24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

INICIATIVA: Mír a spravedlnost pro Putina

Žádný geopolitik nemůže vymazat základní fakta o ukrajinském konfliktu: Ukrajina se nejdříve vzdala jaderných zbraní výměnou za ruské záruky územní celistvosti, a poté Rusko začalo anektovat části ukrajinského území. Iniciativa Mír a spravedlnost Jana Kavana, Václava Hořejšího a Matěje Stropnického je proto obtížně pochopitelná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Lukešová 21.1.2023 14:42

Místopředsedy Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitirij Medvědev tvrdí, že válka s nacisty na Ukrajině je novou "vlasteneckou válkou" a v této válce nakonec zvítězí Rusko.

„Dobrá práce, ten Borrel s mrtvou tváří. Vzpomněl jsem si, že naše země porazila Napoleona i Hitlera. Všimněte si, jak nám udělal analogii. V souladu s tím jsou ukronacisté a západní Evropa přímými dědici těch, kteří bojovali s Ruskem. A válka s nimi je tedy novou vlasteneckou válkou. A vítězství bude naše. Jako v letech 1812 a 1945,“ napsal Medvěděv.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-valka-s-nacisty-na-ukrajine-je-nova-vlastenecka-valka-tvrdi-medvedev-40420650

P. Urban 21.1.2023 14:52

Napoleon i Hitler útočili na Moskvu. To Ukrajina neudělala.

Ukronacisté jsou tedy spíše dědici Poláků, kteří pod vedením T.Kościuszka bojovali proti ruské armádě snažící se obsadit jejich zemi a zlikvidovat polský stát.

H. Lukešová 21.1.2023 14:59

Ano, Ukrajina nenapadla Rusko, ovšem někteří lidé tvrdí, že Ukrajinci zabíjeli ruské obyvatele na Donbase již od roku 2014, jiní to odmítají jako ruskou propagandu.

Samozřejmě nevím, co se dělo na Donbase od roku 2014, neb ukrajinsko-ruské vztahy nejsou předmětem mého zájmu, ale pravdou je, že se Ukrajinci střílejí do vlastní nohy, když glorifikují Banderu, Šukeviče a další ukrajinské nacionalisty, kteří povraždili v době druhé světové války tisíce Židů, Poláků a Rusů. Myslím si, že Bandera, Šukevič a další si nezaslouží obdiv.

P. Diviš 21.1.2023 15:49

Každý národ má své hrdiny, někdy i dost sporné. Češi třeba Žižku, spíš lapku, než bojovníka za pravdu, Izrael teroristu Menachema Begina, ....

H. Lukešová 21.1.2023 15:52

Menachen Begin nebyl terorista, ale bojovník za svobodu, bojoval za svou zemi Stát Izrael proti Britům a Arabům. Neužívejte prosím jazyk levicové a palestinské propagandy.

P. Diviš 21.1.2023 15:54

Bojoval, ale mimo jiné i terorismem. Píšu to proto, že chápání podobných činů se liší, v Izraeli, GB i na Ukrajině.

H. Lukešová 21.1.2023 15:57

A co mu zbylo, když Židé neměli žádnou zemi a chtěli svou zemi získat a Britové tak hnusně stranili Arabům a mařili veškeré sionistické úsilí o znovuzískání židovské vlasti? Tehdy za druhé světové války a krátce po ní byli Arabové a Britové ti samí nepřátelé židovského národa.

P. Urban 21.1.2023 16:01

A co zbývalo Ukrajincům za časů Bandery?

H. Lukešová 21.1.2023 16:05

Takhle, myslím si, že nikdo nemůže vyčítat Ukrajincům národně osvobozenecký boj jako takový, když podporuji židovský boj za svobodu, tak podporuji i ten ukrajinský, avšak jde o to, že ukrajinští nacionalisté nevraždili jen rudé bolševické komisaře, kteří Ukrajině tolik ublížili, ale i ty nevinné, např. Židy a Poláky. Na Volyni pobili ukrajinští nacionalisté 100 tisíc Poláků. Ti nebyli rudí bolševici a vrazi.

P. Diviš 21.1.2023 16:59

Ti Židi zase nejen Araby, ale i Brity, kteří je do Palestiny pustili. Já je celkem chápu, vy zase pochopte, že nikdo tyhle osvobozovací boje nevede v rukavičkách. Židé, Irové, Řekové, Američani, ani ti Ukrajinci.

H. Lukešová 21.1.2023 17:12

Britové těsně před druhou světovou válkou ustoupili tlaku Arabů a vydali Bílou knihu, která prakticky zamezila Židům vstoupit do Svaté země a tím je odsoudili k smrti, protože později většina Židů byla zavražděna německými nacisty a i po skončení druhé světové války.

