29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

KOMENTÁŘ: Mír a spravedlnost

Petice požaduje, aby Západ usiloval o spravedlivý mír. Jak? Inu, „dlouhým bolestivým vyjednáváním“, k němuž volky nevolky prý musí jednou dojít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Novy 17.1.2023 10:38

Čínský útok na Taiwan by pro Čínu neměl takovou ekonomickou bilanci jako ruSSký útok na Ukrajinu.

Ukrajina má přírodní bohatství a to blb zvládne ukrást, ale Taiwan je země vyspělých technologií a ty jednoduše bez mozků neukradnete.

P. Nešvara 17.1.2023 10:45

Čína Tchaj-wan chce a považuje jej za svou provincii a USA jej podporují (dle amerického vidění světa Tchaj-wan a Kosovo mají právo na sebeurčení, Krym a Donbas nemají)- chcete toto negovat?

T. Novy 17.1.2023 12:39

To jste vedle jak ta jedle.

Je vidět, že jste nikdy s žádným Taiwanským číňanem nemluvil a vůbec tomu sporu nerozumíte.

P. Nešvara 17.1.2023 13:11

No, na Tchaj-wanu jsem měl projekt a pobyl jsem tam delší dobu. A vy?

T. Novy 17.1.2023 14:55

3 roky studia na Fudanu, 5 let práce v Číně

Co je vaše delší doba?

S. San 17.1.2023 11:02

Ti jich mají víc. Kromě toho že to můžou vyhrát konvenčními prostředky a nemusí použít jaderné střely, tak by jim stačilo prodat pár desítek těchto raket Iránu. V tu chvíli budou mít v USSA naprosto jiné starosti než je nějaká Ukrajina.

R. Polášek 17.1.2023 12:46

To určitě neudělají.

Kdyby to udělali, už by nebyl větší problém zrušit Rusku stálé místo v Radě bezpečnosti OSN a vůbec Rusko z té organizace vyloučit. A potom by už nebyl žádný větší problém, coby opakování korejské války proti komunsitické Severní koreji, poslat na Ukrajinu na frontovou linii mírové síly OSN. A protože prakticky žádný významnější stát OSN neuznal zábor ukrajinského území Ruskem, síly OSN, to znamená přímo vojska USA a evropských států , respektive NATO a možná i Číny a dalších velmocí by získaly oficiální a legální důvod Rusy silou vytlačit z veškerého obsazeného území včetně Krymu. To by potom byl oficiální boj, Rusko se Severní Koreou a Iránem, proti zbytku světa. A to by velmi rychle přeneslo válku z území Ukrajiny na území Ruska a skončilo rozbitím ruských zbrojních fabrik i ruských měst stejně jako je nyní rozbitá Ukrajina. A porážkou a rozpadem Ruska.

L. Beneš 17.1.2023 11:09

Nesrozumitelné. Kdo komu nařídí?

P. Nešvara 17.1.2023 13:16

Američané svému klientu Ukrajině.

J. Vintr 17.1.2023 22:58

USA už nejspíš nemají ani na podporu války na Ukrajině. Na Ukrajinu už posílají část výzbroje vlastní armády a budou to těžko doplňovat. Několik vlád Demokradů s malou přestávkou Trumpova prezidentství Ameriku značně zdevastovalo a ta poslední ji asi dorazí.

T. Novy 17.1.2023 10:32

“Spravedlivý mír” zní mým uším jako “ruSSký mír”, stejně opravdově a přátelsky.

[>-][UA]

L. Beneš 17.1.2023 11:12

Vy ovšem dáváte přednost míru, kterému se přezdívá Pax americana. V takovém míru lze bombardovat kterýkoli stát na Zeměkouli, který se zrovna nelíbí. Například Srbsko. Tam ovšem byly škody a oběti jen kolaterální.

