6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

INICIATIVA: Mír a spravedlnost pro Putina

Žádný geopolitik nemůže vymazat základní fakta o ukrajinském konfliktu: Ukrajina se nejdříve vzdala jaderných zbraní výměnou za ruské záruky územní celistvosti, a poté Rusko začalo anektovat části ukrajinského území. Iniciativa Mír a spravedlnost Jana Kavana, Václava Hořejšího a Matěje Stropnického je proto obtížně pochopitelná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 21.1.2023 15:46

Pomineme-li Ukrajinu, pak v Podněstří a v Gruzii také neřádí islamisti. A že by třeba Kadyrovci byli vůči islámu indiferentní, to se říci nedá.

D. Laurencikova 21.1.2023 17:33

Popisu vam trochu udalosti: V roce 2001, dva roky po prijeti do NATO prvni skupiny novych clenu Polska, Ceska a Madarska, odstoupil G.W. Bush jedostranne od smlouvy o omezeni antibalistickych raketovych systemu (ABM). 2004 - prijeti dalsich vychodoevropskych zemi do NATO - Rumunsko a Estonsko. V tomto momente se NATO roztahlo uz 1500 km smerem k Rusku, ackoliv tak nechtelo cinit "ani centimetr". 2008 Bukarestske memorandum, kde NATO vyjadrilo umysl prijmout za cleny Ukrajinu a Gruzii. Nektere evropske zeme mely vyhrady, ale Bush jich nedbal. Prijeti techto dvou zemi znamenalo pro Rusko existencni ohrozeni - at uz se vam to jevi realne, nebo ne. William J. Burns, tehdejsi vyslanec v Rusku americkou vladu varoval, ze toto je pro Rusko cervena linie, kterou by USA nemely prekracovat. Marne! 4 mesice pote namasirovali Rusi do Gruzie, kde skupina od USA financovanych a vycvicenych vojaku podnikla utok na jizni Osetii..... Atd.

Americky Oberst McGregor o tom pozdeji napsal: "Russove zasahli a jediny ucel teto intervece byl ten, signalizovat USA, ze nebude trpen zadny dalsi NATO clen na ruske hranici...". Z popsaneho jasne vyplyva , ze: nejdriv NATO, pak rusky zasah. NATO nikoho nechrani, NATO naopak zeme kolem Ruska, ktere pretahuje do klubu, uvadi v nebezpeci! To vidi kazde male dite, pane Urban.

P. Urban 21.1.2023 17:36

Srovnám-li osud Estonska, které leží pár desítek kilometrů od Petěrburgu s osudem Ukrajiny či Gruzie, tak se mi nezdá, že by členství v NATO znamenalo větší nebezpečí než nečlenství.

D. Laurencikova 21.1.2023 18:32

Zkuste si to precist v klidu jeste jednou, co uz jsme napsali, pekne jedno po druhem. To vam pomuze pochopit, o co jde. ;-)

P. Urban 21.1.2023 19:40

Četl jsem to ještě jednou. A nenacházím tvrzení, že by Estonsko nebylo členem NATO. Nebo že by se stalo obětí ruského zásahu.

V Abcházii a Jižní Osetii se Rusko vojensky angažovalo už bezprostředně po rozpadu SSSR. Tehdy tam taky bylo nejdřív NATO?

D. Laurencikova 21.1.2023 20:04

Ano, celkem pet rozsireni NATO na vychod Rusko vydrzelo, Ukrajinu uz ne. A bylo to dost casto recene, ze Ukrajina je cervena cara. S tim nic nenadelate.

J. Lukavsky 21.1.2023 17:43

"zeme kolem Ruska, ktere pretahuje do klubu" zapoměl jste připsat "přetahuje násilím a proti vůli jeho občanů..." Rus by si měl odovědět na otázku: Proč se země, které se desítky let mohly hřát v teplé náruči SSSR (kde tak vólno dýšet čelověk..." či Varšavské smlouvy (pevné hrázi míru...) tak cpou do NATO? Pročpak asi? Ukrajina byla zakládající stát OSN v r. 1945, čili jako samostatný stát si může vstoupit kam chce. Nebo snad Rusko se ptalo (koho?) když vstupovalo do všelijakých spolků a paktů? S Indií, Čínou... J.L. end

D. Laurencikova 21.1.2023 18:13

Ja nevim, jestli se obcanu nekdo na to pta. Nebo myslite, ze na Ukrajine a v Gruzii uz jsou tak daleko, ze maji primou demokracii a poradaji referenda o vsech dulezitych otazkach, jak chce u nas Okamura a v Nemecku AfD a kde kdo jim za to absurde nadava darebaku a fasistu, jak uz je v nasi a hlavu postavene dobe "in?" Ale nekdo z toho urcite ma, pae Lukavsky. A sice americky zbrojni prumysl, par bohatcu a korporaci jeste vic zbohatne a lidi smeji do valky za jejich zajmy.

