mysli například tento dokument: Požár Domu odborů v Oděse – Wikipedie (wikipedia.org)

tak ten je zhruba ve shodě s tím, co jsem napsal.

J. Rejzek 17.1.2023 15:30

Ten váš požár v Domě odborů je takový pravdoláskařský čajíček. Buďto neumíte číst a nebo se děláte hlupákem. Takže ještě jednou: Oděský masakr 2.5. 2014. Na YouTube to najdete i v angličtině.

B. Rudolf 18.1.2023 9:20

No jasně. To, co se vám nehodí do krámu, tak posměšně dehonestujete. Ale pak byste měl diskutovat pouze sám se sebou nebo v lepším případě pouze se sobě podobnými s názory vám podobnými.

K. A. 17.1.2023 10:12

Já jsem petici četl a autorů bych se trochu zastal. Na jednu stranu bych jim též vytknul, že neřeší, jak má spravedlivý mír vypadat, ale to, co jim podsouvá Tomský tam není - tj. vyhandlování ukrajinského území za mír. Nevěřím, že by to tak autoři petice mysleli. Možná jsou v něčem naivní, ale to nepřátelství, co se proti nim zvedlo v některých médiích, je podle mě hysterická reakce na slaměného panáka. Ale Tomského článek je díky bohu slušný. Rovněž vypíchl důležitý aspekt, že autoři petice nevěří v možné vítězství Ukrajiny. V tom petenti mýlí, možné určitě je.

K. Wágner 17.1.2023 10:43

Pokud neřeší, jak má spravedlivý mír vypadat, není to přinejmenším divné...?

V. Machálková 17.1.2023 10:08

Citace amerického občana na americkém webu:

UN OUT OF USA, USA OUT OF UN

16. ledna 2023 v 21:24

Federální vláda USA je mimo kontrolu. Kdy to státy začnou „odmítat“? Potřebujeme kreativní, přemýšlivé guvernéry a státní AG, aby promysleli vzestupy a pády a poté provedli secesní řízení. State/MIC/WEF/CIA/FBI/NSA...nikdy neustoupí. Nikdy. Bude to chtít další občanskou válku.

Vzpomeňte si na lidi v Donbasu (regiony/oblasty LPR a DPR na Ukrajině) v roce 2014. Odmítli přijmout státní převrat sponzorovaný USA a doslova se bránili. 8 let. Byli ostřelováni, vražděni a znásilňováni Ukro-nacisty po dobu 8 let. Nyní s pomocí Ruska získávají nezávislost na Ukro-nacistech.

Co jsme naopak my Američané udělali od naší falešné prezidentské volební frašky v roce 2020? NIC. A co poslední volební krádež z roku 2022? NIC. Co jsme udělali s více než 200 závody na zpracování potravin spálených v USA během minulého roku? NIC. Tímto tempem jsme odsouzeni k záhubě. Naše „vláda“ nás otravuje a hladoví a brzy si nebudeme moci dovolit energii. Buď bojujeme, nebo zemřeme. Je to tak jednoduché. Lidé na Donbasu nás všechny zahanbili.

K. Černý 17.1.2023 10:25

Místní občané mohou psát jakékoliv kraviny. A Rusáci se mohou vydávat za Američany.

L. Harvánek 17.1.2023 9:50

Hospodářské sankce proti Rusku ale ne všichni dodržují. Tedy dodržují je pouze formálně, bohužel cestiček k jejich obcházení je mnoho.

J. Matuška 17.1.2023 9:36

„Válka na Ukrajině je vyvrcholením 30letého projektu amerického neokonzervativního hnutí,“ píše Jeffrey Sachs, americký ekonom, analytik veřejné politiky a bývalý ředitel The Earth Institute na Kolumbijské univerzitě, kde má titul univerzitního profesora.

„Bidenova administrativa je plná stejných neokonů, kteří bojovali za americké války v Srbsku (1999), Afghánistánu (2001), Iráku (2003), Sýrii (2011), Libyi (2011) a kteří udělali tolik pro to, aby vyprovokovali Rusko k invazi na Ukrajinu, dalšímu geopolitickému debaklu. Pokud má Evropa nějaký přehled, oddělí se od těchto katastrof zahraniční politiky USA“.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Jeffrey-Sachs-Ukrajina-posledni-pohroma-neokonu-708942

B. Rudolf 17.1.2023 9:34

Petice by se měla jmenovat: "Mír a nespravedlnost." Její autoři jsou lidé, kteří vidí svět jinak než my. Mají na to právo a mají i právo na to, aby nám své vidění světa veřejně sdělovali.

Pár slov k jednomu bodu v petici: Účinnost sankcí. Myslím si, že sankcionování Ruska odmítáním dodávek plynu a ropy byl geniální způsob jak otočit smysl celé situace. Rusko by nás hrozbou zastavení dodávek plynu a ropy téměř jistě brutálně vydíralo a my bychom byli podělaní až za ušima. Nedávno jsem četl dva špionážní romány napsané řádově před deseti lety o hrozbě Ruska, že zastaví dodávky plynu do Evropy. Jeden byl od Václava Bartušky a druhý od Michala Žantovského. V těchto románech bylo zastavení dodávek plynu do Evropy vnímáno jako katastrofa. Ale z dnešního pohledu je to "pouze" velký ekonomický problém a nic víc. Já to považuji za velký úspěch. Kdybychom se podělali strachy, kdoví, co všechno by z nás Rusko vydíráním vymámilo? A navíc si myslím, že, pokud "nevyměkneme", tak sankce postupně začnou fungovat a dusit ruskou ekonomiku.