Britové nechtěli ustoupit ze své pro-arabské politiky a pronásledovali Židy v mandátní Palestině. Židé vůči Britům zaujali správný postoj, měli právo se bránit teroru britských okupantů a udělat vše pro to, aby ukončili britskou hrůzovládu nad Svatou zemí.

Hrdinní Židé nakonec dokázali zlomit moc Britského impéria a "vyhnat" je z Palestiny, tak jak před tím Indové porazili Brity v Indii a také se odtamtud museli pakovat... Ano, jak díte, boje se nevedou v rukavičkách, tak Židé bojovali, jak mohli, aby znovuzískali svou zemi a tu pak ubránili před arabským terorem.

J. Jurax 21.1.2023 19:20

Ale no tak ... hrdinní Židé nakonec dokázali zlomit moc Britského impéria a "vyhnat" je z Palestiny ... no, vyhnat a zlomit ... ehm ... britská vláda v roce 1947 vzdala svého mandátu v Palestině. Neboť území neskýtalo ani suroviny, ani ropu, ani základny, jen věčně se hašteřící Židy a Araby, jejichž rozbroje museli jako správci země řešit; a k tomu navíc teroristické útoky extremistů. Náklady na jeho správu byly vyšší než příjmy z něj. A Britům pochopitelně záleželo víc na Arabech zejména proto, že arabské státy měly ropu.

Z pohledu Britů přistěhovalecké vlny Židů vedly jen k destabilizaci regionu, na níž samozřejmě neměli zájem, a za války už tuplem.

Nově vytvořená Organizace spojených národů (OSN) přijala 29. listopadu 1947 Plán OSN na rozdělení Palestiny, podle něhož se území mělo rozdělit na arabský a židovský stát. 14. května 1948, den před ukončením Britského mandátu Palestina, byla vyhlášena nezávislost Státu Izrael. Jistě to znáte ...

H. Lukešová 21.1.2023 19:42

Ano to všechno vím, ale o Britech a jejich pro-arabské věrolomné politice jsme se bavili spolu už tolikrát... já jsem napsala příspěvek v reakci na Diviše, který označil Begina za teroristu, kterým nebyl, byl hrdinou, bojovníkem za svobodu.

Avšak já samozřejmě vím, že pan Diviš není žádný levičák ani pro-Palestinec...

H. Lukešová 21.1.2023 19:49

-na pana Diviše-

velká omluva za neúctu, když píši rychle, tak někdy vynechám slova.

J. Jurax 21.1.2023 19:52

Když on ten Begin mj. fakt byl i terorista. Jako svého času bojovníci IRA, co užívali teroristických metod ...

H. Lukešová 21.1.2023 19:56

Zeptala jsem se nad námi pana Urbana a co měli Židé dělat? Když usilovali o znovuobnovení svého státu v Zemi izraelské a Britové a Arabové jim stáli v cestě? Bránili všemožně sionistickému úsilí. Britové a Arabové se nechovali k Židům jako k lidem. Bojovali za svou zemi a svůj lid a zvítězili a dobře tak.

J. Jurax 21.1.2023 20:29

Jistě. Účel zajisté světí prostředky.

Víte, Vy byste svou nekritickou adorací všeho židovského byla schopna mne donutit k argumentaci, při níž bych se mohl jevit jako zastánce palestinců, jímž ale opravdu nejsem.

Koneckonců nežidovské obyvatelstvo - neznám zpaměti vývoj osídlení Palestiny po vyhnání židovské populace a zničení druhého Chrámu po Bar Kochbově povstání, po němž Římané okupovali Judeu v 1. a 2. století n. l., takže nechci psát Arabové - tam pak žilo déle jak tisíciletí. U nás tou dobou - v prvních stoletích prvního tisíciletí - byli snad Keltové a germánští Markomani, po Slovanech ani památky. A Keltové též dodnes nemají vlastní stát, ač keltština v různých mutacích dodnes existuje.

Ono s tím nárokem na pravlast je to trochu složité. Židé arciť měli vůli tu pravlast znovuzískat a použili pro to všechny prostředky, neboť kde je vůle, tam je i cesta. Ta ovšem může plodit i křivdy, není-li obecná vůle se jich vystříhat.

H. Lukešová 21.1.2023 20:43

Ale nebylo to obyvatelstvo palestinské. Většina dnešních tzv. Palestinců jsou potomci Arabů, kteří vnikli do Země izraelské v 19.století spolu s židovskou alíjou. Zatímco Židé žili v Zemi izraelské tisíce let před Araby a určitě množství Židů tam žilo neustále.