Prectete si neco o Monroeove doktrine, stare 200 let, stale platne a vzpomente na Kubanskou krizi, nez tady zacete naivne sirit, ze si napr. Mexiko smi klido pido uzavrit vojensky pakt s Ruskem a v manevrech v Mexiku spolu s Rusy trenovat na valku proti USA. Ha! Ha! Ha!

D. Laurencikova 21.1.2023 18:14

"N" mi nejak klemmuje. Pardon.

P. Urban 21.1.2023 19:27

Během Kubánské krize vpadla vojska USA na Kubu?

D. Laurencikova 21.1.2023 20:08

Ne. Ale Amerika nestrpela sovetske rakety tamtez. Pricemz je pred tim rozmistily USA v Turecku... Pak se dohodli Chruscov s Kennedym, ze USA odstrani svoje rakety z Turecka, soveti ty jejich z Kuby. Tak se stalo. Treti svetova valka byla zazehnana. To cele se pak oslavovalo jako Kennedyho vitezstvi. ;-)

J. Lukavsky 22.1.2023 7:42

"Mexiko smi klido pido uzavrit vojensky pakt s Ruskem" No pokud to Mexiku schválí Kreml tak může. Pak ale bude následovat 1) USA vypoví ze země všechny Mexičany co se tam nahrnuli. Pár milionů. Ti samozřejmě budou doma remcat, možná i střílet - jak je u nich v kraji zvykem. 2) USA zruší všechny kšefty s Mexikem a to se obrátí o pomoc k Rusku. To ale asi už nemá na to aby si je vydržovalo, jako Fidéla, také Mexiko je kapánek větší. 3) Takže to by museli v Mexiku zblbnout úplně všichni, což je dosti nepravděpodobné. Ale je to zajímavá varianta, zkuste to navrhnout v Mexiku. J.L. end

D. Laurencikova 22.1.2023 9:37

A proc by mely USA delat nejaka opatreni? Mexiko si muze jit do paktu s kym chce a nechat mirit ze sveho uzemi rakety, na koho chce - nebo snad ne? Napodcenujte Rusy, ti jsou "Kummer gewohnt". Ja verim, ze ten vas humor jeste vezme za sve, az general skutecne zaveli do zbrane - za Ukrajinu v NATO! Jestli se vam bude tento cil zdat byt hoden, abyste riskoval i svuj zivot.

J. Lukavsky 22.1.2023 9:51

No jestli NATO zavelí, tak se to Německa bude týkat také. Nebo věříte, že Německo bude dělat že neslyší? No armádu si dosti zdecimovalo, to je fakt a kličkují docela lišácky. Pokud vím, tak v ČR válku nevyhlašuje prezident byť by byl i generál ve výslužbě. No jak říkají již staří Římané: "chceš-li žít v míru, buď připraven na válku". Probatum est. "A proc by mely USA dělat nejaká opatreni?" A proč by USA neměly dělat nějaká opatření, když na ně z Mexika budou mířit ruské mírové holubičky? No pokud vím, tak na Rusko míří drony z Ukrajiny až po začátku "Speciální mírové operace". Dříve tomu tak nebylo. J.L. end

D. Laurencikova 22.1.2023 10:05

Co Nemecka se tyka, tak tady staci jedna raketa na Ramstein a zbytek si usetrime. Pak je cela stredni Evropa neobyvatelna. Samozrejme, ze se to tyka take Nemecka, pane Lukavsky. Jestli jste si nasel neco o te Kubanske krizi, tak jste se dozvedel, ze jsme tenkrat unikli treti svetove, nuklearni valce jenom o vlasek! Myslite, ze dnes by ta "opatreni" za strany USA byla jenom: "Ty, ty, ty, nemir na me svoje rakety?" Tenkrat byli politici navic jeste ve stavu jeden s druhy mluvit. Dnes uz se jenom rinci zbranemi! Ostatne, tenkrat byla ta krize take zavinena Spojenymi staty. USA byly prvni, kdo zamirily na Rusy, az potom Rusove na USA. Myslim, ze jsme toto tema docela vycerpali. Ted uz si kupte ten popcorn a vyckete povolavaciho rozkazu.... Pardon, vyzve k "dobrovolnemu predurceni", jak to nazvala ministryne obrany Cernochova. To zni udajne lip. ;-)

