7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

INICIATIVA: Mír a spravedlnost pro Putina

Žádný geopolitik nemůže vymazat základní fakta o ukrajinském konfliktu: Ukrajina se nejdříve vzdala jaderných zbraní výměnou za ruské záruky územní celistvosti, a poté Rusko začalo anektovat části ukrajinského území. Iniciativa Mír a spravedlnost Jana Kavana, Václava Hořejšího a Matěje Stropnického je proto obtížně pochopitelná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 21.1.2023 2:13

"Z Ruska se stala bezpečnostní hrozba kvůli politice Západu z 90. let minulého století. ..."

Člověče, co to melete za nesmysly? 8-o

M. Grundmann 21.1.2023 2:37

Přesně to předpovídali američtí experti kolem roku 1995. Tehdy všichni tvrdili, že Rusko není bezpečnostní hrozbou. Ale pokud USA budou vést vůči Rusku konfrontační politiku, tak se hrozbou může stát v budoucnu.

M. Grundmann 21.1.2023 2:47

https://www.rand.org/pubs/research_briefs/RB10014.html Tento link obsahuje některé informace o oficiální nepřátelské politice USA vůči Rusku. Ukrajina je tam uváděna jako nejlepší místo, přes které je možné Rusku škodit.

R. Langer 21.1.2023 8:17

Ano, soudruhu, navíc tak nebezpečné nesmysly, co? ;-D

P. Pilík 21.1.2023 2:12

Víte, pane Grundmanne, kolik už vedl SSSR, což vlastně bylo Rusko a armádou připojené původně samostatné státy, agresivních válek od roku 1945, buď samo nebo jako iniciátor podpora jiných! Korea, Vietnam, Maďarsko, Afghanistán, Čečensko, Gruzie, a ve všech ostatních t.zv. spřátelených zemích mělo , nakonec i u nás od roku 1968, veliké základny, většinou jaderné. Bylo vždycky agresivní, už za cara, a neustále sní o světě, kde by bylo, hlavně svojí velikostí, vládcem světa. Zatím se spojenectví s Ruskem nikomu dlouhodobě nepodařilo a každý, kdo se o to pokoušel, nakonec skončil jako pouhý vasal; podle mě chce Rusko ovládat nejprve Evropu a pak i celý svět.

M. Grundmann 21.1.2023 2:28

Totéž bylo možné napsat o Německu a Japonsku po roce 1945. Když jsem bojoval proti komunismu před rokem 1989, nebojoval jsem proti Rusům. Pro mě byli Rusové na stejné lodi jako my, všichni jsme společně trpěli pod komunismem. A byl jsem přesvědčen, že se po pádu komunismu připojíme společně k civilizovanému světu. Nás tento západní svět neodmítl, Rusové tuto šanci neměli.

R. Langer 21.1.2023 8:18

R^

P. Pilík 21.1.2023 8:29

Ale oni nechtěli. Rusku stačilo, že ovládlo státy, které dobyl, jen Rakousko se ubránilo. Tak si vlastně splnil to, o co usiloval při jednání Ribbentrop - Molotov, rozdělit si Evropu. Je už to více let, kdy prý našli v poznámkách jednoho německého diplomata záznam, že Stalin nabídl, že kdyby se Hitlerovi na Západě nedařilo, přijde mu Rudá armáda na pomoc. Podle lidí, kteří žili nebo žijí v Rusku delší dobu, ruský národ ve své většině žije Velkou vlasteneckou vládou a je přesvědčen, že ho chce Západ zničit.

P. Hák 21.1.2023 9:46

Mícháte dohromady SSSR v roce 1945 a Rusko v roce 1995, dejme tomu. V roce 1995 nebyla žádná Rudá armáda, žádná komunistická ideologie, žádný Stalin. Rusko bylo na kolenou a za každou pomoc by byli Rusové silně vděční. Kdyby ji dostali... A ne, není pomocí od nich kupovat něco, co byste jinde dostal dráž, a přitom podporovat oligarchy, kteří odírají lidi, jak mohou.

Myslíte, že fakt byli tak žhaví do spolupráce s Čínou? Oni by velmi rádi šli s námi, protože džíny, auta, cola a rokenrol. Ale my jsme strašně nechtěli, protože přece Rudá armáda a Stalin.

Představte si, že by v roce 1995 odmítaly státy spolupracovat s Německem, protože přece před 50 lety...

P. Pilík 21.1.2023 11:33

Přečtěte si, prosím, poslední větu. Komunisté už nejsou u moci, ale jejich systém se nezměnil. Po staletí carové jako majitelé Ruska, pak generální tajemníci a teď prezidenti. Jména se měnily, ale systém zůstal, bohužel, velmi podobný. Změny byly jen kosmetické, ale ten základní systém zůstal nezměněn. Německo se po válce zcela změnilo, zmizel socialista Hitler a stát obnovovali jiní. Ale SSSR válku vyhrál a s tímto vědomím národ žije a ve své většině touží po opakovaném vítězství. A s tím nic neuděláme.

P. Hák 21.1.2023 12:43

V roce 1995 nebyl žádný car. Jelcin byl zřejmě většinou na mol a vládu přebrali místní oligarchové.

Pořád mluvím o tom roce 1995. SSSR tehdy válku prohrál - studenou válku. Jenže Vám těch 50 nebo 70 let asi nějak vypadlo. Pořád mluvíte jen o roce 1945.

" tímto vědomím národ žije a ve své většině touží po opakovaném vítězství."

Vy jste asi nemluvil s řadovými Rusy, že? Národ měl starost jak přežít v zemi, kde penze nestačily ani na přežití a platy zaměstanců jen tak tak. O nějakých mocenských choutkách vůbec nebyla řeč - panovalo mínění "kdybychom neměli jaderné zbraně, dávno by naši zemi roztrhali sousedé na kusy".

A tohle všechno bylo za "prozápadního" Jelcina. Proto se myšlenka spolupráce se Západem zdiskreditovala. Chápu, že řídit se stereotypy je pohodlnější, ale když kvůli tomu musíme vynechávat z historie dlouhá desetiletí, pravdy se nedobereme.

M. Grundmann 21.1.2023 13:59

Vidíte, děláte jako téměř každý rovnítko mezi ruským národem a komunistickým režimem. Je zajímavé, že se dříve dělalo zase rovnítko mezi židovským národem a komunismem. Byla to jedna ze záminek, proč bylo potřeba všechny Židy vyvraždit. Jenom kvůli tomu, že bylo ve vedení Sovětského Svazu a komunistických stran celkově nadprůměrné množství Židů.

Liším se asi od Vás tím, že žádné rovnítko mezi ruským národem a komunismem nedělám. Komunismus byl ostatně do Ruska importován Němci s cílem Rusko rozvrátit. Rusové trpěli pod komunismem podobně jako ostatní národy. Nebylo to jako v nacistickém Německu, kde se žilo většině Němců dobře a trpěli hlavně Židé a později i další národy.

Pokud někdo neuzná rovnítko mezi komunismem a ruským národem, nevidí pak žádný důvod, proč by se mělo proti Rusku postupovat od 90. let tak nepřátelsky.

P. Hák 22.1.2023 11:22

R^

V. Kolman 21.1.2023 10:12

O tom, že konečným cílem ruské politiky je touha po světovládě psal už samotný guru komunismu - Karel Marx roku 1856 v New York Daily Tribune v článku: "Severka ruské politiky."