B. Rudolf 17.1.2023 11:30

Musím-li si vybrat, pak si jednoznačně vybírám Pax Americana. I s jeho závažnými nedostatky.

Vládnou nám peníze, jsme oblbováni propagandou, vláda bojuje s dezinformacemi, to je všechno pravda. Ale podstatné je to, že, pokud člověk vyloženě nelže, tak má stále svobodu názoru, o které se Rusům ani Číňanům nikdy ani nesnilo. Náš svět není dokonalý. Ale není to říše zla. Zatímco Rusko směřuje k tomu, aby se říší zla stalo.

L. Beneš 17.1.2023 11:41

Jste velkorysý. Podle jiných Rusku říší zla už je. Přeji vám, abyste se v rámci pax americana mohl seznámit s nějakým tím napalmem nebo s munici z ochuzeného uranu. Jistě to pak uvidíte jinak. Stačí si sečíst, kolik civilních obětí přinesla válka ve Vietnamu, Iráku, Afghánistánu, bombardování Srbska atp. Myslím, že jich bude o pár jedinců víc, než počet obětí na Ukrajině - dnes v TV říkali, že oficiálně se mluví o 7 tisících civilistů.

A. Schneefelderová 17.1.2023 10:22

Každá snaha o mír je více než chvályhodná. Petice je Slovo. Bojovat Slovem se musí paralelně, i když řinčí zbraně. Věřím, že stateční Ukrajinci si s pomocí vojenské techniky, kterou potřebují, vybojují, co jejich jest.

Ale snižovat úlohu diplomatického vyjednávání bych se neodvažovala.

B. Rudolf 17.1.2023 10:31

V zásadě máte pravdu.

Jenomže petice mimo jiné požaduje i zastavení dodávek zbraní Ukrajincům během jednání o míru. Já tento požadavek považuji za hnusnou podporu agresora. Realita by byla taková, že jednání by se táhla tak dlouho, dokud by se Ukrajinci měli čím bránit. Pak by Rusko zvítězilo a začaly by popravy a odvlékání nedostatečně loajálních na Sibiř. A možná po Stalinově vzoru i nějaký ten hladomor.

T. Novy 17.1.2023 10:34

Ano, vy vidíte na rozdíl od sluníček i tu reálnou budoucnost.

A. Schneefelderová 17.1.2023 11:12

Zbraně je možno dodávat, aniž se o tom moc vyřvává.

Netvrdím, že v Petici je vše, s čím souhlasím, neboť jsem ji nepodepsla.

K. Wágner 17.1.2023 10:38

Přesně tak. R^

L. Beneš 17.1.2023 11:14

Na Ukrajině se bude bojovat až do posledního Ukrajince.

Z. Zavadil 17.1.2023 10:57

Každým dnem bojů se faktická rozloha Ukrajiny zmenšuje. Čím déle se bude bojovat, tím konečná rozloha nové Ukrajiny bude menší a menší.

;-(

F. De Winter 17.1.2023 10:19

Oblast Černého moře je pro Rusy a jejich černomořskou flotilu stejně důležitá jako oblast Karibiku nebo Panamy pro USA a jejich námořnictvo. Stejně důležité jako Jihočínské moře a Tchaj-wan pro Čínu. V této souvislosti a ze strategických důvodů nemohou Rusové region opustit. To prostě neudělají. Rusko je jaderná supervelmoc č. 1. Pokud budou Rusové nuceni čelit v oblasti Černého moře masivní západní intervenci, pak rozhodně použijí jaderné zbraně. Myslet si, že se Rusko nikdy neodváží použít jaderné zbraně a že prý „pouze blafuje“, považuji za hodně naivní.

P. Pospisil 17.1.2023 10:40

A kdo Rusům káže opouštět region Černého moře? Většina jeho rozlohy jsou mezinárodní vody, nechť si tam brázdí vlny dle libosti.

