2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

HISTORIE: Já trvám na tom, že Prahu osvobodil...

Říci, že Sověti nenesli hlavní zásluhu na osvobození Prahy, je podobně přesné jako tvrdit, že v bitvě u Domažlic roku 1431 nezvítězili husité Prokopa Holého.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hoblík 11.5.2020 9:37

Proč se zabýváme takovými blby, jako jsou někteří představitelé Prahy a jejích částí? To nám opradvu stojí za to?

D. Stirsky 11.5.2020 9:53

Plný souhlas. Napiště to do Kremlu.

L. Kubeš 11.5.2020 12:10

Rozhodně nestojí, raději oplakávej Koněva dál .... =))

I. Pávek 11.5.2020 9:17

Napíšu to takhle asi jako nadhled z velké výšky. Kdyby Stalin byl jiný- teoreticky - a řekl: Svoje jsme si uchránili a vzali zpět a cizí nechci, máme dost. Nebudu obětovat své lidi pro to, co jste si v Evropě natropili. Obrannou válku jsme vyhráli, další postup přez naše západní hranice by byla válka útočná, agresívní a armádu by na hranicích zastavil. Co by se stalo? Wermacht by vrhnul miliónové armády a skvělou techniku na západní spojence během pár měsíců by byli spojenci pobiti, nestačili by ani ustoupit. Německo by se okamžitě vzpamatovalo. Nebylo zdaleka na lopatkách a vojensko- průmyslový komplex jel naplno. Nezbývalo by nakonec nic jiného, než použít jaderné pumy, ale Německo na tom taky intenzívně pracovalo a jen proto že už nevědělo kam dřív skočit to nedotáhlo. To, že se tak nestalo můžeme vděčit Stalinovi že byl rozhodnut Německo jako agresora dobít. Bez ofenzívy RA v roce 44 by se spojenci neodvážili vylodit a i kdyby, byli by zpátky v moři. Co by bylo dál? Sjednocená Evropa po německou markou. Český národ, sakra co s ním? Tady být nemůže. Vysídlit nebo poměmčit. A taky by nebylo novotných, hřibů dalších hochštaplerů a pomníky by byly jiné monumentálnější a procházející by smekali a drmolili hrdelní němčinou. Zato, že to tak není vděčíme RA a žádné kvílení a kvičení těch co válku nezažili na tom nic nezmění. A ještě takový špičatý dodatek. Nějak si nedělám iluze co bylo za tím vyloděním, co se skutečně ,,upeklo" v přítmí kuloárů a hal bankovních domů a sídel mocných. A už nechte těch pitomostí a buďte rádi že tu jste a můžete ,,bryndat na Neviditelném psu". Ten by tu taky nebyl.

J. Vlček 11.5.2020 9:29

Velmi dobře řečeno, pane Pávku. To si mnozí bryndalové přes pysky nechtějí připustit, ale je to tak.

Skutečné úmysly Němců jak naložit s námi Čechy pregnantně předložil protektor Heydrich ve svém projevu na pražském hradě.

P. Grigar 11.5.2020 13:06

.. k tomuto záměru byl vypracován i podrobný plán. "Endlösung der tschechischen Frage."

J. Kindl 11.5.2020 9:41

Přes 70 dní bombardovalo Německo V. Británii a po celou dobu mu SSSR dodávalo vše potřebné pro vedení války. Od obilí, až po mazadla a pohonné hmoty pro stíhačky. Když Hitler porazil Francii a V. Británii blahopřál mu Stalin ke skvělému vítězství a neopomenul mu zaslat přání k narozeninám. Když byl napaden Německem, nemělo Německo ukončeno válku s V. Británii a mělo zde vázánou nemalou část armády a musela čelit masivnímu bombardování. To byla druhá fronta. Stalin po porážkách svých armád prosil západ o pomoc. USA, Kanada okamžitě zahájili vojenskou pomoc za cenu životů vlastních vojáků a dodávali SSSR vše od onucí až po tanky. V. Británie po moři posílala SSSR vojenský materiál od stíhaček až po tanky i když to sama potřebovala. Kolik námořníků zahynulo v konvojích vezou SSSR pomoc.

L. Kubeš 11.5.2020 12:16

To ovšem pánové Pávek a Vlček netuší, nemají to v materiálech schválených Kominternou.....=))

P. Victorin 11.5.2020 10:52

Pane Pávku, vaše hypotetická úvaha má nespornou logiku a oporu v některých dílčích faktech, celkově se s ní však neztotožňuji, především z následujících důvodů.

