5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

INICIATIVA: Mír a spravedlnost pro Putina

Žádný geopolitik nemůže vymazat základní fakta o ukrajinském konfliktu: Ukrajina se nejdříve vzdala jaderných zbraní výměnou za ruské záruky územní celistvosti, a poté Rusko začalo anektovat části ukrajinského území. Iniciativa Mír a spravedlnost Jana Kavana, Václava Hořejšího a Matěje Stropnického je proto obtížně pochopitelná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 21.1.2023 15:44

Jen tak pro zajímavost, ve všech válkách, kdy se Rusko (SSSR) bránilo a ubránilo, mělo na Západě spojence.

Vynechávám, že ve druhé světové ten spojenec byla ze začátku Třetí říše a SSSR se v té době nebránil, ale útočil a okupoval.

A útočí a okupuje i teď Rusko, bez nějakého spojence (leda snad teokratický Irán).

H. Lukešová 21.1.2023 15:51

Jistěže, ale Rusové měli lidské zdroje a byli ochotni je dát na oltář. Sovětský svaz měl 30 milionů válečných obětí, tolik vojáků Američané ani Britové nebyli ochotni poskytnout. Američané poskytli zbraně, ovšem Sověti museli u Moskvy, Stalingradu a Kurska bojovat a vybojovat vítězství. Samozřejmě, že bez dodávek zbraní ze Západu by to měl SSSR hodně těžké.

P. Diviš 21.1.2023 15:56

Sovětský svaz měl 30 milionů obětí mimo jiné i proto, že sověti a Rusové prostě válčí bez ohledu na oběti. Lidí mají dost a vnitřní opozici, která v normálních státech na něco takového upozorňuje, žádnou.

Západ poskytl nejenom zbraně, ale hlavně logistiku, bez té se úspěšně válčit nedá.

J. Jurax 21.1.2023 20:01

Jo, někde jsem četl něco ve smyslu "Spojenci nám dodávali konzervy a zbraně a my jsme dodávali krev našich lidí". Bohužel si nepamatuju kdo to řekl.

J. Jurax 21.1.2023 19:48

No, nevím - za Napoleona a jeho tažení na východ moc spojenců na západě nemělo a když, tak mu s jeho porážkou nijak nepomáhali. A ano, bylo o pár let později nakonec mezi vítězi nad Napoleonem.

Za Velké války, ač mělo na západě spojence, nevyhrálo; brestlitevský mir za výhru mít lze stěží.

Takže zbývá jen Velká vlastenecká - tam měli na západě spojence a vyhráli.

J. Kočvar 22.1.2023 3:27

V roce 1812 proti Napoleonovi bojovali už mnoho let Britové, Španělé a Portugalci a vázali velkou část Napoleonových vojsk. Prusko přešlo začátkem roku 1813 na stranu protinapoleonské koalice, bez toho by ruské vojsko dorazilo maximálně do Polska. Ani ruská a pruská vojska by na porážku Napoleona nestačila - to se povedlo až potom, co se k nim přidalo i Rakousko.

V roce 1809, kdy rakouská vojska uštědřila u Aspern Napoleonovi první porážku v jeho životě, neudělali Rusové vůbec nic, aby Rakousku pomohli. Místo toho si po porážce Rakouska jako Napoleonovi spojenci vzali východohaličské město Tarnopol (po napoleonských válkách ho vrátili), takže nemají právo si stěžovat, že jim v roce 1812 nikdo nepomáhal.

J. Jurax 22.1.2023 13:28

Ehm ... netvrdím, ze si snad stěžovali, reaguji na příspěvek pana Diviše výše. Specielně na to "Jen tak pro zajímavost, ve všech válkách, kdy se Rusko (SSSR) bránilo a ubránilo, mělo na Západě spojence".

A rok 1812 - tam při vyhnání invazní Napoleonovy armády jim vskutku nikdo nepomáhal; nepíšu o konečné porážce Napoleona, nýbrž jen o jeho kampani v Rusku.

S. Kubů 21.1.2023 14:38

Pro Ukrajinu bude těžké vytlačit ruské vojáky ze svého území, řekl šéf amerického sboru náčelníků štábů generál Mark Milley. Konec války vidí u jednacího stolu. Vysokými ztrátami ukrajinské armády u města Bachmut je velmi znepokojena Německá spolková zpravodajská služba (BND). Na tajné schůzce tento týden řekla poslancům Spolkového sněmu, že ukrajinská armáda v současné době ztrácí v bitvách s ruskými okupanty každý den trojciferný počet vojáků. Vysoce postavený činitel administrativy amerického prezidenta Joe Bidena prohlásil, že Kyjev si nepotřebuje Bachmut udržet za každou cenu.