Z. Zavadil 17.1.2023 9:45

Pokud vím, tak plyn byl prakticky vždy zastaven pouze kvůli Ukrajině - případně se o to postaraly USA zničením plynovodů.

:-P

J. Vintr 17.1.2023 9:33

Pana Tomského jsem měl za moudrého člověka....

M. Boháček 17.1.2023 9:07

Ste ochotní ísť zomierať na banderovskú naci Ukrajinu? Alebo tam poslať vaše deti?

Německá BND v posledním okamžiku varovala kancléře a ministryně obrany právě skončila ve funkci, protože podle všeho o plánu potají věděla! Plán nakonec zablokovali až polští vojáci, kteří odmítli jet s Leopardy na Ukrajinu a podali hromadné výpovědi a odešli do civilu!

Polský whistleblower a vojenský analytik prozradil, že uniklé informace o plánované rezignaci německé ministryně obrany z minulého pátku jsou způsobeny skandálním plánem generálního štábu polské armády, který tajně plánoval dodat Ukrajině německé tanky Leopard společně s polskými posádkami, protože výcvik ukrajinských vojáků na tyto tanky nepřipadá v úvahu, trval by minimálně jeden rok a Ukrajincům se hroutí fronta, tlačí je čas, takže bylo rozhodnuto, že ty Leopardy na Ukrajině budou řídit polské posádky, tedy vojáci polské armády!

Skandál vyvrcholil dnes v pondělí, když německá ministryně obrany Christine Lambert opravdu rezignovala na svou funkci [1], zatímco česká média ještě v pátek označovala informace německého Bildu za hoax a dezinformace, že prý žádní rezignace se nechystá. No vidíte, uběhly dva dny a německé ministryně rezignovala na funkci.

Pravým důvodem rezignace jsou poslední informace německého bulváru, podle kterých Lambertová věděla o plánu polského generálního štábů a neudělala proti tomu vůbec nic, a to až do chvíle, než minulý týden celý plán odhalila německá tajná služba BND, která podle Bildu minulý týden varovala německou vládu, že polský generální štáb chystá odevzdání německých Leopardů Ukrajině společně i s polskými posádkami, což může vést k zatažení NATO do války s Ruskou federací.

https://www.infovojna.bz/article/video-polska-vlada-chtela-nemecke-tanky-leopard-dodat-na-ukrajinu-spolecne-s-vycvicenymi-posadkami-polske-armady-coz-by-vedlo-k-zatazeni-polska-a-nasledne-severoatlanticke-aliance-do-valky-s-ruskem

B. Rudolf 17.1.2023 9:44

Není to poněkud pomatené? Vy zcela vážně tvrdíte, že německá ministryně obrany podala rezignaci, protože Poláci chtěli s německými tanky dodat i polské vycvičené posádky? A co polská vláda? Co polský ministr obrany? Co náčelník polského generálního štábu? Ti všichni se podle vás rozhodli, že místo nich má podat demisi německá ministryně obrany? Jak můžete věřit evidentním nesmyslům?

M. Boháček 17.1.2023 9:53

As i tak pomätené, ako keď Poliaci čakali na povolenie USA, či môžu zverejniť, že raketa, čo u nich zabila dvoch ľudí, bola Ukrajinská. A českí a slovenskí politici medzitým už pomaly volali do zbrane!

M. Boháček 17.1.2023 10:10

B.Rudolf.: Nehovoriac o tom, že sa v článku zameriavate na podružnosti a uniká vám pointa. Alebo chcete bojovať na fronte vy, alebo vaše deti, za Ukrajinu? Ak áno, je vaša ignorácia podstaty článku v poriadku.

T. Fuk 17.1.2023 14:52

To je taková kravina, že už to nemůže být z hlouposti, ale nějaký zlý úmysl.

Ś. Svobodová 17.1.2023 8:50

Utahat Rusko znamená pravděpodobně, že vznikne další nekonečný konflikt táhnoucí se desetiletí, jako je tomu např. v Sýrii, Turecko-kurdském konfliktu apod.

B. Rudolf 17.1.2023 10:15

Myslím si, že nikoliv. Válka na Ukrajině teď vstupuje do své nejbrutálnější fáze. Západ si je toho vědom a konečně začíná dodávat Ukrajincům efektivní zbraně. Rusové budou ve velkém posílat své lidi na jistou smrt. Jak dlouho jim to asi tak vydrží?

Myslím si, že zhruba za půl roku začnou reálná vyjednávání o míru. Ale určitě nebudou snadná.

Ś. Svobodová 17.1.2023 10:50

Kéž by. Kdyby o bylo tak jednoduché, určitě by na světě nezuřilo tolik konfliktů.

V. Povolný 17.1.2023 8:47

No, pan Tomský zastává správné stanovisko po morální stránce a to nemyslím nijak ironicky. Jiná věc ovšem je, jestli je takové stanovisko realistické. Když cituji z článku: "Putinova kapitulace, potrestání válečných zločinců a hospodářské reparace" ... něco takového by ovšem předpokládalo porážku Ruska, tedy VOJENSKOU porážku velmoci, která disponuje jadernými zbraněmi. Je to opravdu realistické? Podle mě ne. Reparace? Jak vypadá vojenská porážka státu, na který mají být uvaleny reparace? To je přece mimo realitu. Takže nic ve zlém, ale bylo by dobré vrátit se nohama na zem. Jedna věc je, co by bylo morální a správné a jiná, co je realistické a dosažitelné.