3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

HISTORIE: Já trvám na tom, že Prahu osvobodil...

Říci, že Sověti nenesli hlavní zásluhu na osvobození Prahy, je podobně přesné jako tvrdit, že v bitvě u Domažlic roku 1431 nezvítězili husité Prokopa Holého.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kmoníček 11.5.2020 12:30

Pane Janoušku, na tento fakt jsem tady upozorňoval už mnohokrát a není to nic platné. Soužky učitelky dějepisu za totality odvedly dobrou práci a co národu vtloukly do hlav nejen v dějepisu nejde stále ještě napravit.

V. Petr 11.5.2020 15:16

Je to tak, ALE. My jsme měli smlouvu s Francií a Francie měla smlouvu s GB. GB měla velikou nechuť k tomu, aby se na straně Francie dostala do konfliktu s Německem, protože by Francie plnila své závazky k zemím na východ od Německa. Chamberlain se proto Z VLASTNÍ INICIATIVY pustil do "řešení" československo-německého konfliktu a nakonec dokopal Francii až k Mnichovu!

Mimochodem, počátky této politiky najdeme už při jednání o smlouvě z Versailles a naplno se projevily u dohod z Locarna roku 1926.

Mám několik článků britských politiků z konce 30 let a najdeme tam takové perly jako "Hitler se nemůže smířit s existencí polského Koridoru ani kdyby chtěl..."

Mimochodem, když se v době Mnichova ptali novináři Chamberlaina na pronásledování Židů v Německu, označil to za "židovsko-komunistickou propagandu." A "nezávislá" BBC ve stejné době cenzurovala veškeré zprávy o odporu proti Mnichovu v samotné Británii!

M. Koutný 11.5.2020 9:01

Zatímco s první částí článku lze takřka bez výhrad souhlasit, z té druhé už leze dějepis hlubokého socialismu.

2. světová válka nezačala Mnichovskou dohodou, ta byla naopak pokusem válce zabránit - naivním, zbabělým, pro nás oprávněně vnímaným jako zrada, ale nebyla válečným aktem. Anšlus Rakouska, dokonce i vznik Protektorátu proběhly tak, aby bylo alespoň formálně zachováno zdání dobrovolnosti.

Faktickým zahájením 2. světové bylo napadení Polska, a to z obou stran, Německem i SSSR. Stalin se už ani nenamáhal vytvářet dojem, že jde o něco jiné, než o územní zisky. O dva měsíce později pak SSSR napadl Finsko. Pakt Molotov - Ribbentrop pak byl cynickým aktem dělení kořisti, už získané i předpokládané budoucí.

Jediným štěstím pro celý svět bylo, že Hitler ve své megalomanii tuto dohodu porušil a napadl SSSR. Pokud by to neudělal, zůstaly by přinejmenším formálně oba levicové totalitní režimy spojenci a dokázaly by ovládnou podstatnou část světa.

P. Victorin 11.5.2020 9:02

Pane Koutný, BRAVO!

J. Ptáček 11.5.2020 9:24

Velký souhlas.Stačí si přečíst Stalinovu gratulaci ze 13. října 1949 komunistickému presidentovi NDR Pieckovi:

Největší oběti přinesl lid SSSR a Německa. Jsou to právě tyto dva národy, které jsou schopny zásadních akcí světového významu.

Stalinova milovaná dcera Světlana ještě doplnila svého otce jeho slovy:

Společně s Němci bychom byli neporazitelní.

Teprve pak Světlana utekla do USA.

I. Pávek 11.5.2020 12:58

Souhlas.

P. Brich 11.5.2020 14:17

Ovšem Hitler chtěl mír. Proti přepadení radiostanice Gleiwitz Polskem se přece musel nějak bránit.

P. Jášek 11.5.2020 8:31

A víte třeba, že Polsko takovýto pakt mělo uzavřený se Stalinovým SSSR ještě dříve jak s Hitlerovským Německem? A fakt tam neměli dodatek o tom, co si kdo zabere. Německo totiž bylo až do "Křišťálové noci" bráno jako standardní, evropský stát.

V celé Evropě a klidně si troufnu říct, že jenom v Británii, Švýcarsku a ČSR nikoliv, vládli extrémistické party zleva i zprava a všechny se navzájem snažily likvidovat ty ostatní. Mmch., v jisté době této dekády byl SSSR brán ještě jako nelegitimní stát snažící se Evropu zrudnout. Navíc dobíhala Velká krize a revoluční myšlenky létaly luften jako dnes smsky!

Takže na to, co bylo do r. 1939 bych se v diskuzi o tom co bylo v r. 1945 moc nepouštěl, protože to bychom se museli vrátit nejen ke sjednocení Německa pod Pruskem a kdo to zavinil. No a vzhledem k tomu, že se nemůžou u nás shodnout nejen historici ale ani "pamětníci" tak se každý pouští na tenký led.

Hlavní je ale trapná reakce Ruska. Toho Ruska které, dle jeho příznivců, je SSSR a není SSSR, když se to hodí. Tady jde o svobodnou diskuzi a ta kágébákům a jejich slouhům vadí.

A o 2. světové nejvíc opravdu lžou ti azbukoví flastenci.

P. Kmoníček 11.5.2020 8:21

Máte v podstatě pravdu, autore. Jen bych Vás opravil v tom, že i podle Vaši logiky Plzeň opravdu Patton osvobodil, kdežto Prahu a místa kudy šla sovětská armáda, Koněv obsadil.