Stalin, jako jeho předchůdce Lenin, jak všeobecně známo, usilovali o sovětizaci celého světa. Kvůli tomu prvý zmíněný blouznivec a masový vrah, založil v Moskvě, roku 1919, tzv. Kominternu, což je ruská zkratka pro Komunistickou internacionálu a Stalin až do WWII., tuto horlivě rozvíjel. Takže Hitler přepadením SSSR, sovětského zločince Stalina, který měl naprosto obdobné paranoidní plány na ovládnutí nejprve Evropy a následně celého světa, pouze předběhl. Naše země, která byla v roce 1939 znásilněna Hitlerem, by se posléze každopádně stejně stala předmětem válečného sporu Hitler vs Stalin. Hitler svým debilním vpádem do SSSR, naši sovětizaci pouze urychlil, že započala 9.5.1945. V jaké době by sovětizace našeho státu započala, kdyby SSSR jednal, jak uvádíte/?/, je samozřejmě věcí možné diskuze, která ale každopádně zůstane bez jednoznačného závěru...

L. Severa 11.5.2020 10:58

Jenže, to je kdyby. Kdyby se tedy Stalin zastavil, jak říkáte, a Hitler zahnal západní vojska, tak by později šel znovu na Rusy. Stalin věděl, že musí Hitlera zadupat a došel až k nám. Ne tedy proto aby nás osvobodil. A samozřejmě se mu to hodilo pro budoucnost, jak víme.

I. Pávek 11.5.2020 14:47

Já jen v hrubých rysech předkládám možný scénář jak by se 2. válka vyvíjela a jak by pravděpodobně skončila kdyby se Rudá Armáda zastavila na západních hranicích SSSR kdyby tak Stalin rozhodl. Nic víc. Kolik čeho a od koho SSSR kupoval nebo dostával není v této úvaze podstatné. V roce 44 vojensko - průmyslový komplex, surovinové zázemí a lidské zdroje SSSR mnohonásobně převyšovaly potenciál Německa v tomto souboji nemohlo Německo vyhrát. Skončilo by naprostým vyčerpáním všeho a Rudá Armáda by projela Evropou jako nůž máslem i bez pomoci západu. A nebo počkat chvíli na hranicích až se Německo vypořádá ze západem a se vyčerpá a pak buď pokračovat už bez boje a území prostě obsadit nebo uzavřít něco. Jestli napsat bohužel že se tak nestalo nebo bohudík že se tak nestalo, nevím. Ale to už je politika.

V. Petr 11.5.2020 15:27

Jenže ta premisa, že by se Rudá armáda zastavila, aniž k tomu byla vojensky donucena je naprostý nesmysl. To mohou udělat jen sluníčkáři...

P. Brich 11.5.2020 14:06

Stalin se vyjádřil (a dodnes se to tak interpretuje), že Němci věrolomně napadli SSSR.

Proč věrolomně? Protože asi věřil, že si po dělení Polska rozdělí i Evropu a možná i svět.

V. Petr 11.5.2020 15:30

Věrolomně proto, že porušil pakt o neútočení! Tedy oficiální část Paktu Molotov-Ribbentrop (tu tajnou ovšem také).

V. Petr 11.5.2020 14:35

Byl by tu "Unsichtbarer Hund..."

Ale prakticky nepřipadá v úvahu, že by se nějaký stát, o totalitním ani nemluvě, zastavil poté, co spěje k vítězství, na svých hranicích a nechal agresora být. Toho jsou schopni leda sluníčkáři...

V. Povolný 11.5.2020 9:13

No, autore, v minulých dnech vysílala ČT velmi poučný pořad z roku 2015 s již zesnulým Vladimírem Kučerou a vojenskými historiky, věnovaný právě osvobození Prahy. Ty události nebyly ani zdaleka tak jasné a jednoznačné, jak byly později interpretovány. Hlavně už v interpretaci hrála velkou roli politika a dohody o poválečném rozdělení Evropy. Ani váš, tak jednoznačný názor, by v diskusi s historiky neobstál. Jako nejlepší ilustrace, jak byly tyto události vykládány mi připadl Benešů výrok: Pravda historická musí ustoupit pravdě politické.

M. Valenta 11.5.2020 9:09

Pakt Ribbentrop-Molotov nebyl jediným, ale jedním z hlavních důvodů druhé světové a to co si myslí Komorowski autore, si myslí 95% Poláků a bohudík i nezanedbatelná část Čechů, i když podle toho co si volíme to není moc vidět.

J. Vlček 11.5.2020 9:19

No, pane Valento, na štěstí pro vás, tak vy už snad volíte někde jinde, a někoho zcela jiného, než my tady, nebo snad ne?

M. Valenta 11.5.2020 9:39

Něco k věci by bylo pane Vlčku?

J. Vlček 11.5.2020 10:09

Vaše štěstí, pane Valento, je pro mne prioritou. Vše ostatní vem čert.

M. Valenta 11.5.2020 10:39

Děkuji. Od dob útěku z bolševického lágru je to fajn.