J. Lukavsky 22.1.2023 16:59

"tenkrat byla ta krize take zavinena Spojenymi staty" samozřejmě, jako všechny krize. Jak nám říkal už major Kolozub při politickém školení mužstva. "Za vším jsou souzí, pikle americkejch impedijálistů, peněžních žoků z Vólstrýtu a jejich přisluhovačů". No a my hlupáčci jsme se mu (potajmu) pošklebovali. No já ještě pamatuji jak nás na vojně připravovali jak zaútočíme (nejlepší obrana je útok souzí...) na impedijálisty a slavně zvítězíme. No nějak se o tom časem přestalo mluvit. Povolávací rozkaz myslíte něco jako v Rusku Mobilizace II. ? J.L. end

D. Laurencikova 22.1.2023 17:47

Nelze vas brat vazne, ale aspon mate humor. Nevim, jak v Rusku, ale u vas v CR se zatim jedna o "dobrovolne predurceni". "My nikoho neodvadime, rikame tomu "dobrovolne predurceni", protoze nechceme pouzit slovo odvod" - originalton Cernochova. Nechte se prekvapit, kam az to zajde. Dnes jsem poslouchala debatu - Stammtisch na BR. Byl tam i general Vad. Moc kroutil hlavou nad tim valecnym nadsenim a nad politiky, kteri jakoby to proste chteli vysondovat, jestli a kdy Putin pouzije atomove zbrane!

J. Lukavsky 22.1.2023 18:15

"Moc kroutil hlavou nad tim valecnym nadsenim" No já kolem sebe žádné válečné nadšení nevidím, to je nutno si nahledat v internetu oficiální ruská média, tam to zuří vč. A-zbraní jako kdysi. Inu každý svého štěstí mašinfýra. J.L. end

D. Laurencikova 22.1.2023 18:53

Rec byla o kancleri Scholzovi, na ktereho je vyvijen natlak ze vsech stran, aby dodaval Ukrajine Leopardy. Jak Scholze nemusim, tak jeho neochota bezhlave zbrojit je to prvni, co se mi na nem libi. Ale zadne strachy. Schoz nakonec podlehne natlaku, jako vzdy! Inu, kazdy sveho stesti masinfyra. ;-)

J. Lukavsky 23.1.2023 7:52

Vidím, že Chamberleinové jsou nesmrtelní.... Takže Rusko může posílat na Ukrajinu tanky, rakety, letadla... ba i vojáky, ale Německo může posílat akorát rezavé helmy a to ještě jen hasičské. Jinak by se mohl Rus rozzlobit. J.L. end

D. Laurencikova 23.1.2023 8:25

Jednak nejste v obraze, pane Lukavsky, Nemecko je i tak druhym nejvetsim podporovatelem Ukrajiny, hned po USA a pak, radit zkouseni, kam az muzeme zajit, nez Rus prece jen vypusti tu atomovou bombu, kterou hrozi, muzete tady vy. Ale kancler Scholz ma zodpovednost za ca. 83 milionu lidi, z nichz pres polovinu je PROTI dodavkam Leopardu na Ukrajinu.

J. Lukavsky 23.1.2023 8:52

"zkouseni, kam az muzeme zajit, nez Rus prece jen vypusti tu atomovou bombu" Takže abychom to shrnuli. Rus může zkoušet co chce a jít kam chce a dělat si co chce protože haraší atomovou bombou a NATO a USA musí našlapovat velmi tiše, aby ho nerozčílili. No nevím jestli je to nejlepší strategie. Kdysi Hitler také zkoušel kam až může jít, Evropa ho zkoušela uklidnit, nejdřív si vzal beztrestně Sudety, pak Československo, pak Rakousko, pak Francii.... no politika usmiřování se moc neosvědčila. J.L. end

D. Laurencikova 23.1.2023 9:04

Mily pane Lukavsky. Vidim, ze veskera predesla debata byla naprosto zbytecna. Vy jste nepochopil naprosto nic. Srovnavani teto situace s Hitlerovou dobyvacnou valkou ve jmenu nadrazene germanske rasy a jeho tovarnami na smrt pro "menecenny" je natolik pitoma, ze se mi o tom uz nechce s vami dal debatovat. Huronske hrdinstvi a riziko apokalypsy pro Ukrajinu v NATO prenecham pubertakum. Ani nemam cas, takze me laskave omluvte.