A. Renjascu 11.5.2020 8:30

Rusové v roce 1945 odešli a vrátili se až v roce 1968, ale to už je jiný příběh. V roce 1946 jsme si komunisty zvolili žel sami. Mělo to samozřejmě nějaký historický kontext vyvolaný zklamáním z Mnichova ..., že to dopadlo jinak než jsme si v roce 1946 malovali, tak už to často bývá, jak vidíme i ve svobodných volbách po roce 1990. To naše hledání viníků jinde a odmítnutí převzít zodpovědnost za své činy je známkou nedospělosti našeho národa, který byl zvyklý, že za něj rozhodují a nesou odpovědnost jíní.

P. Victorin 11.5.2020 8:30

Pane Kmoníčku, dovolte mi váš historicky relevantní příspěvek upřesnit následovně:

"..., kdežto Prahu a místa kudy šla sovětská armáda, po jejím osvobození Vlasovci, Koněv obsadil." Souhlasíte? Hezký den!

J. Vlček 11.5.2020 8:35

Vás je tady škoda, pane Victorine. Vy už jste měl dávno sedět v našem historickém ústavu, coby šéf pro upravu historie.

P. Victorin 11.5.2020 8:42

Pane Vlčku, děkuji za uctivé ocenění mých, ve skutečnosti ale skromných znalostí historie. Zřejmě jste z mých diskuzních příspěvků nepochopil, že mé vzdělání je technické... Zdvořile zdravím!

J. Vlček 11.5.2020 8:48

Doufám, že o sobě zapřemýšlíte, a vzpomete na staré dobré přísloví: "ševče drž se svého kopyta".

P. Victorin 11.5.2020 8:52

Pane Vlčku, vaše zjevná paranoidní potřeba zde obsedantně usilovat o mou převýchovu dle vašich představ, nesporně potřebuje konzultaci s příslušným odborným lékařem. Pokud vám v uvedeném ohledu mohu pomoci, nestyďte se mne požádat! ... Zdravím!

J. Vlček 11.5.2020 9:08

Děkuji, pane Victorine.

Ještě, že mám tedy tu možnost se obrátit na někoho, kdo má s odbornými lékaři tak bohatou zkušenost.

Mimochodem ještě absolvujete ty pro vás povinné pravidelné psychologické testy? Nezapominejte, že při té povinnosti hraje právě pravidelnost velkou roli.

P. Victorin 11.5.2020 10:18

Pane Vlčku, ad 1) Má zesnulá choť byla MUDr. psychiatrie a naše společná, žijící dcera, je jí též, proto mohu vám mohu poskytnout kontakty a přímluvu za vaše neodkladné vyšetření

ad 2) zmiňoval jsem zde dříve absolvování psychologického tzv. zátěžového testu, kvůli svému dlouhodobému profesionálnímu angažmá v manažerské funkci ve vzdáleném zahraničí. Právě takové testy povinně absolvují též např. piloti dopravních letadel, kosmonauti, a pod., nikoliv proto, že jsou psychicky nebo jinak v nepořádku, což jste při své nepřehlédnutelné duševní chabosti zřejmě nepochopil a ve své agresivní primitivitě s tím proto zcestně "mala fide" operujete s cílem mne urážet, jak je u vás obvyklé...

P. Kmoníček 11.5.2020 8:40

Já bych ani ty rudé nátury objektivní pravdou neprovokoval. Myslím si, že mé hodnocení by stačilo a Vám ho nevyvracím, pane Victorine.

T. Vlček 11.5.2020 8:41

Ještě jednou si pozorně článek přečtěte a snažte se zapamatovat ty nejdůležitější věci ať tady pořád dokola nepíšete ty vaše nesmyslné bláboly.

P. Victorin 11.5.2020 8:45

Pane T. Vlčku, zřejmě jste přehlédl, možná spíš nepochopil, můj původní příspěvek zde, ve kterém k předmětnému článku vyjadřuji svůj konkrétní kritický názor...

T. Vlček 11.5.2020 8:51

Názor založený na chybných interpretací a neznalostí základních historických faktů.

P. Victorin 11.5.2020 8:57

Pane T. Vlčku, svými předchozími slovy charakterizujete názor čí? Autora článku, svůj, můj, či ještě někoho jiného? Osobně se přikláním, že vaše slova výtečně vystihují jak názory autora, tak vaše... Hezký den!

T. Kočí 11.5.2020 10:11

ano, to je přesné.

J. Nevrkla 11.5.2020 8:11

Dobrý článek.

A vrcholem podlosti je se stejnou logikou stavět pomník Vlasovcum, kteří po boku SS bojovali kromě jednoho dne proti nám a spojencům.

K. Salajka 11.5.2020 8:23

Všichni padlí vojáci si zaslouží pietu. Jinak by smíření, demonstrované společnou oslavou konce války státníky za přítomnosti Němců bylo prázdným gestem. Bylo by to podobné, jako když se pronásledují lidé podle seznamů spolupracovníků STB, a Ti kteří je ke spolupráci přiměli, (takže na seznamech nejsou), pobírají výsluhové důchody.

J. Nevrkla 11.5.2020 8:25

Aha, tak chcete v zájmu smíření postavit pomník Heydrichovi?

M. Šejna 11.5.2020 8:43

A proč by ne?

Jednou bude z Heydrycha mučedník, kterého zavraždili čeští teroristé.

J. Nevrkla 11.5.2020 9:37

Já si nemyslím, že si ti novodobi pokrokari mohou s lidmi dlouho zahrávat, historicky vždy skončili špatně. Čím dříve, tím lépe.

P. Jášek 11.5.2020 11:48

Vy jste buď moc mladý a nechodil jste za komoušů do školy anebo jste nějaký bývalý ideologický pracovník KSČ!

J. Nevrkla 11.5.2020 12:14

Nejsem ani jedno z toho. Ale ona nějaká potrokarska ideologie dlouho vydržela? Jaká? Ať si rozšířím obzory.