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-boje-na-ukrajine-se-zastavily-na-mrtvem-bode-tvrdi-britska-vojenska-rozvedka-40420642

Boje na Ukrajině se dostaly do slepé uličky, tvrdí britská vojenská rozvědka. Je ale možné, že ruská vojska mohou postoupit u Bachmutu, dodává.

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-boje-na-ukrajine-se-zastavily-na-mrtvem-bode-tvrdi-britska-vojenska-rozvedka-40420642

J. Vintr 21.1.2023 15:10

Představa, že ukrajinská armáda vytlačí ruské vojáky za původní hranice (a "osvobodí" Krym), je čirá fantasmagorie. Tomu nikdo s mozkem v hlavě nemůže věřit. Tady se hraje jen nebezpečná hra s "oslabováním" Ruska. Možná také Američani počítají s tim, že jejich pátá kolona v Rusku udělá státní převrat.

P. Urban 21.1.2023 15:48

Představa, že ukrajinská armáda vytlačí ruské vojáky za původní hranice je podobná fantasmagorie, jako kdyby někdo přesně před rokem tvrdil, že ukrajinská armáda dokáže uhájit Kyjev i Charkov proti náporu ruské armády a nakonec ji přinutí k ústupu. Tomu nikdo s mozkem v hlavě tenkrát nemohl věřit.

P. Diviš 21.1.2023 15:50

Hlavně ti s ruským mozkem ....

J. Vintr 21.1.2023 15:55

Jestli jste si nevšiml, tak Rusko zatím "válčí" tak maximálně "na čtvrt plynu". Doposud ještě nenasadilo ani tolik vojáků, kolik jich má Ukrajina a chová se celkově velmi zdrženlivě. I k tomu, že se na Ukrajinu tahají zbraně (a dokonce i vojáci) ze zemí, kterým po tom konfliktu vůbec nic není. Tohle se ovšem může kdykoliv změnit....

P. Urban 21.1.2023 16:12

Dívám-li se, jak vypadají města a vesnice, ve kterých se na východě Ukrajiny bojuje a jaké jsou ztráty na obou stranách (a to i ty z konzervativních odhadů), pak jsem si opravdu nevšiml, že by se Rusko chovalo zdrženlivě nebo válčilo pouze v uvozovkách. Zda Rusko válčí pouze "na čtvrt plynu" jsem si také nevšiml. Na rozdíl od Vás ovšem nevím, kolik toho blíže nedefinovaného "plynu" Rusko ještě má.

J. Vintr 21.1.2023 17:46

Jestli jste si nevšiml, tak se válčí jen na poměrně omezeném prostoru a až donedávna Rusko prakticky nepodnikalo žádné ofenzivní akce. Zřejmě se pořád snažilo dát Ukrajině příležitost k ukončení války. Jak to vypadá, když začne válčit doopravdy, uvidíte asi brzy. Ty stovky tisíc vojáků, kteří se zatím nezapojili do akce, Rusko jistě nemobilizovalo pro nic za nic.

P. Urban 21.1.2023 20:02

Pokud Rusko "až donedávna prakticky nepodnikalo žádné ofenzivní akce", pak by mě zajímalo, jak obsadilo území, ze kterých pak muselo ustoupit, jakož i ta, která dosud drží. Tajemství asi bude v definici slova "prakticky".

Rusko v únoru 2022 zaútočilo podél celé rusko-ukrajinské hranice a na kyjevském směru též z Běloruska. Takhle si "poměrně omezený prostor" nepředstavuji.

Pokud ano, pak můžeme říci, že i druhá světová válka v SSSR se vedla na poměrně omezeném prostoru. Například na východ od Volhy se vůbec neválčilo. Patrně šlo o důsledek německé umírněnosti, která chtěla dát SSSR příležitost k ukončení války.

J. Vintr 21.1.2023 22:05

Na těch územích, které Rusko obsadilo, většinou žádná ukrajinská armáda nebyla, protože tato území byla ovládaná takzvanými "separatisty", kteří jsou pochopitelně na straně Ruska. K nějakým bojům došlo jen na linii dotyku separatistů s ukrajinskou armádou. Útok na Kyjev byl, jak už jsem psal, nejspíš klamný manévr, který měl odlákat ukrajinské síly shromážděné právě u této hranice, pravděpodobně připravené vtrhnout na území separatistických republik a dobýt je. Což byl asi hlavní impuls ke spuštění speciální operace.