D. Laurencikova 23.1.2023 9:05

- menecenne -

J. Lukavsky 23.1.2023 11:59

No klikněte si na projevy Dugina či dalších propagátorů a Kremlofilů, že to je jen a jen Rusko, které je budoucností světa. USA a Evropa zaniknou a budou nahrazeny jediným životaschopným etnikem a systémem... Rusem. Něco mi to připomíná. J.L. end

D. Laurencikova 23.1.2023 13:07

Myslim, ze prehanite. Rusku jde o multipolarni svet a ne o jednotnou svetovou vladu. "Svetova vlada", dnesni svetove elity dnes Rusko na jednani o budoucnosti sveta nezvou. Ja jsem Duginovy vize trochu cetla, uz je to dost davno, priznam se. A take se priznam, ze vidina multipolarniho sveta je mi daleko sympatictejsi, nez cely svet: "Fanta Cola, Sprite"!

Nevim, kdo nahradi bile Americany, asi cernosi a Hispanci, ale Evropane budou kazdopadne nahrazeni muslimy. A take Cernochy. To uz bezi a neda se zastavit.

J. Lukavsky 23.1.2023 13:29

"Rusku jde o multipolarni svet" Kde každý národ si bude vyznávat jaké chce náboženství, mluvit jak chce a volit si koho chce. Tedy za předpokladu, že to bude pravoslaví, ruština a Rus. A netýká se to Ukrajiny že? Jinak jako fórek je to povedené. No řekl bych, že tohle bývalo v USA kde v Luisitanii mluvili hodně francouzky, v Arizoně španělsky, kde byly legální všemožná náboženství ba i komunisti a fašisti měli povolené strany. Leckde mluvili německy ba i česky. Chicago bylo kdysi největším českým městem. No ale i tam už to vzalo hodně jiný směr. J.L. end

D. Laurencikova 23.1.2023 14:00

N. Multipolarni svet znamena, ze jsou na svete ruzne kultury a zivotni modely, a ze nemusi vsude panovat dekadence - pardnon "demokracie" zapadniho typu. To nema co delat s vicejazycnosti, nepochopil jste to, jako vzdy. Trochu myslete, nez se rozpisete. Vy jste toho Dugina skutecne cetl, tvrdite?

J. Lukavsky 23.1.2023 14:10

"Multipolarni svet znamena, ze jsou na svete ruzne kultury a zivotni modely," Tedy za předpokladu, že je to model sovětský, nyní ruský. Pobaltské republiky či Čečna, Krym ..... by mohly vyprávět. Nakonec i my jsme měli ve škole povinnou ruštinu, která nám byla nanic. Z Dugina jsem přečetl jen jeho pár projevů a stačilo mi to. Co se té dekadentní západní demokracie týče tak je otázka, proč se evropané z Evropy houfně nestěhují do Ruska, kde by si té "ruské multipolarity" mohli nabrat co hrdlo ráčí. Problém je že realita je tam poněkud jiná než se ukazuje v TASS. J.L. end

D. Laurencikova 23.1.2023 14:58

Takze ani tomu nerozumite. Jednolity svet pod jednou svetovou vladou je planem globalistu, zapadnich elit. Diskutuje se o tom v Davosu, ne v Moskve. Je to levicovy, neomarxisticky projekt. Vytvarime novy svet a noveho cloveka, jak tomu bylo driv v Sovetskem svazu. Bez te dnesni perverzni nadstavby, nutno rict. To je plan globalistu a proto ty masy migrantu, nalakanych na socialni podpory, ktery v kazdem vasem prispevku tak obdivujete. Mate smulu, Cechy nebereme. Musel byste byt muslim, nejlepe cerny, homosexualni nebo transsexualni a postizeny. Negramotny vube nevadi, musite umet rict sluvko "azyl", vic nepotrebujete. Pak vas v Nemecku vezmou na sto procent. Budete si casem smet dovezt nejen manzelky a deti, ale i sourozence, stryce, tety, synovce, netere... podminky jsou mirne - poste celou sippu. V Rusko holt nejsou tak "chytri", tam se musi makat.... proto se jim tam nikdo nezene.

O novem, multikulturnim svete se dnes radi v Davosu, v Bruselu, v Berline... nikoliv v Kremlu. Ja vim, ze vase hlava je obehnana ostnatym dratem, nekolika vodnimi prikopy a tlustou zdi, takze to k ni nepronikne. Dugina jste zarucene necetl! Ani radek.

Rustina mozna vam byla nanic. Mne se naramne hodila. Diky znalosti Rustiny jsem dostala v Nemecku muj prvni job!