Před novodobým židovským přistěhovalectvím byla Palestina pustá, řídce osídlená, prokletá a zaostalá země, to Židé vytvořili moderní zemi zúrodnili zemi, vysušili bažiny, vysadili lesy, vytvořili moderní průmysl a zemědělství.

Taková jsou fakta.

J. Jurax 21.1.2023 20:59

Ehm ... před novodobým židovským přistěhovalectvím byla Palestina zaostalá země, to ano, jako ostatně všechny země byvší Osmanské říše. Ale nikoliv řidčeji osídlená než ostatní území s podobnými přírodními podmínkami.

A prokletá ... no já nevím, kým prokletá a proč, v té prokleté zemi byl přece Jeruzalém ... :-)

H. Lukešová 21.1.2023 21:08

Myšleno tím, že Svatá země byla plná malárických bažin. Vždyť to byla země bez obyvatel, pro lid bez země, jak říkali židovští vůdci. Země izraelská patří židovskému lidu a jedině jeho úsilím se tato země zazelenala, zkrásnela a rozkvetla.

J. Jurax 21.1.2023 19:31

Ehm ... David Ben Gurion, prohlásil: Budeme bojovat s Brity proti Hitlerovi, jako by Bílá kniha neexistovala; a budeme bojovat proti Bílé knize, jako by nebyla žádná válka. Extremisté ze skupin Irgun a Lechi však zahájili teroristický boj proti Britům; členové Lechi útočili po celou válku, a to v době, kdy se Britové v severní Africe zoufale bránili Němcům a Italům, čímž protihitlerovskému úsilí jistě neprospívali; Irgun protibritské akce zahájil až roku 1944.

Na druhé straně v britské armádě bojovalo v nově zformované Židovské brigádě na 26 tisíc Židů z Britského mandátu Palestina, přestože Britové stále zadržovali lodě plné židovských uprchlíků. Tolik Wiki.

H. Lukešová 21.1.2023 19:46

David Ben Gurion byl vůči Britům příliš měkký, a kdyby nebylo statečných bojovníků Irgunu a Lehi, Britové by z Palestiny nikdy neodešli a Stát Izrael by nikdy nevznikl, to až odboj Irgunu a Lehi zlomil moc Britského impéria.

Britská politika byla, dle mého názoru špatná, svůj postoj nikdy nezměním, Vy máte ten svůj, já nejsem nadšeně pro-britská a neschvaluji všechny britské činy.

J. Jurax 21.1.2023 19:56

No jo, Vy jste - při vší úctě - zase nadšeně a nekriticky proizraelská, resp. prožidovská.

Svět není černobílý ...

H. Lukešová 21.1.2023 20:01

Ano jsem, vždy jsem byla a budu. Stojím si za svými zásadami. Když někdo páchá zlo, tak je nutné na to poukázat, ať ho páchá kdokoliv, Hitler, Stalin, Britové, Arabové a další.

J. Jurax 21.1.2023 20:32

Jako advocatus diaboli se potměšile zeptám - i Židé?

H. Lukešová 21.1.2023 20:45

Někdy zajisté také. Nikdo není dokonalý a bez viny. Dokonalý je jen Bůh, není-liž pravda?

J. Jurax 21.1.2023 21:08

Není.

Bohové jsou jen virtuální konstrukty dávných nevzdělaných a zaostalých lidských myslí.

Ovšem jeví značnou setrvačnost díky nevzdělaným a zaostalým lidským myslím v průběhu nasledujících věků a díky tomu, že někteří chytří a vzdělaní bohů (a těch myslí) dokázali a stále dokážou obmyslně využívat ke svému prospěchu.

K. Křivan 21.1.2023 22:02

Hmmm, Einstein nevylučoval existenci Boha. Takže je Albert Einstein "nevzdělaný a zaostalý" ?

J. Jurax 21.1.2023 22:22

Ehm ... v tomto smyslu ano. I když je otázka, co si pod bohem představoval.

Nemylte se, mnozí probudilí duchové lidstva z různých důvodů věřili v různé bohy. Obvykle díky výchově nebo době, do níž se narodili a v níž žili. To jim na velikosti neubírá.

Ostatně zabývali se něčím jiným než neplodnému hloubání nad bohy - obepluli Zemi, vymysleli lokomotivu, sérum proti vzteklině nebo ozřejmili přírodní zákonitosti dosud nepoznané - třeba zákony dědičnosti.

I. Širůček 22.1.2023 14:08

"Dokonalý je jen Bůh, není-liž pravda?" - vy nevíte, že člověk byl stvořen k obrazu božímu? Takže, když je člověk obrazem Boha, jakpak ten Bůh asi vypadá? Přečtěte si Bibli!