A. Renjascu 11.5.2020 9:38

No pro nás byl rozhodně nebezpečnější Pakt Piłsudski-Hitler, který vedl k agresivním Polským územním požadavkům vůči Československu, které se jen částečně realizovali po Mnichovské dohodě. Tato dohoda je až dodnes platnou součástí německého právního řádu a při jednání o Česko Německé deklaraci ji Německa strana odmítla její zneplatnění.

M. Matura 11.5.2020 9:38

I Poláci mají svá temná období A tak skrýt vlastní minulost za smlouvu R-M se hodí i jim.

"Při odjezdu ze Ženevy 28. září 1934 ministr zahraničí Polské republiky Beck prohlásil: „Polsko o své vůli prohlašuje, že od nynějška spojuje svůj osud s osudem Německa... Polská vláda se prohlašuje od nynějška za osvobozenou od jakýchkoliv závazků vůči Československu a připomíná svoje přání stanovit společnou hranici s Maďarskem.“[4]"

J. Kindl 11.5.2020 9:53

Pakt Piłsudski-Hitler, neexistoval.Původní plán nacistického Německa byl, že společně s Polskem napadnou SSSR. I když Německo slibovalo Polsku vše možné, pokud dohodu s Německem podepíše. Maršál Pilsudki, tak i jeho nástupce kategoricky odmítli spojenectví s nacistickým Německem. Ministr zahraničních věcí Polska Beck, řekl na adresu nacistického Německa : ....byli bychom porazili Rusko a pak bychom na Urale vodili Hitlerovy krávy na pastvu. Místo toho podepsalo smlouvu V. Británií o společné obraně, ke které se připojila Francie bylo vyzváno SSSR, ab se k této smlouvě připojilo. Místo spojenectví s Německem v dubnu 1939 podepsalo Polsko s V. Británií smlouvu o spojenectví a ochraně Polska a k té smlouvě se připojila i Francie. Hitlerův plán se tím sesypal. Vše mu vycházelo a najednou tohle. Pokud chtěl zahájit válku, musel znát postoj SSSR. Obrátil se na Stalina a ten souhlasil s jednáním. Stalin znal nacistickou averzi vůči Židům a odvolal ministra zahraničních věcí Maxima Litvinova, protože byl Žid a nahradil jej Vjačeslavem Molotovem. Došlo k podepsání paktu Ribbentrop – Molotov o společném napadení Polska.

A. Renjascu 11.5.2020 10:06

https://ceskapozice.lidovky.cz/tema/pakt-molotov-ribbentrop-od-neuplne-informace-k-dezinformaci.A190918_174027_pozice-tema_lube

P. Jášek 11.5.2020 11:37

Jenomže Schnieder je známá a ulhaná Rusomuňka. Ten je v těchto případech objektivní jako celý Protiprd.

A. Renjascu 11.5.2020 12:54

To co uvádíte je neférový způsob diskuze, který používali již komunisté. Pokud jste byl označen jako imperialistický živel, tak se už nikdo nezabýval tím co jste řekl, protože to automaticky bylo špatné. Od nich to převzali moderní "liberální" progresivisté, kteří vyautovávají své protivníkytím, že jim přiřadí nějakou nálepku. To komu kdo - ať již skutečně či domněle - fandí je irelevantní, to důležité je, zda uvedené skutečnosti jsou pravdivé či lživé. Pokud pan Schnaider uvádí lživé informace, tak není nic jednoduššího je označit a z historických pramenů vše uvést na pravou míru. osobně také fandím USA (byť už né tak bezvýhradně) a nelíbí se mi pokud někdo ignoruje nějaký příspěvek s tím, že jsem proamerický.

Pokud budete používat podobnou argumentaci, tak se již brzd dostaneme na úroveň Německa, kdy stačí aby vás označili za ultrapravičáka a už se s vámi nikdo nebaví. A k tomuto označení dnes stačí již jen to, že zastáváte názory, které byly pravicové před 15 či 20 lety.

P. Grigar 11.5.2020 13:09

..inu, kdyby vám Rusomuňka Schneider o půlnoci zabušil na okno, že vám hoří střecha nad hlavou, tak se zcela jistě otočíte na druhý bok a klidně usnete. Kdo by věřil takovému člověku, že.

V. Petr 11.5.2020 15:23

Přečtěte si Mein Kampf!

"Francouzský ministerský předseda mohl roku 1933 říci a já na jeho místě bych to udělal "Ten nový německý kancléř napsal Mein Kampf, kde stojí to a to a takového člověka v čele Německa nestrpíme. Buďto zmizí, nebo se dáme na pochod." Jenže to neudělali a my jsme překonali kritické období (kdy ještě bylo Německo vojemsky slabé)." (c) Joseph Goebbels, 1938.

P. Janoušek 11.5.2020 9:05

A kromě toho, Británie nás nezradila anóbrž s náma žádnou smlouvu neměla. I když vida Chamberlaina, tak je na tečku. To jo.