Mimochodem, vědí Rusové o tom, že polovinu břehu Černého moře drží státy NATO? Máme počítat s tím, že až skončí -ať už jakkoliv- válka s Ukrajinou, bude napadeno Rumunsko? Bulharsko? Turecko? Nebo ti tam Rusku nevadí? Vadí jim jenom Ukrajina? Která v NATO není, takže při jednání s ní mělo Rusko stejnou, ne-li lepší startovní čáru jako Západní svět?

Co vlastně bránilo Rusku vybudovat námořní základnu třeba v Novorosijsku, aby teda nemuseli spoléhat na Sevastopol? Pro největší zemi na Zemi by to s jejich zdroji přece nemohl být problém, ne? Od rozpadu SSSR je to 30 let, to je spousta času.

F. De Winter 17.1.2023 11:03

Nepochopil jste, co jsem tím chtěl říci. Rusové zaberou část Ukrajiny a nikdo jim v tom nezabrání. Jde jen o to, kolik Ukrajinců při tom pobijí. Mnozí sní o tom, že z toho Rusko vyjde oslabeno. Ale tak to nebude. Rusko z toho vyjde posíleno, oslabeni budeme my. Bohužel.

B. Rudolf 17.1.2023 11:22

Zřejmě nesledujete, co se již téměř rok na Ukrajině děje. Ukrajinci se poměrně úspěšně brání a pokud jim dodáme dostatek kvalitních zbraní, tak vytlačí Rusáky z podstatné části svého území.

O to, aby Rusko vyšlo z války maximálně oslabeno, se samozřejmě musíme postarat. Máme do značné míry svázané ruce, tak to nebude snadné. Ale to, co Rusko provedlo, je obrovský hnusný zločin, který se mu nesmí vyplatit.

Myslím si, že "do roka a do dne" bude na Ukrajině mír. Válka teď vstupuje do své nejbrutálnější fáze, která nemůže trvat příliš dlouho. Rusko pak bude vydáno napospas Číně. Uvidíme, kam povede jejich "nehynoucí přátelství".

L. Beneš 17.1.2023 11:25

Výklad pivního stratéga po sedmém půllitru. Pozor, je třeba si odskočit, aby měchýř nepraskl.

J. Kombercová 17.1.2023 12:26

Hle, ti, co vyžadují obvykle argumenty na své žvásty, na ty dodané na talíři se nezmohou než být sprostí.

L. Beneš 17.1.2023 11:17

Polovinu břehu Černého moře drží státy NATO. Akorát s tou základnou US Navy v Sevastopolu to nějak nevyšlo.

B. Rudolf 17.1.2023 10:51

Před rokem 2014 mělo Rusko k dispozici Sevastopol a to dokonce jakožto přístav pro vojenské lodě. A přesto zabralo Ukrajině Krym a později začalo zničující šílenou válku.

Rusko je opravdu jadernou supervelmocí a nikdy nevíme, kdy paranoidnímu Putinovi "přeskočí". Takže obavy z možnosti jaderné války jsou oprávněné. A Západ z tohoto důvodu vystupuje vůči Rusku velice opatrně. Nicméně je zde i druhá strana téže mince. Jakmile se necháme hrozbou jaderné války vydírat, Rusové toho maximálně využijí kam až to půjde.

To, že Rusko patří do středověku, nám předvádí každým dnem. Středověcí primitivové nikdy neměli dostat do rukou jaderné zbraně. Ale už se stalo. Začne-li Rusko třetí světovou jadernou válku, budou na jejím počátku zničena všechna jeho "civilizační centra". Není jich zase tak moc. A Putina a jeho blízké si umučí Rusové sami.

Musíme být opatrní, aby se tato možnost nenaplnila. Ale stejně a možná ještě víc musíme být opatrní, aby v našem světě nezvítězil středověk.

F. De Winter 17.1.2023 11:08

Vám zřejmě nedochází, že by byla zničena i všechna ostatní civilizační centra. Včetně těch našich.