R. Tichý 21.1.2023 22:43

Vintre, ty jsi proste ruska blecha anebo uzitecny idiot.

I. Širůček 22.1.2023 13:53

Užitečný? Proboha, komu?

P. Diviš 21.1.2023 16:57

Válčení "na plný plyn" bývá doma dost nepopulární. Je to drahé a dost mrtvých. Napadený, hájící svou vlast, se tomu podrobí snáze, než někdo, kdo má umřít za imperiální zájmy. U Rusáků to zatím moc nefunguje, ale časem se i oni probudí a pošlou Putina do prdele.

P. Burda 21.1.2023 17:07

Rusáci budou Putina, nebo jeho režim hájit. Vždyť plní odkaz lotra Lenina.

Ale Rusové by mohli povstat a Rusáky vyhnat

J. Vintr 21.1.2023 18:49

U Rusů nejde o žádné imperiální zájmy. Prostě jen nechtějí mít u svých hranic nepřítele, kterým je zcela evidentně NATO a Američany ovládaná Ukrajina. A Ukrajinci nebojují za svou vlast, ale za zločinný režim, který je zaprodal Američanům.

D. Laurencikova 21.1.2023 18:57

R^R^!!

J. Jurax 21.1.2023 20:35

Nebo taky ne, ač bych uvítal, kdyby tak učinili - a kdyby ho nenahradil ještě větší velkoruský dobyvačný parchant.

J. Lukavsky 23.1.2023 17:52

"chová se celkově velmi zdrženlivě." no podle vás se i Hitler v Rusku choval hodně zdrženlivě že? Srovnat se zemí město či vybombardovat nemocnici či panelák je "zdrženlivost". J.L. end

J. Vintr 23.1.2023 22:03

Pokud utrpí nějaké civilní objekty, je to většinou tím, že se v nich nebo vedle nich schovávají ukrajinští vojáci. Uznala to i mezinárodní komise. Nebo také tím, že se Ukrajici občas netrefí, když z postavení uprostřed města střílejí po Rusech. Jako třeba v případě rakety, která nedávno zasáhla obytný dům v Dnipru. Naše média samozřejmě neinformovala o tom, že se k tomu přiznali sami Ukrajinci a nadále tvrdí, že to bylo Rusi.

J. Lukavsky 24.1.2023 9:28

"Naše média samozřejmě neinformovala o tom, že se k tomu přiznali sami Ukrajinci a nadále tvrdí, že to bylo Rusi." No důležité je co říká Kreml, ten má vždy pravdu jako už dlouho víme. Nicméně, pokud by nebylo Speciální mírové vojenské operace ... tak by panelák v Dniepru stál a neumírali by ani Ukrajinci ani Rusové. Již staří Římané říkali: "V míru hodnotí vinu či nevinu soud, ve válce padají vinní i nevinní vedle sebe". J.L. end

P. Burda 21.1.2023 17:03

Sibiřané už před asi 15 roky říkali, že Sibiř má lidi, továrny i suroviny, ale Moskva peníze. A že až jim dojde trpělivost, ukáží Putinovi Ural a řeknou, že za ten nesmí. Žádná americká pátá kolona, ale utlačování vlastních lidí zlomí Kremlu vaz.

P. Hák 22.1.2023 0:01

Ano, něco podobného říká český a moravský venkov o Praze.

P. Urban 21.1.2023 14:38

A ještě jednu věc jsem se zde dozvěděl.

Pokud na islamistické teroristické bombové útoky a jiné teroristické útoky reaguje Rusko násilím, je to v pořádku, protože přemlouváním to řešit nelze.

Pokud na islamistické teroristické bombové útoky a jiné teroristické útoky reagují násilím USA, je to destabilizace světa.

D. Laurencikova 21.1.2023 14:59

USA nereaguje po svete svymi bombovymi utoky pouze tam, kde radi islamisti. USA si je dokonce pestuji a vyzbrojuji, kdyz se jim to hodi. Proste jednou "bojovnik za svobodu", podruhe terorista, jak to panum v Pentagonu a Washingtonu momentalne pasuje. Vy se nezdate byt na hlavu padly. To jste si jste nevsiml?